un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

E bine ca un restaurant să facă și campanie electorală pentru un candidat?

22 Sep 2020  ·

GÂNDURI  ·

39 comentarii

Cei de la Dristor Doner de aici de la Șincai îl sprijină pe față pe Băluță la primărie. Cred că au 10 afișe lipite pe geamurile localului, de te întrebi dacă ai ajuns la shaorma sau la sediul de campanie al primarului de sector.

Pe de o parte, poți spune că de ce nu ar avea voie și o persoană juridică să susțină un candidat la primărie. De ce doar cele fizice să poată face asta pe față, nu?

Pe de altă parte, însă, unde tragi linia? Să fim serioși, nu-l susțin ei pe Băluță din bunătatea inimii, ci probabil se cunosc și primarul le-a cerut să pună toate acele afișe pe fațadă.

Cum se împacă asta cu ideea de restaurant? Ce încredere mai poți avea că autoritățile sanitare sau de orice alt tip ale sectorului 4 vor controla așa cum trebuie un local care este mână în mână cu primarul?

Mie mi se pare că răspunsul este “zero încredere”. Cum spuneam, doar nu-l susțin pe Băluță pentru că este un om fain, ci pentru că se ajută unul pe altul.

Treaba asta mă surprinde și din alt motiv: acum câteva luni, niște deputați PSD îi înjurau pe cei de la Dristor Kebab din Centrul Vechi, cum ar veni colegii celor de la Dristor Doner de aici. Da, sunt firme diferite, dar cândva au fost aceeași (sau ceva așa, nu contează povestea separării lor acum). Mai exact, dialogul a fost “Băi Mustafa ești în România aicea. Alo, Mustafa! Arată-mi că ai voie să muncești aici! Băi, panaramă!”

Ăia din PSD te fac panaramă în propriul local și râd de faptul că ești turc, iar alți turci din același business, practic aceeași firmă susțin în continuare PSD-ul la primărie? Se pare că da. Poate acolo se oprește mândria de a fi turc.

    39 comentarii

  1. Sunt de parere ca nu este ok sa se intample asta, dar, in acelasi timp pentru ei: banii sunt bani, afacerile sunt afaceri.
    Asa cum spuneai si tu, nu au pus din bunatatea inimii, ci pentru a nu primi controale peste controale, sau pentru a primi cine stie ce favoruri ulterioare.
    Acum, intrebarea e daca asta nu cade cumva sub incidenta santajului si “taxei de protectie”, intreb pentru un prieten.
    Alta intrebare, parca cu 1 saptamana inainte de vot nu mai ai voie sa faci campanie (poate gresesc)…

      (Citează)

    • 2 zile inainte de vot.

      Ref daca e OK, sau spaga: mita institutionalizata se cheama lobby. Iar ref controale ulterioare, nu as vrea sa fiu in pielea turcului daca nu castiga candidatul pe care l-a sustinut.

        (Citează)

  2. In UK, patria parlamentarismului, ziarele au cutuma de a-si asuma un candidat pe care il sustin. Mi se pare mai cinstit decat in tarile ca Romania, in care sustin un anumit candidat, dar nu recunosc public. De ce nu ar fi asa si la business?

      (Citează)

  3. Am și eu o întrebare: dacă era vorba de un candidat de la un partid “bun” îți mai puneai problema asta?…
    Nu știu sigur, dar cred ca sînt afișe electorale de toate culorile prin toate cîrciumile.

      (Citează)

    • Aici nu e vorba de un simplu candidat, e vorba de primarul in functie, cu mari sanse de a fi reales.
      Si nu, nu sunt afise electorale in toate carciumile, patronii cu bun simt isi dau seama ca nu au de ce sa deschida discutii politice care pot sa le goneasca o parte din clienti. Mai ales ca, dupa cum stim, vreo doua treimi din potentialii clienti nici nu se duc la vot.

        (Citează)

    • @Emil C, de unde aparusi breh cu retorica asta de postac obosit?
      “Nu stiu sigur, dar cred ca ….”
      Pai pana mea ori stii ori nu stii (si daca nu stii inseamna ca te bagi in seama aiurea si dai din gura ca ultimul papagal sau ce oi fi)

      Realitatea este ca in sector 4 in magazine si restaurante sunt afise exclusiv cu Baluta, probabil ca ii santajeaza cu autorizatii, controale, etc.
      Ca sa stii sigur te invit la o plimbare in sector, o sa iti dai seama la fata locului.

        (Citează)

    • @Radu atîta minte ai, să folosești insulte,.. Ești cumva Mălin Bot?

        (Citează)

    • @Emil C, nici eu nu stiu, dar cred ca numai candidatii PSD au afise prin restaurante.
      Ti se pare corect asta? De ce doar ei fac asa ceva?

      Bine, nu stiu sigur asta, dar banuiesc ca asa este.

        (Citează)

    • @Emil C, scuza-ma, intelegi limba romana? scris, citit?
      Nu de alta dar pe langa comportamentul de papagal pari si cam slab la minte.
      Ti-am explicat foarte clar ca texte evazive de genul: “eu nu stiu, dar cred, bla bla” nu isi locul aici clar si ca situatia in sector este cu totul alta.
      Un om cu un minim IQ ar fi raspuns: “OK Radu, trecand peste limbajul un pic deplasat hai ca sa o sa verific, sau OK te inseli tu Radu, plimba-te pe strada X si o sa vezi ca la restaurantul Y sunt postere cu toti candidatii”.

      Si in loc de asta ce primesc: o referinta ieftina la Malin Bot si nimic mai mult, nicio alta explicatie fata de afirmatiile initiale :))) Serios, atat va invata la scoala de partid? Eu zic sa mai aprofundezi, poate ai noroc si nimeresti conexiunile logice data viitoare #haicasepoate :)))

        (Citează)

    • @Radu… mă întristezi. Dacă ăsta e nivelul generațiilor care vor să construiască viitorul prin țara asta, e trist.

        (Citează)

    • @Emil C, la mine unul e invers, chiar ma amuzi … :)
      Vii aici, arunci momeala si cand lumea iti da argumente dai ochii peste cap ca ultima mimoza si incepi cu texte lacrimogene (bine ar fi fost daca erau ale tale dar probabil asta e instructajul de la partid pentru cazul in care ramaneti descoperiti).

      Repet, esti in stare sa iti argumentezi afirmatia initiala sau nu? Daca tu esti convins ca esti ala bun si eu ala rau imi poti da peste nas atat de usor: da-mi cateva exemple de restaurante si in magazine in sector 4 unde sunt postere cu toti candidatii. Astept…

        (Citează)

  4. Legea electorala ar trebui sa excluda din start astfel de modalitati de afisaj, tocmai pentru a preveni conflictele de interese.
    La fel ca in cazul audio-vizualului, promovarea ar trebui facuta controlat, numai in locurile desemnate special pentru asta (exista si acum panouri de afisaj electoral, dar sunt o gluma) si in conditii controlate: preturi pre-stabilite, contracte transparente, sa nu se premita unui candidat cu putere financiara (sau mafiota) foarte mare sa monopolizeze toate spatiile.
    Sigur, daca shaormaria vrea neaparat sa se inscrie ca spatiu autorizat, ba chiar sa puna numai afise cu Baluta mancand falafel, poate sa o faca, dar dupa niste reguli clare (nu mai mult de 2 sosuri, cartofii sa fie inclusi in pret).

      (Citează)

  5. De ce să nu ai voie sa îți exprimi niște opinii. Chiar dacă nu e partidul bun. Face parte din libertatea de expresie.

    Dacă ești contra, poți să nu mai cumperi de la ei. Cam asta e sancțiunea. Dar nu poți să îngrădești dreptul la liberă exprimare.

      (Citează)

    • Dreptul la libera exprimare e drept liber atat timp cat nu ii deranjeaza pe altii. Pe usa ta, geamul tau de la casa nu ai voie sa iti pui ce poza vrei tu, trebuie sa respecti legile.

        (Citează)

  6. E proprietate privată. Dacă eu pot să lipesc pe ferestrele mele afișe cu Dragnea 2024, pot și ei să lipească afișe cu cine vor. Și nu, faptul că sunt pesediști nu contează. Dacă cerem reguli diferite pentru tabăra opusă devenim republicani.
    Bine, și eu pot să nu cumpăr nimic de la ei când văd moacă de pesedist pe ușă.

      (Citează)

  7. Oare nu e afișat pe domeniul public ? Ah, wait și “terasa” la fel. Autorizată ofc 😋. Chiar ieri remarcasem ce s-a extins “noua” locație a Dristor și cum “vechea” locație de la Budapesta e în curs de “consolidare”🤪
    La nivelul acela de bizniț se cotizează în toate părțile.

      (Citează)

  8. dpdv legal sau moral, presupun ca toata lumea are dreptul la opinii politice, inclusiv turcul, deci nimic de comentat.

    in calitate de client insa, eu unul nu voi calca intr-un restaurant care e pesedist si cred ca mi s-ar fi parut de prost gust si daca ar fi fost alt partid, ca la restaurant eu ma duc sa mananc nu sa fac politica.

      (Citează)

  9. Daca facea reclama lui Nicusor Dan sau cui o fi de la USR, va mai deranja?

      (Citează)

    • Poate mai putin decat reclama primarului in functie.
      Pe langa ce a zis Radu, se mai poate crede ca sustinerea de acum este o plata a beneficiilor primite deja de shaormari. A se vedea cum au ridicat cotetul acela pe trotuar la Dristor, la fel se extind si la Sincai pe trotuar, plus acapararea parcarii publice din dreptul cotetului.
      Desigur, clientela de tip bombardier nu e si nu va fi deranjata de astfel de lucruri. Bula mea insa nu mai haleste asa ceva de 10 ani. Poa’ sa fie si cu de toate.

        (Citează)

  10. Am fost în weekend în Orășelul Copiilor. Toate dughenele, chioșcurile și restaurantele aveau afișul cu Băluță.

      (Citează)

    • Pai logic – cine le-a dat autorizatii ( sau le-a retras autorizatii – vezi cazul de kkt in care e implicat adiacent Nicusor Dan). Nici nu-i evident pt unii ( din comentariile pe care le-am citit) ca D-l Baluta are afise in toate dughenele fix pt ca ii santaseaza pe patroni cu autorizatiile…

        (Citează)

  11. O cofetarie de la mine din zona (nu in Bucuresti) are pe geam afisele tuturor candidatilor la postul de primar. Probabil cea mai buna alegere, ii sustine pe toti.

      (Citează)

  12. La ce scandaluri sunt zilele astea in clasa politica afisele din saormerie sunt fix apa de ploaie. Si cap de afis nu este ciuma rosie ci Nicusor Dan.

      (Citează)

  13. Cred ca problema e mai simpla: ne lasi sa punem afise sau te inchidem/trimitem opc, politia economica, sanepidul etc. la “controale”/se mareste taxa de protectie.

      (Citează)

  14. un muc:
    Am fost în weekend în Orășelul Copiilor. Toate dughenele, chioșcurile și restaurantele aveau afișul cu Băluță.

    Asta mă miram și eu zilele trecute la terasa aia de lângă parcarea proaspăt făcută la intrarea în Tineretului. Recunosc însă că prima mea întrebare a fost diferiță de perspectiva lui Radu din acest articol: dacă afișele au fost puse sub amenințarea “dacă nu le lipești, îți retrag autorizația / îți trimit pe cap zi de zi toate controalele posibile”?

      (Citează)

  15. Ma mir ca nu au afise cu Nicusor Dan, din cate am citit are ceva probleme cu traficul de influenta.

    Dar na, au ales sa il sustina pe primarul de sector, prietenul interlopilor.

    Alegerea lor.

    Eu nu as merge la un restaurant care face politica, de orice parte ar fi ea, stanga pesedista sau userista sau dreapta liberala ori a lui Base. Pana la urma politica nu se face la restaurant.

      (Citează)

  16. Este “un pic” ilegal. Conform legii electorale, in timpul campaniei, afisele sunt permise doar in locurile special amenajate de primarie, la care au acces toti candidatii. Si au voie sa fie maxim 2, sa nu depaseasca anumite dimensiuni si sa nu fie amplasate astfel incat sa blocheze utilizare de catre altii a spatiului.

      (Citează)

  17. Emil C: alt motiv: acum câteva luni, niște deputați PSD îi înjurau pe cei de la Dristor Kebab din Centr

    Emil C:
    @Radu… mă întristezi. Dacă ăsta e nivelul generațiilor care vor să construiască viitorul prin țara asta, e trist.

    @Emil, nu pari vreun tinerel așa că întristează-te fiindcă tocmai că generația ta a contribuit să fie așa. O generație de părinți exemplari și uite ce “panarame” au ieșit!!

      (Citează)

  18. Sa nu vorbim de cinste, nu cred ca are cinstea ce cauta aici. Lucrez în domeniu, pot sa îmi imaginez ca nu au avut de ales oamenii. Sau puteau sa spună nu, insa ala nu mai era business după aia. Mi-e silă. Dar sper, tot sper.

    ipo:
    In UK, patria parlamentarismului, ziarele au cutuma de a-si asuma un candidat pe care il sustin. Mi se pare mai cinstit decat in tarile ca Romania, in care sustin un anumit candidat, dar nu recunosc public. De ce nu ar fi asa si la business?

      (Citează)

  19. Aparent majoriatatea comentatorilor au oarecare probleme in a face diferenta intre o persoana privata si o firma. D-aia e greu cu democratia pe scari…

      (Citează)

  20. In sectorul 4 nu prea am fost dar in sectorul 2 peste tot e plin cu afise ale viceprimarului fost pnl care acum candidează la psd, de la florarii pana la posta peste tot vezi afise cu el

      (Citează)

  21. In alta ordine de idei, ala nu prea are adversar la PS4.

      (Citează)

  22. Simona Spataru Ftw!!! #buiemaluta

      (Citează)

  23. Reclama politica la sediul unei șaormerii e o indicatie destul de serioasa ca ca nu e o relcama politica ci o taxa de protectie.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus