un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

GoPro a lansat camera Hero9 Black

17 Sep 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

5 comentarii

Hero9 Black ia ce-a fost bun la Hero8 Black și îmbunătățește pe unde poate, dar schimbă și compatibilitatea cu anumite accesorii din trecut.

Sunt trei mari noutăți pe Hero9 Black. Prima ar fi filmarea la 5K și 30 fps. Nu că i-ar trebui musai cuiva rezoluția 5K, dar rezoluția asta permite să mai aplici tu în post-procesare o rundă de stabilizare (de exemplu în Premiere Pro) și să ajungi cu rezultatul final la o rezoluție 4K reală. Dacă nu vrei asta, poți filma 4K la 60 fps dacă situația o cere.

Hero9 Black folosește baterii mai mari. S-a trecut de la acumulatori de 1.220 mAh la unii de 1.700 mAh, deci autonomie mai mare (30% în plus zice GoPro). Nu știu dacă bateriile anterioare de 1.220 mAh sunt compatibile cu Hero9 Black, din păcate. Site-ul zice că nu, dar așa zicea și la trecerea de la Hero7 la Hero8, deși bateriile erau compatibile. Depinde de dimensiunea lor, în cele din urmă.

Stabilizarea este HyperSmooth 3.0. GoPro oricum avea o super-stabilizare pe camerele lor, cea mai bună din piață pentru că folosește inputul de la accelerometre pentru a calcula vectorii de stabilizare, dar acum au îmbunătățit-o suplimentar cu o funcție de păstrat linia orizontului. E de testat și văzut exact ce și cum, dar pe hârtie sună bine.

Ecran frontal color de 1,4″. Asta e perfect pentru situații stil vlogging, când te filmezi singuri și vrei să fii sigur că te-ai încadrat cât de cât corect. Eu am un Hero7 Black și asta este îmbunătățirea principală pentru mine. Hero8 Black venise cu acel accesoriu de ecran frontal, iar acum Hero9 Black are ecran color direct pe cameră.

Mai sunt și alte mici îmbunătățiri, desigur. Obiectivul este detașabil și deci poate fi înlocuit în caz că-l spargi, rezoluția foto a crescut la 20 de megapixeli, a fost introdus un mod numit HindSight, adică un buffer de pre-înregistrare în care camera poate înregistra continuu vreo 30 de secunde. Dacă apeși Record prea târziu, acel buffer te poate salva.

În rest camera are aspectul lui Hero8 Black, adică nu mai necesită vreo carcasă suplimentară (dar nu și dimensiunea lui Hero8 Black, care e mai mică). GPS-ul este în continuare integrat. Prinderea pentru diverse accesorii, cele două piciorușe adică, sunt integrate în cameră, iar aceasta este suficient de rezistentă la șocuri pentru a nu necesita vreo carcasă. Rezistă și la scufundări de 10 metri adâncime, iar doar pentru adâncimi mai mari ai nevoie de o carcasă.

Ceva tot s-a modificat pe la porturi sau dimensiuni pentru că Media Mod-ul de la Hero8, care adaugă microfon și port HDMI și un sistem de prindere pentru alte accesorii, nu mai este compatibil cu Hero9 Black. Există un Media Mod nou pentru aceasta. Pe el mai poți adăuga o lampă suplimentară. Mod-ul de ecran frontal devine inutil pe Hero9 Black.

Cei de la GoPro introduc însă o lentilă suplimentară, Max Lens Mod, una care oferă un unghi și mai larg pe cameră și stabilizare superioară în filmare de până la 2,7K și 30 fps. Mi se pare gândită doar pentru nevoi speciale, când chiar contează un unghi cât mai bun.

Prețul este de 380 de euro. E mai ciudat sistemul de preț, de fapt. Camera, care costa de obicei vreo 400 de euro, este acum 330 de euro dacă o cumperi împreună cu un abonament de un an la GoPro Plus, în valoare de 50 de euro. Practic plătești 380 de euro pe cameră și acel abonament (care include diverse beneficii). Probabil ideea este că-ți va plăcea serviciul și-l vei prelungi după acest prim an.

Dacă vreți să cumpărați un Hero9, trebuie să vă uitați dacă nu cumva este mai ieftin în această combinație pe site-ul oficial decât la ce preț l-or aduce magazinele 3rd party.

    5 comentarii

  1. “În rest camera are aspectul lui Hero8 Black, adică nu mai necesită vreo carcasă suplimentară (dar nu și dimensiunea lui Hero8 Black, care e mai mică).”

      (Citează)

  2. Super, până la primăvară îl găsesc sub 300 pe marktplaats.

      (Citează)

  3. Ma intereseaza camera si m-am uitat pe site. Sistemul de pret e putin diferit de ce zici tu.
    Daca iei doar camera, costa 480 eur. Daca iei camera plus un abonament de un an, care e gratuit din cate am inteles (si are beneficii destul de bune), platesti 380 eur. Asta o face un deal bun.
    Acum nu sunt sigur ce conditii sunt cand se termina anul ala. Daca e ok sa anulezi abonamentul, super. Nu am vazut vreun raspuns concret in terms and conditions, asa ca daca tot faci un review, as aprecia daca ai include si un raspuns la intrebarea asta.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus