un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva vești bune despre covid-19

27 Aug 2020  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

Voiam să vă arăt o veste bună legată de covid, dacă sunteți de acord să-i spunem așa. Pentru prima oară de la începerea pandemiei, numărul zilnic de cazuri noi înregistrate în întreaga lume nu mai este în creștere, ci stagnează ce ceva vreme, tendința de plafonare fiind deja evidentă.

După cum vedeți, tot se înregistrează zilnic aproape 250.000 de cazuri noi în lume, ceea ce pare imens (nu doar pare, este!). Dar faptul că această cifră nu mai crește de la o zi la alta o putem vedea ca pe o veste bună, zic eu.

Numărul de cazuri active la nivel mondial arată și el un început de plafonare după o creștere constantă din martie încoace. Sunt în jur de 7 milioane de bolnavi în lume în acest moment, dar faptul că numărul de cazuri nu mai creștere este o veste bună pentru sistemul medical. Asta dacă, desigur, ar exista un sistem medical mediu la nivel mondial.

Un alt grafic care rezultă cumva din celelalte continuă veștile bune. Numărul de persoane care scapă zilnic de virus și de efectele sale începe să-l depășească pe al persoanelor care se infectează cu virusul covid-19. Observați cum abia în ultimele zile se vede că acel grafic verde scoate un pic capul peste cel portocaliu, linie care arată cazurile noi.

Poate și mai bun, însă, este graficul privind rezultatul infecției, adică felul în care se finalizează prin recuperare sau deces. După cum vedeți, procentul oamenilor care se vindecă a fost în creștere continuă în ultimele luni. Bănuiesc că acea creștere a deceselor din martie-aprilie a fost cauzată de situația foarte rea din Italia și Spania în acel moment, plus începerea valului de decese în SUA.

Apoi, pe măsură ce spitalele din toate țările s-au adaptat și pregătit mai bine, pe măsură ce au început să fie introduse măsuri de protecție și tratamente mai performante și ventilatoare în ATI, procentul celor care au trecut cu bine prin infecție a început să crească și o ține pe creștere de atunci.

sursa: worldometers.

    24 comentarii

  1. greseala majora pe care o fac foarte multi e ca se gandesc strict la numarul de decese, care nu pare asa de mare. realitatea e ca numarul celor ramasi cu probleme grave este mult mai mare.

      (Citează)

  2. Are cineva date despre numărul de teste? Nu cumva în ultimul timp s-a plafonat și acesta? Vezi exemplul României despre care avem date, de peste o lună, într-o zi normală se fac 23-25 mii de teste.

      (Citează)

  3. Începând din 21 iulie, pozitivii care rămân asimptomatici timp de 14 zile nu mai sunt testați la finalul perioadei de izolare fiind considerați negativi deci vindecați.
    Cam așa merge numărătoarea oficială la noi.

      (Citează)

  4. Pe mine mă nedumerește faptul că nimeni din țara asta nu realizează că de 2 luni suntem pe loc fruntaș la numărul de decese în Europa ! .. nimeni nu sesizează că mor zilnic 50 de persoane și suntem numai pe locul II sau I (după țări ca Rusia sau Ucraina) ?! .. în New York mor doar câte 4-5-6 zilnic ! .. La noi nu există tratamente ?! .. ce se întâmplă ?! Doctorii sunt imbecili ?

      (Citează)

    • Protocolul medical presupune admninistrarea unui combo de medicamente foarte puternic si agresiv cu sistemul imunitar. Si multi nu fac fata

        (Citează)

  5. .. și în alte țări nu este la fel cu “protocolul medical” ?! .. ăia fac față altfel ?! La noi te tratează cu faringosept ! 🙄

      (Citează)

    • Roxana:
      Un moment bun sa deschizi restaurantele, teatrele si cinematografele.

      Aia e problema,restaurantele si cinematografele,nu contactul la locul de munca.

        (Citează)

  6. adica te curata, de tot.

    gabi:
    Protocolul medical presupune admninistrarea unui combo de medicamente foarte puternic si agresiv cu sistemul imunitar. Si multi nu fac fata

      (Citează)

  7. unde sunt decreteii aia care faceau ei simulari in excel cu grafice care sareau la 90 grade si ca vine sfarsitul lumi?
    acesti experti online in pandemii, cand ia o pauza ctp de la comentat tenis, poate isi da si el cu parerea despre covit.

      (Citează)

  8. Ultima poza arata fi ca un penis :D

      (Citează)

  9. Johnny:
    Pe mine mă nedumerește faptul că nimeni din țara asta nu realizează că de 2 luni suntem pe loc fruntaș la numărul de decese în Europa ! .. nimeni nu sesizează că mor zilnic 50 de persoane și suntem numai pe locul II sau I (după țări ca Rusia sau Ucraina)?! .. în New York mor doar câte 4-5-6 zilnic ! .. La noi nu există tratamente ?! .. ce se întâmplă ?! Doctorii sunt imbecili ?

    Ba da, s-au sesizat și, prin urmare, încep scolile si se deschid restaurantele!

      (Citează)

  10. La fix a venit articolul asta…azi 1504 cazuri, nou record.

      (Citează)

    • Un moment bun sa deschizi restaurantele, teatrele si cinematografele.

        (Citează)

    • Roxana:
      Un moment bun sa deschizi restaurantele, teatrele si cinematografele.

      Idioții care vor merge la restaurant și cinema ar fi găsit, în lipsă, altă metodă să ia/dea virusul.

        (Citează)

  11. CE LEGATURA ARE UNA CU ALTA?

    Roxana:
    Un moment bun sa deschizi restaurantele, teatrele si cinematografele.

      (Citează)

    • Mihai:
      CE LEGATURA ARE UNA CU ALTA?

      Numarul de cazuri cu relaxarile?

      Nici una.

      Doar ne-au luat-o spaniolii in fata si nu mai suntem lideri in UE.

      Hai Orban, Arafat si asociatii, puteti mai mult! Vrem din nou sa fim lideri la numarul de infectari!

        (Citează)

  12. Pe noi nu prea ne incalzeste cu nimic intrucat in tara numarul la terapie intensiva este in crestere.

      (Citează)

  13. Scad americile, dar creste Europa si Asia…sa vedem cum evolueaza.

      (Citează)

  14. Da, obișnuiți-va. Îl veți face toți la un moment dat. Eu și familia l-am făcut pe anul asta.

      (Citează)

  15. Ce conteaza ca la altii e bine, cand in Romania se depaseste record dupa record in fiecare zi. Ba numar de cazuri noi, ba pacienti la terapie intensiva, ba numar de decese.

    Nu avem nici un motiv, dar nici unul, sa fim altfel decat foarte atenti si ingrijorati.

      (Citează)

  16. Toate datele care se bazeaza pe numarul de vindecati sunt gresite, pentru ca sunt tari cu multi infectati care nu raporteaza deloc aceasta valoare, iar altele raporteaza extrem de putini vindecati (adica doar cei care au teste negative dupa un timp). Sorteaza tablelul dupa nr de vindecati si o sa vezi ce zic

      (Citează)

  17. ai iesit din bucatarie?
    arafat oricum latra ca un turbat la o chestie care nu se misca, lumea e satula de aceleasi ragaieli.
    stai asa ca trebuie sa ma duc la o intalnire secreta intre “interlopi” si sefii politiei, nimic interesant aici.

    Roxana: Numarul de cazuri cu relaxarile?

    Nici una.

    Doar ne-au luat-o spaniolii in fata si nu mai suntem lideri in UE.

    Hai Orban, Arafat si asociatii, puteti mai mult! Vrem din nou sa fim lideri la numarul de infectari!

      (Citează)

  18. Nici mult laudata Noua Zeelanda (ce batuse recordul de 100 de zile fara covid) nu a scapat… Poate vreo insulita ratacita de prin Pacific (mai stiu eu una in Atlantic,
    dar nu v-o spun ;) sa fi ramas “nestampilata” ; mai egzista o solutie : faceti o specializare pe fizica nucleara, exista in Antarctica un detector meserias si poate descoperiti niste neutrini de prin alte galaxii, astia ajuta la investigarea exploziilor de raze Gamma din Univers ( “Se consideră că ar putea proveni de la o supernovă, un aşa-numit “gamma-ray burst” (o “explozie” de raze gama) sau dintr-un nucleu galactic activ, oricum un eveniment din afara galaxiei noastre. “)
    Antarctica- probabil- va ramane singurul continent fara “covidenie”.
    https://icecube.wisc.edu/news/view/736
    Mai bine ne punem problema in care “cincinal” va ajunge vaccinul anticovid in Romanica, ce in Australia va fi obligatoriu pentru toata lumea ,iar in State doar pentru pitici si lucratorii din sectoarele de risc (sistemul medical,posta ,administratie samd)

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus