un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Follow-up: trei ani mai târziu, sunt mulțumit de salteaua de pat cumpărată din IKEA

28 Aug 2020  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Acum trei ani, dar mai țineți minte, am așteptat 51 de zile livrarea unei saltele IKEA; trecând peste acest fail de ecommerce, vă pot spune că salteaua este foarte bună. Am luat atunci o saltea Hokkasen fermă, care are un strat de memory foam și sub acesta arcuri împachetate individual, iar de atunci dormim foarte bine.

Asta a fost după vreun an de căutări de saltele, timp în care m-am așezat în toate saltelele disponibile prin diversele magazine din București (serios, unde vedeam un pat, săream în el). Din astfel de încercări mi-am dat seama că am nevoie de un strat grosuț de memory foam, că unul care are doar 2-4 cm este prea subțire pentru greutatea mea și ajunge să nu conteze.

Culmea este și că eu pornisem căutând o saltea moale sau măcar medie, ca să se afunde corpul în ea și deci să dormi cu oasele în poziție naturală, iar cea cumpărată de la IKEA este fermă în specificații – dar în practică mult mai moale decât altele “medii” sau “moi” din comerț. Treaba asta cred că-i valabilă doar la modelul Hokkasen, restul chiar sunt ferme atunci când scrie “fermă” pe etichetă.

Trei ani mai târziu, deci, suntem în continuare la fel de mulțumiți de saltea și nu m-am mai trezit de multă vreme cu dureri de spate sau umăr sau gât. Ni s-a întâmplat de multe ori să revenim acasă după vreo călătorie și să dormim cel mai bine la noi în pat, când anterior îmi plăceau mult mai mult saltelele de prin hoteluri, care de obicei sunt moi. Odată la 4 luni rotim salteaua cu 180 de grade pe pat, ca să o tocim uniform, că cică ajută în timp.

Apropo de asta cu trezit cu dureri de gât sau umăr sau spate, este important și să vă analizați poziția în care vă culcați și să identificați riscul apariției unei astfel de dureri.

Analiza asta este rapidă. După ce vă puneți pe poziția finală de somn, gândiți-vă dacă nu cumva simțiți că vreun mușchi este întins sau contractat într-un mod nenatural. Treaba asta n-ar conta pentru câteva minute, dar dacă dormiți o oră sau mai multe într-o astfel de poziție, dimineața veți avea gâtul sau umărul amorțit. Mici corecții ale unghiului gâtului sau brațelor de obicei preîntâmpină problemele.

O saltea moale ajută foarte mult pentru că permite corpului să se așeze cât mai natural, pe când o saltea fermă împiedică umărul sau spatele să se afunde în ea și atunci oasele și deci mușchii stau în poziții nefirești pentru multe ore. Chiar nu știu de ce ar vrea cineva o saltea fermă, dincolo de posibile afecțiuni ce îi obligă să doarmă pe spate.

    22 comentarii

  1. E foarte importantă salteaua, una buna costă și mii de lei. Cred ca a mea e un Dormeo, primele 2 săptămâni m-a durut spatele până s-au reașezat oasele și mușchii.

    Cum o cureți? Pe a mea s-au exprimat artistic pisicile și nu iese ușor.

      (Citează)

  2. “serios, unde vedeam un pat, săream în el” asa zice si Marica

      (Citează)

  3. Am o saltea sultan de la ikea de 11 ani spuma si latex e la fel ca in prima zi. Mai putin husa care s-a patat putin de la diverse lichide si fluide mai mult sau mai puțin corporale. Are 25 de ani garanție dar bonul s-a decolorat complet.

      (Citează)

    • Radu, din păcate iar dai sfaturi fara o bază solidă. In primul rand o saltea moale îți afunda corpul și poziția spatelui și a gatului devine nefirească. Pozitia gatului nu o rezolvi cu o saltea moale, cum zici tu, ci cu un suport rotund la ceafă.

      O saltea trebuie sa fie cat mai tare la baza, având un strat subțire moale deasupra, cat sa nu te doară oasele (nu mușchii) dimineața.

      Cum ziceam și alta dată, am avut probleme cu spatele o groază de ani, am consultat destui medici de recuperare și kineto, toți au zis același lucru: salteaua trebuie sa fie tare, dar nu lemn, că apoi te dor oasele.
      Eu de exemplu în multe din cazuri dorm pe jos la hoteluri, pentru că e prea moale salteaua lor.

        (Citează)

  4. Tano:
    Radu, din păcate iar dai sfaturi fara o bază solidă. In primul rand o saltea moale îți afunda corpul și poziția spatelui și a gatului devine nefirească. Pozitia gatului nu o rezolvi cu o saltea moale, cum zici tu, ci cu un suport rotund la ceafă.

    O saltea trebuie sa fie cat mai tare la baza, având un strat subțire moale deasupra, cat sa nu te doară oasele (nu mușchii) dimineața.

    Cum ziceam și alta dată, am avut probleme cu spatele o groază de ani, am consultat destui medici de recuperare și kineto, toți au zis același lucru: salteaua trebuie sa fie tare, dar nu lemn, că apoi te dor oasele.
    Eu de exemplu în multe din cazuri dorm pe jos la hoteluri, pentru că e prea moale salteaua lor.

    Nici eu nu suport saltelele moi. N-am ajuns inca la dormit pe jos la hotel, dar in cateva situatii ar fi fost mai bine. M-a distrus pentru cateva zile o saltea la un hotel anul trecut.
    Ca om cu probleme cu spatele, prefer saltelele foarte tari. Cand eram mai mic am dormit cativa ani pe lemn si pot sa-ti zic ca te dor oasele la inceput, dar te obisnuiesti si devine greu sa renunti la modul asta de a dormi.

      (Citează)

  5. Tano:
    Eu de exemplu în multe din cazuri dorm pe jos la hoteluri, pentru că e prea moale salteaua lor.

    Pai si nu mai bine dormi in gara?

      (Citează)

  6. Am Imperia de la Lem`s . Hokkasen era a doua pe lista .
    Salteaua este foarte foarte importanta , un somn de calitate aducand mai mult plus decat orice . Btw :))) cu greu am gasit un cadru cu lada sub care sa sustina / ridice 45KG :)))

    Mai am un Hovag in casa si e buna , dar nu se compara cu cea cu doua seturi de arcuri si spuma cu memorie .

      (Citează)

  7. e de saraci sa lauzi o saltea de la ikea.
    ikea care fac de la chiftele la mobila. boss, iei saltea de la unii care toata ziua fac decat saltele, nu si mici in pauza de masa.

      (Citează)

  8. Aceeasi saltea o am si eu de 2 ani. Aproape ca nu exista zi in care sa nu ma trezesc cu dureri de spate si nu (cred ca) dorm in pozitii vicioase… Salteaua este mai moale decat este marketata de ei (cum zici si tu), dar n-as mai face o data greseala sa o cumpar. Cand ma doare spatele mai tare, dorm pe o canapea extensibila din spuma fara cadru, tot de la ei. Si… apropo: am fost la kineto si fizioterapii si nimeni nu recomanda niciodata saltelele moi. Daca tu te simti bine cu alea moi, esti norocos, dar nu mai recomanda asta si la altii.

      (Citează)

  9. Multi au gresit impresia ca o saltea tare este mai buna. Sursa acestei iluzii este recomandarea facuta de doctori pentru cei cu dureri de spate.

    Pentru restu salteaua moale este recomandata pentru cei ce dorm pe lateral, iar cea tare pentru cei ce dorm pe spate.

      (Citează)

  10. Cred ca am aceeasi saltea (mi-e lene sa dau cearsafurile la o parte sa ma uit). Pentru mine e un pic prea moale(tot varianta “rigida”) dar sotia voia una si mai moale asa ca a fost o solutie de compromis
    Bine, eu dorm si ciudat, adorm numai pe burta (deci am deja destul material de amortizare, cu memorie chiar). Am inceput sa am si probleme cu spatele, posibil si din cauza asta.
    Pot sa spun si eu ca ma simt, subiectiv, mai bine pe saltele mai rigide de atat. Dar asta cand stau cateva zile in vreun hotel, nu am incercat pe termen lung, deci e posibil sa nu fie relevant.

      (Citează)

  11. Are cineva saltea de la Luiss din Brasov? Sau Gin Gin Flex?
    Pe ultima am dormit recent la o cazare si mi s-a parut foarte faina. Nici nu e scumpa, modelul ala fiind in jur de 2000 de lei.
    Altfel, eu am o Ikea din spuma (era topul gamei cu spuma la vremea respectiva), care mi se pare mult mai slaba decat Pikolinul luat de la Salterra.
    As fi vrut sa trec si eu la una pe arcuri, astea din spuma sunt faine dar cam calduroase totusi. In schimb, Gin Gin Flex Extra mi s-a parut si confortabila, si racoroasa, desi pare facuta tot din spuma.
    Hastens, nu are nimeni? :)

      (Citează)

  12. Prefer gama Diamond de la Mobexpert.

      (Citează)

  13. Puteți să aruncați un ochi și la salteaua American Dream de la Somproduct.

    Am luat-o în 2018 după ce 3 ani am avut o saltea care a venit cu dormitorul și s-a făcut groapă după 2 ani. Am impresia că a costat vreo 500 lei, doar salteaua.

    După ce am căutat mult, am rămas la American Dream și regret doar că am cărat-o cu 1 (un) curier pe scări, 7 etaje. Are 50 Kg! Cea de 160 x 200.

      (Citează)

  14. Am trecut si eu prin “necazul” de a cauta o saltea cat de cat confortabilă. Doar ca la mine situatia e mai specială eu fiind fericitul posesor al unui corp de invidiat de cca 125kg si 1.9m in viu. Aveam in trecut un pat de 2x2m si cum asteptam un bebe pentru care am prevăzut un patuc in dormitorul conjugal, am fost nevoit să reduc din dimensiunea patului sa încapă patucul prințesei. Soția mi-a zis pe cel mai autoritar ton posibil, ca sa retin cu bostanul care-l tin pe gât, ca niciodata, dar niciodată, fetița nu o sa doarmă cu noi in pat si clar ea va fi cu patul ei si noi cu noul pat de 1,6×2. Bun, cautat pat, aruncat vechiul pat si a urmat o cautare de saltea încât si acum imi arata facebook si youtubele numai reclama la saltele. Am optat pana la urma la ceva de la lem’s cu un fel de topper inclus în saltea. O minunăție. Deși e mult mai groasa decât am vazut prin alte parti, undeva catre 30cm, sunt multumit de achiziția făcută. Doar ca nu m-am bucurat eu prea mult de somnul odihnitor, fetița a venit si in patutul ei a dormit doar prima săptămână… acum ele doua sforaie pe salteaua de la Lem’s iar băiatu’ doarme pe o minunăție de coltar, parca facut din piatra, încât ma trezesc mai strâmb decât ma culc. Si asta de doua luni. Mai am minim 5 ani. 🤦‍♂️👨‍👩‍👧

      (Citează)

  15. Stiati ca saltelele care se vand in Ikea sunt produse in Romania?

      (Citează)

  16. Radu Georgeta

    05/03/2022 la 4:46 PM

    Am citit o recenzie care acuza mirosul puternic de chimicale exhalat de salteaua Hokkasen. E adevărat? Întreb pentru că marți aștept să -mi fie livrată. Mulțumesc!

      (Citează)

    • Nu-mi aduc aminte ceva deranjant. Miroase inițial a împachetare și neaerisit. Ce să zic, aspir-o după ce o montezi? Ține-o pe balcon o zi?

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus