un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 9 august 2020

9 Aug 2020  ·

GÂNDURI  ·

29 comentarii

Povestea a 6 supraviețuitori de la Hiroshima. Am citit de multe ori despre dezvoltarea bombelor atomice, dar nu despre cum au trăit japonezii bombardamentul respectiv. Unii au fugit cum au putut, ignorând strigătele de ajutor ale vecinilor îngropați sub case dărâmate, pentru că din urmă veneau flăcările și nu era timp să-i ajute. Alții au fost eroi. Supravegherea anti-aeriană văzuse doar 3 avioane pe cer și a concluzionat că sunt prea puține pentru a da alarma de raid aerian. Doar câțiva doctori au rămas capabili să ajute sute de mii de răniți, nu era mâncare sau apă, incendiile au provocat tornade, iar radiația omora oameni fără ca nimeni să știe de ce. Oameni obișnuiți, care nu trecuseră niciodată prin dificultăți, s-au găsit înconjurați de mii de cadavre, de oameni arși, cu ochii topiți și pielea căzând de pe ei. Excelent articol, printre cele mai bune citite, ar trebui transformat într-un film stil Dunkirk.

Un concurs Pepsi în Filipine a ieșit prost. S-a întâmplat acum vreo 30 de ani, când “codul de sub capac” a fost greșit tipărit și mii de oameni au câștigat premiul cel mare. Pepsi n-a vrut să dea banii. Au urmat luni de proteste, lupte stradale, grenade aruncate în fabrici, camioane incendiate și câteva decese.

Oamenii care și-au prins partenerii înșelându-i povestesc cum au făcut asta.

Cum mass-media a transformat herpes-ul într-o boală de temut. Virusul nu produce vreo boală gravă, dar diverse articole și felul în care a fost pusă problema l-au transformat în lepra sexuală în anii 1980.

Cum s-a dezvoltat Pocari Sweat. Este o băutură stil Gatorade foarte populară în Asia. Never heard of it.

King’s Daughters. Despre femeile trimise din Franța în Canada și SUA pentru a se mărita cu coloniști.

Cum să arăți bine în fotografii dacă ai nasul mare. E incredibil algoritmul Google, știe exact ce articole să-mi recomande :>

Un indian a recunoscut că a omorât peste 50 de taximetriști. Le vindea apoi mașinile pentru 270 de dolari.

Dezastru ecologic în Mauritius. Un petrolier a eșuat acolo și țițeiul se scurge pe plaje.

Fotografii amuzante cu animale.

8 trasee pentru călătorit prin SUA. Poate nu în acest an.

Un Porsche Carrera GT stă părăsit în sediul abandonat al unui dealer auto. O vreau eu!

Formula 1, la Silverstone, începând cu ora 16:10.

Clipul de mai jos arată efectul exploziei din Beirut. Observați cum rama ferestrei, dacă nu mă înșel, ajunge pe masa din centrul camerei.

    29 comentarii

  1. Gunoaiele de pe instagram au rămas fără o destinație de vacanță din cauza petrolierului eșuat în Mauritius.

      (Citează)

    • Tu chiar ești un om cu nevoi speciale.

        (Citează)

    • Exact asta e problema cea mai mare in Mauritius

        (Citează)

    • Intrasem doar pentru comentariul lui Gaelex. Nu am fost dezamagit, prost ca deobicei.

        (Citează)

    • Nu inteleg de ce inca ii permite Radu sa isi arunce dejectiile aici. Eu unul am renuntat de mult sa citesc comentariile si sa comentez din cauza asta, nu e ca si cand ar fi un inteligent care ofera idei controversate care genereaza comentarii si discutii si buzz in jurul lui. Doar remarci idioate, dezgustatoare, iritante. Insa pe principiul “asta cere publicul” dupa aia se va intreba “da’ de ce”.

        (Citează)

    • Veți vedea sau simți cumva alt efect al dezastrului ecologic? Nu.

      Câteva prostituate de instagram nu își vor putea pune poze de acolo.
      Câțiva bloggeri de călătorii, probabil maxim 2, nu vor putea să se ducă acolo pentru că nu vor avea ce posta.

      Toți și toate care au fost cândva plătiți să promoveze Mauritius cel mai probabil tac mâlc, nu zic nimic pentru că nu e sponsorizată postarea. Și ar fi nasol să te pui rău cu industria petrolieră.

        (Citează)

    • alex:
      Intrasem doar pentru comentariul lui Gaelex. Nu am fost dezamagit, prost ca deobicei.

      Ar trebui un filtru on/off doar pt comentariile lui Gaelex, pt unii din noi e vital sa nu îl mai “auzim”.

        (Citează)

    • alex:
      Intrasem doar pentru comentariul lui Gaelex. Nu am fost dezamagit, prost ca deobicei.

      Ar trebui un filtru on/off doar pt comentariile lui Gaelex, pt unii din noi e vital sa nu îl mai “auzim”.

        (Citează)

    • Oamenii ăia de acolo trăiesc majoritatea din pescuit și turism. Dacă le iei una din astea 2, o să cam facă foamea. Bine, mintea ta ar spune că ei sunt de vină că s-au născut acolo…

        (Citează)

    • @Stefan, cel mai bine ar fi sa nu mai fie lasat sa isi expuna parerile extremiste pe aici. Are o ura pentru orice in el. Nu cred ca am vazut om mai frustrat.

      @Costin, sau iti va spune ca aia pot muri de foame, nu il afecteaza direct.

        (Citează)

    • Pentru ca acum cu pandemia de coronavirus mergea turismul de duduie in Mauritius, erau plajele si hotelurile pline. O nenorocire nu vine niciodata singura, asa macar poate curata plajele si apa pana se rezolva epidemia.

      Cu ce va afecteaza pe voi ce se intampla la amaratii aia de va smulgeti parul din cap de suferinta lor? Cu nimic, ca nu sunteti nici patroni de hotel in Mauritius, nici directori de linie aeriana. Dar va place sa dati din gura ipocrit pe aici.

      Niste sfinti care nu pot dormi bine noaptea pentru ca sunt probleme in colturi ale lumii pe care nu le gasiti pe harta nici cu Google.

        (Citează)

    • Daca tu esti atat de prostut incat nu stii unde e Mauritius pe harta nu inseamna ca toti suntem la fel. Ti-am mai zis, ar trebui sa te cauti la un psiholog/psihiatru.

      E o diferenta intre bucuria ta ca o parte a planetei e poluata, cu indiferenta unora sau cu o parere de rau a altora.

      Mult ton care se vinde prin UE e pescuit in Oceanul Indian(hint, Mauritius e o insula in Oceanul Indian). Poate ar fi nostim ca in 1-2 ani sa mananci o conserva de ton hranit cu titei. Sau poate pretul va creste. E doar un exemplu cum am putea fi noi afectati, bine nu cred ca mananci tu ton, dieta ta pare bazata pe rahat.

      Si ca o dovada ca doar iti place sa mananci 💩 gratuit, intrarea in Mauritius pana pe 31 august(cel putin) pentru turism e interzisa.

        (Citează)

    • Gaelex:

      Cu ce va afecteaza pe voi ce se intampla la amaratii aia de va smulgeti parul din cap de suferinta lor?

      Exact ce ziceam… Lasă-i sa moara ca oricum s-au născut unde nu trebuie.
      FYI, pib-ul per capita este aproape cât al României, deci nu sunt prea amărâți.

        (Citează)

    • alex: E o diferenta intre bucuria ta ca o parte a planetei e poluata, cu indiferenta unora sau cu o parere de rau a altora.

      Unde ma bucur ca planeta este poluata?

      alex:
      Si ca o dovada ca doar iti place sa mananci 💩 gratuit, intrarea in Mauritius pana pe 31 august(cel putin) pentru turism e interzisa.

      E greu sa intelegi ironia.

      Oricum nu aveau turisti, asa ca daca trebuia sa li se intample nenorocirea asta… acum e momentul cu cele mai putine pierderi pentru ei. Daca se intampla mai incolo, la cateva luni dupa redeschiderea turismului, ii lovea mult mai rau pentru ca ii punea pe bara inca niste alte luni.

      Nu stiam ca tonul vine de acolo, si chiar imi place salata de ton.

      Avem amaratii din Moldova care raman fara case practic anual, din cauza inundatiilor. Nu neaparat pentru ca au fost “prosti” cum zic unii, ci pentru ca nu au avut bani sa ia pamant si sa construiasca in deal. Poate ar trebui sa ne preocupe soarta celor din tara inainte sa ducem grija unora din partea cealalta a globului.

        (Citează)

  2. Interesant articolul despre Pocari, si despre cum reusesc japonezii sa-si vanda prostiile in toata Asia, profitand de avansul lor tehnologic si cultural asupra tarilor din zona aia. Mi-a placut ca in Indonezia au spaguit politicieni si medici ca sa spuna ca bautura lor intra la metodele de prim-ajutor in cazul oricarei boli. Ciudat cum in Japonia aceeasi bautura isi pierde efectele medicale…

      (Citează)

  3. Pentru Hiroshima recomand cu căldură muzeul păcii din orașul cu aceleași nume. După ce vezi exponatele și poveștile de acolo e posibil sa ai un mic șoc, eu am văzut inclusiv oameni care plingeau in unele săli.

    Tot în Japonia am gustat și Pocari Sweat, sincer nu prea înțeleg entuziasmul, nu e prea bună…

      (Citează)

    • Stefan:
      Pentru Hiroshima recomand cu căldură muzeul păcii din orașul cu aceleași nume. După ce vezi exponatele și poveștile de acolo e posibil sa ai un mic șoc, eu am văzut inclusiv oameni care plingeau in unele săli.

      Intr-adevar este o experienta cutremuratoare sa citesti relatarile expuse acolo, sa vezi obiectele gasite si pastrate, plus explicatiile, cu ploaia radioactiva etc. Doar muzeul Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței de la Sighetul Marmatiei m-a afectat cam la fel de mult, cu intrat in fiecare celula. Si unii regreta perioada respectiva..

        (Citează)

  4. Cred ca ar trebui predat un curs in scoala primara despre masacre, in special, cele despre care exista fotografii si filme. Cel de la Hiroshima, dar si cele din lagarele naziste, din gulag, masacre cum a fost cel de la Tulsa. Cred ca, in timp, ar mai duce la disparitia extremistilor, sau cel putin, ar scadea foarte mult priza lor la public

      (Citează)

    • Am vazut aseara Hotel Mumbai… nu e la aceeasi scara ca Hiroshima, dar e incredibila povestea.

        (Citează)

    • Hai sa fim seriosi. Unu, ca masacre au existat peste tot, Doi, ca adevaratii extremisti sunt aia care tiipa ca traiesc sub un regim fascist pentru ca a castigat Trump alegerile in mod democratic

        (Citează)

  5. In plină Pandemie mă așteptam la un articol cu 8 trasee pentru călătorit prin ROMANIA.

      (Citează)

  6. Cătălin Tănase

    09/08/2020 la 11:31 AM

    Costin:
    Tu chiar ești un om cu nevoi speciale.

    Eu v-am zis :)

      (Citează)

  7. george:
    In plină Pandemie mă așteptam la un articol cu 8 trasee pentru călătorit prin ROMANIA.

    dalea de 1000 de lei / noapte :))

      (Citează)

  8. Radu, daca ai un chef de un film despre efectele războiului în Japonia, caută pe Netflix Grave of the fireflies, nu e despre Hiroshima dar te va întoarce pe dos rău de tot, e unul din cele mai dure filme pe care le-am văzut…și e vorba totuși de un desen animat.

      (Citează)

  9. Concurs asemanator pepsi a iesit si in Romania acum vreo 20 de ani. Au avut de dat mai multe premii decat aveau in stoc (era pe vremea cand Pepsi era franciza lui Davidai, nu era parte a Pepsi Americas). A fost iures in Dristor la nu mai stiu ce supermarket de pe Mihai Bravu, era sa iasa rascoala :).

      (Citează)

  10. Turbez cand ii vad pe astia cu siteurile lor in care spun: “Ah, esti incognito? Fa-ti cont ca sa ne poti citi!”

    Nope, asta e pe acelasi nivel cu “nu-i asa ca-ti dezactivezi AdBlock ca sa vezi articolele noastre?”

    Nope, bye! :D

      (Citează)

  11. Ooooo a transformat mass-media herpesul într-o boala de temut. Și nu va suna un clopoțel? Pariu pe o bere ca în câțiva ani se va discuta în același termeni despre covid?

      (Citează)

    • ia gigel, cauta sa vezi cati oameni au murit de herpes din anii `70 pina acum, compara cu cateva luni de covid si vezi ce iese.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus