un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tesla a devenit cea mai valoroasă companie auto la bursă (știe cineva cum se cumpără acțiuni?)

3 Jul 2020  ·

AUTO  ·

31 comentarii

Citeam astăzi că Tesla a depășit la bursă valoarea companiei Toyota, devenind astfel cea mai valoroasă companie auto din lume. Pe la începutul anului devenise deja cea mai valoroasă companie americană, după ce depășise giganți precum Ford și General Motors.

Pare ciudat să auzi asta despre Tesla, care se chinuie în fiecare trimestru între profit și pierdere, planuri întârziate și diverse alte probleme. Tesla vinde aproape 400.000 de automobile pe an, Toyota vinde 10 milioane. Ca stabilitate în anii următori și capacitatea de a trece peste orice criză economică, tehnologică sau internă, Toyota, Ford și GM sunt pariuri mult mai bine decât Tesla.

Oamenii care de obicei se miră prin urmare de situația de la bursă uită că bursa nu este un indicator al dimensiunii unei companii, ci al capacității acesteia de a crește. Bursa apreciază potențialul de creștere explozivă, nu stabilitatea. Stabilitatea înseamnă constanță în timp, adică investitorii de astăzi nu se vor îmbogăți vânzând peste 3 ani, ci cel mult vor primi constant niște dividende.

Tesla, în schimb, are potențialul ca peste 3 ani să vândă 800.000 de mașini pe an. Tot o nimica toată față de restul marilor companii, dar posibilitatea aceasta face ca acțiunile lor să fie scumpe, că cine vrea să profite de o astfel de speculă rapidă trebuie să plătească mult pentru a intra în joc.

Anyway, nu despre asta voiam să vorbesc, că n-am acțiuni la nici o astfel de companie. De fapt, acesta este subiectul, cum n-am acțiuni la Tesla. Acum vreun an, când prețul acțiunilor Tesla depășea pragul de 400 de dolari, îmi zice un prieten “acum vreo doi ani era 200 de dolari una și am vrut să cumpăr câteva, dar n-a făcut-o. Acum le-aș fi vândut cu profit 100%”.

Și ne-am uitat atunci amândoi la acțiunile care costă 400 de dolari, la cum s-ar putea cumpăra din România și cu ce comision. Ne-am uitat la asta și am zis “eh, probabil că nu vor mai crește mult”. Astăzi o acțiune costă 1.200 de dolari.

Știe cineva care-i cea mai rentabilă metodă de a cumpăra acțiuni la o companie străină? Deși probabil că nu vor mai crește mult, dar zic așa, de dragul discuției.

Fun fact: în octombrie 2018 o acțiune costa cam 300 de dolari. În iunie 2019, acum un an, o acțiune costa doar 179 de dolari după niște anunțuri privind cash-flow-ul problematic al companiei. Cine a cumpărat atunci acțiuni are după doar un an un ROI de vreo 600%.

BTW, uitați un clip despre câte Tesla și alte mașini electrice sunt în România deja înmatriculate:

Susține-mă cu un Subscribe:

    31 comentarii

  1. Revolut?

      (Citează)

    • Corect. Acțiuni easy way e Revolut, unde apare si Tesla. Ca fapt divers acolo împuternicești un fond care cumpără in numele tău, acțiunile nu apar pe numele tău ci al fondului. Chestii tehnice, fara impact pt mine dar pe alții vad ca ii deranjează.

      Să cumperi acum, la vârf mi se pare degeaba, daca nu vrei sa aștepți cu anii pt un câștig substanțial.

        (Citează)

  2. Etoro, Robinhood, etc.

      (Citează)

  3. e misto de cumparat acum, cand incepe scandalul cu Tesla S.

      (Citează)

  4. Pentru investitii nu e indicat sa faci stock picking, cel mai bine e sa investesti in ETF uri care sunt ca o galeata de actiuni din mai multe piete, dar inainte de toate trebuie multa documentare si abia apoi poti incepe sa investesti pe bursa. Sunt mai multe platforme gen etoro, xtb, tradevile( romaneasca) si altele.

      (Citează)

  5. Pentru astfel de sfaturi am văzut articole pe https://www.reddit.com/r/robursa/

      (Citează)

  6. eToro aveau acum cateva luni o reclama f haioasa pe youtube cu Alec Baldwin si din cauza asta m-am uitat si am retinut ca nu au comisioane.

    Chestia e ca nu as avea curaj sa dau niste zeci de mii de euro pe internet, fara acte, fara nimic, unui broker. De aspectele legate de taxare stie cineva? Asta presupunand ca nu pierzi banii of cors.
    Iar asa sa bag cateva sute sau mii mi se pare ca nu are sens decat ca hobby. Adica chiar si daca se dubleaza banii, ce mare branza am facut?

    La bursa e bine sa bagi bani in ETF si sa stai 10 ani, asta daca nu ai chef sa nu mai faci altceva decat sa utmaresti bursa in fiiecare zi si sa faci de peri albi cand scadde.

      (Citează)

    • Si asa ca fapt divers apropo de bursa, poate nu stiati ca NN Pensii avea 27 mio euro bagati in Wirecard.

      Ei zic ca au vandut in mai, la mustata, iar eu astept cu nerabdare urmatorul raport lunar de la ei :-))

        (Citează)

  7. am cumparta actiuni TESLA prin revolut.
    am vrut sa vad cum functioneza is am cumparat si eu de 100$. dupa 2-3 luni le-am vandut cu profit de 61%.
    Daca le tineam aveam 260% :)

    Pe revolut ai 3 tranzactii free pe luna.

      (Citează)

  8. Am cumparat actiuni la Tesla prin Revolut in martie. Am luat de $1, acum am $2.8. Am primit si dreptul sa aleg urmatorul CEO al Tesla, unde l-am votat tot pe Elon, ca face treaba buna cu banii mei.

      (Citează)

  9. Eu folosesc EquateMobile sa urmaresc actiunile din share matching plan. Poti sa si cumperi in afara planului daca vrei, dar n-am facut asta niciodata asa ca nu stiu cum merge.
    Pentru a cumpara actiuni standard, am instalat Bux Zero. Problema e ca, dupa cum zicea si Marean, parca n-as avea incredere intr-o aplicatie cand vine vorba de sume mai mari.

      (Citează)

  10. Salut,
    Daca ai sume mici de investit in actiuni de pe pietele externe poti folosi Revolut.
    Daca te gandesti sa investesti ceva mai mult, iti recomand sa iei legatura cu un SSIF (Societate de Servicii de Investitii Financiare) sau institutiile de credit inregistrate in Romania. Majoritatea celor care sunt autorizate sa intermedieze la BVB au si tranzactionare pe pietele externe. Daca nu ai experienta, ar trebui sa alegi un tip de cont care iti asigura si consilierea unui Broker, nu tranzactiona singur direct pe platforme online deoarece instrumentele financiare au grad de risc diferit si trebuie sa aloci si timp pentru urmarirea pietelor si a stirilor.
    O lista cu intermediari care tranzationeaza si la BVB o gasesti aici (http://bvb.ro/Intermediaries/ListOfIntermediaries/GeneralIndex).

      (Citează)

  11. Aplicatia Trading 212

      (Citează)

    • Pe asta o am și eu. Are câteva probleme la 4:30 când se deschid bursele și ba rămân în urmă cu actualizările, ba dacă cumpăr se blochează și îmi cumpără la prețul la care este după ce se blochează. Am pierdut de câteva ori așa.

      În rest mi se pare ok.

      Atâta tot că acum mă tot freacă să le arăt o factură sau vreo dovadă că locuiesc unde locuiesc acum. Și nu am niciuna. Că stau în chirie și toate facturile sunt pe numele proprietarilor. Nice. Va trebui să-mi cumpăr ceva, să le demonstrez ăstora că stau unde stau.

        (Citează)

  12. la 1.200$ nu faci mare afacere, decat daca vrei sa hold long term, unii zic ca tsla poate urca pana la 10.000$

      (Citează)

  13. Recomand XTB.

    Au sucursala in Romania, ofera asistenta telefonica in caz de nevoie.

      (Citează)

    • Daniel Popescu

      03/07/2020 la 12:51 PM

      Si comisionul pe tranzactie cat este? 10 EUR?

        (Citează)

    • Tot XTB recomand si eu.
      Comisionul pe tranzactie este 0.10-0.12%, minim 10 euro.
      Dar cu Revolut stim povestea nu mai intram in detalii. Depinde ce plan ai, dar pentru termen lung recomand XTB. Mult mai safe decat Revolut.

        (Citează)

  14. Mergi și baga la pariuri că e mai ușor și e tot aia. Bursa a ajuns un loc de specula și jocuri de noroc in care o parte din jucători au mult mai multe informații decât alții. Orice gargară îți prezintă specialiștii cu cifre e vrăjeală să îți ia ochii și de multe ori e doar o schemă piramidală mascată. Daca vrei acțiuni in Romania sunt bănci care au diverse fonduri de investiții( dar mare parte sunt expuse pe piata din Romania) sau firmele de brokeraj

      (Citează)

  15. Marean:
    Si asa ca fapt divers apropo de bursa, poate nu stiati ca NN Pensii avea 27 mio euro bagati in Wirecard.

    Ei zic ca au vandut in mai, la mustata, iar eu astept cu nerabdare urmatorul raport lunar de la ei :-))

    @Marean Pierderea e infima, poti sa stai linistit. Din tot scandalul cu Wirecard, eu am retinut un aspect mai interesant: NN pensii investeste foarte putin in afara Romaniei. Concret WireCard a reprezentat cea mai mare investiție facuta de NN Pensii în afara României si a insemnat doar undeva in jurul a 0.6 % din totalul activelor NN. Peste 60 % din bani sunt investiti in titluri de stat, iar restul procentelor il reprezinta actiuni la firme de stat.

    TLDR: NN se bazeaza exagerat de mult pe statul roman si ia si un procent frumos din comisioane fara sa isi bata capul cu analize de risc, documentare etc. necesare pt cumpararea de actiuni la firme private.

    Chiar esti multumit de randamentul NN Pensii ? Intreb pt ca vroiam sa ma mut inainte de acest scandal la ei, dar acum m-am razgandit.

      (Citează)

    • Sincer habar nu am ce randament am la NN Pensii ca nu m-a interesat. Si ei nici nu raporteaza, tre sa ma uit eu cat era unitatea acum nu stiu cat timp si cat e acum. Nici cati bani am acolo nu tin minte de fapt, sub 20k in orice caz.
      Eram doar curios sa vad daca au luat vreun hit.

      Eu stiu ca ei declara ca nu aveau multi bani in wirecard, dar in ultima vreme am inceput sa devin un pic paranoic cu fondurile de investitii, pentru ca multa lume nu stie ca in luna martie 2020 daca nu incepea BNR ul sa cumpere titluri din piata, se putea intampla un dezastru.

      Mai precis, piata secundara pe titluri a inghetat, nu mai cunpara nimeni nimic. Insa fondurile aveau cereri de rascumparare mai mari ca de obicei si incepeau sa nu mai aiba cash. Daca nu intervenea BNR sa cumpere titluri (premiera absoluta in romania) valoarea fondurilor s-ar fi dus vertiginos in jos, chiar si la jumatate.

      Si incep sa nu mai am incredere nici in sistemul financiar in totalitate, wirecard fiind un exemplu in acest sens … adica au disparut 2 miliarde dintr-o societate listata la bursa, uite asa.

        (Citează)

  16. Daniel Popescu:
    Si comisionul pe tranzactie cat este? 10 EUR?

    Banuiesc ca nu vrei sa investesti 50 EUR.

    Pentru 50 EUR e ok si Revolut.

      (Citează)

  17. Ne poate lămuri careva cum e cu impozitele și taxele datorate statului în caz că tranzacționăm acțiuni pe revolut sau alte platforme online?

      (Citează)

  18. Ariel: ci al fondului. Chestii tehnice, fara impact pt mine dar pe alții vad ca ii deranjează.

    Să cumperi acum, la vârf mi se pare degeaba, daca nu vrei sa aștepți cu anii pt un câștig substanțial.

    Diferenta e ca fondul poate sa dea faliment si se duc si actiunile tale cu el. De asta ii deranjeaza pe unii

      (Citează)

  19. Compara cu ceilalți mari producători și în perioada pandemiei sa vezi ce iese. Majoritatea au avut scăderi de 30-40%, Tesla a vândut ca de obicei iar rezultatele pe 2nd quarter sunt foarte bune. Mașina asta nu o cumpăra oricine, iar oamenii ăștia au bani și în perioadele mai grele.

      (Citează)

  20. 1. Wolf of Wall Street, 2013 (scuze de inoportunitate)
    2. Asculta sfaturile profesorului Sima, dar nu îi da bani
    3. Să nu pătesti ca in Tom Sawyer cu broasca..

      (Citează)

  21. $1600

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus