un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Linie telefonică pentru sesizarea încălcării normelor de protecție sanitară: 0800.800.165

6 Jul 2020  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

MAI a înființat o linie Telverde unde cetățenii pot sesiza încălcarea normelor de protecție sanitară. Telefonul este 0800.800.165 și vă sfătuiesc să-l salvați și să-l folosiți când e cazul.

Încălcarea normelor = adică unde vedeți, prin instituții sau spații comerciale sau alte locuri, că există o nepăsare crasă față de respectarea prevederilor legale în acest scop. De exemplu, la Mega-ul de la Șincai paznicul stătea și privea nepăsător cum intră în magazin oameni fără mască, deși legea zice altceva. S-au dus vremurile când același magazin trasa la intrare linii pentru o coadă cât mai bine distanțată și permitea doar accesul unui număr limitat de oameni în incintă.

Numărul de telefon de mai sus a devenit activ pe 4 iulie. Exact, ceea ce ar fi trebuit să existe de mult a fost creat abia acum, când în România cazurile au început să o ia îngrijorător de mult în sus.

Problema de fond este următoarea: eu nu cred că autoritățile vor lua în viitor măsuri de prevenție mult mai dure decât în prezent. Dacă ar face asta, guvernul PNL ar recunoaște tacit și indirect că nu a gestionat foarte bine criza inițială și relaxarea măsurilor. PNL-ul nu vrea să dea opoziției astfel de muniție în lupta electorală, nu cu alegerile parlamentare și locale venind în curând peste noi.

MAI, de fapt, s-a distanțat de problemă. În textul unui comunicat recent, se spune “prin lipsa de responsabilitate a celor care încalcă normele de protecție sanitară, riscăm să pierdem tot ceea ce am reușit printr-un efort titanic al nostru, al tuturor”. De acord, dar unde sunt controalele, amenzile, agenții de poliție care să ceară responsabilitate pe unde este nevoie? Unde sunt angajații DSP, când auzi că doar doi angajați de-ai lor prelucrau sute de pasageri sosiți la Otopeni, au înghesuiala de rigoare? Unde este o lege bine scrisă privind amenzile, dacă cea prost scrisă a fost anulată de CCR acum câteva luni?

Prin urmare, ține de fiecare om în parte să se protejeze cât de bine poate. Mască unde-i cerut să porți mască, distanțare socială, spălat pe mâini și igienă bună. Tripleta clasică de măsuri.

Și se adaugă acum al patrulea element, că doar cele trei de mai sus nu sunt suficiente decât dacă sunt respectate: sesizarea, reclamația acolo unde este necesar. Dacă vedeți că alți oameni nu urmează măsurile legale în vigoare, iar personalul magazinului/instituției/pieței/whatever este nepăsător, atunci o reclamație “mai sus” este singura metodă de a îmbunătăți cumva lucrurile.

Fără ca fiecare om în parte să ceară o îmbunătățire a situației, ea doar va degenera în mai rău, că lucrurile mereu se îndreaptă natural spre repaos. Este sănătatea voastră la mijloc, protejați-vă cum puteți și sunați fără nici o jenă la numărul 0800.800.165 atunci când vedeți că alții vă pun în pericol.

Majoritatea măsurilor de protecție pot fi găsite în anexele acestei hotărâri. Sunt și altele, urmăriți textul altor hotărâri punctuale de până acum în caz că vreți să le citiți pe îndelete.

    26 comentarii

  1. Inca o masura aproape inutila.

    OK, dai telefon. Si mai departe ce se intampla? Vine echipaj de politie sa ii ia boii de la bicicleta unui pensionar retard care nu poarta masca? In primul rand ca nu il mai gaseste acolo. In al doilea rand, ce amenda ii da, aia anulata de CCR? In al 3-lea rand, daca ii da amenda, care e rezultatul educativ?

    In cazul paznicului se organizeaza flagrant cu filmare? Cine primeste amenda, paznicul? Firma care l-a angajat? Mega Image franciza respectiva sau Mega Image corporatia care a francizat?

    Nimic altceva decat jandarm sau politist sau soldat cu arma la picior la fiecare magazin nu va avea efect. Orice altceva e practic si degeaba si inutil.

      (Citează)

    • Pari genul de om care se plânge că autoritățile nu fac dar nici nu reclami asta pentru că “și așa nu fac”.

      Scopul cetățeanului e să pună presiune pe stat să își facă treaba. Așa, dacă nimeni nu sună la numărul ăla și nimeni nu zice nimic o sase înțeleagă ca ne doare undeva și pot sa facă ce vor. Și statul, și ăia ce încarcă normele.

        (Citează)

    • Iulian, nu iti bate capul cu el.

      Unii intram aici doar pentru comentariile lui Gaelex.

        (Citează)

    • retard mintal…cine vorbea :)

        (Citează)

    • Am dat solutia mea deja.

      Ce au facut autoritatile este vax albina si frectie Diana la picior de lemn, ca de obicei. S-au spalat pe maini infiintand un numar de telefon.

      Cum era dupa Colectiv sa faca la fel, o linie telefonica cu sfaturi pentru iesit din container, stins focul samd.?

      Puteau sa treaca prin parlament sute de legi pana acum si ca de obicei nu au facut nimic. Si era usor, ala care nu vota era linsat mediatic automat ca tradator de neam si tara.

        (Citează)

    • @Gaelex: e bună măsura. Nu intra în modul fatalist în care poți găsi ceva rău în orice măsura s-ar lua, iar de acolo faci pasul la “și dacă am găsit ceva rău, înseamnă că e inutil”.

      Sistemul nu va fi perfect niciodată, dar poate fi perfecționat continuu. ™

        (Citează)

    • ai dreptate @Gaelex, nu se intampla nimic.
      am vazut politia si jandarmeria la un festival de asta de mancai pe strada, a venit, s-a uitat.
      ce s-a intamplat mai departe?
      NIMIC

      au pus placute sa pastrezi distanta, atat.
      control temperatura, yoc.
      cine crede ca rezolva ceva uita unde traieste

        (Citează)

    • O vezi pe una ca iese de la metrou fara masca pe fata. De unde stii ca in metrou n-a avut masca si ca a dat-o jos pe trepte? Ce faci, o sechestrezi acolo pana vine echipajul?

      Casiera la farmacia Tei, pentru ca este casiera pana la dovada de farmacista cu diploma, sta cu masca sub nas. Ce faci, suni ca sa ce?

        (Citează)

    • cunosti o femeie (improbabil, dar sa zicem). vrei sa faci ceva cu ea. de unde stii ca nu are BTS grave? o pui sa se testeze. vine cu fisa curata. de unde stii ca nu a platit sa ii dea fisa curata? o duci la cea mai mare clinica privata din capitala. din nou, foaia curata. dar din nou, suntem in Romania, cum poti avea incredere? o urci in primul avion catre AKH Viena. dupa o saptamana vine cu fisa curata. in sfarsit, poti sa te relaxezi. cand dai sa procedezi, iti spune ca a intalnit un tanar rezident si ca se muta definitiv in Austria. iti ureaza toate cele bune. te intorci la Manuela.

        (Citează)

    • ești cel mai cârnat comentator din blogosfera românească.

        (Citează)

  2. Merg cu metroul, vad o persoana fara masca..cred ca sun degeaba la numarul ala, nu? . Daca vad petreceri/live uri pe facebook pot suna? Sau trebuie sa vad eu personal? Am observat si ca benzinariile au renuntat la masti.

      (Citează)

    • Cum vrei tu. În exemplul tău cu metroul, poate nu se va face nimic împotriva acelei persoane, dar dacă se primesc 1000 de reclamații în 7 zile despre situații din metrou, poate că se va schimba ceva.

      Tu, ca cetățean, poți doar sesiza o problemă. Ce se întâmplă după aceea nu mai depinde de tine, ci de mulți alți factori, dar măcar tu ți-ai făcut treaba și acum poți cere și mai cu spor să și-o facă și alții.

        (Citează)

    • Eu fac sesizari, multe. Politia imi raspunde ca nu au ce sa faca. La un moment dat te plictisesti si renunti. P.S. uite cazul masinilor parcate aiurea..le-au numarat, au vazut ca sunt acolo si atat. https://prnt.sc/tckwvy Cum zice si baiatul de mai sus, problema e la legi. La metrorex am facut sesizare ca nu respecta timpii afisati pe site, mi-au raspuns ca acei timp au caracter orientativ(nu respectau plecarea de la capat de linie)..la un moment dat cred ca realizezi ca viata e prea scurta sa te certi cu morile de vant.

        (Citează)

    • Tu sesizezi si pe ei ii doare la cuc. e simplu.

        (Citează)

  3. In sfarsit, de cand a venit relaxarea ma tot intrebam unde sun cand vad boi.

      (Citează)

  4. DSP tine de Primaria locala, pana la epidemie era un loc caldut la stat unde nu trebuia sa te omori cu munca.

    Pana acum puteai suna la DSP sau Politia Locala care trimitea un echipaj daca era cazul.

      (Citează)

    • Directia de Sanatate Publica (DSP) tine de Ministerul Sănătății. Nu are nici o legătură cu Primăria.

        (Citează)

  5. Masura da bine pe hartie, dar in realitate vreau sa vad cum vor fi aplicate lucrurile astea. Pentru ca, daca eu reclam ca la magazinul X se poate intra fara masca vreau sa vad concret ce masuri vor fi luate. De asemenea, daca reclam ca langa mine se tine un bairam de vreo 100 de persoane, din nou vreau sa vad ce masuri vor fi luate?
    Cam fix din aceste cauze, de la un punct incolo orice cetatean isi baga picioarele si realizeaza ca e pe cont propriu. Masurile astea cu sa facem o linie dedicata sau un birou unde sa depunem plangeri sunt ZERO, daca acestea nu au o finalitate in viata reala. Ori dupa ce am vazut, pana acum este foarte greu sa aplici niste legi si sa respecti spiritul lor. Noi intotdeauna vom merge pe extreme, fie nu aplicam legea, ori ducem la un nivel de batem incasarile la buget luna februarie cu amenzile.
    Cat timp masurile vor fi doar de dragul de a fi si nu vor avea o finalitate, vom ramane in aceeasi mocirla. Si din pacate masura asta este una de tipul expus mai sus.

      (Citează)

  6. Asta e para, obiceiul romanesc cel mai detestabil. O mica turnatorie.

      (Citează)

  7. Tocmai ce am folosit linia. Foarte buna experienta, in maxim 15 min un agent de politie de la sectia responsabila a ajuns acolo. Eu zic ca e un bun pas inainte.

      (Citează)

  8. decat sa crap sau sa stau in spital o luna cu tratament mai bine te dau in gat la orice ora, f.g.m

    Kopa_Kopan:
    Asta e para, obiceiul romanesc cel mai detestabil. O mica turnatorie.

      (Citează)

    • @Mihai stii cum e. Romanul nu suporta sapunul, pasta de dinti, masca si turnatorii. Popor cu idealuri inalte, nu intelegem noi de astea.

        (Citează)

    • Asa ati zis si in comunism, leprelor! Daca nu voi, atunci aia care v-au adus pe lume si v-au educat asa. “Il dau pe vecinul in gat, sa-mi fie mie mai bine”. Gunoaie…

        (Citează)

    • Kopa_Kopan esti prea prost, mergi si te culca ignorantule.

        (Citează)

  9. O sa ne transformam toti, in niste mici securisti, care stau la panda si dau cu goarna.
    Jur ca baba de sub mine o sa crape de invidie :)))))

    Lasand gluma la o parte, e bun numarul ala de telefon, dar era bine sa fie si o aplicatie de genul, in care sa pui si poza sau filmulet doveditor, ca de multe ori, poate doar sa fie vreo vrajeala, de la concurenta. Adica, in ce conditii verifica astia, ca treaba e pe bune? Poate eu vad o situatie si pana vine controlul, treaba dispare. Sau poate ca cineva vrea doar sa faca rau si suna (da, sunt destui care n-au viata) si reclama inventii.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus