un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

De ce nu este momentul bun să cumpărați un MacBook nou

2 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

26 comentarii

Un articol Forbes spune un lucru pe care nu l-am intuit atunci când Apple a anunțat că va renunța la procesoarele Intel pe gama lor de computere pentru unele produse chiar de Apple cu arhitectura ARM : nu are rost să cumpărați vreun Macbook în perioada următoare, ci așteptați-le pe cele noi, cu ARM. Macworld recomandă același lucru.

Vor fi mai bune și cu suport mai îndelungat decât cele aflate în prezent la vânzare.

Adică puteți cumpăra un Macbook cu procesor Intel, că vreo 2-4 ani va exista în continuare suport software pentru el. Doar că nu va fi cea mai bună afacere dacă vreți să-l țineți mai mult de atât pentru că deja din viitorul apropiat toată atenția dezvoltatorilor de software pentru MacOS 11 se va îndrepta spre portarea programelor pe procesoarele Apple și apoi optimizarea lor pentru aceasta.

Altfel spus, Apple ar putea oferi suport oficial vreo 4 ani pentru procesoarele Intel, dar funcțiile noi și mișto din diverse programe 3rd party s-ar putea să fie lansate în viitor doar pentru versiunile cu procesoare Apple.

Mai mult, probabil că și viitoarele versiuni de MacOS vor oferi beneficii mari tot pentru utilizatorii viitoarelor MacBook-uri cu procesoare Apple. Noul MacOS 11 va funcționa pe procesoare Intel, dar Apple nu a precizat dacă următoarele versiuni ale sistemului de operare vor fi de asemenea compatibile sau aici va fi trasă linia moartă.

Prețurile unui MacBook Pro, de exemplu, variază între 7.000 de lei și 22.000 de lei la PC Garage sau eMAG, în funcție de diagonala ecranului și configurația hardware. Pentru astfel de bani, ar fi bine să aveți suport software pe cât mai mulți ani, ceea ce crește și valoarea de revânzare, la o adică. Așa că decizia de a nu cumpăra un laptop Apple acum, ci după lansarea modelului cu procesor Apple, are logică.

O problemă este, desigur, că nu se știe exact când va lansa Apple noi MacBook Pro, Air și restul gamei cu propriile procesoare și nu se știe nici dacă prima generație va fi atât de reușită.

Dacă, însă, nu vă grăbiți cu tranziția de la Windows la Mac sau cu achiziția unui noi Macbook, atunci așteptați între 6 luni și până la 2 ani, în funcție de ce calendar de tranziție va anunța Apple în curând. Probabil că va merita cu prisosință așteptarea din trei motive:

  • suportul extins despre care am vorbit până acum.
  • noile Mac-uri cu procesoare Apple probabil vor fi mai bune decât cele Intel din prezent în multe privințe.
  • veți putea rula nativ pe laptop aplicații de iPhone și iPad.

    26 comentarii

  1. Sper sa extinda suportul, eu momentan am dat air-ul 2015 prietenei care e foarte incantata de el si ma indrept spre un pro. Dupa ce au dublat pretul la ram m-am orientat spre cel de 13 inch cu procesor gen 10, 16gb ram etc, initial vream sa merg pe i5 generatia 8 si cu update de la 8 gb la 16gb ram. La prețuri bune acum sunt generațiile 2019, și deși le luam în considerare la început, m-am liniștit cu tastatura tocmai pentru că vreau să îl folosesc cel puțin 5 ani.

    Acum depinde si cat de reusite sunt generatiile cu amr si cat va dura tranziția… Pentru că 2 ani mi se pare totuși cam puțin, mai ales că în gamă e și macbook de 16 inch care are o durată mult mai mare de utilizare. Oricum când vor anunța generația nouă, vor scădea prețurile la generația actuală.

    Mă aștept ca noul procesor să aducă în special o autonomie mai mare.

      (Citează)

  2. Cel mai recent update merge pana pe pro-ul din mid 2013 asa ca nu mi-as face griji, cel putin la gama asta.

      (Citează)

  3. Au spus că încă mai au de lansat MacBook-uri cu procesore Intel. De obicei oferă suport pentru ele cam 8 ani. Deci mă aștept și acestea să primească suport mai mult de 4 ani.
    Eu consider că acum the sweet spot sunt MacBook Pro-urile din 2015 care aveau tastatura cu taste de tip scissor, in special 15-le cu dual graphics.

      (Citează)

  4. Lol, asta e cea mai mare prostie pe care am auzit-o în ultima vreme. Nu va mai luați mașini pe benzina că în următorii 10 ani o sa apară doar modele electrice. :))

      (Citează)

    • Ca sa fie analogia completa, trebuie sa adaugi si faptul ca foarte multe orase vor interzice accesul masinilor pe benzina peste 4 ani.

        (Citează)

  5. Te-ai gandit cate aplicatii vor fi suportate pe ARM ? … cel putin initial

      (Citează)

  6. Ma refeream la third-parties…

      (Citează)

    • În general foto/video/audio vor merge, la început cel puțin versiunea de iPad – Photoshop, Lightroom de exemplu – sau prin acea emulare, dar nu va fi destul pentru unii. E greu de crezut că Rosetta 2 va funcționa de la început așa cum speră Apple și va merge totul șnur. Momentan lucrurile astea sunt importante pentru developeri și, aparent, pentru pasionați, că cineva care are nevoie de calculator și soft o să meargă în continuare pe modelele cu Intel, n-o să se chinuie 2-3 ani doar așa de dragul noului.

        (Citează)

    • @dam167, vorbim de utilizatori Apple, asa ca foarte multi vor alege modelele cu procesoare ARM doar de dragul noului.

        (Citează)

  7. Apple se așteaptă/speră ca tranziția să dureze cam 2 ani, iar probabil după 2 ani sfaturile vor fi din nou să nu cumperi pentru că e prima versiune cu Apple silicon. Deci mai aștepți un an și s-au făcut 3. 3-4 ani e în general durata medie de utilizare a unui laptop, deci probabil următorul ciclu n-ai să ratezi absolut nimic. Pentru cine lucrază efectiv pe ele nu e o problemă că într-un an sau doi o să apară ceva nou, că nu-i ca și cum ce au ei dintr-odată nu mai merge. Dacă vrei doar o jucărie nouă da, așteaptă să apară modele noi, dar altfel nu pierzi nimic. De fapt diferența dintre modele la 1-2 ani e oricum mică, rar se justifică să faci upgrade atât de des. Chiar dacă în toamnă apar refresh-uri de MacBook-uri nu va fi nimic cu mult peste ce au acum.

    @Radu: MacBook-urile au primit actualizări recent, iMac-ul nu merită cumpărat acum, pentru că acolo urmează modele noi în toamnă, sau chiar mai repede după unele zvonuri și speculații.

      (Citează)

    • Ma bucur ca ai adus subiectul asta in discutie!

      Mie imi place MacBook Pro 13 2020 si asteptam WWDC sa vad ce mai anunta Apple si mi s-a cam dus entuziasmul de a cumpara varianta 2020. Logica mea e ca nu vreau sa dau >7000 RON pe o platforma care la urmatoarea iteratie nu va fi mai bine optimizata (dpdv al combo-ului putere de procesare si baterie . In acelasi timp, laptop-urile cu Windows cu o configuratie hardware similara costa cu 3000 ron mai putin dar sunt plasticoase si partea superioara se flexeaza de parca e facuta pentru limbo. That Dell XPS 13 though….sunt greu de gasit in magazine deci nu prea apuc sa vad cat se flexeaza.

      In concluzie, pentru web development voi continua sa folosesc Asus-ul ROG de 4 ani cu 8gb RAM si SSD la care poate o sa mai adaug inca o placuta de 8gb RAM.

        (Citează)

  8. de ce vorbesti de chestii care nu cunosti?
    cine cumpara un macbook il ia pt ca are treaba de facut ACUM, fie cu banii personali din blogat, sau ia firma, ca altfel ca un om care munceste real pt bani nu da atat pe un laptop.
    asa ca povestea cu “faci o afacere mai buna” e pure b to the s.
    nu iei un laptop ca faci o afacere prin aia, e ca la masini, cand ai dat start windows prima oara, si-a pierdut din valoare.

      (Citează)

    • @Mihai de ce blogatul sau banii de la firma nu is tot bani reali?.

      Eu am căutat ceva asemănător cu Macbook Pro 13 inch la alți producători și nu am găsit o alternativă care să mă atragă. Doar Zen Book Duo mă atrăgea ca și concept și atât.
      La MacBook am portabilitate, baterie bună, finisaje bune, ecosistem care se mișcă super ok și ecran de calitate, pe la alți producători trebuie fac un compromis pe undeva.

      Și nu is fan boy Apple, doar ca la ultrabook-uri din punctul meu de vedere stau cel mai bine.

        (Citează)

  9. Cred ca e un moment bun de cumparat pentru cei care au Macbook dar ruleaza Windows pe el.

      (Citează)

  10. Cred ca ar fi bine sa te documentezi mai mult, uneori, inainte sa postezi articole precum acesta. Vor mai lansa Mac-uri cu Intel cel puțin inca 2 ani de acum in colo. Cand au migrat de la PowerPC au oferit inca 5 ani de suport de la lansarea ultimului Mac cu un astfel de procesor. Ma indoiesc puternic ca acum va fi diferit, iar inca 5-8 ani de suport par destul de realistic. In plus, va mai dura minim 2 ani pana la lansarea unei versiuni compatibile complet cu un procesor ARM. Si cel mai probabil primele Mac-uri cu ARM vor nu vor fi versiunile PRO.

      (Citează)

  11. mihai:
    Ma bucur ca ai adus subiectul asta in discutie!

    Mie imi place MacBook Pro 13 2020 si asteptam WWDC sa vad ce mai anunta Apple si mi s-a cam dus entuziasmul de a cumparavarianta 2020. Logica mea e ca nu vreau sa dau >7000 RON pe o platforma care la urmatoarea iteratie nu va fi mai bine optimizata (dpdv alcombo-ului putere de procesare si baterie . In acelasi timp, laptop-urile cu Windows cu o configuratie hardware similara costa cu 3000 ron mai putin dar sunt plasticoase si partea superioara se flexeaza de parca e facuta pentru limbo. That Dell XPS 13 though….sunt greu de gasit in magazine deci nu prea apuc sa vad cat se flexeaza.

    In concluzie, pentru web development voi continua sa folosesc Asus-ul ROG de 4 ani cu 8gb RAM si SSD la care poate o sa mai adaug inca o placuta de 8gb RAM.

    Acum na, toți am vrea să fie lansate dintr-odată modelele noi și să meargă softurile, dar asta nu se întâmplă peste noapte. Dacă iei acum un MBP 2020 sigur îl vei folosi fără probleme vreo 4 ani dar, dacă te descurci 2-3 ani cu ce ai deja, cumperi un model nou cu Apple silicon. Ideea e că dacă vor apărea modele noi nu înseamnă că nu mai merită cumpărate astea, mai ales că tranziția va dura ani.

      (Citează)

  12. Nu e niciodata un moment bun sa iei un produs prost la suprapret.

      (Citează)

  13. Razvan C:
    @Mihai de ce blogatul sau banii de la firma nu is tot bani reali?.

    Eu am căutat ceva asemănător cu Macbook Pro 13 inch la alți producători și nu am găsit o alternativă care să mă atragă. Doar Zen Book Duo mă atrăgea ca și concept și atât.
    La MacBook am portabilitate, baterie bună, finisaje bune, ecosistem care se mișcă super ok și ecran de calitate, pe la alți producători trebuie fac un compromis pe undeva.

    Și nu is fan boy Apple, doar ca la ultrabook-uri din punctul meu de vedere stau cel mai bine.

    N-ai cu cine, pentru că pe unii nu-i interesează argumente legate de ce contează pentru x sau y când își aleg un laptop. Iar când vine vorba de preț, sunt ca și Gaelex mai sus, ei văd i5 sau i7, o marcă 4000 lei, Apple 7000 lei – huo suprapreț! Nu zice nimeni că ar trebui să luăm toți mere, dar când nu vrei să pricepi niște lucruri de bază discuțiile nu-și mai au rostul.

    Plus că mulți cred că nu știu ce înseamnă un laptop ca lumea, că prea nu se întreabă nimeni cum pot unii cere 4000 lei pe un laptop cu luminozitatea display-ului de 250-300 nits. Dar dacă e 4 mii bun, 7 mii rău.

      (Citează)

  14. Te cam contrazici putin. Zici ca apple va oferi suport software 2-4 ani, apoi zici ca nu se stie daca versiunea viitoare va mai fi suportata de mac-urile cu intel.

    Eu zic ca inca e un moment bun sa-ti iei un mac cu intel, mai ales ca au anuntat ca vor mai lansa mac-uri cu intel, deci suport software va mai fi cel putin 4 ani.

    Cum ar fi ca aia care au dat $10k+ anu’ trecut (sau anu asta) pe mac pro sa se trezeasca fara suport software de la anu’? Cam ciudat, nu crezi?

      (Citează)

  15. Chiar nu pot intelege ce face atat de bine un produs Apple de merita cumparat. Ca rata de defecte e cam marisoara si costa reparatia cam cat un laptop bunicel. Dupa ce am vazut postari de-al lui Louis Rossmann despre modul cum face Apple biznis, cum impiedica orice posibilitate de a repara produsul de catre oricine altcineva neafiliat apple, cred ca e o chestie de masochim sa cumperi produse ale unei companii care face tot efortul posibil sa te forteze sa cumperi alt produs, nu sa-ti repare pe cel defectat. Sa ceri 700 dolari pentru a repara un produs ce costa 500 e o jegozenie ce ar trebui penalizata prin lege.

    Stiu, sunt un sarac ce nu-si permite produse premium si arunc cu cacat in cea mai deosebita firma ce a definit industria.

      (Citează)

    • optimizeaza hardware cu software la maxim, ei desezeaza, proiecteaza, programeaza, toata calea.

      informatia ca sunt dificil de reparat e publica, vezi ifixit, nu e nici un secret. ca na, le fac super fine, mici, etc, la final e dreptul lor cum sa le faca si de ce, sa-si defineasca strategia.

      cumparatorul decide cu banul, nu? trebuiau sa falimenteze pana acum..

      apropo, eu rulez pe PC.

        (Citează)

    • Nu ești sărac, doar că mi se pare că n-ai avut încă calculatoare de la ei și mi se pare că ești fixat doar pe argumentele negative. Care e rata de defectare și care e sursa? pentru că au fost diverse generații, cu diverse probleme, cele noi sunt de departe cele mai fiabile. De altfel uită-te la valoarea pe care o mențin cele SH, e cumva ciudat să spui că nu rezistă în timp.

      Legat de reparații, pe de o parte e normal să-i vâneze pe cei neautorizați pentru că nu vor să le fie afectată imaginea. Dacă cineva nu repară un laptop cum trebuie și ți-l vinde ție, iar pe tine te mai ține doar o lună și crapă, ai să zici că sunt nasoale macbook-urile. Cât despre costuri, reparațiile costă mult pentru că le înlocuiesc ansambluri de piese – de exemplu înlocuirea tastaturii înseamnă în plus baterie, boxe, trackpad și touchbar la modelele noi, ceea ce cam e jumătate de laptop. Sau placa de bază, care include SSD, procesor, placă video dedicată, ram, care iar cam e jumătate de laptop.

      E totuși ciudat să spui că te forțează să cumperi dispozitive noi când primești și update-uri de soft 7-8 ani la un calculator. Nici măcar Rossmann nu zice că lumea e masochistă, ci că le cumpără pentru avantaje și acceptă compromisurile. Asta în contextul în care Rossmann recomandă doar Lenovo iar mizeriile pe care le fac celelalte companii sunt acceptabile – cum zicea cineva pe un forum, dacă crezi că macbook-urile au probleme, intră pe forumul Dell să vezi ce fiabile sunt și alea. Ține și de experiența personală, eu am 2 laptopuri acasă din 2014 și merg foarte bine. Doar pentru că toți ăia mulțumiți nu inundă forumurile cu laude nu înseamnă că sunt mai multe alea cu probleme.

        (Citează)

  16. Andrei I:
    Ca sa fie analogia completa, trebuie sa adaugi si faptul ca foarte multe orase vor interzice accesul masinilor pe benzina peste 4 ani.

    Source ?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus