un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

First Bank a lansat aplicația modernă de Mobile Banking

23 Jul 2020  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

39 comentarii

First Bank este cea mai recentă bancă intrată în forță pe piața românească. Sigur le-ați văzut reclamele, sunt cele despre originile lor americane, First Bank fiind deținută de un fond de investiții american ce operează și alte instituții financiare în diverse țări europene.

Acum recent au lansat și aplicația de Mobile Banking, una modernă, cu diverse funcții apropiate conceptului de “instant banking”. Aplicația este disponibilă pentru Android și iOS și este printre puținele care-ți permit să-ți faci cont direct din ea, adică să devii clientul băncii după ce o descarci și te înregistrezi în ea.

Instalarea este simplă, faci cont cu user și parolă și apoi, după prima autentificare, poți activa și login-ul folosind amprenta sau FaceID, după cum vreți și cum permite telefonul.

(aplicația are interfață în română și engleză, dar nu te lasă să faci screenshoturi și, în loc să fotografiez ecranul, le-am folosit direct pe ale lor)

Ecranul principal arată ca mai jos, îți vezi rapid conturile și cardurile bancare. Mi-a plăcut că, pentru fiecare cont în parte, poți vedea un grafic cu evoluția soldului. Toate băncile ar trebui să includă așa ceva, mi se pare un indicator vizual foarte bun pentru evoluția banilor tăi între momentul când intră salariul și graficul urcă la un punct de maxim și apoi evoluția sa în următoarele zile, pe măsură ce cheltui bani și te apropii sau nu de zero.

De aici poți vedea tranzacțiile anterioare, comerciantul și suma, poți programa și plăți recurente, că poate trimiți periodic o sumă de bani unei persoane.

 

Un mod similar de vizualizare este disponibil și pentru cardurile de debit, unde poți vedea tranzacțiile anterioare și separat sumele reținute de comercianți și care urmează să fie debitate probabil în următoarea zi bancară. Pentru fiecare card în parte se pot seta limite zilnice și pot fi și blocate direct din telefon în caz că le pierdeți (și deblocate, de altfel). Am văzut și opțiunea de a dezactiva utilizarea pe Internet a cardului respectiv.

O opțiune interesantă pe care nu știu dacă o au alte bănci este că există o separare între carduri și conturi, în sensul că poți modifica ce cont este asociat unui card bancar. Altfel spus, poți alege din aplicație din ce cont vor fi trași banii pe care-i cheltui cu respectivul card bancar, setarea făcându-se rapid în aplicație. Poate fi utilă în diverse scenarii personale de securitate sau dacă vreți ca anumite cheltuieli să fie făcute doar dintr-un cont, că poate aveți unul special pentru anumite situații.

Aplicația First Bank arată desigur și creditele luate de la bancă, suma rămasă de plată, până când trebuie plătită următoarea rată și alte asemenea informații.

Plata facturilor este o altă secțiune importantă a aplicației. Poți scana codul de bare de pe o factură, poți căuta furnizorul prin listele deja existente în aplicație sau poți introduce manual datele acestuia, dacă nu poate fi găsit altfel. Există debitare directă cu posibilitatea setării unei limite. Aplicația are și secțiuni pentru plata taxelor,  inclusiv integrare cu Ghișeul.ro, rambursarea sumelor pe cardul de credit, plata taxei de pod la Fetești și a rovignetei auto pe diverse perioade.

Aplicația permite și reîncărcarea cardurilor virtuale de debit, cele care pot fi utilizate doar online. First Bank oferă un serviciu inedit clienților: poți cere un card de debit preplătit pe care să-l faci cadou cuiva. Se emite pe loc la ghișeele băncilor și este ca un voucher valabil oriunde, că e de fapt un card bancar. Eh, poți genera din Internet Banking și carduri preplătite virtuale, care pot fi utilizate doar online, și le poți da oricui dacă le comunici numărul și codul de securitate. Aceste carduri pot fi ulterior și reîncărcate din aplicația de mobil, că poate vrei să faci un top-up cuiva.

Și cam asta este, în mare, aplicația. Sper să adauge curând și plata NFC pentru toate sistemele de operare. Internet & Mobile Banking sunt gratuite la First Bank, ca și majoritatea serviciilor bancare dacă aveți venituri recurente în cont, cum e uzual acum pe la bănci.

    39 comentarii

  1. deci nu ne mai uitam dupa (P), ne uitam dupa tag-ul PUBLICITATE, TEHNOLOGIE :)

      (Citează)

    • e mai subtil, mai usor de omis un font gri deschis pe fundal alb decat unul negru pe fundal alb ;)

        (Citează)

    • Plus ca nici Google nu mai stie cate advertoriale publica. Foarte transparent Radu, ca de obicei.

        (Citează)

    • Adi:
      deci nu ne mai uitam dupa (P), ne uitam dupa tag-ul PUBLICITATE, TEHNOLOGIE :)

      Da, am încercat de-a lungul timpului diverse metode de marcare. De ceva vreme am făcut categorie specială, ca să fie grupate frumos acolo articolele în caz că trebuie să le arăt cuiva.

        (Citează)

    • Louis:
      Plus ca nici Google nu mai stie cate advertoriale publica. Foarte transparent Radu, ca de obicei.

      Mulțumesc, chiar sunt foarte transparent, scrie mare PUBLICITATE imediat sub titlu.

      În plus, cred că google înțelege mult mai bine acest cuvânt decât altceva, nu? Mai ales când indexează chiar pagina categoriei respective.

        (Citează)

  2. Oarecum offtopic: Poate pui o vorba la ing sa faca ceva cu mizeria aia de homebank. De 1 luna descarca cam 50% din bateria telefonului (fara sa o folosesc, background usage), plati cu telefonul doar cand vrea muschiul lor, car cardul fizic dupa mine permanent. Varianta web este la fel de mizera, timpi de incarcare mari, etc.
    Raspunsul oficial ing suna ceva de genul: “stim de problema, rezolvam undeva in a 2a jumatate a lunii august, hihi”.

      (Citează)

    • N-am cum, sorry.

      Eu folosesc din când în când aplicația și nu mi-a făcut probleme până acum, nici nu-mi apare la battery usage. Încearcă o reinstalare? Ce telefon ai?

        (Citează)

    • Am un amic care are o problemă similară. Aplicația îi seacă telefonul.
      El a contactat ing și i-au răspuns că în august vor scoate un update pentru aplicație, care cică va rezolva problema.
      Nu au înaintat o dată, cel mai probabil după a două jumătate.

        (Citează)

  3. Intrebarea este daca poti atasa doua carduri aceluiasi cont.
    Sunt in cautarea unei variante ok de cont comun cu sotia, cu cate un card pe numele fiecaruia si cu posibilitatea de stabilire de limite de tranzactionare per card, dar si generale. Ideea ar fi sa avem un cont de cheltuieli comune pe care sa il alimentam in mod egal si sa avem astfel si o urmarire mai buna a cheltuielilor si bugetului, ca sa nu mai avem discutii gen plateste tu intretinerea luna asta ca eu am platit curentul.

      (Citează)

    • Eu am facut un card de credit si atasat contului respectiv i-am facut si sotiei un card de credit. Limite, tot setat. La final de luna punem banii inapoi pe cardul respectiv. Noi am facut la BT pentru Flying Blue / mile etc. Cred, totusi, ca poti sa faci schema asta la orice banca.

        (Citează)

    • M-am gandit la varianta asta, intamplator am CC tot la BT.
      Ce ma incurca la cardul de credit e ca ai comisioane la retragerea de cash (mai faci o piata, mai mergi la un restaurant unde “nu merge” POS-ul) si ca nu poti sa faci viramente (rata la alt credit, intretinere, alte plati comune). Sa zicem ca astea sunt mai rare si le poti gestiona separat, dar tocmai asta incerc sa evit, sa mai tinem noi manual o evidenta a cheltuielilor.

        (Citează)

    • Și eu folosesc varianta cu două carduri credit la același cont. Mă aștept ca orice bancă să poată emite mai multe carduri conectate la același cont, e o funcție uzuală.

        (Citează)

    • Eu folosesc ceva identic la ING. Un cont în lei și două carduri nominale pt mine si soție. Din home bank se pot seta oarece limite insa nu am incercat niciodată sa modific ceva. Dar cred ca orice banca are asa ceva. Bine, cand cheltui ceva apare direct notificare si la soție. Asa ca de o vreme cumpăr whiskey doar cash…

        (Citează)

  4. Nu stiu voi, dar eu nu am putut sa imi fac cont direct din ea.

    Nici eu si nici prietenul meu.

    Da eroare si te cheama in sucursala.

    Am renuntat, raman cu ING.

      (Citează)

  5. am inteles, deci au facut o aplicatie care se apropie de cea de la Revolut :-)
    e bine, nu e rau.

      (Citează)

  6. Mi-am deschis cont si … cam vreau sa il inchid.
    M-am bucurat la cadul ala Visa Platinum dar serviciile FirstBank sunt inferioare celor de la ING sau Revolut:

    1. transactiile apar cu delay in cont, sumele apar intr-o sectiune hold, dar fara nicio indicatie din ce tranzactii sunt facute. Ele se raporteaza in aplicatie abia dupa cateva zile!!!
    2. comisioane enorme a platile cu cardul catre Revolut. 1.3%, adica exact ca si cum ai retrage bani de la ATM.
    3. nu poti avea mai multe conturi atasate aceluiasi card (ca la Revolut)
    4. cardurile virtuale vin cu cont separat si au nevoie sa fie alimentate manual
    5. cursul lor valutar nu este deloc spectaculos
    6. lipseste compatibilitatea ApplePay (such a bummer)

    Este fostul Piraeus Bank, se vad o gramada de elemente legacy pe acolo, chiar daca aplicatia este foarte misto ca si UI.
    Mai are si integrare facila cu ghiseul.ro, pentru cei novice poate fi foarte util ca nu mai trebuie sa ii deschizi cont si acolo. Pentru mine insa, celelalte puncte minus sunt show stopper.

      (Citează)

    • Tie ti-a mers sa iti deschizi cont din aplicatie??

        (Citează)

    • Adica trebuie sa imi fac un card separat pentru Euro? Sau pot macar sa am un singur card si sa atasez manual contul de euro la el cand plec din tara?

        (Citează)

    • Fugi si inchide-l, nu uita de el. Chiar ieri si-a facut un amic cont si apoi a dorit sa il stearga. Nu se poate din aplicatie, asa ca a sunat la ei. L-au informat ca primele 6 luni este gratis administrarea, apoi este 35 LEI/LUNA/CONT !!!

        (Citează)

  7. Cu salariu de un miliard si mananca de opse lei la mec? Avar…

      (Citează)

  8. First bank este de fapt fostul Piraeus, de origine grecească. Nu au nicio legătură cu First Bank of US. Deci reclamele alea despre originile lor americane sunt cam mincinoase.

      (Citează)

    • Da. Asa pare. E detinuta de un fond de investitii din State, dar pare sa nu aiba nicio legatura cu First Bank of US, care de altfel vad ca nu mai exista de pe la 1800.

      un muc:
      First bank este de fapt fostul Piraeus, de origine grecească. Nu au nicio legătură cu First Bank of US. Deci reclamele alea despre originile lor americane sunt cam mincinoase.

        (Citează)

    • E un articol mai vechi prin ZF care spune cum au ales numele First Bank și ce alte variante au avut la intrarea în România. Treaba cu “First” e ceva uzual, sunt o mulțime de “First Bank of….” în lume.

      First Bank of US a fost o bancă de stat, un fel de BNR al SUA făcut pe perioadă limitată în era lui George Washington. N-ar putea avea legătură.

        (Citează)

  9. sa ii arate cineva asta si la buhnici si la bcr cu ai lor gicuta, care e un mare fss de fapt.
    adica o dai ca ce chestii hau hau faci tu, si de fapt aplicatia de la bcr pute rau, cu spume

      (Citează)

  10. Sorin:
    M-am gandit la varianta asta, intamplator am CC tot la BT.
    Ce ma incurca la cardul de credit e ca ai comisioane la retragerea de cash (mai faci o piata, mai mergi la un restaurant unde “nu merge” POS-ul) si ca nu poti sa faci viramente (rata la alt credit, intretinere, alte plati comune). Sa zicem ca astea sunt mai rare si le poti gestiona separat, dar tocmai asta incerc sa evit, sa mai tinem noi manual o evidenta a cheltuielilor.

    Teoretic, daca se poate la un CC, ar trebui sa se poata si la un CD sa ai un cont si 2 carduri. Vorbeste la banca cu care lucrezi (BT sau alta)…

      (Citează)

  11. Cum adica aplicatia nu te lasa sa faci screenshoturi? Nu e o functie de baza a sistemului de operare?

      (Citează)

    • Diverse aplicatii pot sa marcheze continutul ca sensibil si sistemul de operare nu permite sa faci screenshot-uri.
      https://developer.android.com/reference/android/view/WindowManager.LayoutParams#FLAG_SECURE
      Am cautat pe google. :)

      Acum (cel putin pe Android) daca vrei poti, sigur se gaseste o modalitate prin care poti sa eviti limitarea asta. Dar ce rost avea ca Radu sa ne arate contul lui nou la First Bank, care probabil nu avea nici tranzactii, cand materialul de marketing arata mai bine.
      Apropo, la publicititatea pe genul asta de aplicatii cum functioneaza treaba? Primesti un cont pe care il poti folosi o perioada, ca sa vezi produsul sau un cont demo sau dai niste informatii dintr-un breefing si inchizi ochii in speranta ca produsul e chiar ok? (Nu sunt carcotas, aplicatia de la first bank arata chiar bine)

        (Citează)

    • @catalin: iti faci un cont pe care il folosesti 2-3 zile, cumperi de 2-3 ori de la mec, apoi primesti banii de reclama in acelasi cont, trimiti banii in ing, apoi uninstall.

        (Citează)

    • Sol:
      Cum adica aplicatia nu te lasa sa faci screenshoturi? Nu e o functie de baza a sistemului de operare?

      Nu, unele aplicații pot cere OS-ului să nu permită screenshoturi. Majoritatea celor bancare așa sunt. Ideea este că o altă aplicație ar putea face screenshoturi fără ca tu să știi asta și poate ți se fură astfel date.

      Catalin: Apropo, la publicititatea pe genul asta de aplicatii cum functioneaza treaba?

      După caz și bancă. Poate ești deja clientul băncii, poate devii, poate au cont demo în care poți vedea aplicația într-un mediu de sandbox. Majoritatea au conturi demo interne pe care testează și ei diverse, deja populate cu mai multe conturi și tranzacții.

        (Citează)

  12. vladutz:
    Mi-am deschis cont si … cam vreau sa il inchid.
    M-am bucurat la cadul ala Visa Platinum dar serviciile FirstBank sunt inferioare celor de la ING sau Revolut:

    1. transactiile apar cu delay in cont, sumele apar intr-o sectiune hold, dar fara nicio indicatie din ce tranzactii sunt facute. Ele se raporteaza in aplicatie abia dupa cateva zile!!!
    2. comisioane enorme a platile cu cardul catre Revolut. 1.3%, adica exact ca si cum ai retrage bani de la ATM.
    3. nu poti avea mai multe conturi atasate aceluiasi card (ca la Revolut)
    4. cardurile virtuale vin cu cont separat si au nevoie sa fie alimentate manual
    5. cursul lor valutar nu este deloc spectaculos
    6. lipseste compatibilitatea ApplePay (such a bummer)

    Este fostul Piraeus Bank, se vad o gramada de elemente legacy pe acolo, chiar daca aplicatia este foarte misto ca si UI.
    Mai are si integrare facila cu ghiseul.ro, pentru cei novice poate fi foarte util ca nu mai trebuie sa ii deschizi cont si acolo. Pentru mine insa, celelalte puncte minus sunt show stopper.

    cum ar zice reclama, nu conteaza cine e primul, ei sunt primii care fac diferenta :)))))))

      (Citează)

    • O bancă o alegi dacă se potrivește nevoilor tale. Chestiuni precum cursul valutar sau lipsa de Apple Pay cred că era cunoscute dinainte de a deveni client, că doar n-ai aflat apoi de ele.

      La partea cu Revolut să zicem că poate nu știai dinainte situație, dar problema probabil că este la Revolut și felul în care sunt ei integrați cu alte bănci, nu la bănci. Revolut are interesul de a avea comisioane mici la diverse bănci ca să există, că băncilor nu le pasă așa tare de acest aspect.

        (Citează)

  13. Sorin:
    Intrebarea este daca poti atasa doua carduri aceluiasi cont.
    Sunt in cautarea unei variante ok de cont comun cu sotia, cu cate un card pe numele fiecaruia si cu posibilitatea de stabilire de limite de tranzactionare per card, dar si generale. Ideea ar fi sa avem un cont de cheltuieli comune pe care sa il alimentam in mod egal si sa avem astfel si o urmarire mai buna a cheltuielilor si bugetului, ca sa nu mai avem discutii gen plateste tu intretinerea luna asta ca eu am platit curentul.

    Eu am la BT, in aplicatia de plati 2 carduri, urmeaza sa expire unu mai vechi si mi-a dat voie sa il adaug pe cel nou. Sunt pe acelasi cont.

      (Citează)

  14. Nu pot trece de pasul cu amprenta, nu îmi da altă opțiune de securitate. Nu îmi merge senzorul de amprentă și nu îmi schimb telefonul pentru ei. Mai bine îmi schimb banca!

      (Citează)

  15. Mai bine schimbi telefonul dacă nu negre senzorul boss

    Răzvan:
    Nu pot trece de pasul cu amprenta, nu îmi da altă opțiune de securitate. Nu îmi merge senzorul de amprentă și nu îmi schimb telefonul pentru ei. Mai bine îmi schimb banca!

      (Citează)

  16. Merita sa fac cont pe firma ?

      (Citează)

  17. nwradu:
    N-am cum, sorry.

    Eu folosesc din când în când aplicația și nu mi-a făcut probleme până acum, nici nu-mi apare la battery usage. Încearcă o reinstalare? Ce telefon ai?

    Folosesc s10+. Am incercat initial reinstalare aplicatie, clear data, reintrodus telefon in aplicatie pt pay. Am vazut si in review-urile homebank-ului din google store ca reclama foarte multa lume aceeasi problema.

      (Citează)

  18. nwradu:
    O bancă o alegi dacă se potrivește nevoilor tale. Chestiuni precum cursul valutar sau lipsa de Apple Pay cred că era cunoscute dinainte de a deveni client, că doar n-ai aflat apoi de ele.

    La partea cu Revolut să zicem că poate nu știai dinainte situație, dar problema probabil că este la Revolut și felul în care sunt ei integrați cu alte bănci, nu la bănci. Revolut are interesul de a avea comisioane mici la diverse bănci ca să există, că băncilor nu le pasă așa tare de acest aspect.

    :) Nici partea cu tranzactiile nu o stiam dinainte.
    Revolut sau alte tipuri de electronic wallets pot fi asimilate ” Quasi-Cash” si intr-adevar unele banci pot perce comisioane chiar si la tranzactiile cu cardul catre astfel de comercianti.
    Revolut nu are vreun cuvant de spus, comisioanele nu sunt percepute de ei, este pur si simplu o formula a bancilor e a te penaliza ca folosesti alt wallet decat al lor. ING nu o face.

    Dar aici nu era vorba de ce stiam dinainte, am devenit client ca asa am ales (intr-adevar este foarte simplu sa devii client), am facut constatari si le explic relativ la modul meu de utilizare servicii bancare.
    Acum sa vedem cat e de simplu sa nu mai fii client…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus