un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Boston Dynamics a început să-și vândă roboții către companii

9 Jul 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

6 comentarii

Putem zice că roboții avansați au ajuns acum în mainstream? Cred că putem. Trăim vremuri interesante.

Boston Dynamics vinde momentan doar robotul Spot, cel cu aspect de câine, și îl vinde doar unor anumite tipuri de clienți, momentan doar pentru utilizare comercială și industrială și în scopuri “benefice”, adică nu poți monta o mitralieră pe el. Bine că nu vând și robotul Atlas, cel care făcea parkour în demonstrații și era în general cam îngrijorător de ninja.

Un Spot costă minim 75.000 de dolari, dar chiar și cu un astfel de cost există multe aplicații specifice în care ar fi potrivit, de la supravegherea unor spații foarte mari (granițe, campusuri, sonde petroliere) pe care un robot le parcurge mult mai rapid decât un om și până la intervenții în situații de urgență, unde din nou un robot dotat cu camere performante intră peste tot fără a pune oameni în situații riscante.

Sunt tot mai curios cum va arăta omenirea peste 30 de ani. Mi se pare că nu observăm diverse momente importante în evoluția tehnologiei “de background”, de exemplu dezvoltarea aplicațiilor de inteligență artificială și câte posibilități deschid ele, robotica șamd. Le observăm pe cele apropiate nouă, de exemplu că avem în buzunar un computer conectat la Internet, dar chiar și atunci de multe ori nu observăm cât de mult au evoluat acestea în 10 ani, de exemplu.

Toate acestea se adună, însă. Anul 1990 a fost total diferit de 2020. Oare ce-o fi în 2050? Sper să prind momentul și să țin bine anul 2020, ca să pot compara.

    6 comentarii

  1. Daca ati citit Seven Eves, in carte una din elementele necesare pentru supravietuire erau robotii capabili sa coopereze si sa se deplaseze impreuna.

    Nu ma pot abtine sa sper ca exista pe undeva roboti mai avansati decat ai Boston Dynamics.

      (Citează)

  2. F.ck!

    Senzatia pe care mi-o da clipul este un pic de speriat dupa ce am vazut mult prea multe filme SF.

    Sa speram ca ii putem coda cele 3 legi a lui Asimov si sa nu ii lasam sa acceseze codul in viitor :)

    Spunand asta…este foarte cool!

      (Citează)

  3. Vreau Spot, pentru uz personal 😁. Promit să am grijă de el 😎

      (Citează)

  4. Vai ce viitor avem ca specie. Filme precum iRobot sau Terminator pot sa devina realitate la un moment.

    Doar un exemplu unde este scenariu dar oricand se poate intampla asta -> https://www.youtube.com/watch?v=y3RIHnK0_NE&t=2s

      (Citează)

  5. E un episod din Black Mirror cu niste roboti ca asta.

    “și să țin bine anul 2020, ca să pot compara.” – nu-i ca si cum uiti usor anul in care lumea s-a oprit

      (Citează)

  6. Este foarte misto, dar inca este o jucarie. In lumea reala nu ar face fata.

    Aici niste teste facute de Adam Savage.
    https://www.youtube.com/playlist?list=PLJtitKU0CAehsqCh24iG5ZbZvCa4YQkvf

    Tot dronele sunt viitorul pentru paza.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus