un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Îmi scade tot mai mult interesul pentru Android 11

16 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

42 comentarii

Dacă ați citit despre funcțiile noi din viitorul Android 11, poate că nu ați fost impresionați. Eu n-am fost. De fapt, ultima generație Android care m-a interesat cu adevărat a fost Android 7, iar de atunci update-urile m-au lăsat rece. De la 8 la 9, de exemplu, nici nu cred că am observat vreo modificare importantă.

Problema este că Android adaugă niște funcții pe care interfețele producătorilor (Samsung, Huawei, Xiaomi etc) le aveau deja de ani de zile. O noutate în viitorul Android 11 este scrolling screenshots; cred că sunt minim 4 ani de când am așa ceva pe telefon, parcă de la Samsung S7.

Mai adaugă și screen recorder, o altă funcție deja uzuală pe telefoane. Dark Mode poate fi activat și dezactivat automat la apusul și răsăritul soarelui. Adaugă Bubbles pentru diverse aplicații, adică o funcție similară cu chat heads de la Facebook Mesenger, prima chestie pe care o dezactivez după instalare. Reverse wireless charging? Am deja.

O altă modificare importantă pentru utilizator este că telefonul va dezactiva automat notificările atunci când filmezi. Asta e bine, că nu se mai aud sunetele de notificări pe înregistrare. Eu făceam asta de vreo 5 ani ani cu o aplicație Silent Mode Pro pe care am dat vreo 15 lei. Mă enerva sunetul de shutter al camerei foto, care pe Samsung-uri nu poate fi dezactivat, iar această aplicație trece automat telefonul în Mute când deschizi camera foto (sau ce aplicație vrei tu) și îl reface când o închizi.

Nu folosește resurse multe, iar un alt efect important este că telefonul nu mai vibrează de la notificări în timp ce filmez sau fotografiez, ceea ce strica tot feng shui-ul clipului sau al stabilizării optice. Bănuiesc că Android 11 îi va scuti pe cei interesați de un astfel de program de plata a 15 lei sau cât o fi acum aplicația respectivă.

O altă modificare importantă este că Android 11 nu va dezactiva și Bluetooth-ul când treci pe Airplane Mode dacă vede că asculți muzică prin bluetooth. Bine că le-a luat 11 versiuni ca să ajungă aici!

Altceva nou? Notificările vor fi reordonate astfel încât cele de la conversații (WhatsApp, Messenger, Twitter etc) să fie primele, ca să le vezi rapid. Nu-i rău, dar pot trăi și fără. Butoane mai bune de media player și o interfață mai simplă de a alege pe ce boxă să fie redat sunetul? OK, nu-i rău, dar (1) eu folosesc Spotify și acesta are o interfață foarte bună pentru ambele funcții și (2) asta-i ceva demn de un update minor, nu de o versiune nouă de sistem de operare.

 

Nu neg că fiecare generație de sistem de operare vine cu modificări importante sub capotă, precum optimizarea codului, suport pentru hardware mai nou, un sistem îmbunătățit de permisiuni și sharing. Pentru mine contează însă mult mai mult ce-mi oferă pe partea de user interface, iar acolo Android n-a mai venit de multă vreme cu ceva nou, cu un game changer.

Singura funcție din Android 10 care mi-a plăcut și mi se pare cu adevărat utilă este că te anunță când o aplicație iți ia poziția, deși nu o utilizezi. Am fost recent informat că o aplicație în care n-am intrat de două luni mi-a luat poziția, iar telefonul mi-a oferit posibilitatea de a-l trece în “permite accesul la locația ta doar atunci când folosești aplicația”, ceea ce este o opțiune bună.

În afară de asta, însă, telefoanele cu Android pur (sau Android One) pe care le-am testat mi s-au părut golașe. Lipsite de confortul cu care sunt obișnuit de la al meu. Știu că unii zic fix invers, dar fiecare cu preferințele lui.

Mai multe despre Android 11 și aici. O funcție interesantă pare a fi suportul pentru acte electronice.

    42 comentarii

  1. Shhht ca acum reinvie windows phone

      (Citează)

  2. Da posibilitatea de a inregistra apelurile n-o mai baga odata? Pe androidul vechi merge brici. De cand cu 10 nici o aplicatie de inregistrare nu mai merge.

      (Citează)

    • BlackSkull:
      Da posibilitatea de a inregistra apelurile n-o mai baga odata? Pe androidul vechi merge brici. De cand cu 10 nici o aplicatie de inregistrare nu mai merge.

      Nu o sa mai fie. A fost scoasa din cauza de chestii de confidentialitate in EU. De fapt functia inca exista dar producatorul telefonului o dezacticeaza in functie de tara unde este folosit telefonu.

        (Citează)

    • Cat timp vei locui in Europa nu vei mai avea aceasta posibilitate. Nu este un bug, inregistrarea apelurilor a fost dezactivata intentionat pentru a se conforma Regulamentului General pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal (GDPR).

        (Citează)

    • trebuie sa o inoveze apple intai…si dupa turma

        (Citează)

    • Ce anume sa inoveze Apple? Android are posibilitatea de a inregistra apelurile de ani de zile. Cumpara orice telefon care nu este destinat pietei europene si o sa vezi.

        (Citează)

    • Eu folosesc pentru înregistrare apeluri
      Cute ACR

        (Citează)

    • Eu sunt complet dezamăgit ca de la android 7 la 8 au schimbat notiifcarile ledului inainte messenger ul clipea repede verde in A 7.0 si alerte meteo rosu quick acum in android 8 messenger ul e ca apelul pierdut same slow green blink iar alerta meteo e ca mailul sau sms slow blue link niste panarame ca androidul 6 pe S5 nu va mai fi, parerea mea

        (Citează)

    • Este ilegală, da. Probabil va trebui să apelezi la o aplicație 3rd party pentru asta, dar nu cred că poți folosi înregistrarea pe undeva în scopuri legale.

        (Citează)

  3. Nu neg că fiecare generație de sistem de operare vine cu modificări importante sub capotă, precum optimizarea codului, .suport pentru hardware mai nou, un sistem îmbunătățit de permisiuni și sharing.

    Degeaba ai unele noutăți implementate deja pe alte telefoane dacă aceste telefoane nu primesc securitatea, optimizarea sistemului, A.I. / M.L., și alte lucruri la fel de importante în Android 11. Samsung de exemplu o să primească Android 11 în 2021 (de la S10 în sus DOAR).

    Ce e sub capotă asigura stabilitatea sistemului, că de asta nu au râmas la Android KitKat.

      (Citează)

    • Cătălin Tănase

      16/06/2020 la 11:57 AM

      Amin!

      De la Nexus 4 în coace, am folosit doar Nexus, Pixel și Nokia (Android One).
      Da, e adevărat că anumite funcții sunt implementate de producători, dar după ce te obișnuiești să ai actualizări așa cum trebuie și telefonul să funcționeze la fel chiar și după ce a primit două revizii majore de OS, nu mai vrei să revii la Samsung & Co

        (Citează)

    • Nu stiu ce sa spun. Eu sunt fan-ul optiunilor suplimentare introduse de fiecare producator. Nu-mi plac versiunile de Android stock pentru ca mi se par prea simpliste si trebuie sa te chinui sa instalezi o multime de programe ca sa devina la fel de productive ca cele “tunate” de producatori.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      16/06/2020 la 12:23 PM

      @Andrei G
      Chestie de gusturi. Evident ca nu e nimic greșit în ce spui tu. Dar eu prefer să “muncesc” o dată pentru a instala ce îmi trebuie. În schimb, actualizarile nu le poți rezolva în timp

        (Citează)

    • Corect. Problema mea este ca actualizarile de Android nu prea ma ajuta cu nimic. Asa ca nu ma agit nciodata sa le primesc cat mai repede.
      Actualizarile de securitate se fac suficient de des, iar cand este vorba de optiuni noi “under the hood” aduse de noua versiune de Android, oricum dezvoltatorii de aplicatii nu lanseaza updateuri care sa beneficieze de asta decat dupa luni bune.

        (Citează)

    • Nici mie nu-mi place Android stock.

      Diversele funcții introduse de producătorul telefonului le utilizez zilnic. De nevoia de securitate sporită pe care o aduce o nouă versiune OS nu pot spune că am nevoie și pot aștepta cele 3-4 luni până vine Samsung cu update-ul.

      Apropo, pe Samsung update-urile de securitate vin lunar, telefonul e la zi în această privintă. La un moment dat am testat un Nokia cu Android One care a primit update-ul de securitate lunar mai târziu decât cele Samsung.

        (Citează)

  4. In programare, incepand cu 2016, s-a renuntat la versiuni majore anuale, in favoarea update-urilor mai micute si mai dese (CiCd), deoarece sunt mai usor de integrat, testat si reparat.

    In Android aceste update-uri aduc imbunatatiri pe partea de resurse, user experience si privacy, pentru ca oricum fiecare producator isi instaleaza interfata si gunoaiele lor de applicatiii.

    Update-urile sunt gratis si spre deosebire de Wind10, nu strica nimic, nu instaleaza cacaturi, nu reseteaza setari de privacy, nu ti le baga pe gat.

    Ultima patanie cu wind10, si-a dat singur access la camera pentru toate applicatiile lor, iar chrome nu mai putea folosi camera (hardware error), a trebuit sa intru in regedit ca sa-l fixez.

      (Citează)

    • “Update-urile sunt gratis si spre deosebire de Wind10, nu strica nimic”

      Xiaomi Mi A3. Android One. Migrat la Android 10. S-o facut praf totul. Da, praf, nu asa.

        (Citează)

  5. Am vrut sa instalez beta, dar nu merge decat pe Pixel. Nu am Pixel. Case closed.

      (Citează)

  6. Mă enerva sunetul de shutter al camerei foto, care pe Samsung-uri nu poate fi dezactivat,

    Se poate cu mare succes. Da telefonul pe silent si nu vei mai avea sunet de shutter. Pentru ca Samsung.

      (Citează)

    • Eu folosesc aplicația Silent Camera Pro pentru a face asta automat când deschid camera. Cred că am dat 15 lei pe ea acum vreo 5 ani și de atunci a mers pe toate telefoanele.

        (Citează)

  7. De unde știi ce interfață avea Xiaomi acum câțiva ani de zile când abia anul trecut ai primit unul în teste? :D

      (Citează)

    • @Louis: mmmm, de pe internet? Cum ar fi, de pe Youtube, din alte reviewuri etc.?

        (Citează)

    • Aham, il si vad pe Radu ca urmarea cu interes review la Xiaomi. :)

        (Citează)

    • Louis:
      Aham, il si vad pe Radu ca urmarea cu interes review la Xiaomi. :)

      Da, le urmăresc pe toate. Mai nou pe YouTube, dar de obicei citeam pe GSMarena, că au unele foarte detaliate. Sunt la curent cu majoritatea dispozitivelor (nu doar telefoane), inclusiv cele care probabil nu vor apărea la noi.

      Plus că mai au și cei din jurul meu telefoane și mai vine vorba despre ele.

        (Citează)

  8. Eu cred că îți crește interesul pentru iOS.

      (Citează)

    • :)) Si eu am vrut sa zic asta mai ales dupa articolul cu procesoarele ARM.

      Ce zici Radu? Faci un experiment?
      IOS for a month??

        (Citează)

    • Silviu:
      Eu cred că îți crește interesul pentru iOS.

      De ce?

        (Citează)

    • Nu, n-aș avea răbdare. Plus că tocmai am trecut la un S20.

      Ideea este că nu-mi mai pasă de ce aduce nou Android. De obicei telefoanele mele au fost înaintea android-ului stock ca funcții. Articolul de astăzi voiam să-l scriu încă de la Android 9 spre 10.

        (Citează)

  9. :)) Si eu am vrut sa zic asta mai ales dupa articolul cu procesoarele ARM.

    Ce zici Radu? Faci un experiment?
    IOS for a month?

    Ar fi interesant

      (Citează)

  10. Cred ca o buna parte din modificari nu sunt grozave pentru ca multi producatori le dezvoltasera de ceva timp. Tu ai tot avut telefoane Samsung pe care toate feature-urile astea existau in mare parte.
    Asta o sa fie un update dragut pentru utilizatorii de Pixel sau de telefoane cu skin-uri minimaliste.
    Aia cu inregistratul apelurilor era o chestie misto, n-am inteles exact de ce au scos-o.

    PS: Radu, suna cam ciudat “iti ia pozitia”. Cred ca mai clar ar fi fost “iti ia locatia” sau “iti citeste locatia”.

      (Citează)

    • Treci pe Apple și o să înghiți toate costurile + bani pentru aplicații.Domnia se plătește

        (Citează)

    • Catalin: Aia cu inregistratul apelurilor era o chestie misto, n-am inteles exact de ce au scos-o.

      Înregistrarea apelurilor fără consimțământul celeilalte persoane este interzisă în UE.

      Catalin: PS: Radu, suna cam ciudat “iti ia pozitia”. Cred ca mai clar ar fi fost “iti ia locatia” sau “iti citeste locatia”.

      Ha! Nu știi tu, dar de câte ori zici “locatia”, undeva un purist își face nervi pentru că locație înseamnă “(Dare sau) luare în folosință temporară a unui bun mobil sau imobil în schimbul unei plăți”

      Partea legată de locație = poziție geografică a fost adăugată acum câțiva ani în dicționar.

        (Citează)

  11. Mie imi place la Xiaomi functionalitatea de “full screen”. Practic dezactivezi butoanele virtuale de jos si controlezi totul din gesturi. Daca incearca altcineva sa se joace pe telefonul tau (si nu cunoaste acest feature de la Xiaomi) are probleme serioase cu folosirea telefonului. De multe ori mi s-a zis ca e defect telefonul.

      (Citează)

    • Danyzus:
      Mie imi place la Xiaomi functionalitatea de “full screen”. Practic dezactivezi butoanele virtuale de jos si controlezi totul din gesturi. Daca incearca altcineva sa se joace pe telefonul tau (si nu cunoaste acest feature de la Xiaomi) are probleme serioase cu folosirea telefonului. De multe ori mi s-a zis ca e defect telefonul.

      Ce iti place tie la Xiaomi e ceva implementat de Google in Android de la versiunea 9 (Pie).

        (Citează)

    • Și eu am trecut pe Samsung la gesturi și mi s-a părut mișto că am câștigat acel spațiu ocupat anterior de butoanele virtuale.

      De fapt cred că s-au inspirat toți de la gesturile din iOS.

        (Citează)

  12. Cea mai enervantă chestie la stock Android mai nou este că nu te lasă să ai volum separat pentru notificări și ringtone și nu te lasă să scoți google bar de pe home screen. Parcă stock Android trebuia să fie “customizable” ușor. Am trecut de la Nexus 5 la un alt telefon Android One și nu știu dacă următorul telefon va mai fi tot așa.

      (Citează)

  13. Scrie si un articol in care sa ne spui ce noutati ai astepta/dori de la o noua versiune de Android.

      (Citează)

  14. legat de inregistrare apel ..
    solutie: daca activezi buton de inregistrare sa bage un mesaj pre inregistrat de genul “acest apel este inregistrat. continuind iti exprimi acordul bla bla bla”; astfel poate sa existe optiunea.

    sau doar smecherii mari gen telecom, callcenter, etc au voie mai ales cind iti schimba abonamente in favoarea lor, ca daca vrei chestii naspa pentru ei tre sa le dai in scris cu confirmare de primire ..

      (Citează)

  15. Andrei G:
    Cat timp vei locui in Europa nu vei mai avea aceasta posibilitate. Nu este un bug, inregistrarea apelurilor a fost dezactivata intentionat pentru a se conforma Regulamentului General pentru Protectia Datelor cu Caracter Personal (GDPR).

    Am o rugaminte: Poate cineva sa-mi indice articoul ala de lege din GDPR (si/sau interpretarea ca ar interzice inregistrarea)?
    Legea din Romania permite in mod expres inregistrarea convorbirii la care sunt parte:
    http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/56973#id_artA88_ttl
    Eu am o rabla preistorica de telefon si o pastrez exact pentru ca pot sa-mi integistrez convorbirile.
    Spre exemplu, am acolo ultimele cuvinte ale bunicii care astazi nu mai este…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus