un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

The Last Of Us 2 a fost lansat și review-urile sunt foarte bune

19 Jun 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

43 comentarii

Nu-mi vine să cred ce an extraordinar pentru jocuri este 2020. Cred că n-am scris niciodată așa de mult pe blog pe acest subiect și mai sunt încă 6 luni din an și cel puțin 6 jocuri care mă interesează direct, precum Cyberpunk 2077, Ghosts of Tsushima și recent anunțatul Star Wars Squadrons.

Ieri s-a lansat The Last of Us 2 și review-urile sunt excelente. Asta vine după ce primul joc, lansat prin 2013, a fost considerat unul dintre cele mai bune jocuri făcute vreodată. I-am văzut pe unii numindu-l chiar cel mai bun joc de PlayStation din istorie.

Puteți lua The Last of Us 2 de pe magazinul oficial PlayStation România, iar la eMAG sunt și niște căști și controllere ediție specială și pe Altex un collector’s edition. Am văzut reclame la joc și la televizor, ceea ce se întâmplă rar la noi.

Prima parte urmărea povestea lui Joel, un bărbat care trebuie să o escorteze printr-o SUA distrusă pe Ellie. Omenirea a fost decimată de o bacterie nasoală (think zombies), dar Ellie este imună și deci foarte importantă. Povestea s-a remarcat prin faptul că include tot felul de elemente discutabile de moralitate în astfel de împrejurări, de alegeri grele, sacrificii șamd, ceea ce a transformat jocul dintr-un action-adventure clasic într-unul memorabil.

TLOU 2 reia povestea la 5 ani de la terminarea primului joc. Ellie pleacă din nou la drum și la luptă, că omenirea tot nasoală este. Jocul este tot un action-adventure în care poți aborda situația după cum vrei tu, prin stealth sau prin luptă directă folosind diverse arme și improvizații, și au introdus și câini care-ți iau urma orice ai face.

Toate review-uri spun că-i un joc violent, ceea ce contribuie la povestea matură, făcând mai realistă o lume devastată de boală și diverse bande de răufăcători. Toate review-urile spun și că-i excelent, că Naughty Dog a reușit din nou un joc memorabil care îmbunătățește toate aspectele primului:

  • Go4Games: “cel mai bun joc video din ultimii ani și un titlu ce nu ar trebui ratat de niciun posesor de PlayStation 4”.
  • IGN: “It delivers a layered, emotionally shattering story on top of stealth and action gameplay that improves the first game’s mechanics while integrating a bit more of Uncharted’s greater mobility and action” și “The PlayStation 4 has one of its best exclusives in one of the generation’s best games”.
  • VG247: “a generation-defining masterpiece”.

    43 comentarii

  1. la ora 7 dimineata, mi-a venit SMS ca jocul este in easybox. Precomanda bineinteles :)

      (Citează)

  2. kenny mccormick

    19/06/2020 la 4:33 PM

    nu uita de desperados 3
    desi pare mai slab decit shadow tactics

      (Citează)

  3. Daca am inteles bine, au facut-o pe aia mica gay. Doar pentru mizeria asta cu care se screm sa fie cool si la moda merita incinerat tot studioul care a propus jocul.

    La fel studioul care a produs Spiderman cu Miles Morales, o alta tentativa penala de a fi politically corect si de a lua banii minoritatilor de culoare.

    Astfel de ipocrizie si fatarnicie trebuie infierate si sanctionate.

      (Citează)

    • Take a chill pill from time to time. It helps. A lot

        (Citează)

    • Daca ai vreun argument ca este corect si bine ce fac studiourile, do share.

        (Citează)

    • nu, nu cred ca ai inteles bine

        (Citează)

    • I-au confirmat sexualitatea lu Ellie in primul DLC pentru The Last of Us si n-a mai facut nimeni atata tamtam, acuma toti terminatii triggaruiti se simt ofensati. nu juca jocul daca te ofenseaza, e atat de simplu.

        (Citează)

    • Nu stiu daca e corect ce fac studiourile, dar stiu ca nu e ok sa fii piroman rasist.

        (Citează)

    • Ce contează? Povestea este a lor, nu a ta. O zic ei cum vor.

        (Citează)

    • Miles Morales ca Spiderman nu este nou, in Marvel comics practic a devenit Spiderman dupa ce Peter Parker a murit in respectivul arc narativ. Exista de vreo 10 ani sigur. :)

        (Citează)

    • Blaxploitation exista din anii ’60 și era deja ceva deja fumat la primul film cu Shaft.

      Moda asta cu schimbat culoarea sau sexul personajelor este un gunoi care nu are alt scop decât sa facă bani.

      Nu este artă, este ipocrizie și perversiune de dragul banilor care trebuie înfierate și cauterizate din cultură.

        (Citează)

    • Pentru prima data sunt de acord cu @Gaelex.
      Toată nebunia asta cu politically correct a ajuns prea departe. Nu cred că este cazul să fie absolut peste tot negri și homosexuali. Filme/jocuri cu eroi negri au existat întotdeauna, iar unele dintre ele au fost chiar foarte bune. Nu este cazul să transformam toți eroii în femei, negri, homosexuali, etc.

      Pe cei care nu sunt de acord ii rog să încerce să-și amintească “Îngerii lui Charlie”, versiunea females only.

        (Citează)

    • Unii idioti considera ca tot ce nu e alb, barbat si heterosexual (sau in imediata apropiere a unei cratite) e political correctness. Alti idioti considera ca tot ce nu e de extrema stanga e fascism.
      Cred ca singura constanta sunt idiotii.

        (Citează)

    • Dude , din primul joc se stia ca ellie lesbiana adica din 2013

        (Citează)

  4. Păcat că Cyberpunk a fost încă o dată amânat, lansarea va fi în noiembrie.
    @Gaelex Înțeleg ce zici, dar Miles Morales e prezent în benzile desenate Spider-Man dinainte de hype-ul Ț social justice warriorsȚ .

      (Citează)

  5. Gaelex:
    Daca ai vreun argument ca este corect si bine ce fac studiourile, do share.

    Spiderman ala cu Miles Morales e de fapt al 9-lea in care apare Peter Parker.

      (Citează)

    • Peter Parker este Spiderman. Miles Morals este blaxploitation.

        (Citează)

    • Sunt o gramada de spidermeni, betmeni, supermeni, flesi etc. Cand tragi de un personaj 50 de ani, trebuie sa mai si schimbi chestii ca nu poti sa il pui sa se bata cu goblinul a 60-a oara.
      In plus, in NY nu sunt numai albi, iar negrii nu sunt imuni la paienjeni radioactivi.

        (Citează)

  6. Gaelex:
    Daca am inteles bine, au facut-o pe aia mica gay. Doar pentru mizeria asta cu care se screm sa fie cool si la moda merita incinerat tot studioul care a propus jocul.

    La fel studioul care a produs Spiderman cu Miles Morales, o alta tentativa penala de a fi politically corect si de a lua banii minoritatilor de culoare.

    Astfel de ipocrizie si fatarnicie trebuie infierate si sanctionate.

    Era gay din primul joc dar probabil ca n-ai bagat de seama, esti mai preocupat sa fii indignat de conspiratii imaginare.

      (Citează)

    • Nu este nimic imaginar la avalanșa de producții care glorifică homosexualitatea, distribuie negri în rol de personaje stabilite ca albe de decenii.

        (Citează)

  7. Descrierea imi aduce in minte serialul The 100 pe care tocmai l-am terminat de binge-uit (am ajuns la zi, ca mai are vreo 10 episoade nelansate).

      (Citează)

    • Eu mai am, trebuie să încep sezonul ăla care are loc pe altă planetă.

        (Citează)

    • Alt serial young adult drama in care personajele iau decizii din ce în ce mai cretine, prostia lor atingând niște cote care justifică exterminarea omenirii.

        (Citează)

    • Filmul este interesant, dar au avut într-adevăr câteva episoade în care toate personajele au luat numai decizii cretine.

        (Citează)

  8. Din ce-mi dau seama e o situatie de tipul The Last Jedi. Review-uri excelente de la critici si foarte slabe de la fani. Intra pe Metacritic si verifica si ratingurile de la useri.

      (Citează)

    • Criticii astia “consacrati” au ajuns sa fie platiti sa laude orice rahat. Curios cum toti parca recita in cor niste laude. Se spera sa se creeze un val atat de mare de reviewuri pozitive incat pana si jucarorii simpli sa isi induca faptul ca jocul e cel mai tare din istorie. Se practica asta deja pe scara larga, de la telefoane la haine sau la orice altceva. Trebuie sa incepeti sa va obisnuiti cu ideea ca un procent tot mai mare din ceea ce cititi pe net e fake, e platit, are unicul scop de a va face sa cumparati ceva sau sa dati click pe ceva.

        (Citează)

  9. Asta cu review-urile bune, mi se pare o gluma. Probabil au fost date de niste unii carora nu le pasa de poveste, ci doar de gameplay, grafica si alte chestii…

    Am facut prostia sa ma uit la TheRadBrad la gameplay, ca am simtit ca nu am timp sa joc anul asta si nah, eram curioasa cum sta treaba, ce s-a mai intamplat cu personajele. Nu ma deranjeaza spoilerele foarte tare, oricum uit, pana apuc sa joc eu (nu m-am apucat nici macar de primul).

    Ei bine… m-am infuriat. Nu dau spoiler, dar… m-am suparat rau de tot :)))))). Eu i-as da nota mica doar pentru treaba aia. Nu zic care. O sa aflati.

      (Citează)

    • Stie toata lumea dinainte de lansare ca Joel e omorat de gorila aia pe steroizi. La ce scandal a fost cu marketingul pentru jocul asta, e comedie pura sa vezi toti “jurnalistii” aia care nu puteau trece de tutoriaul din Cuphead cum fac shilling sinistru pentru verzisorii de la Sony.

        (Citează)

    • Emil:
      Stie toata lumea dinainte de lansare ca Joel e omorat de gorila aia pe steroizi. La ce scandal a fost cu marketingul pentru jocul asta, e comedie pura sa vezi toti “jurnalistii” aia care nu puteau trece de tutoriaul din Cuphead cum fac shilling sinistru pentru verzisorii de la Sony.

      Eu am ramas in urma cu stirile, am citit comentariile la TheRadBrad si am vazut dupa aia, ca deja scapase povestea, de dinainte de lansarea jocului. Dar toata lumea avea o urma de speranta, ca e doar o minciuna :)))
      Dar da, ma enerveaza sa vad ca pana si in lumea gamingului, exista lingaii in cur, care fac review-uri strict pentru bani. Aparent, nicio industrie nu scapa nepatata.
      Cei mai cringe sunt aia de la IGN. Doamne, deci cred ca o pun pe femeia de servici sa faca gameplay, ca altfel nu inteleg, pentru ca eu, care nu-s mare gamer si imi dau cu stangul in dreptul la jocuri, ma descurc mai bine. Fac niste greseli monumentale.

      Oricum, chestia asta imi creste “anxietatea” legata de Elder Scrolls 6.
      Daca la The Last of Us, astepti 7 ani sa apara o continuare si sa-ti faca praf personajul principal din primele 2 ore, e de rahat, d’apai sa astepti 9-10 ani de la Skyrim si sa iasa o mizerie :)). Chiar am emotii pe partea aia.

        (Citează)

  10. Dacă moșii ăia din Muppets făceau împreună un copil, probabil că ieșea din ca Gaelex: acru, foarte acru.

      (Citează)

  11. Emil:
    Stie toata lumea dinainte de lansare ca Joel e omorat de gorila aia pe steroizi. La ce scandal a fost cu marketingul pentru jocul asta, e comedie pura sa vezi toti “jurnalistii” aia care nu puteau trece de tutoriaul din Cuphead cum fac shilling sinistru pentru verzisorii de la Sony.

    Problema e ca la final nu ai alta optiune decat sa lasi maimuta in viata. Asta dupa ce i-ai omorat toti tovarasii. Because The last of Us 3 must happen. Plm unii nu se mai satura de bani.

      (Citează)

  12. Totusi e 300 de lei, un titlu AAA, parca in iarna era 260-270 :))
    Cred ca zic pas, cel putin pana la un price drop.

    Momentan ma joc de outlaw-ul in Desperados 3 :D

      (Citează)

  13. Nu știu ce e cu review-urile alea, majoritatea stream-erilor care l-au terminat au fost foarte dezamăgiți, unii au spart/tăiat discul după terminare.
    Povestea e o mizerie, doar grafica e de el din cate am înțeles.

      (Citează)

  14. Giani Mucea:
    Unii idioti considera ca tot ce nu e alb, barbatsi heterosexual (sau in imediata apropiere a unei cratite) e political correctness. Alti idioti considera ca tot ce nu e de extrema stanga e fascism.
    Cred ca singura constanta sunt idiotii.

    Și Ghost Busters reboot cu femei e o operă de artă, nu?

      (Citează)

    • Stai sa inteleg, deci tu consideri ca afirmatia “nu tot ce nu e alb e political correctness” e egala cu “nu exista political correctness”, nu?

        (Citează)

  15. Reviewuri bune?
    Poate alea plătite.
    Unde am văzut comentarii făcute de useri, au fost dezastru.
    Iar faza cu alte orientări sexuale băgate și în jocuri, e de toată scârba.

      (Citează)

    • Da, comentariile alea lăsate la câteva ore de la lansarea jocului, când e clar că abia l-au jucat câțiva. Oamenii comentează ca și tine și majoritatea celor de aici, fără să fi jucat, doar din auzite și lipsă de alte subiecte.
      E un joc pentru oameni maturi, că e plin de violență și situații dificile. Cine vrea chestii simple și personaje în alb și negru are Lego Batman la dispoziție.

        (Citează)

    • Nu, e doar o alta metoda de marketing. Sa vinzi unora un produs lipindu-l cat mai mult de propria lor cultura/tara/etc folosindu-te de orice mijloace. Sony romania au platit corul respectiv de femei sa cante un cover dupa o melodie de pe coloana sonora a jocului. Atata tot. Romanul mandru ca e roman deja simte jocul mai aproape de el si zice ca e cel mai beton din istorie + confuzia in capul multora, care deja sunt convinsi ca pe coloana sonora a jocului se canta romaneste.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus