un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Articole interesante de citit astăzi – 28 iunie 2020

28 Jun 2020  ·

GÂNDURI  ·

32 comentarii

Fotografii cu Calea Lactee. Unde să mă duc ca să o văd și eu așa? Sau n-am șanse cu ochiul, că n-am Lightroom integrat în el pentru diverse corecții de contrast și saturație?

Un tratament a eliminat boala Parkinson din șoareci. Sunt speranțe că o metodă similară ar putea avea efect și la oameni. Bună știința asta, nu?

Unul dintre cei mai bogați asiatici trăiește într-o clădire de 27 de etaje cu 3 heliporturi și 600 de angajați. Bănuiesc că poți avea și un astfel de palat vertical, la o adică, mai ales dacă vrei să reamintești zilnic întregului oraș că-l privești de sus.

Foști angajați Hermes sunt acuzați de falsificarea unor poșete. Câteva zeci de replici făcute ca la carte, cu materiale originale, s-au vândut cu aproape 2 milioane de dolari.

Acum sunt 5 țestoase ninja. De asemenea, eu credeam că țestoasele ninja au fost ceva de mică amploare și s-au retras după ce l-au bătut pe Shredder, dar văd că în comics au o viață palpitantă.

Meme-urile anului 2020. Lista e bună, dar observați și că este făcută de Time.

Ieri s-a trecut de 10 milioane de cazuri de covid-19 înregistrate oficial. Jucați-vă cu statisticile și graficele de acolo. Mi se pare uimitor că Chile, cu o populație cât a României, are peste 250.000 de cazuri.

Bufnițe care dorm cu fața în jos. Definiția faceplant-ului. Nu știam că au picioare așa lungi și ciudate.

10 whisky-uri bune. Ce vreau să arăt este că piața este foarte mare, cu foarte multe distilerii care fac băuturi bune. Ca și în domeniul berilor artizanale, distileriile mici încep să scoată produse remarcabile.

Femeile nu vor să iasă cu bărbați care au pisică. Așa a arătat un studiu pe Tinder.

Fotografii aeriene frumoase.

A murit bucureșteanul de 111 ani. Dumitru Comănescu s-a născut în 1908, adică a prins Imperiul Austro-Ungar și pe cel Otoman.

Norul de praf care trece anual din Sahara în America este cel mai mare de până acum. Mi se pare că o consecință a sa este că plouă mai mult în zona amazoniană. Lumea este conectată în moduri ciudate.

PC Garage a lansat tradiționala campanie de vară Vacanța de Gaming.

    32 comentarii

  1. Tinder e plin de balene si casaloate cu pretentii de printzesa. Pe locul 2 sunt cele defecte la cap si cu tot felul de sechele.

      (Citează)

  2. Nu e chiar atat de uimitor ce se intampla in Chile, toate cele trei Americi au fost cele mai afectate regiuni ale globului. Ceea ce mi se pare mie uimitor este ce s-a intamplat la originea virusului, unde cei 1,3 miliarde de locuitori isi vad linistiti in continuare de supele lor cu lilieci.

      (Citează)

  3. Fotografii cu Calea Lactee se fac folosind un timp mai lung de expunere, nu “contrastul” e problema. Ieși din oraș pt a scăpa de poluarea luminoasa, folosești un trepied pt a fixa aparatul foto și îl pui pe direcția corecta. Cândva asta era provocarea majora, sa știi directia de fotografiere în funcție de momentul actiunii, acum sunt aplicații de telefon care te îndrumă.

      (Citează)

    • Stai ca mai lipseste un element din scenariu, Pamantul se invarte in jurul axei, asta inseamna ca acele puncte/stele dupa 30′ de expunere vor arata ca niste linii, nu?sau or fi ceva sisteme de traking subject

        (Citează)

    • Nu ai nevoie de expunere 30 min

        (Citează)

    • Nu, nu ai cum sa vezi Calea Lactee ca in poze. Asta pentru ca, facand o analogie cu o camera, la apertura pe care o are ochiul si la “framerate”-ul aferent, pur si simplu nu strangi indeajuns de multa lumina per expunere ca sa stimulezi celulele con. Deci oricum ai sa vezi vreodata Calea Lactee cu ochiul liber, va fi alb-negru. Exista insa locuri unde poluarea luminoasa este destul de mica incat in noptile fara luna sa vezi nebuloasele mai stralucitoare (se vor vedea ca niste ceturi pe cer) si sa vezi clar conturul norilor de praf dintre noi si centrul galaxiei. Chiar si asa, arata spectaculos. Eu am fost de vreo cateva ori intr-un loc din asta unde cerul e destul de negru incat la zenit (deasupra capului) vezi detaliile astea in Calea Lactee. Aproape ca pare 3D, ti se pare ca ai sa cazi inspre cer. Si nu e cel mai bun loc de pe pamant, ca era in Romania si deja e lumina peste tot si la noi. Dar exista locuri gen Namibia sau Australia unde nu e pic de lumina pe o raza de sute de kilometri. Acolo e pur si simplu alt cer, nu are nici o legatura cu ce poti vedea de la cateva zeci de km de civilizatie.
      Legat de pozele la Calea Lactee, marea majoritate sunt colaje, adica poza cu Calea Lactee facute de pe montura ecuatoriala, care urmareste cerul minute in sir pentru a strange destula lumina si a nu avea stele miscate pusa langa un peisaj facut cu aceeasi focala, teoretic din acelasi loc (uneori mai sunt unii de fac magarii) care e fotografiat si prelucrat separat. Se pot face poze cu Calea Lactee si dintr-o bucata, dar asta in general cu aparate cu performante foarte bune in lumina scazuta (de la full frame in sus) si cu obiective foarte wide, gen fisheye, de preferat cu raport focal (f ratio) cat mai mic, care sa adune multa lumina si in care miscarea aparenta a stelelor sa nu fie vizibila pentru undeva la 30 de secunde.

        (Citează)

    • Știu, am studiat cândva tutoriale. Majoritatea se fac totuși cu timpi mai mici de expunere pentru a nu surprinde și mișcarea astrelor.

        (Citează)

  4. Deci avem cel puțin un inteligent care încă o mai crede pe aia cu covid de trage de la lilieci.
    Ia zi, încă ești impresionat și de galusca cu spitalul construit în 2 Zile?

    varucu:
    Nu e chiar atat de uimitor ce se intampla in Chile, toate cele trei Americi au fost cele mai afectate regiuni ale globului. Ceea ce mi se pare mie uimitor este ce s-a intamplat la originea virusului, unde cei 1,3 miliarde de locuitori isi vad linistiti in continuare de supele lor cu lilieci.

      (Citează)

    • Pai zi ne tu teoria ta, ca din ce am citit eu, nu s-a demonstrat ca virusul a scapat din laborator si nici nu e posibil sa se demonstreze. Si chiar daca a scapat din laborator, tot nu mi se pare mai grav decat daca a plecat de la lilieci, ca si consumul de animale salbatice trebuia interzis.

      Ar fi fost o problema daca ar fi fost un virus fabricat de om, dar deocamdata nu exista nici o dovada.

      Deci, care e teoria ta? China a fabricat virusul si i-a dat drumul, si ca sa nu para suspect, si-a infectat niste milioane de cetateni, dar are deja tratament asa ca de aia nu s-au infectat toti? Sau virusul nu exista deloc? Lumineaza-ne.

        (Citează)

    • 5G?

        (Citează)

  5. “Unul din ce mai bogati asiatici”, defapt e un indian din mumbai si orice palat intr-o tara de cc, valoreaza tot un cc, la fel si cu romania, poti sa ai cel mai tare palat in primaverii, cand iesi din casa tot de praf, murdarie si nesimtire dai.

      (Citează)

  6. Mihai:
    Deci avem cel puțin un inteligent care încă o mai crede pe aia cu covid de trage de la lilieci.
    Ia zi, încă ești impresionat și de galusca cu spitalul construit în 2 Zile?

    Îl urmărim cu interes pe Mihai sa ne explice sursa, morfologia virusului , tratamentul și alte tactici de management pentru salvarea vieților și a economiei mondiale. Nu fii modest și posta doar aici. LUMEA TREBUIE SĂ ȘTIE CE ȘTII TU!!!
    Neaparat

      (Citează)

  7. “A murit bucureșteanul de 111 ani. ”
    1. “s-a aflat în spatele frontului pentru a asigura pâinea ţării în WW2”, bineinteles ca doar nu era prost sa moara pe front.

    2. “A muncit cu pasiune timp de peste 70 de ani”, ca inginer agronom intr-un institutie de stat, ce munca grea, saracul de el.

    Ce am vrut sa subliniez este ca “secretul vietii” este un loc de munca la stat la vreo institutie de cercetare a prefacutului ca muncim, bineinteles si prefacutul de bolnav pe timpul razboiului ajuta mult.

      (Citează)

    • tare. ai rezumat viata de 111 ani a unui on in doua fraze. ce usor a fost…

        (Citează)

    • Ce voiai sa zică? “A trăit ca toți ceilalți muncind, luptându-se cu comunismul și mașinile parcate pe trotuar, doar că până la 111 ani? ” Se creionează în bine totul.

        (Citează)

  8. Giovani:
    tare. ai rezumat viata de 111 ani a unui on in doua fraze. ce usor a fost…

    Ba are dreptate. Orice tanar dintre noi,in zona 35-40 stie ca bunicii nostri care au muncit, nu au prins toti 80. Si se mai stie ca daca ai o viata usoara si buna,traiesti mai bine. Se vad usor pe strada babalacii batrani care se tin prea bine pt varsta lor.
    Cine a muncit la viata lui, si a trait acele vremuri de la 65 su t destul de bolnavi. Deci da, a fost un privilegiat cu o viata f usoarq si poate poate 10% gene favorabile.

      (Citează)

    • Doamne cati batrani sau trecuti, imi vin in minte din ultimii ani, ce cumva ma oftica ca unii au avut in acele vremuri o viata usoarq: tatal lui Petre Roman, Columbeqnu, Melescanu, etc toti trecuti de 90. Oameni care au “muncit” si s-au spetit in viata. Bai, asa de inechitabila e viata

        (Citează)

  9. Este foarte complicat să prinzi Calea Lactee, mai ales dacă nu vrei să ieși departe de zonele urbane. Praktik texte duci cât mai departe posibil de oraș pentru o zonă fără oameni, cu cât mai puțini nori.

    Când se vede se vede bine cu ochiul, dar și noapte în general o expunere de 5-10 secunde ajunge

      (Citează)

  10. Daca se enervează Trump, face un zid și pentru nisipul din Sahara

      (Citează)

  11. imi place poza aeriana a piramidei de Austerlitz, unde mai pui ca este in Europa … beautiful

      (Citează)

  12. Radu:
    “Unul din ce mai bogati asiatici”, defapt e un indian din mumbai si orice palat intr-o tara de cc, valoreaza tot un cc, la fel si cu romania, poti sa ai cel mai tare palat in primaverii, cand iesi din casa tot de praf, murdarie si nesimtire dai.

    Realizezi ca India se afla pe continentul Asia, nu?

      (Citează)

  13. Chinezii cred că au probleme mult mai mari dar mint cu nerușinare în statistici.

    La ei e și o miză politică, nu poate poporul să vadă că partidul iubit nu îi poate proteja de un amărât de virus.

    Așa cum la Cernobîl partidul iubit protejează cetățenii de radiații, nu e problemă, așezați-vă linișțiți la locurile voastre, invulnerabilitatea partidului etern nu trebuie contestată, ei sunt peste fizică, peste biologie, peste chimie, peste știință.

    Marean:
    Pai zi ne tu teoria ta, ca din ce am citit eu, nu s-a demonstrat ca virusul a scapat din laborator si nici nu e posibil sa se demonstreze. Si chiar daca a scapat din laborator, tot nu mi se pare mai grav decat daca a plecat de la lilieci, ca si consumul de animale salbatice trebuia interzis.

    Ar fi fost o problema daca ar fi fost un virus fabricat de om, dar deocamdata nu exista nici o dovada.

    Deci, care e teoria ta? China a fabricat virusul si i-a dat drumul, si ca sa nu para suspect, si-a infectat niste milioane de cetateni, dar are deja tratament asa ca de aia nu s-au infectat toti? Sau virusul nu exista deloc? Lumineaza-ne.

      (Citează)

  14. ” Unde să mă duc ca să o văd și eu așa?”

    Bucegi, cabana Omul.

    Toata problema e sa te trezesti inainte sa rasara soarele, deci pe la 4-5 dimineata.

    O sa ai cel mai frumos cer cu stele, si daca or sa fie nori vor fi sub tine.

      (Citează)

  15. Pentru a vedea Calea Lactee (aproape) ca in poze, la o locatie accesibila, iti recomand Transfagarasan intr-o noapte senina.

      (Citează)

  16. Bună,
    Interesant articolul despre whisky-uri. Am avut ocazia să beau și eu Westland whisky și pot să spun că m-am îndrăgostit :)))) Sunt adepta băuturilor tari, fără dulcegării, iar gustul, aroma, chiar și amețeala plăcută ce mi-a oferit-o acest whisky m-a impresionat,
    Am să caut și celelalte brand-uri, mulțumesc. Multă sănătate!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus