un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ar fi fost un moment bun pentru curiozitate

22 Apr 2020  ·

GÂNDURI  ·

25 comentarii

Mă gândeam la următoarea chestiune (în duș, desigur): când oamenii au auzit că prețul barilului de țiței a scăzut în SUA sub zero dolari, o premieră istorică, normal ar fi fost să se întrebe cum de-i posibil așa ceva.

Să fie măcar un pic curioși să afle mai multe despre piața petrolului, cotația acestuia și de ce a ajuns la -37,6 dolari pentru luna mai, cum este stabilit acest preț, care-i legătura între costurile de extracție și mentenanță a puțurilor și cotația barilului pe piață astfel încât să fie profitabile primele două activități. În fond, dacă te costă mai mult să scoți țițeiul din pământ decât obții vânzându-l mai departe, închizi sonda și te duci să faci altceva, nu?

Țițeiul a fost substanța care a definit secolul 20, cea care a permis dezvoltarea exponențială a transporturilor rutiere și aeriene, materia primă din care se produce plasticul, substanța care a declanșat războaie și crize economice. În alte secole, sarea a făcut și a desfăcut imperii, că putea conserva alimente. În secolul 20, cea mai importantă substanță a devenit țițeiul.

Sau na, măcar să fie curioși și să afle câți litri sunt într-un baril de țiței (159 de litri sau 42 de galoane americane). Sau dacă e vreo diferență între țiței și petrol.

Ar fi fost un moment bun pentru a căuta astfel de informații, că Netflix îți permite să pui pauză pentru câteva momente la Too Hot To Handle.

Majoritatea oamenilor, în schimb, s-au mulțumit să dea pe net glume despre cum o să primim bani data viitoare când mergem să băgăm benzină la mașină și aia a fost, s-a trecut mai departe.

Nu reproșez oamenilor în particular lipsa de curiozitate în acest aspect, ci mai degrabă observ cum a ajuns societatea să reacționeze, deși informația este acum mai ușor de accesat decât oricând.

O explicație sumară găsiți aici. Dacă vreți să știți cum se alimentează rafinăriile cu petrol și cum se produc benzina și motorina, începeți de aici.

    25 comentarii

  1. Ionut din berceni

    22/04/2020 la 4:19 PM

    Daca opresti o sonda sa produca, dupa ce o opresti nu va mai avea acelasi randament si va produce mai putin

      (Citează)

  2. O explicație ceva mai vizuală avem aici https://www.visualcapitalist.com/subzero-oil-price-crash-covid-19/

      (Citează)

  3. Nu e nimic de explicat, pretul se stabileste la o bere, intre baieti(OPEC), ce e asa complicat?

      (Citează)

  4. Multam de link-uri. Sa stii, ca eu imi pun multe intrebari, dar de multe ori, ma gandesc ca nu-s in stare sa pricep si ca nu-i de mine, ocazional mai citesc explicatii simple, legate de un anumit domeniu si ma multumesc ca am habar, asa, la nivel superficial, dar cam atat.

    Explicatia e simpla. E greu sa cauti informatie despre ceva anume si sa stii ca o iei de buna. Ca nu toata informatia de pe net e de incredere.
    Tu traiesti din asta. din acumulat si impartasit informatii, pe mai departe.
    Dar un om cu un altfel de job, nu are cum sa le stie chiar pe toate. Pentru ca e asaltat de informatii si stiri din toate partile, e greu sa te focusezi pe un singur lucru.
    De-aici si explicatia ca e mai usor sa faci o gluma la secunda, bazata pe experienta ta din viata de zi cu zi (ex: stiai ca benzina are un anumit pret si parea ca pretul se duce in sus, injurai producatorii, a venit pandemia, a scazut pretul, de fericire faci o gluma, nu mai conteaza cum de a scazut si cum functioneaza piata).

    Apoi, omul de rand, are prea mult entertainment la dispozitie si prea putin timp liber, ca sa mai aiba timp sa caute si ceva pentru cultura generala. Bineinteles, daca hobby-ul nu include aflatul de chestii. Faptul ca cineva e curios, din pura placere, sa vada cum functioneaza ceva, se poate considera, lejer, un hobby. Bineinteles, unii transforma pasiunea sta intr-un job.

    Bineinteles, ca lumea ar fi un loc mai frumos si n-ar mai exista smenuri gen “metoda accidentul”, MLM-uri gen “fa bani din amazon”, habotnici, spalati pe creier, oameni care sunt impotriva la tot ceea ce nu inteleg (ex: hatereala contra 5G), persoane cu idei fixe (si total eronate), daca toti ar avea minima curiozitate, sa caute si sa afle cum functioneaza lucrurile si nu s-ar increde asa usor, in orice . Da-le, cu lingurita, informatia care le convine si ei au impresia ca stiu adevarul, deci, de ce sa mai caute? Ei stiu mai bine :).

      (Citează)

  5. nu puteai sa scrii si tu articolul asta mai repede? azi m-am batut cu politia si angajatii de la benzinarie, ca nu m-au lasat sa plec cu rezervorul plin si 400 de lei din casa de marcat.

      (Citează)

  6. @nwradu
    Lucrurile sunt relativ simple:
    Cerere ft.mica spre deloc. Productie mult prea mare. Pana s-au intalnit jucatorii mari, pana au negociat cu cat sa scada fiecare (si se pare ca au scazut productia insuficient fata de ce se intampla acum) piata a fost inundata de stocuri imense dar cu o lipsa acuta de cumparatori si de spatii de depozitare.
    Pentru Romania: nu cred ca ne afecteaza prea mult acum pentru ca a cazut cotatia WTI si nu cotia Brent Crude.

    WTI = cotatia west texas intermediate este importanta pentru alte zone geografice, in special USA.
    Brent Crude este cotatia care ne intereseaza pe noi, cotatie mult mai importanta pentru Europa.
    Sunt sanse mici ca ceea ce s-a intamplat cu WTI sa ne afecteze in mod direct pentru ca nu cred ca avem importuri de acolo (usa) poate gresesc. Cred ca sunt costurile mari si nejustificate in era in care fiecare ciupeste orice cent posibil ca sa traga costurile in jos.
    Din ce stiu Romania importa din Rusia, Kazahstan, Irak si alti jucatori din zona.
    Ny times are un articol care explica bine situatia caderii pretului WTI pentru cei interesati:

    https://www.nytimes.com/2020/04/20/business/oil-prices.html

      (Citează)

    • Mda, asa zic și cei de la petrom când ii întrebi cât ar trebui sa fie barilul ca să ceară și ei mai puțin de 4 lei pe litru. Acum e sub 15 dolari, a fost 70 anul asta. Cand era 70 litrul era 5.7 lei acum când e 15$ litrul este 4.7. Și dacă ar fi gratis noi tot peste 4 lei am plăti, asa e când ești imbecil și crezi în free market când e vorba de combustibil.

        (Citează)

  7. As fi fost curios si de asta cu petrolul, dar n-am avut timp. Am fost ocupat sa aflu daca Viorel o inlocuieste pe Vulpita cu Mihaela. Plus ca am pierdut ultimul episod din Las Fierbinti si acum caut sa-l vad in reluare.

    Legat de petrol, pretul a scazut sub 0 dar la pompa benzina tot pe la 5 lei e. Sunt interese mari la mijloc.

    Acum pe criza asta toate se scumpesc. Petul de Timisoreana s-a facut 7 lei la colt.

      (Citează)

    • A

      C:
      As fi fost curios si de asta cu petrolul, dar n-am avut timp. Am fost ocupat sa aflu daca Viorel o inlocuieste pe Vulpita cu Mihaela. Plus ca am pierdut ultimul episod din Las Fierbinti si acum caut sa-l vad in reluare.

      Legat de petrol, pretul a scazut sub 0 dar la pompa benzina tot pe la 5 lei e. Sunt interese mari la mijloc.

      Acum pe criza asta toate se scumpesc. Petul de Timisoreana s-a facut 7 lei la colt.

      Acum sincer, a vazut cineva vreun baril d-asta cu pret negativ? Voi chiar mestecati asa tot ce vrea BP sa mestecati despre petrolul american??
      Poate nu stiati ca in spatele BP Oil se ascunde Big Pharma, care vrea sa ne imbolnaveasca cu gaze de esapament.

        (Citează)

    • Acum sunt scumpe? Mai vorbim peste cateva luni. Vei cumpara Timisoreana aia cu picatura.

        (Citează)

    • Baieti, v-ati imbatat de la Timisoareana aia ?

        (Citează)

  8. Ce ma amuza cand gandesti ca un inginer si nu ca un economist :)

    Sonda aia a fost amortizata deja, tot campul ala petrolier, toata investitia aia a fost recuperata deja de ani de zile.

    Deci costul lor aferent ca sa scoata strict acel baril de petrol este infim si neglijabil asa ca il pot vinde si cu 2$ daca vor.

      (Citează)

    • Câmpul este petrolifer, petrolier este nava care transportă petrolul.
      Te amuzi degeaba.

        (Citează)

    • Cum are zice gaelex, ce ma amuza cand gandesti ca un lingvist si nu ca un economist. Economistul ti-ar spune ca acel camp e petrolifer, petrolier sau tanc, orice vrei tu, depinde doar cat dai.

        (Citează)

  9. Preț negativ este o figură de stil. Că altfel cumpăra toată lumea acum. Chiar și Trump plătește pentru cei 75 milioane de barili de petrol destinați rezervelor naționale strategice de carburant.

      (Citează)

  10. Eu nu inteleg cum ai tras concluzia ca nu s-au informat. Sau cum ai cuantificat cati s-au documentat si cati nu. Mai sunt chestii de clarificat, de exemplu: WTI nu e BRENT, ce-s futures, etc.
    Sincer eu am vazut explicate astea si pe facebook si pe reddit chiar fara sa le caut, deci nu mi-e clara concluzia ta. Daca postez acum un meme despre pretul negativ trebuie inainte sa ofer ceva link catre documentatie.

      (Citează)

    • Boris: Eu nu inteleg cum ai tras concluzia ca nu s-au informat.

      in dus ai voie sa cocluzionezi ce vrei, nu se aplica rigorile ingineresti si nici macar cele jurnalistice sau de blog.
      acolo (in dus) toti suntem singuri pe planeta sau superoameni :)

        (Citează)

  11. Bai, sa mor io daca ma intereseaza semnurile petrolistilor si cum isi calculeza profitu’. (btw. nu cred ca’s in gaura cu pretu asta negativ, eventual nu castiga asa de mult, “maxim” sunt pe zero daca facem calculu’ pe ultimu’ an)

    In schimb ma intereseaza pretu’ la pompa. Nu mai stiu pretu la benzina/motorina ca n am mai iesit de o luna, dar ma astept sa scada macar cu 1 leu dupe ghidusia asta ( acum sau in viitoru f apropiat) La fel cum crestea cu 10 bani per litru la fiecare miscare in sus baril ului cu 5centi

      (Citează)

  12. Daca articolul este scris la frustrare, macar sa fie scurt, pentru ca am citit cateva minute un articol din care nu am invatat nimic (in afara de cele doua link-uri bune de la final).

      (Citează)

  13. Giovani:
    sper ca ai mai pornit masina, de o luna, altfel pregateste o suta de euro pt baterie.

    Daca dupa o luna nu iti mai porneste masina din cauza bateriei descarcate, inseamna ca bateria aia era descarcata dinaintea acelei luni….

      (Citează)

  14. Nu stiu daca blogul asta si-a schimbat profilul sau nu, si nu inteleg in ce directie daca da…Poate se rezuma doar la degustari de visichi sau a luat-o pe economie ca Moise…In orice directie ar lua-o nu ar trebui sa fim certati ca nu suntem curiosi pe un domeniu anume, mai ales, gasit la dus de catre tine…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus