un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Orange Money are transferuri din lei în valută cu zero comision și rată de schimb foarte bună

21 Apr 2020  ·

PUBLICITATE, TEHNOLOGIE  ·

31 comentarii

Acum două luni, Orange Money a anunțat un nou serviciu integrat în platformă și disponibil gratuit pentru toți clienții: transfer de bani în valută către orice cont din România sau străinătate, cu zero comisioane și folosind rata de schimb interbancară, adică as good as it gets. Este practic cel mai bun curs de schimb valutar disponibil.

Mă gândeam că, folosind acest serviciu, poți adopta metoda lungă de a schimba lei în euro sau dolari pentru economii. Adică în prezent, pentru un schimb valutar făcut prin ce internet banking aveți la dispoziție între un cont în lei și unul în euro sau dolari, pot apărea comisioane sau o rată de schimb a băncii ceva mai mare. Situația în care scoateți banii de la bancomat, îi schimbați la un exchange pe stradă și apoi îi țineți la saltea are și ea alte costuri.

Cu Orange Money, puteți pune lei în contul Orange folosind orice card bancar, ca o plată online, adică zero comision. Apoi puteți converti acei lei în euro sau dolari la cursul interbancar și îi puteți transfera în orice cont, al vostru sau al altora, din România sau străinătate, tot cu comision zero. Practic, un schimb foarte avantajos făcut direct din telefonul mobil în câteva minute.

Cursul acesta interbancar se actualizează aproape la secundă, în funcție de tranzacțiile de pe piața forex (îl vedeți aici). Ca exemplu, cursul oficial BNR este astăzi 4,8277 lei pentru euro și 4,4115 lei pentru dolar. Cursul interbancar este în acest moment 4,8331 lei/euro și respectiv 4,4082 lei/dolar. În ultimele 24 de ore a evoluat între 4,8276 și 4,8369 lei pentru un euro.

Am introdus și dolarul american în discuție pentru că, în contextul de economie în valută, momentan sunt indicii că dolarul se va aprecia în raport cu euro. SUA pare foarte pornită pe relansarea economiei în termen cât mai scurt, pe când inclusiv voci de top din Uniunea Europeană spun că economia zonei euro își va reveni lent.

Sigur, metoda aceasta de a găsi un lanț de operațiuni cu zero comision și curs bun, profitând de avantajele Orange Money, probabil intră la “unusual use cases”. Când au lansat opțiunea, în februarie, scenariile de utilizare prezentate erau cele clasice:

  • plata ratelor lunare pentru vreun credit, către banca de unde l-ați luat, direct în valută. Adică tu ai lei în contul Orange Money, dar transferi direct valută în contul băncii la un curs mai bun decât dacă i-ai schimba întâi la un exchange sau la bancă.
  • transfer de bani către rude sau orice persoană fizică din străinătate. Unii au copiii la studii prin străinătate, alții au părinții plecați pe undeva.
  • plăți prin transfer bancar făcute către conturi în valută din România sau din străinătate. Puteți plăti un concediu direct în euro unei agenții de turism, evitând cursul valutar +2% folosit de ele dacă le dați lei. Acum 3 ani am cumpărat niște baterii obscure de pe un site britanic și oamenii mi-au cerut pe email datele cardului bancar, toate datele, ca să facă plata ca și cum aș fi eu acolo. Nu-i o procedură neobișnuită pentru străini, dar pentru noi da. Un transfer bancar de valută m-ar fi uscat de bani, că apărea un comision SWIFT foarte mare, dar un serviciu precum Orange Money ar fi rezolvat atunci elegant totul.

Sunt 18 valute incluse în platformă (detalii aici):

Euro (EUR), Dolar american (USD), Lira sterlină (GBP), Franc elvețian (CHF), Dolar canadian (CAD), Dolar australian (AUD), Leva bulgarească (BGN), Coroana cehă (CZK), Coroana daneză(DKK), Kuna croată (HRK), Forint maghiar (HUF), Yen japonez (JPY), Coroana norvegiană (NOK), Dolar neo-zeelandez (NZD), Zlot polonez (PLN), Coroana suedeză (SEK), Baht thailandez (THB), Lira turcească (TRY).

Cursul de schimb chiar variază în timp real. La un moment dat a sărit de la 4,8299 la 4,8315, de exemplu, deși uzual variațiile “delta t” sunt mult mai mici. Cam așa arată evoluția euro în doar 3 ore:

    31 comentarii

  1. Dar nu ai zis nicaieri ce diferente sunt fata de Revolut la curs. O comparație intre astea doua ar fi fost interesanta

      (Citează)

    • Am revolut (de f mult timp), principalul avantaj pe care il vad e ca Orange Money pare ceva mai sigur in cazul in care ai probleme (gen blocat cont). La revolut, esti la mila indienilor de pe chat. Are insa si destul minusuri comparat cu revolut care are si crypto, actiuni, insuraance si alte servicii on top

        (Citează)

    • Revolut folosește tot cursul interbancar, iar în zilele de weekend bagă un mic adaos pentru riscul financiar. Interbancar este, practic, the best you can get, că la cel BNR nu schimbă de fapt nimeni.

      Revolut are avantaje pe alte planuri, cum zice Boris: câteva servicii în plus, precum unele de siguranță, altele de criptomonede, round-up șamd.

      Orange are și el alte avantaje: IBAN românesc, suport telefonic 24/7, cash back la achiziții de la Orange, card bancar livrat rapid. Fiecare știe mai bine ce servicii îi sunt utile sau necesare.

        (Citează)

    • Din ce am observat in Revolut cursul este putin mai avantajos: chiar acum scriind acest comentariu ma uitam si in Revolut EUR-RON e 4.8377, iar in Orange Money e 4.8414.

        (Citează)

    • Ce “avantaje” sunt astea: “crypto, actiuni, insuraance si alte servicii on top”? Foloseste cineva astea in Romania…. sa fim seriosi. Abia ne cacam de foame, scuzati franceza, si o ardem cu “avantaje” de gen actiuni si crypto. Cumperi 5 satoshi, sau cum le-o zice, si te-ai trezit investitor, ce sa mai…

        (Citează)

    • @Kopa_Kopan, pe criteriul asta nici macar nu te intereseaza cursul de schimb interbancar. Daca schimbi 50 de euro diferenta este aproape inexistenta.

        (Citează)

  2. Am folosit Orange money si am fost surprins, ca nu ma asteptam sa fie chiar asa ok :)). Fata de alte servicii si aplicatii de la orange, asta e destul de bine inchegata. Singura problema a fost la deschiderea contului intr-o agentie, unde fatuca de acolo s-a miscat cam lent. Dar intr-adevar e si un avantaj pe partea de trust ca poti merge in agentii si nu doar sa astepti rezolvarea printr-un ticket online.

      (Citează)

  3. Sunt si eu interesat de un articol detaliat despre Orange Money vs Revolut, sper sa apara in curand, Radu. :-)
    La Revolut dezavantajul e ca stai la mila indienilor de pe chat, plus ca e ai limita de 20.000 lei pe luna.

      (Citează)

    • Iar la Orange că trebuie să fii client Orange pentru a avea serviciul, deși pe final de an poate îl deschid pentru toți.

      În rest, ai rezumat deja principalele diferențe și am mai spus eu câteva mai sus (criptomonede pe Revolut, poate și acțiuni în curând, round-up, securitate sporită pentru card, iar la Orange IBAN românesc, suport telefonic, cash back la unele achiziții, oferte la unele magazine partenere). Cam asta e tot.

        (Citează)

    • Radu, mai e ceva, cardul Revolut de debit e absolut gratuit, iar cel orange costa 40lei pe luna.
      https://www.orange.ro/money/comisioane/

        (Citează)

    • Doar dacă vrei Platinum, care aduce acces la lounge în Otopeni. Și Revolut are diverse planuri lunare pentru servicii premium, e greu de comparat în astfel de privințe.

        (Citează)

    • Pana acum nu stiu daca merita Orange Money fara card, ca pare doar un echivalent ING homebank, exceptand cursul bun de schimb.

        (Citează)

    • 40 de lei e cardul Platinum, exista si Clasic fara comision de administrare, scrie acolo in linkul dat de tine.

        (Citează)

  4. nwradu:
    Revolut folosește tot cursul interbancar, iar în zilele de weekend bagă un mic adaos pentru riscul financiar. Interbancar este, practic, the best you can get, că la cel BNR nu schimbă de fapt nimeni.

    Revolut are avantaje pe alte planuri, cum zice Boris: câteva servicii în plus, precum unele de siguranță, altele de criptomonede, round-up șamd.

    Orange are și el alte avantaje: IBAN românesc, suport telefonic 24/7, cash back la achiziții de la Orange, card bancar livrat rapid. Fiecare știe mai bine ce servicii îi sunt utile sau necesare.

    la curs BNR din ziua precedenta poti schimba la Raiffeisen in intervalul 10-11AM, Revolut are un markup de 5% in weekend

      (Citează)

    • m-ai speriat cu 5% (e doar 0.5% pt weekend)

      While markets are closed on weekends (Sat-Sun London time) the following fixed markups apply so as to protect against exchange rate fluctuations:

      +0.5% to all major currencies (ie. USD, GBP, EUR, AUD, CAD, NZD, CHF, JPY, SEK, HKD, NOK, SGD, DKK, PLN, and CZK); and
      +1% to all other currencies including THB and UAH. (this means over the weekend THB and UAH have a 2% markup.)

        (Citează)

  5. Când ai făcut draftul acestui articol?
    4,8277 a fost pe 10 aprilie …

      (Citează)

  6. Unicredit oferă așazis-ul Happy Hour, in zilele lucrătoare, prin online banking poți schimba la cursul BNR in limita a 1000 Euro, orice valuta convertibilă dorești, in ambele sensuri.

      (Citează)

  7. Tano:
    Radu, mai e ceva, cardul Revolut de debit e absolut gratuit, iar cel orange costa 40lei pe luna.

    Faci o confuzie. Doar cel Platinum de la Orange are taxă lunară.

      (Citează)

  8. O diferenta importanta zilele astea fata de concurenta: nu doar ca trebuie sa fii client Orange, dar trebuie sa fii abonat, altfel e musai sa te duci intr-un magazin ca sa activezi serviciul. Si multe magazine sunt inchise, ca erau in centre comerciale, asa ca mult succes cu completarea declaratiei pentru traversat orasul!
    Cam jenant, avand in vedere ca pana si bancile “clasice” au acum optiuni de deschidere a conturilor 100% online.

      (Citează)

  9. Eu vad 2 probleme aici, ca altfel mi-as tine lejer economiile in valuta pe revolut (si orange money pare la fel de ok).

    Ai vreo garantie ca peste un an sau cand vei vrea sa convertesti din nou in lei vei beneficia de aceeasi rata de schimb interbanacara?

    Iar la revolut iti transferi azi economiile si maine te trezesti ca iti blocheaza contul fiindca cine stie ce infractor esti.

      (Citează)

    • Urmaresti blog-ul lor si atunci cand anunta ca vor face modificari la cursul valutar, iti schimbi banii inapoi in lei si gata.

        (Citează)

  10. Am intrat pe linkul de comisioane, si am vazut ca la conversie valutara (am lei si vreau sa ii schimb in euro), se foloseste cursul Visa international si bank fee 1%. Asa ca, azi, BNR: 4.8345, ORANGE: 4.9126. Gresesc ?

      (Citează)

  11. La 1 dec.17, altă companie de telefonie închidea un serviciu financiar, M.pesa, după…ceva… 10 !!! ani de ..funcționare.
    Sunt curios cât va dura experimentul monetar abonati/clienti portocaliu…

      (Citează)

  12. Știe cineva care e limita de conversie pe lună? La revolut e 20.000lei, după aceea se taxează.

      (Citează)

  13. Pacat ca nu au posibilitatea deschiderii de cont in valuta. Doar transfer catre alte conturi, deci tor iti trebuie cont la alta banca…

      (Citează)

  14. Poti sa transferi valuta din alt cont catre orange money? Stiu ca nu au cont in valuta dar macar ti converteste automat la cursul acela bun?
    Practic ei se axeaza pe faptul ca poti trimite valuta cui vrei tu la un curs bun dar eu vreau sa fac fix invers, sa schimb valuta in lei, pana acum foloseam revolut dar m-au blocat de 2 ori pana acum.

      (Citează)

  15. Foarte frumos numai că în Ro în general intră valută si se schimbă în Lei așa că ce oferă cu Happy hour Raiffeisen și UniCredit e mai ok.
    Ca să trimiți valută cred ca doar Libra are comision zero.

      (Citează)

  16. Încerc să înțeleg. Site-ul lor e extraordinar, dar mă debusolează complet. Poate că am îmbătrânit.

    Îmi fac Orange Money și încarc bani din contul meu bancar “clasic”.
    Pot să încarc bani în mai multe valute?
    Acolo scrie “Alimentează contul Orange Money folosind orice card bancar”.
    Din ce am citit pe site, se pare că acel cont e în RON, dar nu se spune clar care e procesul dacă încarc de pe un card în EUR.

    La cardurile Orange scrie clar: “Conversie valutară – comision 1%”.
    Conversie valutară înseamnă să plătesc cu cardul Orange în străinătate?
    Cam nasol.

    În legătură cu transferul de bani:
    “Pot transfera bani *dacă am un card în altă monedă decât lei*?

    Suma pe care o introduci în pagina destinată plății este exprimată în lei, la cursul valutar folosit de Visa/MasterCard pentru efectuarea tranzacției. Schimbul valutar va fi efectuat de banca emitentă a cardului tău.”
    Cum adică? Banca mea are cursul ei (de rahat), de ce mi-ar schimba la curs Visa doar fiindcă fac transfer către Orange?

    Apoi, “Transfer valutar” înțeleg că înseamnă să trimiți cuiva EUR/USD/etc prin transformarea leilor din cont.
    “Diferă cursul de schimb în weekend și de sărbătorile legale?

    Cursul de schimb este mai mare în weekend și de sărbătorile legale (inclusiv cele din țările care emit valuta cumparată) decât în cursul săptămânii, întrucât piețele financiare sunt închise. De aceea, este mai avantajos să faci transferuri de luni până vineri.”
    Adică? Cât mai mare?

      (Citează)

    • In orange money ai cont in lei si atat. Daca alimentezi de pe un card in alta valuta de la alta banca, schimbul valutar se face la cursul bancii unde ai cardul, orange nu are nici o treaba.

      In contul orange nu poti tine decat lei, nici o alta valuta, pentru ca ai cont in lei si atat.

      Comisionul se aplica la platile in valuta cu cardul orange money, care e in lei.

      Daca faci transfer catre un cont care e in alta moneda decat ce transferi tu, cursul de schimb va fi cel al bancii catre care faci transfer, logic. Ca daca tu la banca X ai cont in franci si din orange trimiti eur, banca ta ii va transforma in franci la cursul ei.

      Legat de rata de schimb in weekend si sarbatori nu stiu ce sa iti zic, inca nu am incercat asta.

        (Citează)

  17. Marius:
    In orange money ai cont in lei si atat. Daca alimentezi de pe un card in alta valuta de la alta banca, schimbul valutar se face la cursul bancii unde ai cardul, orange nu are nici o treaba.

    In contul orange nu poti tine decat lei, nici o alta valuta, pentru ca ai cont in lei si atat.

    Comisionul se aplica la platile in valuta cu cardul orange money, care e in lei.

    Daca faci transfer catre un cont care e in alta moneda decat ce transferi tu, cursul de schimb va fi cel al bancii catre care faci transfer, logic. Ca daca tu la banca X ai cont in franci si din orange trimiti eur, banca ta ii va transforma in franci la cursul ei.

    Legat de rata de schimb in weekend si sarbatori nu stiu ce sa iti zic, inca nu am incercat asta.

    Mai adaug ca la plati in valuta, cursul lei-valuta e cursul Visa.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus