un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

DJI a lansat Mavic Air 2, care devine cea mai bună dronă pentru amatori

28 Apr 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

DJI a anunțat recent drona Mavic Air 2. Primul Air a fost un model remarcabil pentru că a arătat că dronele pot fi de dimensiuni mai mici, ușor de transportat, cu compromisuri minime sau chiar zero pe partea de filmare, senzori și funcții software incluse. Și apoi au dus asta și mai departe cu Mavic Mini, care-i de dimensiuni foarte mici, dar acolo s-au făcut compromisuri în sistemele de zbor.

Air a rămas o dronă bună pentru amatorii de filmări de calitate. Și acum vine Air 2, care-i o dronă mai bună decât prima generație. Filmează 4K la 60 fps, ceea ce-i bine pentru că, unu, a cam devenit standardul pe camere și deci poți filma folosind multiple camere cu aceeași rezoluție și framerate pentru editare mai simplă și, doi, filmările din viteză mare pot fi choppy dacă ai doar 30 fps.

Apoi autonomie mai mare, ceea ce ajută mereu. 34 de minute în acest caz, față de generația anterioară, care avea oficial 21 de minute de autonomie.

Sunt o mulțime de îmbunătățiri pe toate planurile, desigur: senzor mai mare, HDR, timelapse și mod panoramic mai bun, detecție și urmărire îmbunătățite, control de la distanță mai mare. Mi se pare expresia maturității la care au ajuns astfel de drone de amatori, că-i greu să găsești ceva ce lipsește de pe Mavic Air 2. Au până și filtre ND ce pot fi cumpărate separat și aplicate camerei la nevoie. 800 de dolari pachetul standard, 1000 de dolari cel cu baterii suplimentare și rucsac, ceea ce la noi s-ar traduce în aproximativ 950 și respectiv 1.200 euro.

Sunt însă foarte curios cum va evolua piața dronelor în următoarea perioadă. Dronele de amatori, ca și camerele sport de altfel, sunt produse total opționale și care se adresează în general unor clienți ce călătoresc mult, că în general este ilegal să ridici drona deasupra orașului. Sunt curios ce vor anunța companiile de acest tip peste un an pe partea de rezultate financiare.

    13 comentarii

  1. Am dronă de vreo 2 ani și a devenit din ce în ce mai “grea” ridicarea ei în zone în care poți trage cadre mișto.
    Pe de o parte de înțeles, sunt mulți iresponsabili sau cu drone de calitate îndoielnică și fără atâtea sisteme de protecție pasivă.
    Pe de altă parte, nici birocrația nu ajută la a trece pe modul legal – durează mult până ți se aprobă un zbor, etc. Înțeleg că din iulie vine o legislație nouă care e și mai restrictivă decât cea actuală. O să fie interesant.
    Măcar GoPro-ul îl pot lua cu mine oricând și oriunde 😁

      (Citează)

  2. Am cumparat mavic mini si l am folosit fix 4 zile. Atat a durat pana a pierdut semnalul intr o zona in care nu erau cladiri sau obstacole si a luat o la sanatoasa, neintervening functia de return to home (punct setat de intoarcere de unde a decolat). 500€ dati degeaba plus asigurare si card de memorie de inca 100€.

      (Citează)

    • Pai daca aveai asigurare nu ti-au dat aia banii pe drona?

      Curios cum a luat-o la sanatoasa. Ai mai gasit-o? S-a prabusit?

        (Citează)

    • Asigurarea zicea acu 2 ani că îți dă altă dronă nouă dacă o dai la schimb pe cea veche, indiferent de stare. Presupun că ai văzut pe hartă încotro s-a dus, te duci și o cauți și dacă e stricată obții alta nouă la schimb.
      E plin pe net de cazuri de runaway la diverse modele dji, eu n-am avut astfel de evenimente cu spark din fericire. Ce am observat e sensibilitatea mare la interferențe gen metale în pământ sau stâlpi de înaltă tensiune.

        (Citează)

  3. Mihai:
    Am cumparat mavic mini si l am folosit fix 4 zile. Atat a durat pana a pierdut semnalul intr o zona in care nu erau cladiri sau obstacole si a luat o la sanatoasa, neintervening functia de return to home (punct setat de intoarcere de unde a decolat). 500€ dati degeaba plus asigurare si card de memorie de inca 100€.

    Adica pur si simplu s-a dus de nebuna pe campii si ai pierdut-o? Sau s-a prabusit si e distrusa?

      (Citează)

    • Pe lângă că te lasă fără intimitate îți mai cade și în cap. 😄

        (Citează)

    • A luat o la sanatoasa si s a pierdut. Cu lost mode activ si dat ture pe unde cred ca a cazut nu o mai gasea pe “radar” telecomanda. La asigurare nu iti da nimic daca nu duci drona distrusa sau avariata. Modelul acesta de Mini are probleme cu receptia in zone in care nu are nicio perturbare. Am mai zburat drone stiu cum trebuie folosite.

        (Citează)

  4. Se prezinta incurajator. Singura chestie relativ deranjanta de la Mavic Air 1 e timpul de zbor relativ scurt. Adica 21 de minute probabil daca astepti pana cade. Daca vrei sa ii mai lasi ceva rezerva pentru neprevazute nu prea treci de 15.

    Sunt însă foarte curios cum va evolua piața dronelor în următoarea perioadă.

    Ar trebui sa creasca, ca sunt bune de pandit politia cu ele , cand vrei sa iesi fara declaratie , sau sa dai gratarul si lautarii mai tare.

      (Citează)

  5. Radu:
    Am dronă de vreo 2 ani și a devenit din ce în ce mai “grea” ridicarea ei în zone în care poți trage cadre mișto.
    Pe de o parte de înțeles, sunt mulți iresponsabili sau cu drone de calitate îndoielnică și fără atâtea sisteme de protecție pasivă.
    Pe de altă parte, nici birocrația nu ajută la a trece pe modul legal – durează mult până ți se aprobă un zbor, etc. Înțeleg că din iulie vine o legislație nouă care e și mai restrictivă decât cea actuală. O să fie interesant.
    Măcar GoPro-ul îl pot lua cu mine oricând și oriunde 😁

    Modificarile care se anunta din iulie ar trebui sa fie in armonie cu legislatia europeana. Adica fara stupiditatea aia cu anuntat MApN cu 10 zile inainte sa ridici drona, care sincer e o tampenie. E o distractie care implica si multa responsabilitate, dar in Romania daca nu ai dosar cu sina…

      (Citează)

  6. Mai exact in euro preturile sunt 849€ respectiv 1049€

      (Citează)

  7. 4k 60? Pai stai ca vine vali si ne spune ca nu avem nevoie de 4k (in 2020) si sa ramanem la 720p.

      (Citează)

  8. Mizerie – cum sa pierzi 1050 EUR in 10 minute :)))
    Iar daca are autonomie 34 minute si o ia la sanatoasa , crede-ma , ca nu o mai gasesti nici daca vrei . Probabil pe olx , ” mi-a dat-o cineva ca nu o mai foloseste” – fara cutie , fara accesorii – doar DRONA :)))

      (Citează)

  9. https://www.kaspersky.com/blog/drone-gone-in-11-ms/14692/ o drona poate fi deturnata foarte usor daca dispui de cunostintele si resursele necesare

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus