un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Știri despre tehnologie și coronavirus – 17 martie 2020

17 Mar 2020  ·

ȘTIRI  ·

34 comentarii

Știri despre coronavirus:

Mă simt neinformat în legătură cu un aspect: cazurile noi, raportate zilnic, vin de la oameni aflați deja în carantină sau de la oameni anterior nesupravegheați? Altfel spus, au avut ocazia să dea și altora virusul până ce au fost testați sau erau oricum izolați? Că asta face diferența între a ține sub control cazurile sau nu.

    34 comentarii

  1. Cofetaria Alice are si zahar si faina si tot ce vrei tu. Nu prea are clienti in schimb, ieri erau doua persoane in cofetarie… Si e mai ieftin sa platesti doar salariile dar sa nu faci tone de produse si apoi sa le arunci.

      (Citează)

    • Probabil lumea sta acasa din cauza virusului.
      Am stat la coada de fiecare data cand am fost acolo. Mai mult, masinile parcate aiurea pe bulevard sunt ale clientilor cofetariei, si mereu sunt minim 5.

        (Citează)

  2. 7.2%? Esti sigur?

      (Citează)

    • inca sunt foarte multe avioane care zboara goale, ca sa nu piarda locurile din aeroporturi. cand o sa ramana si alea la sol, se va vedea cifra reala.

        (Citează)

  3. Nu sunt de acord cu anularea amenzilor pentru operatorii de telefonie. Trebuie taxati de fiecare data, la orice derapaj. Judecatorii n-ar trebui sa rastoarne amenzile date de ANPC, ca si asa companiile astea isi cam bat joc de clienti. Daca dispare si frica de amenzi, atunci chiar ca vor face ce vor.

    Uitati-va la francezi: amenzi peste amenzi la Apple, si din alea grase. Sigur, poate nu o sa le ia 1,1 miliarde uero, dar tot le ciupesc cateva sute de milioane la intelegere.

      (Citează)

  4. An citit cu fabricile. Si VW inchidea unele. Pana la urma probabil or sa se inchida in toate tarile. Sa vedem cum evolueaza si la noi, sa vezi atunci criza economica.

      (Citează)

    • Stii vorba aia, cu un ochi rad, cu altul plang; inca nu am vorbit cu dealer-ul, sa vad ce se intampla cu avansul.

        (Citează)

  5. Nu stiu ce calcule au facut olandezii ca mie imi da cu virgula. In momentul asta sunt 1500 de cazuri, cu 6000 presupus reale. La cazurile astea, cam 60 sunt in stare critica. Teoretic pot creste capacitatea sistemului medical pana la 1500 de paturi (sa zicem) cu mentinerea operatiunilor uzuale. Sa zicem 1800, sa nu dea cu virgula.
    Deci lunar Olanda poate procesa 1800 de cazuri critice, deci 180 000 de bolnavi. Hai 200 000 ca nu imi place matematica. Ai nevoie de 60% din populatie sa fie imuna, deci sa zicem 10 meleoane. Deci 50 de luni. Va fi distractiv.

      (Citează)

    • Și oricum nu văd rostul. Au fost multe cazuri raportate până acum de reîmbolnăviri cu Covid-19. Nu am văzut nicăieri clar dacă faci anticorpi la acest virus.

        (Citează)

    • Cica vor avea un test de anticorpi in curand. Parca ar fi bine sa astepte pana atunci.
      In orice caz, nici ideea cu total lockdown nu pare realizabila pe termen lung ca n-ai cum sa stai in carantina 3 ani.

        (Citează)

    • Cazurile de reinfectare sunt rare, ca la orice infectie cu un virus ele pot aparea. Dar majoritatea celor care se vindeca devin imuni pentru o perioada de timp. Sunt 2 tari dezvoltate care merg pe aceasta metoda, UK si Olanda (si sincer mi se pare ca si Germania dar nu vrea sa recunoasca). Sa vedem cine vor fi castigatorii, cei care au inchis tot, sau cei care incearca sa carantineze/izoleze doar persoanele cu risc.

        (Citează)

    • E ca la un joc de Cațan, fiecare are alta strategie. Olanda nu vrea ca business-urile sa moara direct, le mai da câteva luni.

        (Citează)

    • Vreo sursa credibila pentru numarul de reinfectari?
      WHO nu zice nimic in acest sens (sau eu nu am gasit), in schimb stirile mentioneaza cateva cazuri doar (printre care un barbat din Japonia) deci, statistic, nerelevant.

        (Citează)

    • Si eu mi-am pus problema asta cu reimbolnavirea, si din păcate sunt puține informații in legătură cu asta, si din cate am înțeles exista mai multe posibilități, una e ca da te poți reimbolnavi, a doua ca cei care sau reimbolnavit au avut test fals negativ si din cate am înțeles chinezii au si schimbat metodologia de testare sa scada probabilitatea unui test greșit. Iar trei ca acei oameni nu aveau destui anticorpi.
      Dar din câte am înțeles pana nu există un eșantion mai mare de reinfectati se merge pe ideea 2

        (Citează)

    • Pai nu am auzit de nici un numar de reinfectari. Nu cred ca asta e o problema, dar tot e mai bine sa stii mai multe despre virus pana sa alegi o strategie.
      Problema e timpul. 50 de luni e enorm. Probabil ca va fi redus printr-un vaccin, dar ar dura minim 18 luni pana la aprobare si productie in masa. Si pana atunci societatea ar oscila intre stat in casa si iesit, in functie de rata de infectare. Poate ar fi o pauza la vara, dar cel mai probabil ca nu.
      Plm, macar au lansat recent amazon.nl

        (Citează)

  6. Pe de alta parte, inca un tracker aici, parca mai dragut decat cel de pe arcgis: https://www.bing.com/covid

      (Citează)

  7. Pe langa Alice, s-au inchis si cateva restaurante: Kaiamo, Anika (proaspat deschis, de altfel), Atelierul de tarte. Kane, in schimb, au adoptat o alta tactica: lucreaza doar pentru livrari. Si accepta si ajutorul altor bucatari care se gasesc in situatia in care nu mai au de lucru. Cu siguranta mai sunt multe restaurante inchise, dar astea le-am vazut fizic / pe insta cu mesaj de inchidere.

    Cat despre numarul de noi cazuri de virusache: nu poti avea foarte multe cazuri, daca nu ii testezi pe toti (era si o mema celebra care s-ar fi potrivit aici)…

      (Citează)

  8. vezi ca ai stiri expirate. aia cu controalele ITM nu mai e valabila pe durata starii de urgenta.

      (Citează)

  9. Mi se par amuzante doua stiri citite ieri, pe marginea subiectului cu coronavirus: olandezii au facut coada la coffee shop-uri sa isi faca stocul de iarba si americanii au facut coada la magazinele de arme, sa isi faca stocul de AR-15 si munitie. Presupun ca vor anunta americanii ca au inceput sa produca niste gloante foarte foarte mici.

      (Citează)

  10. Ieri ministrul sănătății zicea că la toate cazurile confirmate se știe sursa, deci probabil că tot ce apare nou acum este dintre cei ținuți sub observație.

      (Citează)

  11. Ghinion cu Marocul, aveam plecarea saptamana viitoare spre Maroc.
    As avea vreo sansa sa cer banii operatorului de turism?

      (Citează)

  12. Amenzile alea sunt foarte frumoase. Pacat ca nici 10 ani de zile mai tarziu nu au fost incasate.

      (Citează)

  13. 3.282 sunt sub monitorizate la domiciliu, 16.610 sunt cei care au avut legătură cu persoane infectate dar nu au simptome. La declarațiile oficiale de la ora 10/18 se anunță detalii dacă persoana era in carantina/izolare.

    Marea problema este cu cei care ne trec granița si care ar trebui sa stea in izolare, dar ei merg cu taxiul de la aeroport, apoi acasă se întâlnesc cu rudele, merg la cumpărături etc. Nu-i obliga nimeni sa stea in carantina iar cum simptomele apar după 5-7 zile atunci sunt șanse mari sa infecteze pe altcineva.

    Am lăsat aseară un comentariu cu vreo 15 link-uri interesante luate de pe red dit.

      (Citează)

  14. Q: “Mă simt neinformat în legătură cu un aspect: cazurile noi, raportate zilnic, vin de la oameni aflați deja în carantină sau de la oameni anterior nesupravegheați?”

    A1: “Atâta timp cât cunoaştem încă sursa infecţiilor, vom reuşi să nu ajungem la o transmitere comunitară. Suntem practic în tranziţia către o astfel de etapă. În momentul în care se va ajunge să nu cunoaştem sursa infecţiilor, este de aşteptat ca creşterea numărului de cazuri să fie mult mai rapidă”

    Citeste mai mult: /adevarul.ro/news/societate/bilant-covid-19-numarul-cazurilor-romania-apropie-200-1_5e6fbb2a5163ec4271fa2678/index.html

    A2: Cred ca numarul nou zilnic de infectii descoperite indica ca nu am ajuns inca la transmitere comunitara. Este foarte important graficul din dreapta sus de aici: https://covid19.geo-spatial.org/dashboard/statistics/general-statistics

    https://adevarul.ro/news/societate/bilant-covid-19-numarul-cazurilor-romania-apropie-200-1_5e6fbb2a5163ec4271fa2678/index.html

      (Citează)

    • nu va mai uitati la cazurile oficiale ca va pacaliti si cadeti in capcana sa credeti ca cazuri oficiale = cazuri reale

      pentru ca sa conteze numarul de cazuri oficiale, ar trebui testare in masa, altfel este fix pix

      estimarile pe care le-am citit eu ziceau ca daca nu se testeaza, atunci tb sa inmultesti nr de cazuri oficiale cu 10

      in plus, sunt deja decese in spitalele romanesti de la viroze respiratorii dar nu le-a facut nimeni nici test nici post-mortem, deci pot fi gripa sau Covid

      bottom line e ca cifrele oficiale deja sunt useless – erau cat de cat informative acum 1 saptamana

        (Citează)

  15. Mie altceva mi se pare interesant la tarile care apeleaza la “imunitate colectiva”: sa zicem ca au dreptate, dar cum vor mai interactiona cu cetatenii celorlalte state? Sa zicem ca in Romania ar disparea virusul prin carantina si curatenie, ce se intampla daca vin olandezii aici sau merg românii la un o prajitura in Amsterdam?

      (Citează)

  16. “Probabil n-au mai găsit făină și zahăr.”

    Deja devii insuportabil. Unsubscribe, see you.

      (Citează)

    • Corporatistul

      17/03/2020 la 8:50 PM

      Ce ma spargeti pe mine voi, astia kamikaze.
      Nu mai poate omul acum sa dea nici o basina sau sa faca o gluma ca apar piratii internetului cu coasa in mana.

      Du-te linistit.

        (Citează)

    • Lasa-l sa si le ia pentru ca le merita.

        (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus