un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Poliția Română are plan de amenzi. Noi vrem sau nu să aibă unul?

3 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Un polițist și-a dat în judecată șefii pentru că i-au dat calificativul bine la evaluarea periodică.

Șefii au motivat oficial asta prin faptul că respectivul agent ar fi dat doar 16 amenzi, cu 39 mai puține decât avea ca sarcină.

Europa FM concluzionează de aici că Politia Română are plan de amenzi, deși au negat mereu acest lucru.

Și da, așa pare să rezulte. Au plan de amenzi.

Întrebarea mea este următoarea: în ziua de azi, este acest plan un lucru bun sau un lucru rău?

Acum câțiva ani aș fi spus că este rău. Poate duce, în mod evident, la abuzuri mari. Te vânează polițiștii cu radarul și-ți dau amendă la 61 km/h pentru că se termină ziua și ei trebuie să-și facă planul!

Problema este că, între timp, am ajuns la momentul în care ne rugăm ca Poliția Română să dea amenzi. Momentul în care n-ar fi nevoie să-i vânezi pe unii aflați la limită ca să-ți faci planul, ci trebuie pur și simplu să ieși în fața secției de poliție și contravențiile apar de la sine în fața ta, ca la defilare.

Problema momentului este că Poliția Română nu face nimic. Cei de la rutieră stau cu radarul și coloanele oficiale, iar în rest ignoră zecile de mii de contravenții din oraș, cele care contribuie la trafic, care-ți fac nervi și-ți distrug sănătatea mintală în fiecare moment al zilei. Cei de la investigat diverse infracțiuni ce nu țin de circulație s-a văzut pe la Caracal și în alte locuri cam cât de implicați sunt în munca lor.

Am ajuns la momentul când îmi doresc ca Poliția să aibă un plan de amenzi sau măcar să facă ceva (iar servilismul politic nu se pune, că nu ridicarea promptă a plăcuțelor de înmatriculare anti-PSD ne interesează când zic “să facă ceva”).

Și cred că noi cu toții trebuie să ne decidem dacă vrem ca astfel de instituții să aibă un plan de acțiune. Adică știrea de pe Europa FM are un ușor caracter malițios, un fel de “uite că au plan de amenzi, deși ziceau că nu au! Haha, un polițist a trădat totul la tribunal!”.

În același timp, Libertatea arată că Garda de Mediu n-a dat anul trecut nici o amendă. Nu că ar părea ceva în regulă acolo. Zic doar că trebuie să ne decidem dacă vrem sau nu o metodă de a măsura eficiența unei instituții prin numărul de amenzi date.

via Gfycat

    22 comentarii

  1. *Politia Locala Cluj

      (Citează)

  2. Sa iasa in pla mea sa-i amendeze pe toti stapanii de caini ce nu strang kktul dupa animalele lor. S-au umplut aleile de kkt de caine.

      (Citează)

    • Total de acord…. sunt iubitor de animale, am 2 caini, 2 pisici si adun dupa ei peste tot, in curte, pe strada dar ce se intampla acum pe strazi e un focar de infectie. Sectorul 2 e o mare groapa de gunoi si rahati, iar politia nu face absolut nimic, nici cea locala nici cea din cadrul MAI. Iar la capirtolul dat amenzi norma cea mai usoara o pot atinge doar cu masinile parcate pe trotuare, deci nu ar trenui sa le fie prea greu. Faptul ca unul nu si-a atins acea norma denota o totala lipsa de interes din partea angajatilor politiei de a se implica in activitatea pentru care sunt platiti. In principiu nu sunt de acord cu planul de amenzi dar la noi sunt atat de multe nereguli incat nu este nevoie din partea niciunui angajat sa comita vreun abuz pentru a indeplini aceasta norma.

        (Citează)

  3. Ar fi stupid sa aiba un “plan” care sa insemne x amenzi/agent fara nicio alta evaluare. Unii agenti vor fi in zone cu probleme si vor face planul intr-o zi, altii in zone mai linistite se vor chinui sa gaseasca victime.

    Normal ar fi sa aiba un adevarat plan, unul care sa fie la nivel de oras/judet si sa se axeze pe rezolvarea problemelor.
    Ceva de genul: avem o problema in Bucuresti cu mersul pe linia de tramvai. 3 luni actiune , politisti in 20 de intersectii(prin rotatie) la orele de varf. Target: a treia luna sa dam cu 20% mai putine amenzi decat in prima. Adica sa aratam ca a functionat pedeapsa, si ca oamenii au invatat (sau au fost eliminati din trafic). Apoi reluata actiunea dupa 6 luni. Asa faci ordine in trafic, nu cerandu-i agentului Gigel sa dea 20 de amenzi la gramada in ultima zi a lunii.

      (Citează)

  4. E un fake news total.

    Discutăm de poliția locală nu de cea rutieră. Titlul trebuia să fie Poliția locală are plan de amenzi, nu cea rutieră.

    Nu că n-aș fi convins că și acolo este, dar asta s-a dovedit în instanță.

    Nici în articol n-ai menționat nicăieri că este vorba de poliție locală, care e o lălăială din primărie.

    Știi cum e, vrem presă mai bună, dar să înceapă cu ceilalți :)

      (Citează)

    • Mai nasol e ca au plan de amenzi tematic… saptamana asta parcari si apoi dispar pentru 2 luni amenzile de parcare, saptamana viitoare trecut pe rosu si apoi uitam ca putem lua amenda pentru asta… samd. Nu acopera “teme” cu saptamanile si uitam de ei

        (Citează)

  5. B-75-YKP, Dacia, gri inchis

    Numarul vacii care nu a incetinit deloc la trecerea de pietoni desi a vazut de departe ca ma pregatesc sa traversez. Uite ce amenda frumoasa au ratat cei de la rutiera, si probabil la trecerea respectiva isi faceau planul de-o luna intr-o zi.

      (Citează)

    • Sa vezi ce amenzi frumoase rateaza cand uita sa va dea voua, pietonilor, amenizi pentru treversarea cu telefonul la ureche. De unde atata ura asupra siferilor si atatea drepturi pentru voi?

        (Citează)

    • E de bun simț că pietonul ar trebui să fie atent când traversează, dar nu cred că este ilegal, mai ales că el are prioritate, deci nu văd cum ar putea poliția să îl amendeze

        (Citează)

  6. ba boss, sa dea amenzi, dar sa dea pt chestii nasoale – telefon la volan, centura nema, lumini stinse, fineturi de astea.

    NU plan de amenzi cum zici tu pt stat in boschete la 61 km/h si ca ai calcat linia continua sa eviti un canal.

      (Citează)

  7. Cătălin Tănase

    03/03/2020 la 5:43 PM

    Sincer, nu mă interesează dacă au sau nu plan de amenzi. În schimb aș vrea să îi văd pe stradă, să îi ardă fără milă pe cei care încalcă cu buna știință orice regula de circulație. În ultimul timp văd tot mai des șoferi care trec pe roșu! Ca să nu mai zic de târleții care depășesc coloana și se bagă în față. Etc.

      (Citează)

  8. Nici o institutie a statutului nu are nevoie de plan de amenzi.
    Trebuie doar sa isi miste fundul din birou, sa iasa in strada, sa constate , unde este cazul sa amendeze apoi sa repete asta in fiecare zi.
    Surprizele se vor tine lant. In Romania ai ce amenda, trebuie doar sa nu iti fie lene.
    Pasul 1 este de o dificultate incredibila.
    Astuia i-a fost mai usor sa isi dea in judecata superiorii decat sa dea niste amenzi care se pot da in majoritatea oraselor din Ro cu lejeritate.
    Speculez si niste polite platite probabil altfel nu se ajungea aici.

      (Citează)

  9. E rau ca au un plan. Ca dupa ce indeplinesc planul pot sa frece menta. Ideal ar fi sa dea amenzi non-stop.

      (Citează)

  10. Ai citit doar titlul? Politia Romana = MAI. Politia locala = primarie.

      (Citează)

  11. Problema e ca o norma de amenzi o pot face in cateva zile… restul anului freaca menta.

      (Citează)

  12. În afara faptului ca este o diferență enorma între cele doua instituții, Politia Romana vs. Politia Locala, nu poți efectiv sa generalizezi faptul că ÎNTREAGA POLITIA ROMANA nu face nimic.
    Gândește-te ca există N servicii, direcții și birouri nu doar Politia Rutiera.
    Sunt polițiști care lucrează dosarele DIICOT-ului, DNA-ului (aia de fapt fac cam toate activitățile, nu procurorii), mascații, polițiști sub acoperire, investigații criminale (documentează grupuri infracționale sau omoruri) etc.
    Este o generalizare prosteasca dpmdv.

      (Citează)

  13. Deci nici dupa atâtea ore nu ai corectat articolul.
    Cat despre articol, nu văd o problemă într-un plan de amenzi, într-un fel este un mod de a activiza lucrătorii, daca dau amenzi însemnă ca lucrează deci nu stau degeaba, nu va problema in faptul ca un polițist sa fie atent in oras la orice si cand e cazul sa dea amenzi, prin această metodă se aduc venituri la bugetul local si care si ei sunt plătiți deci se poate zice ca la final sunt plătiți din banii aduși de ei, ca la firme, ești plătit din banii pe care ii aduci la firmă

      (Citează)

  14. Cand aud expresia “plan de….ceva” ma duc instant cu gandul la vremurile de pana-n 89. Atunci erau numai planuri.
    Planul de amenzi este o porcarie. Sa fortezi un organ al statului sa dea amenzi, este aberant si ilegal.

      (Citează)

  15. manu144x:
    E un fake news total.

    Discutăm de poliția locală nu de cea rutieră. Titlul trebuia să fie Poliția locală are plan de amenzi, nu cea rutieră.

    Nu că n-aș fi convins că și acolo este, dar asta s-a dovedit în instanță.

    Nici în articol n-ai menționat nicăieri că este vorba de poliție locală, care e o lălăială din primărie.

    Știi cum e, vrem presă mai bună, dar să înceapă cu ceilalți :)

    Oare de unde au “moștenit ” planul? Verișorii lor mari :)

      (Citează)

  16. Un plan de amenzi e ridicol. Deși in București cred că și cel mai ambițios plan de amenzi ar fi ușor de atins.

    Poliția (rutieră și cea locală) trebuie să își facă treaba tot timpul. Așa toată lumea ignora complet legea. Cum a rămas cu ridicatul mașinilor parcate pe treceri și în intersecții macar pe bulevardele principale?

      (Citează)

  17. Chiar ieri eram la intersecția Prosper (13 septembrie cu sebastian) unde dirija un polițist. Un bou se bagă pe linia de tramvai, ba chiar se pune în fața 47-lui (care aștepta să plece) și așteaptă să-l dirijeze. Polițistul chiar în fața lui, îi bate obrazul și îi arată că animalul s-a pus și în fața tramvaiului, nu doar că a venit pe banda de tramvai.

    super.

      (Citează)

  18. Articol facut lautareste.Pai bine stimabile nwradu nu cetesti si matale stirea la care faci referire.Curat murdar coane fanuuradu.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus