un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cum să renovez balcoanele?

4 Mar 2020  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

29 comentarii

Anul trecut am închis un balcon și l-am deschis pe celălalt, dar nu am apucat să renovez și pereții acestora și nici nu știu cum să fac asta. Așa că, aveți ceva idei? Cum ați renova un balcon ca să arate bine?

Nu mă refer la mobilier și decorațiuni, ci la pereți. În special de cel interior al balconului, mai exact, că nu vorbesc nici de izolație termică, având oricum un balcon deschis.

Ce să-i fac, însă, ca să arate bine și să reziste la umiditate/apă? Ce materiale să pun pe interiorul peretelui balconului pentru a ascunde structura veche a acestuia, care-i neregulată și are tot felul de țevi pe diverse direcții, cu goluri de cam 5 cm adâncime?

Am auzit variante de BCA pentru uniformizare și poate cu tencuială pe deasupra, plus vopsea. Am auzit de BCA și faianță, plus gresie pe jos, dar soluția aceasta nu prea mă atrage. Am mai auzit de niște panouri sandviș ce pot fi tăiate pe diverse dimensiuni și folosite pentru a umple sau uniformiza peretele.

Pe o jumătate de balcon am și un geam din acela vechi, galben și cu aspect de mozaic cu mici pătrățele. Cu ce să-l acopăr pe interior astfel încât să nu-mi ia mult din lățimea balconului?

Aveți vreo recomandare? Voi ce-ați făcut pe acasă?

    29 comentarii

  1. De ce ai închis un balcon? Eu l-am deschis imediat ce m-am mutat, nu înțeleg de ce ar închide cineva balconul

      (Citează)

    • Pentru ca parter sau pentru ca spatiu.

        (Citează)

    • Îl închizi că sa nu ți se umple de praf ceea ce tii pe el. Că Bucureștiul este un oraș cam mizerabil.

        (Citează)

    • Izolare termica, fonica si impotriva poluarii din oras. De aia inchizi balconul instant.

      Daca traiesti undeva la munte sau padure, unde nu este praf si zgomot, poate o fi frumos sa ai balconul deschis.

      Dar altfel idei cu balcon cu un fotoliu si masuta ca sa iti bei cafeaua si sa citesti in aer liber sunt complet nefezabile in Bucuresti.

        (Citează)

  2. Un balcon deschis care se vrea renovat, intr-un bloc comunist. Lasa-l dreac asa cum e. Fa altceva cu banii.
    Cel mult agata niste postere care sa acopere gaurile si crapaturile.

      (Citează)

  3. rigips rezistent la apa + tencuiala decorativa (asta in ideea ca iti place granulatia finisajului dat de aceasta tencuiala)

      (Citează)

  4. eu i-as da un tinci de ciment, as pune apoi o structura metalica aparenta de culoare neagra si as pune iedera cataratoare, stil orban… iar pe jos microciment

      (Citează)

  5. Pe perete pui polistiren cu tencuiala si lavabila exterior, iar pe jos pui “mocheta” AstroTurf.

      (Citează)

  6. Nu sunt pro inchis balconul , dar pot sa inteleg ….din ce am vazut pe ici pe colo :
    1. o tencuiala decorativa de exterior ar fi cea mai “subtire ” varianta. 2. o varianta ca sa nu pierzi foarte mult spatiu in interior si relativ rapida ar fi sa imbraci peretii interiori cu rigips din-ala verde ( pt bai ) si peste ori tencuit+ lavabila , ori faianta – dar cativa cm tot se pierd . BCA/polistiren nu as pune niciodata, cel putin cu polistiren e horror , unde am stat au anvelopat blocul, nu am vrut sa inchid balconul dar ca sa termine proiectul au imbracat peretii exteriori cu polistiren si s-a dus toata poezia balconului :(

      (Citează)

  7. La etajul la care stai poluarea e minima..eu l-as lasa deschis..dar,
    daca e catre sud trebuie inchis vara altfel merge aerul conditionat degeaba.
    Izolat obligatoriu cu polistiren extrudat (+ decorativ) pentru 2 grade in minus.. sau plus iarna..Pe jos se poate incalzire prin pardoseala sau orice cherestea rasinoasa groasa cu covorase de lina sau blana de urs.. nimic nu scapa insa de reumatism daca se zaboveste vreme indelungata acolo..
    Si as pune o antena parabolica pe el pentru F1 su Eurosporturi straine..

      (Citează)

  8. eu mi-as pune caramida, probabil ca acum sunt multe modele insa chiar si unele sh ar fi o idee, pentru personalitate.

      (Citează)

  9. Pereții gletuiți și parchet pe jos și un calorifer pentru a fi cald. Nu faianță, nu gresie, nu alte bălării.
    Dar nici glet nu aș da, ci un tinci de finisare vopsit in alb.

      (Citează)

  10. La mine au acoperit mizeria veche cu placi de rigips (inclusiv geamul ala galben de jos), ulterior vopsite.
    Gresie pe jos plus o mica margine de 5cm si cam atat.

      (Citează)

  11. Aquaroc, Cementex, Aquaboard, Aquapanel, LaDura sau orice placa similara de la alti furnizori lipita direct pe suport (perete) pentru a nu lua din spatiu, fara structura, destul de scumpe placile dar sunt rezistente la umezeala.

      (Citează)

  12. mie nu prea mi-e clar la ce te referi, presupun ca nu te referi la peretele blocului din balcon, ci la peretele ala care te impiedica sa cazi din balcon si pe care il vezi din casa.

    cea mai simpla solutie e zidit cu caramida sau BCA si data o tencuiala pe deasupra, apoi vopsit in ce culoare vrei tu.

    nu as pune gresie pe peretele ala, ca nu are sens, dar as pune gresie pe podea – avantajul e ca se pastreaza curat si uscat si poti gasi o piatra care sa nu arate ca in baie – de ex. eu am o terasa mica pe care am pus o placa cu motive si culori mediteraneene, da o senzatie f placuta de soare, de vara etc

    e un proiect pe care eu l-as face singur, for fun.

      (Citează)

  13. iti recomand sa o contactezi pe alina ceusan :))

      (Citează)

  14. Eu nu inteleg de ce are toata lumea fantezii cu BCA sau caramizi. Numai asa ceva nu mai carai pana sus si puneai pe balcon sa il ingreunezi. Mai face si o goraza de praf cand il tai. Polistirenul (vorba vine, ceva ignifug similar) ce are? Tencuiesti frumos cu ceva de exterior si aia e.

      (Citează)

    • ai dreptate, nici eu nu vad motive pt caramida/ bca de fapt, am zis asa pt ca asa am avut eu facut la o locuinta anterioara si nu am gandit inainte sa scriu :-)

        (Citează)

  15. Cel mai subtire gips carton + glet si gata. Daca pe jos e mozaic, eu n-as mai pune nimic peste.

      (Citează)

    • cum fixezi gips cartonul de peretele balconului?

      sunt curios, pt ca cel mai probabil peretele e fie din sticla, fie din placi din alea de prefabricat de pe vremea comunistilor

        (Citează)

    • Cu adeziv

        (Citează)

    • nu cred ca merge, e neregulat peretele balconului
      “Ce materiale să pun pe interiorul peretelui balconului pentru a ascunde structura veche a acestuia, care-i neregulată și are tot felul de țevi pe diverse direcții, cu goluri de cam 5 cm adâncime?”

      poate cu spuma? nu stiu, chiar nu ma pricep

        (Citează)

  16. Eu mi-am inchis ambele balcoane, unul il folosesc ca si
    -balcon 1 birou
    – masa custom din scanduri, laptop, monitoare, servere – pe o parte
    – dulap scule , storage , etc
    – balcon 2 storage – etajere pe toti peretii pentru provizii, scule, bricolaj, etc
    Ambele inchise, izolate, parchet, etc.

      (Citează)

  17. Niste adeziv de faianta pus cu plasa de fibra sa nu crape si apoi o tencuiala de exterior decorativa.

      (Citează)

  18. Daca tencuiala decorativa inseamna aia cu denivelari mici care se umplu de praf si care rup hainele cand treci prea aproape – mai bine NU. Peretii sa fie cat mai lis posibil.

      (Citează)

  19. Marius Popescu

    04/03/2020 la 6:49 PM

    fara poze ca ne dam seama despre ce e vorba nu putem decat sa aberam.

    dar fiindca ziceai de ceva goluri si tevi… acele goluri se umplu cu spuma de montaj peste care aplici gips carton .

    daca vrei sa montezi diverse chestii pe pereti (policioare, etajere, flori, etc, etc) atunci cu Tenco (pt ca nu ai nevoie de nisip) si bucati de caramida / bca. lasi sa se inatreasca 24 ore si aplici glet , lasi sa se intareasca intre 12 si 24 ore si finisezi cu smirghel de 100 peste care aplici lavabila de exterior cu diverse texturi la alegere.

    balcoanele arata bine cand le baltezi in doua sau trei culori …dar trebuie sa stii de dinainte ce vei pune in el ( flori ornamentale, mobilier) ca sa nu arate a kitsch printr-o evidentiere exagerata.

    PS: tot ziceai de goluri.. inainte de a zidi ,ar fi bine sa iei in calcul si un eventual traseu electric pt o aplica cu intreruptor si eventual priza

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus