un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Prima cursă de Formula 1 din 2020 are loc duminică

12 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

7 comentarii

A trecut pauza și va reîncepe campionatul de Formula 1. Se anunță un sezon foarte interesant pentru că este ultimul înainte de schimbările mari de regulament tehnic ce vor fi introduse în 2021, iar astfel de schimbări pot provoca oricând modificări în clasamentele de acum.

Așa că acum, în 2020, este momentul în care Mercedes vrea să-și asigure al 7-lea campionat consecutiv la constructori, iar Hamilton al 7-lea din carieră, egalând astfel recordul lui Schumacher. Și cine știe, poate ulterior va veni și al 8-lea titlu și astfel Hamilton va deveni cel mai bun pilot din istorie.

Așa că miza acestui sezon este mare.

Trebuie să zic de la început că este foarte posibil ca sezonul sau foarte multe curse să fie anulate în curând. Înțeleg că echipa Ferrari are probleme cu transportul, că multe țări nu vor să lase italieni pe teritoriul lor. Apoi, între curse, trebuie revenit pe la bază, adică din nou Italia, și plecat spre o nouă destinație, ceea ce presupune carantină și alte condiții dure. Situația se poate extinde rapid la multe alte echipe, Formula 1 este un sport internațional.

Dacă vreți să adăugați în calendarul vostru programul curselor de Formula 1, mergeți pe f1calendar.com/generate și alcătuiți-vă unul. Debifați totul în afară de cursa propriu-zisă, debifați și opțiunea de reminder dacă vreți, și se va genera un URL de calendar online pe care-l puteți integra în Google Calendar sau un .ics pentru alte programe.

Dacă vreți să intrați în formă pentru Formula 1, pe Netflix găsiți sezonul 2 din documentarul lor despre campionat, acoperind anul 2019. Site-uri bune de informare sunt cel oficial Formula1.com și cel ESPN F1 și Reddit-ul Formula 1.


Prima cursă este, deci, duminică 15 martie la ora 7:10 a României. Abia aștept să o văd pe Digi 4K.

Vor fi 22 de curse, ceea ce face din 2020 cel mai lung sezon de până acum. Cea din China a fost anulată, deci s-ar putea ca de fapt să nu mai putem spune asta. S-ar putea chiar să vedem mai multe anulări. Monza, Italia, are loc pe 6 septembrie 2020 și rămâne de văzut cum va evolua coronavirusul în Italia până atunci. Franța are deja peste 1.200 de cazuri, iar Marele Premiu al Franței are loc pe 28 iunie.

Nu sunt foarte multe modificări. Echipa Torro Rosso a fost redenumită în AlphaTauri, care-i un brand fashion al companiei mamă Red Bull.

La piloți sunt două modificări. Hulkenberg este out de la Renault și va fi înlocuit cu Esteban Ocon, care revine astfel în Formula 1 după ce a fost pilotul de teste al Mercedes. La Williams, Robert Kubica iese din echipă și locul său va fi luat de Nicholas Latifi.

Schimbările sunt justificate. Dacă vă uitați la documentarul de pe Netflix, puteți vedea că managerii lui Hulkenberg erau nemulțumiți de faptul că acesta nu urca niciodată spre pozițiile de top într-o cursă. OK, se întâmplă.

Kubica a revenit în Formula 1 după ce s-a recuperat în urma unui accident foarte grav în alt tip de curse. S-a văzut însă că astfel de sechele nu se vindecă în totalitate, iar în multe curse era chiar și cu 2-3 tururi.

Latifi, care-i ia locul, este un canadian născut în 1995 și care a obținut rezultate bune în campionatul de Formula 2 înainte de a fi luat de Williams. Williams, care anul trecut a obținut un singur punct în întreg campionatul, nu-și permite oricum foarte multe.

Salariile tuturor le puteți găsi estimate aici.

În continuare, Mercedes sunt favoriți pentru 2020 (voi vedeți la fel lucrurile sau credeți că 2020 va fi anul altei echipe?). Piloții lor au fost foarte rapizi în perioada de testare. Au și acel sistem DAS care poate le aduce câteva sutimi de secundă pe unele circuite. Lumea se teme de mici probleme de fiabilitate ce s-au făcut văzute în perioada de testare, adică ar putea abandona în unele curse dacă unitatea de recuperare a energiei se defectează. Probabil că nu se va întâmplă prea des, poate deloc.

Locul doi rămâne o luptă între Ferrari și Red Bull. Banii mei sunt pe Ferrari, care are doi piloți foarte rapizi, Vettel și Leclerc, în timp ce Red Bull îl are pe Verstappen, dar Alexander Abon nu este de același calibru.

McLaren, Renault, AlphaTauri și poate fi Racing Point se luptă pentru următoarele locuri, ca și în sezonul trecut. Cred că Renault merită mai mult, având în vedere că sunt un mare constructor auto cu ceva experiență în mașini rapide.

Dacă nu se schimbă planurile, pe 22 martie are loc cursa din Bahrain, care se va desfășura fără spectatori. Apoi, pe 5 aprilie, are loc pentru prima oară Marele Premiu al Vietnamului, pe un circuit stradal din Hanoi. După acesta, pe 3 mai, urmează cursa din Olanda pe circuitul din Zandvoort, o altă premieră pentru vremurile moderne.

    7 comentarii

  1. Se suspenda sigur dupa Bahrain sau chiar dupa Australia.
    N-au cum sa garanteze siguranta echipelor tehnice si oricum am inteles ca fara spectatori la circuit pierderile sunt foarte mari si nu se renteaza sa organizeze cursa.
    Bahrain face exceptie ca plateste emirul/seicul din buzunarul propriu :)

      (Citează)

  2. Digi 4K se vede foarte bine, spre deosebire de Eurosport 4K care este o voma.

      (Citează)

  3. Nu cred ca mai este nimic, McLaren a anuntat ca se retrage, un inginer a fost depistat pozitiv de COVID-19.

    https://twitter.com/McLarenF1/status/1238062852306583552

    Haas are si ea 2 suspecti la care se asteapta rezultatele.

      (Citează)

  4. Da, probabil nu se va mai ține cursa, în cel mai optimist scenariu se va ține fără McLaren, dar e o șansă foarte mică.
    Mai interesant de aflat de unde știi, Radu, că se va transmite pe digisport. Nu există nici o confirmare oficială, iar pe contul de fb Grilă de start oficial au spus că nu au – deocamdată, cel puțin – contract.

      (Citează)

  5. “Abia aștept să o văd pe Digi 4K.”
    s-ar putea sa astepti mult si bine sa o vezi pe digi.
    ieri spuneau ca inca nu au finalizat negocierile pentru formula 1, chiar daca pe siteul f1 apar digi si telekom la drepturi tv.

      (Citează)

  6. McLaren au o eroare de transmitere si nu mai participa

      (Citează)

  7. A fost anulata.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus