un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am cumpărat una-alta, că deh…

13 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

38 comentarii

În timp ce eu mă dădeam arogant și superior pe blog (cuvintele unora), Matilda a făcut o listă numită Cumpărături strategice (serios), mi-a pus-o în față și a zis că ne facem provizii, ca să ieșim cât mai puțin din casă în viitor. De astăzi lucrează de acasă, i-am amenajat și un mic birou la mine în celulă.

Am întrebat-o dacă e panicată de știri. A zis că doar speriată de posibilitatea că ne-am putea infecta și da virusul întregii familii și acum. când sunt mai multe cazuri în București, trebuie să reducem statul în aglomerație prin magazine. Așa că am făcut provizii. I drank the kool-aid.

Am mers dimineața în Kaufland Mihai Bravu și hipermarketul arăta aproape vandalizat. Multă lume, foarte multe rafturi goale. Nu am găsit deloc carne de pui, sub nici o formă. Frigidere întregi erau goale. Rafturi întregi erau goale, în special pe la conserve sau borcane de legume.

Cozi mari la capăt, la casele de marcat, în sensul că am stat vreo 15 minute acolo. Toți aveau coșuri pline ca-n vremurile de demult, când erau doar 2 hipermarketuri în București și lumea cumpăra ca pentru război.

Kaufland are un raft bun de ginuri.

Cu doar jumătate din listă acoperită, am mers în Carrefour-ul din Parklake. Acolo este boierie. Am găsit de toate, stocuri suficient la orice raft și din orice produs, deși sunt și acolo oameni cu coșuri pline și cozi mari la casele de marcat. Dacă faceți provizii, mergeți în ParkLake.


(niște Sriracha noi, cu usturoi și respectiv maioneză. L-am luat pe cel din dreapta.)

Mallul în sine, apropo, era gol. La ora 13 cred că erau maxim 30 de persoane la food court, probabil angajați ai magazinelor. Culoarele păreau pustii.

Am vrut să luăm diverse și din Farmacia Tei. N-am mai ajuns acolo. Încă din parcarea celei de la Dristor se vedea o mulțime de oameni la ușa farmaciei. Nu știu dacă, pentru a nu aglomera interiorul, erau lăsați doar câțiva deodată înăuntru sau poate și în interior era la fel de plin, că n-am stat.

Oricum ar fi, mi se pare că cei de la Farmacia Tei nu procedează bine. Acum este momentul să faci cozi ordonate cu cordoane de delimitare, să ceri clienților să stea la un metru unul de altul șamd, nu să-i lași să stea nas în nas la ușa firmei. Urât!

Și na, asta a fost. Am luat niște carne de pui și de porc și am pus-o la congelator. Am luat conserve de legume care să poată fi folosite în tandem cu carnea (mazăre, fasole, etc), niște conserve de ton, plus orez și mălai. Nu știu de ce ia lumea făină, că mi se pare complicat de folosit și pâinea este opțională. Mălaiul se poate transforma imediat în mămăligă, care-i mult mai versatilă. Sâmbătă am în plan un MBS înnobilat cu bacon.

Am luat și de băut, că dacă o fi forțați să stăm în casă, măcar să avem prosecco. Niște paste, brânză tare, lapte UHT (expiră în iunie), un Twix, niște chipsuri, pâine din aia de ține o săptămână, hârtie, un sixpack de bere, smântână, năut, quinoa, fructe.

Am luat și ceva dezinfectant de suprafețe, ca să ne igienizăm mai bine. Spirt nu era nicăieri, dar aveam oricum în casă. Am mers apoi la Claro și am luat cafea pentru o lună, că este importantă.

Altfel spus, am căutat să luăm tot ce am mânca oricum, doar că am făcut stoc de acum. Pentru multe alte alimente rapid perisabile mă bazez pe Mega-ul de aici.

În drumul nostru am dat de un bucureștean cu alt tip de probleme:

Mini-conferința mea de ieri s-a anulat. Astăzi trebuia să merg la stomatolog pentru o lucrare mai complicată, cu ceva risc de infecție (urma să iau 6 capsule de antibiotic pe zi pentru prevenție), dar s-a anulat și ea. Eu mă temeam că în caz de complicații nu voi fi primit la un spital normal, nici măcar la privat, și discutând asta cu medicul stomatolog mi-a spus că urma să-mi propună să amânăm totul din același motiv. We did.

Acum… Netflix and chill.

    38 comentarii

  1. Cand incepi sa te gandesti ca taica’tu are o varsta si ultima gripa care a luat-o de la tine acum 2 saptamani inca il mai tine te gandesti mai serios la stat departe de surse de contaminare.

      (Citează)

  2. Ieri la farmacia tei / bebe tei din Plazza mall era coadă organizată cu culoar de asteptate, distanță intre persoane, cei de la securitate lasau doar cate 10 persoane înăuntru , am așteptat destul de puțin- 7-10 minute maxim ( inițial mă speriasem ca voi astepta mult ).

      (Citează)

  3. Am fost si eu la Farmacia Tei Dristor (unde e coada mai tot timpul). Agentii aia nu pot face mai nimic si asta din cauza oamenilor care nu inteleg sa formeze un rand ordonat, organizat. La fiecare minut mai apare unul care da sa intre, i se spune ca au limitat nr. persoanelor care intra si el se opreste in usa si asteapta, chiar daca vede ca sunt alte X persoane inaintea lui.

      (Citează)

  4. Corect spus “am căutat să luăm tot ce am mânca oricum, doar că am făcut stoc de acum”
    Cam asta e normal sa faca toti. Sa cumpere ceea ce oricum ar fi luat eventual schimband spre produsul ce nu expira curand (vezi lapte UHT in loc de cel normal ce sta la frigider doar 7-14zile), daca mananci mamaliga ia malai extra, daca faci paine in casa (noi facem paine, gogosi, clatite) DA am luat 6 kg de faina pentru ca oricum in 3 luni o cumparam etc.
    Asta inseamna sa cumperi organizat. Nu brusc sa golesti raftul de conserve desi nu ai mancat o conserva de cand erai student si probabil o sa o mananci in scarba azi.
    Din pacate si eu cred ca o sa ajungem la un punct cand vor fi si la noi 1500-2000 de cazuri. Nu stiu daca sa vreau sa vina cat mai repede si sa treaca sau mai tarziu spre final de aprilie.

      (Citează)

    • 500 de cazuri luni 16.03, cu 5000 real contaminati.
      20.000 de cazuri pana sfarsitul lunii martie.

      Orice alt scenariu este imbatat cu apa rece.
      Ce vor raporta incompetentii este una, realitatea va fi cu totul alta.

      De marti au golit etaje intregi in Floreasca si Victor Babes pentru ca nu mai aveau loc sa ii puna la Matei Bals. Daca nu credeti, ia fiti atenti la stiri cand au schimbat locatia din pacientul este la Matei Bals in bolnavul este la Victor Babes.

      Ce capacitate are Matei Bals? 690 de paturi, o parte sigur erau ocupate de alte boli. Dar acum 3 zile faceau loc in alte spitale pentru ca la Matei Bals nu mai aveau unde.

        (Citează)

    • Cred ca Merkel a zis-o cel mai bine: probabil 70% vom avea virusul.
      Traim niste timpuri nemaitraite.
      Cel mai important este sa fim solidari si sa respectam indicatiile. E in puterea noastra a tuturor sa limitam numarul mortilor din randul populatiei vulnerabile. Dar pentru asta trebuie sa fim dispusi la a ne forma obiceiuri noi si renunta la altele vechi.
      Ma bucur ca Radu ia in sfarsit in serios subiectul. E citit de zeci de mii de oameni zilnic, era si timpul.

        (Citează)

  5. Ieri la Tei Sun Plaza erau organizati. coada se intindea si dupa Altex, dar in fata la altex nu statea nimeni (directiva de la altex sa organizeze cumva). Marti era asa: https://imgur.com/7zXGQQv Ieri era asa: https://imgur.com/EU5XbXR https://imgur.com/OIqePkH

      (Citează)

  6. E bine ca ti-a venit mintea la cap. Eu ieri m-am ratoitla niste prieteni care tot asa, sa iesim sa ne vedem etc, “e ca o gtipa”. Sper ca i-am convins sa stea naibii in casa.

    Acum, daca am facut ceva pregatiri stam linistiti si asteptam sa vedem ce o sa fie.

    De asemenea, trebuie sa ne ingrijim si de sanatatea noastra mintala. Eu de exemplu mi-am dat seama ieri ca sunt cam stresat. Am un parinte bolnav cronic care daca ia virusul probabil va muri.

    Faptul ca acum e ora 7.30 si scriu comentariu pe blog desi de obicei dormeam la ora asta iar nu este un semn bun, dar fac eforturi sa ma linistesc.

    Va trece si asta.

      (Citează)

  7. Old but gold.

    Ea: Cine e șeful în casă?
    El: Eu, bineînțeles.
    Ea: Ieși de sub pat și mai zi o dată!
    El: Ies de sub pat când vreau eu.

      (Citează)

  8. Pizza congelata, multe pungi cu paste si baxuri intregi de bere.
    Presimt ca ies din criza asta cu 10 kile in plus.
    Ave Corona.

      (Citează)

  9. Ai pus si un bilet la MaxBet? 😅

      (Citează)

  10. Si uite inca un motiv pentru care e bine sa ai nevasta: trebuie sa asculti de ea.

    Felicitari Matilda ca l-ai readus pe Radu pe calea cea buna :)

      (Citează)

    • Felicitari Matilda ca l-ai readus pe Radu pe calea cea buna :)

      cum s-ar zice, ce l-a pierdut pe imbecilul ăla de polițist l-a trezit pe radu :)

        (Citează)

  11. inteleg ca spirtul nu ar fi chiar asa de eficient pentru corona-19 – https://www.digifm.ro/stiri/streinu-cercel-spirtul-medicinal-nu-e-bun-pentru-noul-coronavirus-63120

      (Citează)

    • Valentin Petrescu

      13/03/2020 la 9:45 AM

      @bro Eu înțeleg că domnul Cercel s-ar putea să aibe interesul în vânzarea altor dezinfectanți.
      ” What are the disinfectants recommended for environmental cleaning in healthcare facilities or homes housing patients with suspected or confirmed 2019-nCoV infection?
      Environmental cleaning in healthcare facilities or homes housing patients with suspected or confirmed 2019-nCoV infection should use disinfectants that are active against enveloped viruses, such as 2019-nCoV and other coronaviruses. There are many disinfectants, including commonly used hospital disinfectants, that are active against enveloped viruses. Currently WHO recommendations include the use of:

      70% Ethyl alcohol to disinfect reusable dedicated equipment (e.g., thermometers) between uses
      Sodium hypochlorite at 0.5% (equivalent 5000ppm) for disinfection of frequently touched surfaces in homes or healthcare facilities”.
      Iar sursa este aici: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-infection-prevention-and-control-for-health-care-workers-caring-for-patients-with-suspected-or-confirmed-2019-ncov.

        (Citează)

    • Sincer, m-as bucura sa ai sa fie si spirtul virucid, sunt multi care il folosesc in acest scop. Numai ca momentan asta e singurul lucru cat de cat autorizat pe care l-am gasit.

        (Citează)

  12. Wow!
    Ma bucur sa vad schimbarea asta, pt ca ma gandesc ca si altii s-or fi sucit la fel, tot asa de rapid, ceea ce este un lucru bun. De la “ies sa mananc burger” si “se duce la munca, desi se poate de acasa”, la “noi limitam iesirile”.

    Felicitari.
    Cand am vazut insa poza de la Farmacia Tei, mi/am dat seama cu adevarat cam ce ne paste.

      (Citează)

  13. asa da, intri in randul lumii. daca faci si un giveaway masiv cu ce mai ai in plus prin casa, stii tu…ca sa incapa proviziile.

      (Citează)

  14. faina nu e buna doar pentru paine si gogosi, eu o folosesc mai mult pentru pizza mai ales ca asta a fost scopul initial al pizzei…pui chestii marunte de prin frigider pe un blat si iti faci o masa consistenta
    din ~800g de faina faci 3 blaturi maricele usor pufoase :)

      (Citează)

  15. Ati uitat prezervativele.

      (Citează)

  16. Am facut si eu provizii ieri si o sa lucrez de acasa urmatoarea saptamana (cel putin). Mai trebuie sa comand azi o sticla de Bunnahabhain si niste bere.
    Astia din Olanda sunt putin imbecili. 600 de cazuri si tot nu au inchis scolile. Oamenii sunt relaxati, presupun ca abia asteapta weekendul sa se duca in mall.

      (Citează)

  17. Valentin Petrescu

    13/03/2020 la 9:46 AM

    @bro Eu înțeleg că domnul Cercel s-ar putea să aibe interesul în vânzarea altor dezinfectanți.
    ” What are the disinfectants recommended for environmental cleaning in healthcare facilities or homes housing patients with suspected or confirmed 2019-nCoV infection?
    Environmental cleaning in healthcare facilities or homes housing patients with suspected or confirmed 2019-nCoV infection should use disinfectants that are active against enveloped viruses, such as 2019-nCoV and other coronaviruses. There are many disinfectants, including commonly used hospital disinfectants, that are active against enveloped viruses. Currently WHO recommendations include the use of:

    70% Ethyl alcohol to disinfect reusable dedicated equipment (e.g., thermometers) between uses
    Sodium hypochlorite at 0.5% (equivalent 5000ppm) for disinfection of frequently touched surfaces in homes or healthcare facilities”.
    Iar sursa este aici: https://www.who.int/news-room/q-a-detail/q-a-on-infection-prevention-and-control-for-health-care-workers-caring-for-patients-with-suspected-or-confirmed-2019-ncov.

      (Citează)

  18. Nu ești Radu arogant și superior, dar cu hoarda de feisbuciști panicarzi nu poți să ai o discuție bazată pe date statistice, analize etc. Aceeași hoardă care acum o lună jumate, când treaba era extrem de împuțită în China, își aducea fără nicio jenă copiii la grădiniță și școală cu tot felul de boli.

      (Citează)

  19. Bai, pritene, stai putin. Acum farmacia tei nu face bine ca lasa oamenii sa stea unul langa altul. Ieri parca nu era nimic de mentionat, dar mentionai ca e subiectul momentului.

    Te hotarasti? Sau o ardem asa curveste?

      (Citează)

    • Prietene, nu văd legătura între farmacia Tei și subiectul momentului. Da, mi se pare că nu face bine. Ieri nu era nimic de menționat pe acest subiect, că astăzi au băgat regula asta.

        (Citează)

  20. Eu am fost ieri in Lidl, erau multe rafturi goale. N-am mai vazut asa ceva. Multi batrani speriati, care umpleau carucioare cu tot ce le pica in mana. Pana la urma am gasit aproape tot ce am vrut… sper sa le treaca oamenilor faza asta de imbecilitate, de a aduna provizii si a se panica fara sens.

      (Citează)

  21. Trebuia sa le spui tu sa ia si orezul de pe raft. S-a dus planul meu secret de supravietuire. Si n-am decat un kilogram pe stoc, in 2 saptamani nu mai am ce manca, fix cand termina ceilalti cele 10 kile de malai si faina.

      (Citează)

  22. Eu cand gasesc un raft de pe care nu ma pot hotari ce sa aleg, tisesc de cateva ori si se face liber in jurul meu. Cred ca si la farmacie la coada as putea proceda la fel daca vreau intimitate.

      (Citează)

  23. “nu să-i lași să stea nas în nas la ușa firmei. Urât!”
    Clienții nu au discernământ? Ii obligă cineva să stea nas în nas? Chiar nu pot forma o coada cu spatii între ei?
    Mă uit la poza aia și nu știu dacă sa mă amuz sau să mă iau cu mâinile de cap. Ți se spune peste tot să încerci să menții o distanță de siguranță, de confort până la urmă, de alți oameni, farmaciile au instituit o regulă care să evite ca oamenii sa nu stea unul lipit de altul în incintă, iar oamenii stau afară lipiți unul de altul pentru că…atât ii duce capul.
    Farmaciile,Tei în speță aici, nu au vină că oamenii sunt cum sunt.

      (Citează)

  24. E bine ca ai luat la pipait toate sticlele de pe rafturi si apoi ai cumparat doar una.
    Fiti responsabili, nu faceti ca Radu.

      (Citează)

    • Foarte buna observatie. Chiar cand vroiam sa retrag pariul de 10 lei ca Radu va fi infectat, comentariul tau ma convinge sa il pastrez. Are toate sansele sa vada pe pielea lui ce inseamna sa fii capos.

        (Citează)

  25. Adrian Grozea

    13/03/2020 la 3:38 PM

    Belgia era intr-un relax total pana ieri. Azi n-aveai loc sa arunci un ac in Lidl.
    Si nu m-a speriat asta, dar erau deschise toate casele. Daca asta nu e primul semn al apocalipsei, atunci nu stiu care e…

      (Citează)

  26. In general te citesc cu interes si sunt de acord cu ce scrii.
    Dar bucata asta:
    “Viața mea se desfășoară în continuare la fel. Am ieșit ieri în oraș, mâine mă duc la o micuță conferință, vineri îmi pun un pivot în dinte și seara ieșim iar în oraș, sâmbătă am de gând să umblu prin mall și inclusiv în aglomerația de la Farmacia Tei. Matilda se duce în continuare la muncă, deși ar putea alege să stea acasă.” NU e printre cele mai inteligente. Viata o sa fie din ce in ce mai putin la fel pentru o peroada destul de lunga, de aia paragraful asta suna nepotrivit (to say the least).
    Aceasta incredere a omului (relativ) inteligent, caruia lucrurile i-au cam iesit pana acum si care nu intelge (pe bune, nu declarativ) cat de mult depinde viata lui de altii si de circumstante pe care nu le poate controla.

      (Citează)

  27. Eu nu inteleg pe retardatii de la IKEA, le trec sute si mii de oameni prin restaurante si le lasa coronavirus pe mese, pe scaune. Se plimba si mai multi prin magazine si transforma toata mobila in sursa de propagare a epidemie.

    Cum sa fie atat de intuneric in bezna mintii incat nu numai sa nu inchizi oficial magazinul, dar sa mai si continui activitatea de promovare pe fb, instagram. Incredibil.

      (Citează)

  28. Cum e sriracha mayo?

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus