un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 1 martie 2020

1 Mar 2020  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Clienții nu vor să lase bacșiș înainte de a primi serviciile sau produsele. Conform studiilor, lasă bacșiș mai mic și e posibil să nu mai revină dacă-l ceri înainte.

Tot apropo de bacșiș, în New York este scăpat de sub control. Pot confirma asta, acolo și angajatul care-ți dă o gogoașă din galantar vrea bacșiș și suma recomandată este 2 dolari.

Metroul din Drumul Taberei este întârziat și costă peste așteptările inițiale. Captain Obvious a fost în control și aceasta este concluzia oficială a raportului.

Despre colecționarii de păpuși hiper-realiste. Unii oameni dau și 20.000 de dolari pe păpuși ce arată exact ca un bebeluș.

Șoferii de mașini germane scumpe nu semnalizează nici în alte țări. De fapt, concluzia este că cei ce conduc mașini scumpe au un sentiment de superioritate și atunci ignoră anumite reguli.

Viața de însoțitor de zbor are dezavantajele ei. Alcoolismul este o problemă, se pare.

Top 20 jocuri de PlayStation 4.

O fotografie mișto din natură.

Zion Williamson rupe recorduri în NBA. Este considerat viitorul jucător-vedetă din NBA.

Un articol despre Therme în The Guardian. Therme a organizat infotrip-ul pentru ziarista respectivă și sunt curios de ce: vor să se promoveze cei din București pentru turiștii străini sau vor să arate cum este Therme de aici pentru că un complex similar se va deschide în UK?

Fotografii cu platouri de filmare pentru filme erotice. Când nu-i nimeni în imagine, arată foarte ciudat.

Bine ați venit în primăvară!

    26 comentarii

  1. Angajatorii de căcat pasează clienților problema plătirii salariului pe care ar trebui sa îl câștige angajații lor. In UE ar avea un soc.

    Viata de însoțitor de zbor este foarte nenorocita. Zboară la orice ore, nu au timp de familie, numai cretini aplaudaci sau mai rău la bord, expunere la toate bolile contagioase și colac peste pupăză și iradierea din cauza altitudinii.

      (Citează)

    • Hai sa fim seriosi. Le plângi de mila celor care pușcă 2-3.000 euro lunar in cel mai usor job(cu cerințe foarte relaxate) , călătoresc peste tot in lume si li decontat aproape totul? Evident , nu vorbim de wizz sau alte mizerii. Unii iau stres inzecit pentru banii ăștia si au facut o școală grea , își surmenează creierul zilnic etc. Stres psihic.
      Da , munca cu oamenii e grea însă daca era atat de neplăcută nu era atata concurenta.

        (Citează)

  2. Dacă așteaptă bacșiș pentru orice rahat nu inseamna ca trebuie sa il si primească. Asa entitlement doar la americani poti vedea

      (Citează)

    • Nu, dar se dă.

        (Citează)

    • Nu e entitlement, e legea salariului minim la ei care e tâmpită. Diferite profesii (care ospatarii) nu primesc salariul minim pentru că se așteaptă să primească bacșiș.

        (Citează)

    • Em: Diferite profesii (care ospatarii) nu primesc salariul minim pentru că se așteaptă să primească bacșiș.

      Și nu se plâng de asta pentru că ospătarii câștigă foarte bine din bacșiș, iar clientul primește servicii bune.

        (Citează)

  3. fost, vazut, luat contact cu cultura, never again. Am avut mare soc cu “tips or die” looks.

      (Citează)

  4. Pai NY chiriile au scapat de sub control in primul rand. Se construieste aproape in totalitate doar pt miliardari si milionari, cladiri goale, cumparate ca investitie.

    La faza cu insotitoarele de zbor era clar dupa pozele de pe retelele sociale, fericire absoluta in fiecare poza. Eu stiu femei care nici nu mai pot face copii din cauza acestei meserii.

      (Citează)

    • Lasă că e bine, la un moment dat se vor trezii si prostii din sua ca inegalitatea adusă de QE si forma lor perversă de crony capitalism + corporatocratie nu e ce trebuie. Pana atunci pot cerși 2$ tip la cafea de 3$ si sa se mintă ca nu sunt niște sclavi proști.

        (Citează)

    • Da, pare ca asta e singura meserie cu riscuri. Nu mai exista mecanici de tren, medici, personal medical. Iar in customer care, se stie, lucreaza doar asistentii de zbor.
      Nu contest riscurile meseriei dar si printre pamantenii de rand exista meserii stresante si cu risc mare.

        (Citează)

  5. Asa putin imi pasa de problemele americanilor cu lasatul bacsisului…
    Va dati seama cum ar suna faza in Romania? “Poftim o cafea de 6 lei, acum trebuie sa imi lasi 5 lei bacsis.” Ar falimenta localul ala in 2 minute.

      (Citează)

    • Raspunsul tau sună ca si cum nu se incerca inducerea acestei mentalități și forțarea bacsisului pe model sua si in tara noastra.

        (Citează)

    • @maddy: îți pasă dacă ajungi acolo ca turist.

      @pmk: nu se încearcă nici pe departe. Aici lasă destul de puțini și 8-10% e considerat ok. La ei, 15% este recomandarea pentru “nu mi-a plăcut”.

      În restul europei este și mai bine, acolo se lasă măruntul până la o sumă rotundă, nu musai 10%. Fiecare cu salariul și legile lui.

      Există și un efect benefic: serviciul în SUA este extraordinar de rapid și bun și plăcut. N-am întâlnit niciodată ospătari mai prompți sau mai amabili ca în SUA pentru că știu că de asta depinde bacșișul lor. La polul opus, vezi Franța sau Germania.

        (Citează)

    • Am fost si eu in New York, au fost cateva locuri unde am lasat bacsis cum las si in romania, dar sa zici ca te simti obligat sa dai e exagerat, aia se simt ca au mentalitatea aia, traiesc acolo asa au crescut, dar eu ca stain nu ma sint obligat fiindca vin dintr-o regiune cu alte cutume. Ce ma intereseaza pe mine ca legislatia din US e tampita si le da voie sa ii plateasca pe chelneri si altii de genul cu un salariu mai mic decat salariul minim. Si mai merg si anul asta si la fel nu o sa ma simt obligat sa dau bacsis peste tot si mai mult decat as lasa prin europa.

        (Citează)

    • Noi am muncit din greu ca sa obtinem banii aia pe care se asteapta sa ii lasam bacsis. Pentru ca au adus o farfurie din bucatarie la masa se asteapta sa primeasca mai bine de jumatate din costul comenzi?! Fuck off!

      Sa vezi soc si groaza pe ei cand vor fi inlocuiti de niste roborock.

      Aia de la McDonalds sau KFC vor si ei bacsis? Tot ce este fast food nu are ce cauta in discutia bacsis, aia nu este dining experience. Daca iti iei cafeaua si pleci, nici asta nu merita lasat bacsis.

      In Viena am lasat o singura data bacsis, m-am prins ca era trecut pe factura ceva de genul taxa de serviciu. In Roma era specificati in preturile din meniu daca includeau taxa de serviciu si mai lasam cativa euro sau nu.

        (Citează)

  6. eu nu am inteles niciodata de ce unii oameni percep ca in Europa ar fi nivelul servicilor mai prost decat in SUA, pt ca altfel nu si-ar primi bacsisul.

    Am avut parte de servire de mizerie in SUA si de super service in Europa (si invers). Locuiesc in Franta, Paris mai exact, si servirea intotdeauna f ok. Stiu insa de ce multi romania percep servirea in .fr mai slab:
    1. se asteapta o ca chelenerii sa se faca pres in fata lor, ceea ce nu e cazul aici. sunt chelneri, nu sunt servitori si cultura de munca e cu totul alta decat in Romania
    2. multi nimeresc (ca majoritatea turistilor) in locuri turistice. si pot sa va spun ca (cel putin in Paris) e o diferenta monumentala intre restaurantele in care mananca turistii si cele pt localnici.

    revenind la bacsisuri, un obicei mizerabil in SUA, insa nimic nu va impedica sa NU lasati nimic. am refuzat sa las inclusiv in locuri in care il bagau cu forta pe nota, fara sa intreb, ceea ce nu e normal. ai primit un serviciu de cacao (a fost deseori cazul in NY sau SF), nu lasi nimic si asta e tot.

      (Citează)

    • Mie servirea in Europa mi se pare super ok. Nu ma duc sa ma imprietenesc cu chelnerul, ma duc sa mananc. Cand am fost prima data in Viena citisem multe review-uri ca servirea este foarte proasta, majoritatea de la americani. In fapt era o servire super eficienta, daca aveai nelamuriri cu ceva din meniu ti se explica, ti se vorbea frumos, multumea etc. dar chelnerii nu stateau niciodata la taclale. Nu stiu altii, dar eu prefer sa fiu lasat sa mananc, nu sa fiu intrebat de 10 ori daca totul e ok, o singura data ajunge. Nu simt nevoia sa ma intrebe chelnerul cum ma simt azi, sa vorbim despre vreme sau ultimele stiri.

        (Citează)

  7. buna aia cu papusile. sa speram la cat mai multe femei cu ele in brate si mai usor cu reproducerea.

    exista undeva vreun studiu care din cei doi parteneri vor copii?
    eu as paria pe femeie dar na, poate ma insel.

      (Citează)

  8. nwradu:
    @maddy: îți pasă dacă ajungi acolo ca turist.

    @pmk: nu se încearcă nici pe departe. Aici lasă destul de puțini și 8-10% e considerat ok. La ei, 15% este recomandarea pentru “nu mi-a plăcut”.

    În restul europei este și mai bine, acolo se lasă măruntul până la o sumă rotundă, nu musai 10%. Fiecare cu salariul și legile lui.

    Există și un efect benefic: serviciul în SUA este extraordinar de rapid și bun și plăcut. N-am întâlnit niciodată ospătari mai prompți sau mai amabili ca în SUA pentru că știu că de asta depinde bacșișul lor. La polul opus, vezi Franța sau Germania.

    Cum nu se incearca cand toti visau să pună bacsis pe nota de plata atunci cand a aparut prima încercare de reglementare a bacsisului la noi acum 5 ani. Si iar ultima oara. Si cate discuții de genul asta au fost si atunci in care orice turnatot de cola in pahar considera ca el merita a fi răsplătit in plus pentru simplul fapt ca isi face treaba pentru care este plătit asa cum a acceptat să fie.

      (Citează)

    • Păi din partea mea să-l pună pe nota de plată și să-l taxeze. Câtă vreme zici tu cât să fie, de ce-ar fi o problemă că primești bon?

        (Citează)

    • Pentru ca din optional si alegi tu cat va deveni obligatoriu cu valori alese de ei. Exact ca la americani. Si acolo era opțional odata. Si nici nu era trecut pe bon.

        (Citează)

  9. Aici e diferența cred. În europa nu se stă la taclale. În SUA e foarte enervant uneori, așa încearcă parcă să se împrietenească cu tine, aproape crezi că flirtează cu tine. Ceea ce e enervant pentru că știi din start că se preface pentru bacșișuri.

    În europa e așa cum zici, întrebi, comanzi, ți se aduce, te întreabă dacă-i ok, la revedere. Și cumva îmi place așa, am venit să mănânc nu să stau la taclale filosofice cu chelnerii. Iar ei trebuie să servească și alți clienți, îi înțeleg că n-au timp de pierdut cu toți.

    alex: Mie servirea in Europa mi se pare super ok. Nu ma duc sa ma imprietenesc cu chelnerul, ma duc sa mananc. Cand am fost prima data in Viena citisem multe review-uri ca servirea este foarte proasta, majoritatea de la americani. In fapt era o servire super eficienta, daca aveai nelamuriri cu ceva din meniu ti se explica, ti se vorbea frumos, multumea etc. dar chelnerii nu stateau niciodata la taclale. Nu stiu altii, dar eu prefer sa fiu lasat sa mananc, nu sa fiu intrebat de 10 ori daca totul e ok, o singura data ajunge. Nu simt nevoia sa ma intrebe chelnerul cum ma simt azi, sa vorbim despre vreme sau ultimele stiri.

      (Citează)

  10. The flat white coffee drink was $4. A suggested tip was $3. — cand zice “suggested” se refera ca e pe bon, sau iti spune de le obraz?

    Chestia asta e cam japca. Te cam face sa lasi, ca sa nu te faci de ras…

      (Citează)

    • Înseamnă că pe ecranu casei de marcat îți apare să alegi ce bacșiș lași și suma default era 3$. Alte variante ușor de ales erau 1 și 2$. Poți pune și ce sumă vrei tu, inclusiv zero.

        (Citează)

  11. Articolul cu bacsisul e din 2015. Din cate am vazut nu s-a schimbat nimic major doar ca n-am auzit de companiile de care scria in articol si care erau startupuri promitatoare atunci

      (Citează)

  12. nwradu: Și nu se plâng de asta pentru că ospătarii câștigă foarte bine din bacșiș, iar clientul primește servicii bune.

    Cine nu se plânge ? Pentru ca eu vad ca se plâng toti, serverii pentru ca nu sunt platiti la salariul minim, clientii ca dau prea mult bacșiș si pica la presiunea situației. Înafară de patroni nu vad de ce ar fi mulțumiți ceilalți. Eu zic sa studiezi mai bine si o sa descoperi ca majoritatea nu sunt mulțumiți ca trebuie sa atarne la bacsis si nici clientii ca sunt obligați să il dea.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus