un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Apple lansează un nou Macbook Air și un nou iPad Pro cu senzor LiDAR

18 Mar 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

8 comentarii

iPad Pro oricum era o tabletă foarte puternică și foarte scumpă, gândită aproape exclusiv pentru productivitate. Noul iPad Pro duce și mai departe asta și probabil poate înlocui cu brio un laptop, mai ales cu noul accesoriu ce-i adaugă și trackpad.

Mi se pare interesant că i-au adăugat senzor LiDAR pe spate, lângă cele două camere foto-video (normală și ultrawide). Senzorul LiDAR proiectează raze laser în toate direcțiile ce-i sunt posibile și, analizând lumina reflectată înapoi spre senzor, își dă seama de forma obiectelor din jur și de distanța până la ele.

Este aceeași tehnologie folosită acum în toate testele cu mașini autonome pentru că sunt senzorii cei mai buni pentru detectarea precisă și rapidă a formelor și distanțelor până la un obiect. Iar Apple a integrat cumva un senzor foarte mic de acest tip în noul iPad Pro. Sigur, are limități, deși o distanță de până la 5 metri mi se pare bună.

Unde este util? În realitate augmentată și mapare de obiecte. Cum ziceam, iPad Pro este o tabletă gândită pentru muncă. Cu un astfel de senzor și aplicații dedicate, poți scana rapid 3D un obiect, poți mapa de fapt o cameră întreagă pentru ca apoi să o modifici după cum vrei tu dacă, să zicem, ești designer de interior.

Asta nu-i tot ce are nou iPad Pro. Ecranul este probabil cel mai bun din piață. Hardware-ul este foarte performant, include un chip grafic cu 8 nuclee și probabil poți face cam aceleași lucruri ca pe un laptop peste medie, dar cu un dispozitiv cu adevărat portabil.

Și dacă vrei să-l folosești pe birou, Apple vinde ceva numit Magic Keyboard, o tastatură-husă care integrează o balama complexă pentru reglarea unghiului tabletei. Tastatura are și trackpad. iPadOS are acum suport pentru cursor de mouse și poți deci folosi trackpad-ul respectiv și probabil și un mouse extern oriunde ai chef. Costă 300 de euro (350 pentru modelul de 12 inchi), aproape cât o tabletă iPad normală!

Funcția aceasta doar face și mai ușoară editarea video, munca în Excel șamd, de unde și poziționarea lui iPad Pro ca un hibrid între o tabletă și un laptop, probabil chiar mai apropiat de un laptop de muncă.

Stocare până la 1 TB, patru difuzoare și patru microfoane, port USB și încărcare la 18 W, Wi-Fi 6 și LTE opțional. Not bad. Mi-aș dori una, dar după cum ziceam, este o tabletă de muncă, de productivitate, și asta se vede prin preț (de la 800 de euro în sus pentru 11 inchi și de la 900 de euro pentru 12,9 inchi) și prin mărime, că 11 inchi este, totuși, ditamai tableta. Ca realizare tehnică, însă, este excelentă!

Apple a prezentat și un nou MacBook Air, acum cu tastatură mai bună. Nu mai folosesc acele tastate cu sistem intern tip fluture, ci aceeași soluție ca și pe recentul Macbook Pro, deci această problemă a fost rezolvată.

Performanța hardware a fost dublată, zice Apple, care include procesoare Intel de generația a 10-a până la Core i7 quad-core în noul Air. Acesta vine la pachet și cu modulul grafic Iris, mult mai performant și el decât generația anterioară.

Are și difuzoare mai puternice și microfoane mai bune. Totul normal, de altfel, pentru o nouă generația, iar Macbook Air rămâne un laptop ultra-portabil pentru aplicații uzuale de tip office, chat, browsing șamd. Prețurile încep de la 1.000 de euro pentru Core i3 cu 8 GB RAM și 256 GB stocare.

    8 comentarii

  1. Foarte bun cand treci strada si te uiti in tableta. Iti arunca un mesaj pe ecran – stai pe loc, ca te calca masinile. Ar fi bun unul din asta si pe telefon. Un fel de “senzor de trecut strada” pentru omul de azi.

      (Citează)

  2. Credeam ca va folosi procesul a13. Nu stiu cum se pozitioneaza A12Z intre cel mai sus amintit si A12.

    Din pacate, tastatura de 300$ ajunge pa la noi la 1700 ron provabil.

      (Citează)

  3. Nu mi se pare scump deloc noul iPad Pro – produsele Apple pe lângă că au o calitate foarte bună, vin și cu un software excelent care o să facă această tabletă să meargă la fel de bine și peste 5 ani.

    Este posibil ca și peste 3 ani această tabletă să bată competiția din 2023, fără probleme. :)

      (Citează)

    • normal. si peste cateva sextilioane de miliarde de ani o sa ramane numai acest iPad si marea gaura neagra care a inghitit toata competitia dar, desigur, n-a mai putut inghiti si Ipadul.

        (Citează)

  4. Mda, iar mizeria cu tastele sus/jos minuscule.
    Dar idea cu senzorul minune e draguta. Sa vedem daca chiar se poate utiliza asa cum spui.
    @Claudiu, hai mai taie din ele ca devine obositoare pasiunea asta exacerbata pentru Apple.
    Si asta o spune un utilizator relativ hardcore de asa ceva.

      (Citează)

  5. > folosită acum în toate testele cu mașini autonome
    Mai putin Tesla…
    https://techcrunch.com/2019/04/22/anyone-relying-on-lidar-is-doomed-elon-musk-says/

      (Citează)

  6. Noul MacBook Air e best buy acum, mai bun decat pro-ul de 13″

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus