un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

A apărut jocul Commandos 2 HD Remaster

3 Feb 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Cei mai bătrâni probabil își vor aminti seria de jocuri Commandos. Primul, apărut în 1998, a fost foarte celebru. Este un joc tactic ce are loc în Al Doilea Război Mondial.

În Commandos, tu conduci o echipă de câțiva oameni de commando (fiecare cu abilitățile lui) ce trebuie să îndeplinească un obiectiv. Harta este de câteva ecrane și cuprinde de obicei un buncăr sau un depozit sau o navă de război, acțiunea se vede de sus și jocul te face să gândești în ce ordine trebuie să elimini paznicii, uneori simultan cu diverși membri ai echipei tale, ca să te poți infiltra neobservat.

Îl fac să pară mai simplu decât este. În practică, jocul vă va solicita serios gândirea. Dușmanii au o rută complexă de patrulare, un câmp de vedere și o distanță de la care reacționează la sunete. Reacționează și dacă întâlnesc cadavre, așa că trebuie să ai grijă cum îi elimini și când folosești un pistol sau o injecție silențioasă. Misiunile sunt tot mai complicate.

Țin minte acest joc pentru că nu l-am jucat niciodată pe calculatorul meu, care era prea slab pentru a-l rula. Eu aveam un 486, jocul cerea un Pentium sau măcar un Pentium 2. Îmi plăcea atât de mult însă ideea lui, atât cât putusem să-l joc prin alte locuri, încât colegul meu de bancă îmi povestea cum a jucat el misiunile și ce presupunea fiecare, inclusiv desenându-mi harta lor, hashtag #fandemic.

Anywayz, cineva a făcut un remaster la Commandos 2 și poate fi cumpărat de pe Steam. Vedeți că-i un remaster, nu un remake, adică este jocul vechi, dar făcut să ruleze la o rezoluție modernă, cu texturi refăcute și alte câteva elemente actualizate. Și Commandos 1: Behind Enemy Lines este disponibil pe Steam, dar cred că-i chiar cel original. Există și Commandos 3: Destination Berlin, dar nu l-a refăcut nimeni și nici originalul nu este pe Steam.

Găsiți Commandos 2 și pe GOG.com, dacă vă place mai mult. Eu prefer Steam pentru că îl pot instala și dezinstala ușor de acolo, iar salvările ajung de obicei în cloud și le pot relua și de pe laptop (nu știu clar dacă și Commandos face asta). Commandos, cu stilul său tactic, ușor de pornit și oprit, se pretează la a fi jucat și de pe un laptop în mici pauze.

Review-urile sunt momentan Mixed, dar am învățat de mult să nu mă mai iau după review-uri de pe Steam. Unii se plâng de orice problemă de parcă ar fi capătul lumii, alții lasă review-uri proaste din diverse alte principii care n-au musai legătură cu entertainmentul pe care ți-l oferă jocul și pentru câte ore. Din ce înțeleg, au eliminat toate simbolurile naziste din el și acesta este singurul minus real pentru mine. Eu l-am cumpărat oricum.

Dacă vreți altă idee pentru un joc liniștit, distractiv și care să meargă lejer pe orice laptop, citiți ce-am scris despre Open Transport Tycoon Deluxe.

    12 comentarii

  1. Strike Force mi-a placut.

      (Citează)

  2. e un “remake” facut pe fuga.. bug-uri cat cuprinde..

    ba auzi suntele din joc, ba nu auzi

    cursorul nu face “click” unde il pui.. ci undeva mai sus putin (game break- cand vrei sa faci niste actiuni rapide) sau sa plasezi un soldat intr-un anumit punct fix.

    au schimbat si numele personajelor.. nu ma intreba de ce..

    au eliminat simbolurile naziste desi nu aveau de ce

    grafica e de toata jena.. cred ca e un upscale ordinar.. doar personajele cred ca au fost refacute 3D dar arata si ele foarte jenant.

    Sincer .. mai bine joci versiunile originale de pe steam.. + mod uri de rezolutie HD.

      (Citează)

  3. Cristian Severius

    03/02/2020 la 2:41 PM

    Foarte interesant a fost Commandos 1. Era greu Dar foarte plăcut și interesant. Ma.bucur ca a apărut continuarea. O sa il joc si eu . Plus băieții mei. Mulțumesc de informații.

      (Citează)

  4. Ce amintiri!
    Asta este jocul care m-a lecuit sa mai am jocuri instalate pe calculator deoarece am stat vreo 36 de ore, aproape legate, sa il joc (la un momendat nu puteam sa trec de un punct, iar dupa ce am reusit am continuat si mai concentrat).
    Cand am vazut cat timp am pierdut la acest joc, am dezinstalat toate jocurile.

      (Citează)

  5. Remasterul e de toata jena dpdv tehnic, iar justificarea pentru elminarea simbolurilor naziste si a steagurilor japoneze e absolut tampita, falsa si insulta inteligenta clientilor. Un jeg de companie. Din cauza asta, hard pass.

      (Citează)

  6. Daca iti instalezi Gog Galaxy o sa-l poti instala/dezinstala usor si de acolo si (pentru cele mai multe jocuri) suporta si save cloud sync.
    Intre steam si gog prefer intotdeauna drm-free

      (Citează)

  7. Ai uitat de pachetul de tigari: “Was ist das?”.

      (Citează)

  8. Cand l-am jucat prima oara, eram un noob si nu l-am crakuit cum trebuie. Nu puteam salva pe parcursul unei misiuni. A fost o aventura lunga sa termin fiecare misiune din prima incercare.)))))

      (Citează)

  9. Ceva mai nou dar tot in stilul Commandos, incercati Shadow Tactics: Blades of the Shogun

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus