un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Huawei a prezentat planurile de viitor în România pentru P40 și televizoare

7 Feb 2020  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

Zilele trecute a avut loc o conferință Huawei din care am avut impresia că se va merge full speed ahead cu business-ul consumer în România. Au prezentat multe informații interesante acolo.

În a doua jumătate a anului 2020, de exemplu, vor să aducă și pe piața noastră televizoarele Huawei. Gama de televizoare a fost lansată în 2019 în alte țări. Dacă vor merge, ca în cazul telefoanelor, cu un raport preț-calitate bun, probabil vor avea succes.

Pentru Mate 30 Pro au anunțat un total de 703 precomenzi. Mie mi se pare un număr imens pentru un telefon fără servicii Google, vândut doar prin magazinul lor oficial din București și promovat doar online. Pentru Huawei, care este numărul 2 în România ca volum de smartphone-uri vândute (și numărul 2 în lume în 2019, de altfel, cu peste 240 de milioane de unități, după Samsung și înaintea Apple), este un număr mic, dar cred că au folosit Mate 30 Pro pentru a testa apele.

Vestea bună este că viitorul P40 (și P40 Pro, bănuiesc) va fi adus oficial în România și nu doar în magazinul Huawei, ci și la operatori. Un operator vrea să-l vândă, cu un al doilea sunt în negocieri finale și cel mai probabil va fi disponibil și acolo. Telefonul va fi lansat la final de martie, deci vom avea timp destul să vedem cum evoluează lucrurile.

Apropo de magazine oficiale Huawei, vor să deschidă în a doua parte a anului unul în Cluj-Napoca sau în Timișoara, probabil cu tot cu service rapid, și poate mai multe magazine în viitor în restul țării.

Mate 30 Pro este unul dintre cele mai bune telefoane din acest moment pe piață și este produs fără componente americane. Rămâne doar partea de software, că nu are Google Mobile Services, iar Huawei trage tare pentru a chema dezvoltatorii în propriul magazin de aplicații, App Gallery, în timp ce proprii lor programatori dezvoltă API-uri și SDK-uri necesare celor care vor să-și pună aplicațiile și în magazinul Huawei.

În România sunt 3,8 milioane de telefoane Huawei și Honor active, iar 1,5 milioane de utilizatori au și Huawei ID, care este necesar pentru a trage aplicații din respectivul magazin. Au prezentat deja o listă lungă de aplicații românești disponibile acolo. De exemplu sunt cele BCR și Banca Transilvania (inclusiv BT Pay), ING este în curs de dezvoltare și sunt în tratative cu Raiffeisen și BRD.

Mai au Biziday, Știrile ProTV, Antena Play, Orange TV, Telekom TV, Automarket, Elefant, Okazii, Bringo, Star Taxi, My Vodafone, World Class și altele. Întrebați despre eMAG și Fashion Days, au spus că au inițiat discuțiile pentru a convinge magazinele să lanseze aplicațiile și în Huawei App Gallery.

Magazinul lor are lipsuri la unele aplicații străine celebre care sunt utilizate și în România. Uber și Uber Eats depind de Google Maps, așa că n-au făcut trecerea. Spotify încă nu este (dar Deezer ad). De Lime nu știu nimic și nici de Waze. Acestea nu țin oricum de echipa din România, care are treabă doar cu dezvoltatorii de aici.

Am avut însă impresia că cei de la Huawei au luat o situație foarte nasoală legată de Google și interdicția de a utiliza tehnologie americană și încearcă să se descurce cât mai bine în jurul acestor probleme. Mesajul în acest moment este că nu renunță, ba chiar atacă în continuare piața noastră.

Cred că testul adevărat va veni în România odată cu lansarea lui P40 și P40 Pro, care sunt telefoane cu potențial mult mai mare decât Mate 30 Pro, care-i totuși un flagship de nișă. Și vom vedea dacă magazinul Huawei de aplicații și lipsa Gmail sau YouTube (sau diverse metode de a le instala, metode care pot funcționa astăzi, dar mâine nu) vor face oamenii să cumpere în continuare Huawei sau nu. Astăzi sunt 3,8 milioane de telefoane Huawei și Honor active în România. Vom vedea câte vor fi peste un an sau doi.

Am văzut și un nou laptop cu Ryzen 5 și o tabletă foarte mișto. Huawei MatePad Pro are 10,5 inchi, chipset Kirin 990, 6 sau 8 GB RAM și este un concurent pentru iPad Pro. Rulează Android 10, dar a fost lansată în noiembrie 2019, după interdicția de a utiliza tehnologie americană, așa că nu are serviciile Google instalate.

    21 comentarii

  1. Radu, tu ai folosi zilnic ,in acest moment, un Huawei Mate 30 Pro ?

    :)

      (Citează)

  2. “De Lime nu știu nimic și nici de Waze”

    Cum Waze a fost cumpărat de Google, aș zice că șansele să fie integrat în store-ul Huawei tind spre zero…

      (Citează)

  3. Tocmai a trebuit sa-mi schimb telefonul și după multe deliberări am ales Huawei p30 pro. A contat ca e ultimul cu serviciile Google incluse. Îmi făcea cu ochiul mate 30 dar lipsa serviciilor google a fost un dezavantaj major

      (Citează)

  4. zilele trecute era praise article la huawei, acum vine alt articol ca “am fost zilele trecute la o conf de la ei”.
    ba baiatu………….

      (Citează)

    • Da, totul e o conspirație.

      Vezi că “a prezenta situația din acest moment” nu înseamnă praise decât dacă citești un text și nu îl poți înțelege. Doar pentru că apare cuvântul Huawei, nu înseamnă că-i laud, mai ales că nu sunt operatori telecom și nici parlamentar, ca să pot decide ceva.

      Este însă cel mai important subiect al ultimelor luni și am de gând să scriu cât mai multe despre el.

        (Citează)

    • Cătălin Tănase

      07/02/2020 la 1:53 PM

      @Mihnea, de ce ești cârnat? Conferința a fost zilele trecute, e normal să vină articolul după.

        (Citează)

    • “Este însă cel mai important subiect al ultimelor luni și am de gând să scriu cât mai multe despre el.” important pentru?

      Cu sau fara Huawei viata merge inainte si ne afecteaza pe noi putin spre deloc. Mi se pare ca alimentezi subiectul degeaba, probabil si din aceasta cauza reactiile.

        (Citează)

    • @ciprian cum spuneam de multe ori, pocnitori. Vand toate ieftiniturile si se lauda ca au vanzari de 240 mil de unitati. 😂

        (Citează)

  5. Ciprian:
    “Este însă cel mai important subiect al ultimelor luni și am de gând să scriu cât mai multe despre el.” important pentru?

    Cu sau fara Huawei viata merge inainte si ne afecteaza pe noi putin spre deloc. Mi se pare ca alimentezi subiectul degeaba, probabil si din aceasta cauza reactiile.

    daca nu-i sabota us, ajungeau numarul 1, iar o piata fara unul dintre jucatorii cei mai mari va duce la o incetinire a progresul si la preturi mai mari (ex intel pana si-a revenit amd sau samsung pana nu avut concurenta scotea niste petarde de mid range-uri fata de seria A de acum care sunt mult mai bune)
    pana si apple a scazut pretul din cauza unei piete mai dinamice(pixel 3a – doar 50$, dar tot e ceva)

      (Citează)

    • Aici e buba, pretul! Nu poti as scazi pretul la infinit. Mai ales la servicii. Huawei are undeva peste 80.000 de oameni in R&D in China. Daca ai o problema suni la orice ora si dezvolta un patch/software se rezolva cumva, dar asta vine cu un cost.
      Ceilalti producatori nu au in spate China si modul de lucru de acolo si atunci ca sa raman cu preturile ok scade si ei de unde pot si acum sa iti zic de unde au scazut: din calitatea produselor, din testarea produselor, din calitatea suportului… din punctul meu de vedere de la un punct incolo Huawei a distrus calitatea in piata.

        (Citează)

  6. Nu stiu ce sunteti asa contra Huawei, de parca va ia painea de la gura existenta lor si faptul ca Radu scrie ceva neutru despre ei, fiindca nici acum si nici in alte dati nu a cantat balade despre ei,
    La subiect, am un mediapad m5 care are store propriu dar sincer cand ai serviciile google nu prea ai de ce sa il folosesti, la fel cu sincronizarea datelor, daca nu esti fully committed to huawei nu ai de ce sa iti faci.

      (Citează)

  7. Ciprian: Cu sau fara Huawei viata merge inainte si ne afecteaza pe noi putin spre deloc. Mi se pare ca alimentezi subiectul degeaba, probabil si din aceasta cauza reactiile.

    Daca tot e blog de tehnologie, ar fi foarte util un sistem de rating al comentariilor. Ti-as fi dat un +1 in loc de reply.

      (Citează)

  8. azi citeam despre asociatia Huawei cu alti 3 producatori pentru deschiderea unui app store paralel. Daca prinde la public asta va sunte o bucata grasa din veniturile Google si deschide o poarta la care nu ne gandeam pana acum
    Cei patru u impreuna 41% din piata de telefoane nu sunt de ignorat fiind majoritari pe Asia Rusia si chiar puternici si in Europa.

      (Citează)

  9. Tableta mea Huawei MediaPad M5 este cea mai buna tableta care se poate cumpara intr-un buget rezonabil. Ecranul este genial, sunetul este curat, finisarea este impecabila.

    Software-ul si setarile ofera multe chestii dragute ca dezactivare alerte pe timp de noapte, schimbarea temperaturii culorii ca sa nu oboseasca ochii noaptea. Dar fara Google astea nu ar fi contat deloc, pentru ca nu aveam contactele sincronizate, nu aveam harti, youtube.

    Sa iei un telefon fara sincronizarea google este crima si pedeapsa pentru contacte, pentru e-mail. Daca conduci nu ai ce face cu el fara waze, fara google maps. Hardware-ul este foarte misto, dar fara software este cam degeaba.

    Iar lansarile astea cu reduceri fictive sunt o prostie, nu mai pun oamenii botul asa usor la astfel de artificii de marketing.

      (Citează)

  10. Penibil ce dependenți de google sunteți? Nu vi se pare o problema asta ?

      (Citează)

    • Pai si tu ce alternative ai bossihno?

      Telefon din ala cu disc sau ai trecut la ala cu butoane?

      Nu e nimeni dependent de nim8c, e vorba de comoditatate si obisnuinta.
      As putea sa traiesc fara acele servicii?Da, as putea si fara telefon, dar totusi prefer sa nu.

        (Citează)

  11. Am intrat pt informații despre televizoare. Bait…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus