un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cei care au făcut Constituția n-au fost foarte inspirați (și cum aș modifica-o eu)

10 Feb 2020  ·

GÂNDURI  ·

23 comentarii

Oamenii care au scris Constituția noastră modernă n-au fost prea inspirați, că altfel nu ieșea varza de acolo.

Moțiunile de cenzură sunt ceva uzual în România, dar cu toate acestea mereu intră în discuție chestiuni precum:

  • are voie președintele să nominalizeze ca premier pe același om dat jos prin moțiune de cenzură?
  • dacă prima nominalizare nu este acceptată de parlament, la a doua trebuie nominalizată altă persoană sau poate fi aceeași?
  • teoretic trebuie să recomande persoana propusă de partidul ce are majoritatea în parlament, dar dacă nici un partid nu are majoritate (ceea ce se întâmplă de obicei), se iau sau nu în considerare alianțele făcute oficial de mai multe partide?

și, după cum sunt discuțiile în această perioadă:

  • dacă parlamentarii boicotează votul de investitură al unui guvern propus, se consideră că acel guvern a fost refuzat de Parlament sau pur și simplu se amână investitură până când se prezintă parlamentarii la muncă?

De ce avem mereu astfel de discuții? Pentru că n-a fost precizat clar în Constituție cum trebuie făcut, iar mereu CCR trebuie să decidă în astfel de situații. CCR-ul, care e compus din judecători puși acolo de partidele politice!

Eu aș fi pentru modernizarea și clarificarea Constituției prin câteva modificări bine gândite. Iar dacă tot o modificăm, uitați alte câteva idei de modernizare a țării:

  1. Limitarea numărului de mandate de parlamentar la 2 sau 3. Adică președintele, care nu are mari puteri deși este ales prin vot direct de cetățeni, este limitat la două mandate, dar parlamentarii pot zace acolo în Parlament toată viața lor, pe bani publici? Hai la revedere după un timp! Parlamentar bun sau nu, după 2-3 mandate pleci la treaba ta și îi lași și pe alții.
  2. Interzicerea votului secret. Cum adică e secret? Ăia sunt reprezentanții cetățenilor, aleși acolo pentru a legifera în numele lor. Cum adică să nu știu cum a votat un anumit parlamentar într-o anumită chestiune? Eu aș merge mai departe: vot obligatoriu electronic și publicarea automată a modului în care a votat fiecare parlamentar pe Internet, că vreau să știu ce-a făcut omul plătit regește ca să fie acolo, iar fiecare parlamentar să explice în câteva cuvinte de ce a votat Da sau Nu.
  3. Prezență obligatorie. Îmi fac nervi când aud că parlamentarii au lipsit nemotivat de la ședințele de plan. De la medici sau profesori sau polițiști avem pretenția să fie prezenți zilnic la muncă, altfel pot fi dați afară. Parlamentarii ce au, trei ouă? Eu i-aș plăti în funcție de prezența în Parlament; nu vii într-o zi, pierzi banii respectivi.
  4. Eliminarea aprobării tacite a legilor. De ce mai alegem și plătim parlamentari dacă un proiect de lege poate fi aprobat tacit, fără a fi dezbătut și votat?

Mai dă-i în mă-sa, că jumătate dintre parlamentari arată ca niște porci îngrășați din bani publici. Sunt unii prin Parlament încă de prin 1990, de n-au avut toată viața lor contactul cu România reală, iar apoi de mirăm că se consideră un fel de clasă aristocratică a țării.

Și nu, nu susțin eliminarea imunității parlamentare, care este un mecanism democratic ce te poate feri de o dictatură. Sunt mici șansele uneia, știu, dar nu astea contează. Dacă justiția își face bine treaba, putem aștepta 4 ani pentru unele cercetări penale, că vorbim de 500 de oameni, nu te jumătate din țară.

Tot aștept și modernizarea procesului electoral. Dacă am putea vota electronic, ceea ce ar reduce costurile unor alegeri și le-ar face mai rapid de procesat, poate am putea trece și la alegeri la fiecare 2 ani. Nu zic să fie limitate mandatele parlamentarilor la câte 2 ani. E ok și cu patru ani, dar câte o jumătate din parlament să fie ales la fiecare doi ani, că astfel ai ocazia să corectezi mai rapid niște majorități parlamentare dezastruoase. Când știi că la fiecare doi ani te duci în față alegătorilor, ia să vedeți cum ar deveni mai performanți toți.

Palatul Parlamentului

    23 comentarii

  1. Zici bine in cea mai mare parte a textului, ar fi frumos sa avem o tara atat de moderna si o vointa politica atat de mare incat sa facem aceste schimbari.
    Ce e putin shady e faza cu alesul din doi in doi ani a jumatate din parlament… aici e cu dus si intors. Gandeste-te ca daca acuma cand e din 4 in 4 ani se plang toti ca n-au avut timp sa faca ceva pentru ca au “stat sa repare ce-au stricat cei dinainte”…la 2 ani deja or sa se planga ca abia au inceput sa repare stricaciunile.

      (Citează)

    • A da, si sa nu uit: oamenii sunt prosti si ii vor crede. Nu subestima prostia care zace in acest popor.

        (Citează)

    • Daca jumatate din parlament este ales o data la 2 ani, legislatura este tot de 4 ani. Nu au timp sa faca ceva in sensul ca, din 2 in 2 ani, eventual li se sparge gasca, nu ca ei ar sta mai putin acolo, luati individual.

      Majoritatea propunerilor mi se par bune. O aplicatie sau o sectiune pe site-ul parlamentului cu catalogul absentelor e obligatoriu.
      Plus votul uninominal, pe buletinul de vot sa fie scrise doar numele persoanelor, fara partidul din care fac parte. Asa, ii vei responsabiliza sa se afirme, sa se faca cunoscuti in judetul pe care il reprezinta.

        (Citează)

    • Cred că ești foarte conștient că “n-au avut timp” e doar o scuză puerilă.

      Iar în exemplul dat de Radu, cu alegeri la fiecare 2 ani pentru jumătate din parlament, durata mandatului ar fi tot de 4 ani…

        (Citează)

    • A da, si sa nu uit: oamenii sunt prosti si ii vor crede. Nu subestima prostia care zace in acest popor.

      Cred ca tu esti primul prost al tarii, cel mai de seama depozitar al prostiei nationale romanesti.

        (Citează)

  2. Sunt atâtea probleme de securitate cu mașinile de vot în SUA încât nu mi-aș dori vot electronic. Un nene a hackuit o astfel de mașină live la DefCon.
    Și așa e frauda destul de mare, chiar nu vreau sa angajeze vreun partid niste hackerii ruși sa ne facă praf mașinile de vot sau serverele.

      (Citează)

    • Ar fi o soluție ca fiecare vot să se facă electronic dar să imprime și un bon pe care îl pui in urna. Așa ai o metodă de verificare.

        (Citează)

  3. Plus drept de vot doar pentru cei care platesc impozite. Ca sa eliminam infectia asta de voturi cumparate cu ulei si faina.

      (Citează)

    • Asta e cea mai mare prostie ever!
      Știi de ce? Pentru că următorul pas, este: Votează doar cei care plătesc impozite mai mari decât valoarea X și tocmai ai creat o minoritate care să conducă țara

        (Citează)

    • Doua probleme:
      – ai vazut pe cineva care sa plateasca impozite cinstit si corect, care sa nu le reduca la minim?
      – ti se pare ca acum tara este condusa de altceva decat o minoritate imbuibata de hoti abonati la furtul de la stat?

        (Citează)

  4. La noi sunt discuții ca exista tracking GPS pe buletin și ca apocalipsa, CE VOT ELECTRONIC VISAȚI?
    Terminați mai cu prostiile.

      (Citează)

  5. – alegeri din 2 in 2 ani ar insemna ca fiecare an e an electoral si se iau numai masuri populiste.
    – vot electronic… mai bine nu. vrei un soft facut de Ghita sau Siveco sa decida cine detine puterea?
    – imunitatea e inutila daca judecatorul aproba mandate, vrei sa fie mai sigur? pune un complet de judecatori.

      (Citează)

  6. PRIMUL lucru care trebuie facut e amenajarea spatiul verde de langa Casa Poporului. Am trecut o data pe acolo si mi-a fost jena. OK, avem parlamentari corupti etc, dar nici macar gradinari nu au putut angaja??? Asta e nivelul de delasare al Parlamentului???

      (Citează)

    • povestea era chiar sa dea jos gardul, sa fie spatiu verde.

      asa ca dupa cum vezi, nu sunt in stare nici sa darame ceva.

        (Citează)

  7. “Mai dă-i în mă-sa, că jumătate dintre parlamentari arată ca niște porci îngrășați din bani publici.”
    bravo, asta e atitudinea potrivita pentru o democratie sanatoasa!

    “De ce mai alegem și plătim parlamentari dacă un proiect de lege poate fi aprobat tacit, fără a fi dezbătut și votat?”
    esti convins ca ai inteles cum functioneaza aprobarea tacita?
    sau doar ai crezut ce scrie in titlurile digi si antena?

    “Cum adică e secret? Ăia sunt reprezentanții cetățenilor, aleși acolo pentru a legifera în numele lor.”
    aici ai putea avea dreptate intr-o reducere la superficial a problemei.
    totusi, cand in urma unui vot nesecret.. partidul (si nu numai) il poate sanctiona pe respectivul parlamentar.. cat de liber crezi ca mai e votul ala?
    ar fi cea mai simpla metoda de presiune si de instaurare a dictaturii, iar unii dintre noi urlam ca ar trebui sa le punem asta pe tava (eventual una de argint).

    si da, parlamentul e o chestie importanta intr-o democratie.
    altfel am face toti ce zice presedintele care decide el ce e mai bine pentru noi si am terminat povestea.

      (Citează)

  8. Gaelex:
    – ti se pare ca acum tara este condusa de altceva decat o minoritate imbuibata de hoti abonati la furtul de la stat?

    1. Depinde daca nu cumva le pot lua inapoi: – lege ca cei care platesc impozite sa primeasca subventii sau alte minuni, dar DOAR cei peste un anumit prag sau doar cei cu drept de vot.

    2. Ai sanse sa ajungi in situatia in care, daca toata lumea care voteaza fura, atunci mai e furtul ilegal?

    Ideea e ca legea trebuie sa fie prin definitie egala pentru toata lumea, la fel si dreptul de vot sa fie universal, altfel vei crea niste clase privilegiate care vor conduce si restu vor fi sclavi.

    O sa pun altfel problema:
    – daca te nasti in situatia aia fericita, o sa vrei sa ii ridici pe restu din mizerie ca sa primeasca drept de vot? Sau te faci stapan pe plantatie, si scopul e ca cei mai multi sa fie saraci ca sa nu aiba drept de vot?
    – spre exemplu ce te opreste sa zici, cine nu plateste impozite nu are scoala gratuita => deci nu invata sa faca mai multi bani => nu plateste impozite => nu voteaza.

      (Citează)

    • Tu vrei egalitate doar la drepturi, nu și la obligații. La plăcinte înainte, la război înapoi.

        (Citează)

    • Dimpotrivă! Putem discuta despre politici sociale greșite, gen plată de ajutoare sociale pentru persoane sub vârsta de pensionare. Sau plata lor de la bugetul central in loc de cel local ( altfel te gândești la taxele pe care le plătești când vezi că de fapt sunt pomeni date unora care vor să stea degeaba)
      Ce nu vreau eu sunt mecanismele care ne pot lasa legal fără putere.
      Nu a trecut așa multă vreme de la ultima dictatură și sunt destui care susțin că era mai bine.
      Ești sigur că vrei să creezi pârghii pentru tovarășii care merită să decidă binele țării?

        (Citează)

    • Tovarasii respectivi deja decid pe baza votului popular universal pe care l-au cumparat cu ulei si faina. Nu faci decat sa perpetuezi sistemul care i-a adus la putere.

      Este corect ca votul unui doctor inginer sa fie egal cu al unui asistat social care traieste ca se imbete din alocatia celor 5 copii? Nu cred, unul produce dezvoltare pentru societate, celalalt o trage in jos.

      Este foarte simplu, nu oricine se poate urca la volanul unui masini sa conduca sau intra in sala de operatii, asa si votul trebuie sa fie meritat si justificat.

        (Citează)

  9. Daca tot ne dam cu parerea am si eu cateva propuneri:

    I. Numar de mandate limitate pentru toti cei alesi ( presedinte, parlamentar, primar, consilier, etc )
    I.1 Toti cei alesi sa fie alesi uninominal in 2 tururi
    I.2 Diaspora sa aiba numar de parlamentari in functie de numarul de cetateni declarati in diaspora (resedinta in alte tari)
    II. Eliminarea consilierilor judeteni in forma actuala ( nu vad sa faca ceva )
    III. Parlamentul sa fie uniunea tuturor membrilor consiilor judetene ( parlamentarii stau la ei in judet, sunt injurati la ei acasa si fara costuri uriase. Teleconferinte putem face si vot electronic transparent fara sa fie nevoie sa le platim o galagie de bani ca sa stea la Merriot sau Radisson )
    III.1 Parlament unicameral cu vot unanim sau majoritate uriasa (90%). Nu e normal ca o lege sa avantajeze o majoritate simpla ( de multe ori cativa oameni fac diferenta )
    III.2 Parlamentarii sa se inscrie pe posturi pentru o comisie, atunci cand il votezi il alegi si in functie de ce stie sa faca pentru acel post ( vezi cazul Becali ales in comisia juridica )
    III.3 Cum a zis si Radu nu se vor adopta tacit si cu termen de dezbatere al proiectelor de lege ( sunt proiecte care stau in sertare cu anii si nu sunt dezbatute sau sunt adoptate cand nu mai sunt oportune )
    IV. CCR nu mai trebuie sa aiba componenta politica ( ar trebui sa fie format din magistrati – judecatori sau procurori – cu mandate scurte, 2 ani, propusi de votul CSM )
    IV. CCR nu are drept de modificare al constitutiei, asta e un abuz ce se intampla acum, ar trebui doar sa constate constitutionalitatea unei legi cu vot unanim ( nu multe legi sunt 55.5% constitutional doar pentru ca scorul e de 5-4 ), cu termen fix de deliberare ( nu asteptam sa iasa cate unu la pensie )
    IV.1 toate OUG-urile sunt automat verificate de CCR ( nu putem sa ne trezim 6 luni dupa ca de fapt nu e constitutionala si norocul alora care au scapat ) inainte de adoptare
    IV.2 in caz de conflict intre puteri, ICCJ ar putea da un verdict tot cu unanimitate ( 5 judecatori ), in caz de conflict presedinte – parlament solutia este alegerile anticipate pentru cei care au urmatorul scrutin
    V. Pentru o mai mare responsabilitate economica si financiara:
    V.1 Nu te poti imprumuta mai mult de X% din PIB. Cu exceptii pentru investitii cu studii de impact si aprobate de consiliul fiscal, armament in timp de razboi, etc.
    V.2a Parlamentul nu poate modifica legea bugetului, doar o poate respinge, legea bugetului e facuta de guvern.
    V.2b Orice lege data de parlament cu afectarea bugetului trebuie sa aiba obligatoriu studiu de impact, aprobabare consiliului fiscal si cu sursa si reguli clare de bugetare ( din bugetul carui minister se sustine masura, ce se intampla daca ministerul respectiv nu are un buget destul de mare, prioritate fara de alte legi )

      (Citează)

  10. Votul electronic poate fi fraudat mult mai usor. Atâta tehnologie pe blog aici si totusi tu propui vot electronic…

      (Citează)

  11. Eu vreau republica prezidentiala in urmatorii 15 ani si pe urma mai vorbim. Presedintele sa sa fie seful executivului si poata dizolva parlamentul o singura data pe legislatura. In ce ma priveste si astazi este membru al executivului.

      (Citează)

  12. Constitutia nu trebuie sa fie specifica. E de fapt un set de principii si idei, Nu trebuie sa fie un roman de reguli, ci un set de principii, ale caror detalii sunt clarificate prin legi organice. Constitutia SUA e cam jumatate cat este cea a Romaniei (asta ultima).
    Ordonantele de urgenta sunt echivalentul dictaturii din perioada romana, iar atunci erau ceva eficient si fara conotatie negativa. Practic permitea rezolvarea rapida a unei urgente.
    Asta cu limitarea numarului de mandate mi se pare distractiva si nu cred ca ar fi neaparat un avantaj. Elimini din joc oameni care inteleg sistemul, ca sa dai de altii care trebuie sa il invete.
    Legat de deputati si senatori as prefera un sistem in care deputatii sa fie alesi odata la 2 ani, ca sa fie “furnicute” preocupate de ce isi doresc cei care ii aleg. Nu sunt prea convins ca asta va functiona pt ca romanii nu comunica cu administratorii de bloc, dar sa o faca cu un deputat. Senatorii sa aiba o varsta minima sau experienta minima in Parlament de 4 sau 5 mandate de deputat, sau sa fi ocupat un rol de conducere in orice institutie a statului de minim 10 ani.
    Legat de alegatori nu am o parere f clara, dar as incerca un sistem in care sate inregistrezi daca vrei sa votezi, iar daca nu o faci. Am putea adopta si o versiune mai severa: nu ai votat la 3 alegeri consecutive, atunci pierzi dreptul de vot, iar pentru recastigare ar trebui sa dea acelasi examen pe care il dau strainii la cetatenie (limba si istorie).
    Nu mi se pare normal sa candideze sau sa voteze oameni care nu sunt de minim 15 ani in tara, mai ales in alegerile locale. Stiu ca asta ar afecta rezultatele, dar in principiu un astfel de sistem ar forta oamenii locului sa invete sa aleaga.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus