un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Tesla Model 3 a rupt la vânzări în lume

29 Jan 2020  ·

AUTO  ·

21 comentarii

Mă uitam pe graficele de vânzări auto Tesla făcute de Cleantechnica.com și se pare că Model 3 a rupt în aproape toate piețele raportate. Iar acolo unde a rupt, de obicei a fost de 2-3 ori mai bine vândut decât următoarea mașină.

În Olanda, de exemplu, s-au vândut aproape 30.000 de Model 3. Următoarea mașină electrică din listă, Hyundai Kona EV, are 5.500 de unităti vândute. Iar Kona EV este una dintre cele mai bune mașini electrice, arată bine, are autonomie mare, are preț bun.

În Olanda, de fapt, Tesla Model 3 a fost cea mai bine vândută mașină, depășind VW Polo, Ford Focus, VW Golf și Kia Niro.

În SUA a fost a 7-a cea mai bine vândută mașină compactă și cea mai bine vândută în segmentul small and midsize premium, de trei ori mai bine vândută decât un Lexus ES.

În China, care-i principala piață pentru electrice în acest moment, nu se știe exact câte s-au vândut. Graficul de mai jos este la nivel mondial, dar pun pariu că aproape toate vânzările de BAIC, BYD, SAIC și restul brandurilor chinezești se vând doar în China, deci cam acesta este volumul cu care se va bate.

Fabrica Tesla din Shanghai a fost deschisă luna aceasta și are o capacitate de 3.000 de Model 3 pe săptămână, adică 150.000 per an. În timp vrea să crească spre 500.000 per an și să înceapă să producă Model Y. Are ceva concurență pe piața chinezească.

Acesta este graficul vânzărilor Tesla din ultimii ani:

De asta zic că Model Y, care-i un fel de Model 3 cu formă de crossover, o formă foarte populară în Europa și tot mai populară și în SUA, probabil va întrece toate aceste recorduri.

    21 comentarii

  1. Mă tot bate gândul să iau electrică pentru oraș, dar întrucât nu stau la curte să o încarc eu, tot mi se pare incomod să o las în vreo parcare, chiar și la shopping, nu stau eu câteva ore acolo. Plus veșnica temere că ajung la priză și acolo e locul ocupat. M-am decis și m-am răzgândit de 100 de ori pînă acum. Mai aștept să mai aștept, caut idei, testez modele noi.

      (Citează)

    • Varianta e simpla, muta-te la curte :)

        (Citează)

    • Prin romania sint putine electrice. Cele mai multe in bucale. Si majoritatea care au d-astea stau la curte. Deci sanse sa gasesti ocupat la incarcare sint destul de mici.
      Mai nasol sa gasesti liber si sa nu mearga priza ptr ca….romania. Si sa mai ai si autonomie 5 km.
      Plus ca da, daca nu stai la curte tre sa freci duda pana se incarca masina. Timp mort. Or sa zica unii ca te programezi sa te duci la cumparaturi si incarci si masina. Dar daca e ocupat sau nu merge priza. Complicat sa depinzi de nijte rahaturi d-astea. Ptr oras o benzinara mica, cu motor mic. Ieftina. Alimentezi rapid.

        (Citează)

    • Zicea un coleg că oferă e-on un wallbox ceva care se poate monta lângă bloc și se contorizează la tine consumul, sper că am înțeles bine. Deci ai putea pune așa ceva în fața blocului unde parchezi tu și eventual mai împărți costul cutiuței și cu vecinii care mai vor electrică. Trebuie să te interesezi. Sau dacă stai la parter, tragi un prelungitor din casă și aia e.

        (Citează)

    • Pe mine m-ar tenta un plug-in-hybrid, astept lansarea Skoda Octavia sa vad ce preturi va avea.
      Desi cred ca momentan nu o sa mi-o permit.

        (Citează)

    • Nu poti lasa masina peste noapte la incarcat? Intreb sincer, daca nu cumva supermarket-urile interzic cumva treaba asta, ca altfel mi se pare varianta cea mea buna. In loc sa o parchezi in fata blocului, o tii in parcarea supermarketului si o ai mereu incarcata.

        (Citează)

    • Putea fi mai rau, daca stateai la cotet…

        (Citează)

    • @A,, lasi masina la incarcat in parcarea supermarket-ului (daca exista posibilitatea asta) si dimineata eventual chemi un taxi care sa te duca pana la masina.

        (Citează)

  2. pai oare disperarea asta nu are de a face cu faptul ca dispare reducerea aia pe care o aveai la cumparare? la americani cel putin zic.

    e ca si cum ai zice ca ce bine s-au vandut imobiliarele la noi, pai clar ca s-au vandut daca s-au dat pomene prima casa.

    altfel, no hate.

      (Citează)

    • 5% avans era la un moment dat.
      mod normal e 15-20-25%.

      e o mare pomana. enorma.

      stau mai in nordu Europei, asa ceva m-ar scoate din (saracie) chiria de 1500€ lunar.

        (Citează)

  3. Mihnea:
    pai oare disperarea asta nu are de a face cu faptul ca dispare reducerea aia pe care o aveai la cumparare? la americani cel putin zic.

    e ca si cum ai zice ca ce bine s-au vandut imobiliarele la noi, pai clar ca s-au vandut daca s-au dat pomene prima casa.

    altfel, no hate.

    ce pomeni s-au dat prin prima casa?…

      (Citează)

  4. right, oricare sarac cu latest iphone si tzoale a zis ca de ce sa economiseasca vreun ban cand ii da statu scutire la avans. si aia 5% sigur i au luat prin credit de nevoie personale.
    si doar se stie ca romanul e investitor mare.

    dar idea era totusi la tesla, nu imobiliare :))

    Andrei G:
    In principiu, asa cum spune si numele, s-au dat case.
    Cu avans foarte mic, de doar 5%.

      (Citează)

    • mai la nord bancile stiu si cand ai trans un part ultima oara, 5% doar de la camatari poate..
      radem glumim, dar 5% din 400.000€ pe un apartament bunicel e 20k, realizabil de strans in 2 ani altfel 20% devine nu 8 ani, poate chiar mai mult ca viata loveste intre timp.

      Tesla, ce-i cu ea, aia e jucarie pentru cei putini, cu/fara reducere, doar nu traiesti in ea.. :)

        (Citează)

    • stai in nordul Europei si nu poti sa pui nici o mie de euro pe luna deoparte? eu zic sa vii la Bacau.

        (Citează)

  5. Din cauza pudibonzilor se vor mari preturile la electricitate.

      (Citează)

  6. Giovani:
    stai in nordul Europei si nu poti sa pui nici o mie de euro pe luna deoparte? eu zic sa vii la Bacau.

    Giovani, n-ai locuit in vreun oras mare din nord, asa-i? copii, masina, chirie, parcare, taxa masina intrata in oras, vacanta anuala, mancare, nimic altceva spectaculos, poti ajunge la cheltuieli fixe lunare de minim 3000-3500€.
    nu toti avem salarii de sefi, bine ca nu sunt foarte mari fata de medie dar orisicum..

    poti si 1000€ pe luna, toate lunile, toti anii, dar intervin alte costuri, mentale fiind una dintre ele fara sa intru in detalii :)

      (Citează)

  7. Mă doare la 3 metri-n față de Tesla.
    Mă mulțumesc și cu 750Ld din parcare (așa-i când stai la bloc). 🤣🤣🤣

      (Citează)

  8. de mentionat ca daca iti cumperi un model 3 in Romania iti va fi livrat de Tesla Olanda, numerele pt Olanda ar putea include si livrarile catre alte tari. totusi, locuind in Olanda pot confirma ca e plina tara de model 3-uri.

      (Citează)

  9. Cum patroane, 750 ala e cat ap tău de 2 camere de 40 mp construit de răposat.
    Beton de calitate, mai rezista pana la primul cutremur.

    John Temple:
    Mă doare la 3 metri-n față de Tesla.
    Mă mulțumesc și cu 750Ld din parcare (așa-i când stai la bloc). 🤣🤣🤣

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus