un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Un român câștigă categoria malle moto în raliul Dakar

21 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

22 comentarii

Uite ceva ce nu pot spune prea des: un român a câștigat raliul Dakar la una dintre clasele de motociclism. Este vorba despre Emanuel Gyenes, din Satu Mare, 35 de ani, aflat la a zecea participare în Dakar.

Clasa la care a câștigat Gyenes se numește malle moto, adică concurenți fără echipă tehnică, adică, la finalul fiecărei etape, Gyenes își repara și regla singur motocicleta. Malle Moto este considerată cea mai dură categorie având în vedere că uneori pilotezi 500 de kilometri într-o zi în regim de raliu, iar la final te apuci să-ți demontezi motocicleta și să mai schimbi un filtru, o bucșă, o tobă….

The organizers provide 1 trunk per competitor for storage of the personal belongings, spare parts and tools. Competitors are only allowed to bring 1 headlight, 1 set of wheels, 1 set of tyres, 1 tent with sleeping bag and mattress, 1 travel bag and 1x 25L backpack.

Per total, conducând o Honda KTM 450 Rally Replica, s-a clasat pe locul 29 la categoria general la finalul celor 12 etape. O performanță incredibilă de anduranță și concentrare, omul are toată admirația mea.

Gyenes nu este la prima performanță de acest tip, ci a mai câștigat de două ori clasa marathon a motociclismului de la Dakar. Mi se pare însă o performanță remarcabilă având în vedere că raliul Dakar nu doar că este greu de terminat, ci aproape anual mor unul sau mai mulți concurenți. Anul acesta un motociclism portughez a decedat.

Dakarul s-a desfășurat anul acesta în Arabia Saudită. Acum câțiva ani a plecat de pe ruta tradițională Paris-Dakar din cauza pericolelor și conflictelor din țările de pe traseu și s-a mutat în America de Sud. Cred că este prima oară când am auzit că se desfășoară în Arabia. Probabil se va muta acolo pentru mai mulți ani.

Felicitări Emanuel Gyenes! Fotografii mișto de la raliu puteți vedea aici. Am fost mereu fascinat de mașinile acelea de teren specifice Dakarului și de categoria de camioane. Când eram mic, îmi închipuiam că pilotez și eu așa ceva.

    22 comentarii

  1. Wow. Felicitari!
    De când l-au mutat în America de Sud nu prea am mai urmărit subiectul și chiar nu mă așteptam să avem și un câștigător din .ro.

    Oricum aștept cu interes noul sezon de F1

      (Citează)

  2. Foarte tare, iar prin presa nu s-a auzit mare lucru! Dar nu a alergat pe KTM?

      (Citează)

  3. Il cheama Gyenes, dar acum e roman? Si daca nu castiga, tot roman era pentru cei care il aclama?

    Mi se pare o mare nesimtire ca pustoaica aia din Canada care castiga la tenis este brusc romanca. Daca nu castiga, nu exista nici pentru noi, nici pentru statul roman.

      (Citează)

    • Pesemne ca Gyenes & Emanuel nu sunt nume/prenume romanesti.

        (Citează)

    • Ce comentariu idiot. Da, omul e roman de origine maghiara din Satu Mare. Si n-are nicio legatura cu Bianca Andreescu.

        (Citează)

    • Are legatura pentru ca brusc ii iubim si ne laudam ca sunt romani, cand e clar ca ei nu sunt.

      NU avem nici un merit si nici un drept sa ne mandrim cu munca si rezultatele lor. Nici noi si nici statul roman nu am facut nimic sa ii ajutam sa obtina performanta la care au ajuns.

        (Citează)

    • Pentru mine toți cei care au buletin de România sunt români. Și pentru străini, de altfel.

      Nu văd de ce ar conta etnia sau originea la treaba asta.

        (Citează)

    • Bine că nu era țigan ungur din Târgu Mureș

        (Citează)

    • Ce va faceți ca nu înțelegeți? Dacă era programator și îl chema Gyenes, era un ungur nenorocit.

      Dar a câștigat un premiu și acum e român, e de-al nostru.

      De ce avem voie sa ne mândrim cu realizările unor oameni care au făcut sacrificii? Noi nu am făcut nimic să le contribuim la realizări, să îi ajutăm.

        (Citează)

    • @Gaelex, chestia e că de ani buni presa și toți cei care-l urmărim știm și-l considerăm român. Încă dinainte să aibă rezultatele acestea. Asta face diferența între el și Bianca și între noi (cei care urmărim motorsportul)…și tine.

      Pentru că partea „nasoală” cu numele astea e că primești un nume străin dar sunt și șanse mari să nici nu vorbești limba aia.

        (Citează)

    • Gaelex, asta e doar mentalitatea si opinia ta. Pastreaz-o pentru tine. Nu toti suntem deranjați la mansardă.

        (Citează)

    • Gaelex: Ce va faceți ca nu înțelegeți? Dacă era programator și îl chema Gyenes, era un ungur nenorocit.

      Eu cred că tu gândești așa și presupui că și ceilalți fac la fel.

      Mie nu mi-a trecut nici o secundă prin cap că n-ar fi la fel de român ca și mine pentru că are nume unguresc. Nu doar cei numiți Popescu sunt 100% români și restul mai puțin.

        (Citează)

    • Gaelex are dreptate, sunt destui care gândesc asa. Ungurul simplu sa învețe româna sau si mai bine sa se mute din România, dar cand un ungur câștiga o medalie a ceva sport de iarna sau in cazul de față la motorsport atunci deja e ungurul nostru nu contează ca are nume maghiar. Nu toată lumea gândește asa dar sunt unii

        (Citează)

  4. Nu stiu ce sa zic, dar in clasamentul oficial , in dreptul numelui lui apare steagul romaniei.

      (Citează)

  5. Sigur ca e roman. El se identifica ca si roman.

    Exista sarbi romani, cehi romani, turci romani, unguri romani.

      (Citează)

  6. Il felicit si ma bucur pentru reusita lui. Aceasta bucurie trebuie simțită de cat mai multa lume, un roman a reușit asta, mai ales ca reusit prin propriile forțe. Discutiile ca nu avem voi sa ne mandrim, mi se par deplasate.
    Tot din Satu Mare sunt si cei doi români (etnici maghiari) – Attila și Kinga Bertici care se întorc din călătoria lor de 25.000 de kilometri, din Siberia – OYMYAKON (pol al frigului). Au mers cu o Dacia Duster (proprietatea lor) si cu cateva sponsorizări, din dorința de a realiza o premieră: prima masina românească ce ajunge la OYMYAKON pe timp de iarna. Jos pălăria!

      (Citează)

  7. Andrei Șerbănescu

    21/01/2020 la 7:23 PM

    Și dacă îl chema Ion Popescu, ar fi fost ok? Se știe că pe cei cu nume de români verzi îi ajută statul. Cu ei ne putem mândri

    Gaelex:
    Are legatura pentru ca brusc ii iubim si ne laudam ca sunt romani, cand e clar ca ei nu sunt.

    NU avem nici un merit si nici un drept sa ne mandrim cu munca si rezultatele lor. Nici noi si nici statul roman nu am facut nimic sa ii ajutam sa obtina performanta la care au ajuns.

      (Citează)

  8. omul asta a muncit foarte multi ani si a investit multi bani in pasiunea lui, despre astea nu vorbeste nimeni…
    doar cu multa munca si cu sacrificii mari se pot obtine astfel de rezultate, chestii pe care putini oameni sunt dispusi sa le faca.
    cu atat mai mult, bravo!

      (Citează)

  9. BB:
    Ba da, pe un KTM 450 Rally Replica. Poate și corectează Radu în articol.

    Merci de clarificare! Țineam eu minte ceva.
    Am fost pasionat de Dakar în copilărie, cand alergau și camioane Roman.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus