un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Nu mai lansați lampioane, riscați să omorâți pe cineva!

3 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

24 comentarii

O parte din grădina zoologică din Krefeld, Germania, a ars în noaptea de Revelion, omorând 30 de animale, majoritatea gorile și cimpanzei.

Acum se pare că focul a pornit de la lampioane lansate de diverși oameni cu câteva minute înainte. Trei lampioane cu dorințe scrise pe ele au fost găsite în clădirea arsă a grădinii zoologice. Probabil că au zburat o vreme și au aterizat acolo, flacăra lor fiind suficientă pentru a da foc clădirii.

Cred că incidentul acesta trebuie să fie un exemplu pentru toată lumea. Nu mai lansați lampioane! Trimiteți o flacără în văzduh, la propriu, și o lăsați să aterizeze acolo unde o duce vântul; cum poate fi asta o idee bună sau sigură? Pot rămâne blocate în copaci, pot ateriza în curțile oamenilor sau în cine știe ce materiale ușor inflamabile.

Dragostea voastră va fi la fel de puternică indiferent dacă lansați sau nu lampioane la nuntă. Anul Nou vă va aduce aceleași lucruri. Distrați-vă la festivaluri cu alcool și sex, nu cu lampioane!

Într-o lume normală, autoritățile ar interzice comercializarea și vânzarea lampioanelor, dar cred că e clar pentru toată lumea din situația similară a petardelor că poliția română este incompetentă (și coruptă, că 30 de lei șpagă te lasă să vinzi ce vrei tu în piețe) și nu va lua niciodată măsuri. Singurii care pot lua măsuri sunt chiar oamenii, refuzând să mai cumpere lampioane sau să le utilizeze atunci când gazda le întinde unul.

Măcar la petarde decide omul unde le aruncă și efectul lor este imediat vizibil. Cu lampioane încălzite de flacără, nu ai nici un control. Inclusiv nemții au interzis lampioanele în 2009, după câteva incendii mortale pornite de lampioane, dar se vede că nu-i o măsură ce poate fi ușor aplicată de poliție, așa că singurii care pot lua cu adevărat măsuri sunt oamenii, refuzând să se joace cu focul.

Photo by Bas Glaap on Unsplash. Photo by Abhishek Upadhyay on Unsplash

    24 comentarii

  1. Am vazut lansare de lampioane numai vara pe litoral, cand acestea se duc si se sting in mare. Lansarea in oras este intr-adevar o mare prostie.

      (Citează)

    • Dacă „lansezi” lampioane pe plajă cred că sunt șanse mici să ajungă deasupra apei, ci vor merge mai degrabă în direcția opusă.

        (Citează)

    • Romania nu reuseste sa interzica vanzarea petardelor care sunt mult mai periculoase dar ne asteptam ca PNL sa interzica lampioanele?

        (Citează)

    • Petardele sunt practic interzise – sunt acceptate doar unele complet inofensive. Insa ce se aude pe strada nu sunt din cele legale. Mai nou – vad ca se dau artificii si de craciun – am un vecin care a dat artifici vreo juma de ora in seara de craciun. Nu ma pricep – dar cred ca a ars in jur de 4-5000 ron, poate si mai mult. Conform legii – isi putea lua inchisoare sau amenda penala insa nu si-a luat nimic. Ce sa inteleg? Ca nu l-a vazut politia? Cred ca s-au vazut ( si auzit ) artificiile de la km departare. Si au durat 30 de min – timp berechet sa fie identificat locul etc. N-a venit nimeni …
      Nu de legi ducem lipsa – de politie care sa le aplice am avea nevoie…

        (Citează)

  2. Eu nu am inteles demult cum de sunt permise (bine, le vad in seriale, filme, live nu am prins) si cata minte sa ai sa nu te gandesti ca flacara poate ajunge undeva.

      (Citează)

  3. Foarte multa suferinta, an de an, produsa de petarde!
    Anul asta nu s-a inflamat opunia publica pt. ca nu a fost nici o moarte notabila!
    Poate la anul reluam articolul asta inainte de sarbatori!
    Criminalii care importa astea ar trebui sa fie obligati sa asiste la operatiile mutilatilor!
    Si politistii (si cei locali) ar trebui sa vada!

      (Citează)

  4. Nu pot sa nu ma intreb care a fost dorinta celui care l-a lansat.

      (Citează)

  5. Uneori imi pare rau sa am dreptate, dar am explicat de la inceputul aparitiei lor pe la petreceri de ce lampioanele astea sunt un risc de incendiu.

    Sa lansezi asa ceva este una dintre cele mai cretine idei pe care o poti avea, concureaza cu fumatul in benzinarie.

    Nu imi dau seama cum un produs inflamabil care este practic o bomba zburatoare cu ceas poate sa nu fie interzis direct de la vanzare.

      (Citează)

  6. arde o gradina zoologica din GERMANIA, si 2 paragrafe mai jos politia ROMANA e incompetenta.

    pe acelasi fir as zice atunci ca alea sunt lampioane misto de care vreau si eu, sa le lansez din ro si sa ajunga la nemti. are (NU face) sens?

      (Citează)

    • Asta am observat şi eu. Nu ratăm nici o ocazie să scoatem în evidenţă cât de “distruşi” suntem, uneori stâlcind aşa de mult firul gândirii că te apucă râsul.

        (Citează)

    • Voiam să spun ‘să scoatem în evidenţă cât de “distruşi” suntem’ nemotivat, punându-ne cenuşă în cap când nu e cazul şi văzându-ne mereu drept cei mai de jos.

        (Citează)

    • “cred că e clar pentru toată lumea din situația similară a petardelor că poliția română este incompetentă (și coruptă, că 30 de lei șpagă te lasă să vinzi ce vrei tu în piețe)”
      Omul face analogii cu situatia de la noi. Incompetenta, delasarea si coruptia pot duce la tragedii la fel de mari sau mai mari, din cauza petardelor comercializate ilegal. Ce nu va e clar?

        (Citează)

  7. @Ciuby: Briza mării bate dinspre mare spre uscat ziua și dinspre uscat spre mare noaptea.

      (Citează)

  8. Idiotii astia cu dorintele lor de cacat, de fapt isi doresc sa provoace necazuri altora. Asta sau sa-i dea foc lu’ zoso.

    Ca sa nu mai zic de imbecilii aia care unde vad o baltoaca, hop arunca si-o moneda ca sa vada daca face “blâp”.

      (Citează)

  9. Acum cativa ani, ne-a cazut unul langa curte, cu foarte mult noroc nu a luat foc tot campul (uscat) din jur.
    I-am blestemat rau pe aia care le-au dat drumul.

      (Citează)

  10. Vai, ce nenorocire:( În Bucuresti este chiar un festival al lampioanelor, era cat pe ce sa lansez și eu unul asta vara.

      (Citează)

  11. Ionuț Staicu:
    „Îmi doresc ca în 2020 să nu mai fie nici un animal închis în cuștile de la zoo!” 🤞🏻

    Hahahahahaaha

      (Citează)

  12. pai animalele nu sunt inchise la zoo, de fapt animalele circula libere prin oras zi de zi.
    acolo sunt adevaratele animale, nu la zoo.

    Ionuț Staicu:
    „Îmi doresc ca în 2020 să nu mai fie nici un animal închis în cuștile de la zoo!” 🤞🏻

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus