un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Astăzi aveți timp pentru documentarul Recorder despre ultimii 30 de ani

2 Jan 2020  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Știu că-i la modă concertul de la Viena, dar poate că vreți să vă uitați la documentarul Recorder în schimb. Și știu că ați auzit deja de el, dar zilele anterioare au fost aglomerate, iar astăzi sunt șanse mai mari să aveți 3 ore la dispoziție pentru el. Merită.

Am văzut diverse păreri pro și contra acestui documentar și cred că majoritatea reproșurilor vin de la:

  1. oameni care consideră că au fost și alte evenimente importante în ultimii 30 de ani și nu le-au regăsit în documentar;
  2. oameni care au păreri diferite de ale realizatorilor despre unul sau mai multe dintre evenimentele prezentate acolo și atunci consideră că documentarul e prost.

Nu contează. Documentarul este făcut de Recorder și așa au dorit ei să spună povestea acestor ani.

Și sunt și unii care reproșează pe bună dreptate unele lucruri documentarului, dar asta nu înseamnă că nu-i bun, ci doar că în trei ore se poate arăta un număr finit de lucruri despre ultimii 30 de ani.

Am revăzut însă cu plăcere niște evenimente din primii ani de după Revoluție, în special alegerile din 1990, banii dați populației și cum, într-adevăr, Câmpeanu sau Rațiu nu ar fi fost alegeri mai bune decât Iliescu atunci. Am revăzut cu rușine momente legate de Coposu și cu interes momentele legate de Roman, industria românească din acea perioadă și de ce s-a ales praful de ea.

Mi-a plăcut și să descopăr că naționalismul și ideile anti-europene au fost exploatate mereu de unii politicieni, nu doar acum recent de Dragnea și Dăncilă. Momentul lacrimilor lui Băsescu în fața lui Stolojan a fost de asemenea excelent, că-i uitasem micile detalii.

Nu uitați însă că-i un documentar care tratează cam 90% din timp evenimentele politice ale ultimelor trei decenii. Deși arată uneori foarte scurt și evenimente sociale (de exemplu venirea lui Michael Jackson la primul concert din România), mi-ar plăcea de fapt să văd un documentar de 3 ore despre principalele momente din societate în acești ani. Cum a evoluat societatea românească, cum a fost schimbată de… nu știu, dar să zicem performanțele echipei de fotbal în 1994, lansarea ProTV, introducerea telefoanelor mobile, modificarea obiceiurilor turistice sau alte tragedii ce au solicitat atenția întregii țări.

Poate cândva va exista și un asemenea documentar. Dacă aș fi o companie mare din România, i-aș sponsoriza pe cei de la Recorder să facă unul sau mai multe, că sigur vor fi urmărite și, în cele din urmă, reprezintă conținut real, valoros.

    21 comentarii

  1. Mda…se spune că cine nu-și cunoaște istoria e condamnat să o repete, iar poporul român este un minunat și excelent exemplu. E bun de văitat, de tras pe cur, de privit la istoria „glorioasă”, dar în același timp incapabil să-și dorească un prezent mai bun.
    Un film de 3 lei făcut degeaba pentru că oricum românul nu va învăța nimic.

      (Citează)

  2. A tot fost pe PRO TV in ultima luna o serie de reportaje despre Romania ultimilor 30 ani. Au tratat si subiecte sociale,financiare si tot felul nu doar politice. Nu le-ai vazut? Vezi poate le gasesti la ei pe site sau daca nu acolo nu stiu unde, le-au tot dat in fiecare seara in cadrul stirilor de la ora 19, bucati dr 10-15 minute cred ca adunate toate episoadele au peste 2 ore.

      (Citează)

  3. Nu am de ce sa ma uit la aceste ‘’momente istorice” pt ca ne învârtim in aceeași gloata de mocirla ce numim politica.

    Nu am evoluat deloc, tot aceleași mizerii le trăim.

      (Citează)

  4. Nu inteleg de ce lumea zicea ca Ratiu sau Campeanu nu ar fi fost alegeri mai bune. Ca nu ar fi avut nicio sansa, indiferent cum isi jucau cartea alegerilor, ca societatea de atunci nu era pregatita in majoritatea ei pentru stilul lor, aia da.
    Dar ca nu am fi dus-o mult mai bine, aia e cel lutin discutabil. Daca oricare dintrei ei ar fi putut scoate din joc fostul imens aparat comunist, atunci eram si noi cel putin la nivelul Poloniei sau Ungariei astazi.

      (Citează)

  5. Documentarul e decent, doua mari chestii m-au zgariat pe ochi/urechi:
    1. Perpetuarea ideii ca milionarii de carton au aparut din bisnita cu blugi din turcia. Asta e o idee f confortabila pe care o promoveaza toti de la sov la gigi, dar total falsa
    2. Ideea ca nato a ajuns la mana romaniei in cazul serbia. Sa fim seriosi, aia a fost o decizie importanta pentru romania (a dat semnalul ca deciziile in ro nu se mai iau de la moscova, asa ca au fost dispusi sa incerce sa ne integreze in “vest” cu toate bubele noastre, pentru a isi crea bufferul necesar in Europa de Est), insa nu statea nato si iugoslavia in noi. Mistificari tipice istorigrafiei romanesti.

      (Citează)

    • Mistificari tipice istorigrafiei romanesti.

      Pro-europene, pro-americanesti…

        (Citează)

    • Boris, pentru afirmatia 1 ar trebui sa aduci exemple pentru a avea mai multa credibilitate. Nu zic ca nu exista, dar… Si pe mine ma zgiriie cum am putut crede unele din manipulari, am fost in bataia vintului, masa perfecta de manevra, neexperimentata, neinvatata. Si Petreanu zice ca a votat iliescu in 92. De ce nu ar fi fost mai bine cu ratiu sau cimpeanu? Uitati cine era poporul, revedeți masele de oameni si ce usor au prins sloganele nu ne vindem tara și altele asemenea. Cum era azi sa avem uzina Mercedes de camioane, uzina aro sa nu dispara si multe exemple despre cum putea fi replicată experiența dacia renault. Ce crezi ca putea face ratiu in momentul in care noi eram surzi? Ma si mira metamorfoza de la momentul înmormântării lui Coposu. In rest… Parca Roman iese cam prea bine dupa cele 3 ore, dar nu am argumente sa contrazic ceva. Nu există reportajul perfect, informarea ți-o faci din multiple surse atent selectate de-a lungul timpului.

        (Citează)

    • Pai da, nimeni nu vorbeste de unde aveau capitalul initial sa cumpere tiruri de marfa.

        (Citează)

    • Nu-i vorba doar de capitalul initial, e vorba ca romanii nu aveau putere de cumparare, nu se vindeau zeci de milioane de blugi, iar adaousul nu era de mii la suta. Era o forma de subzistenta, nu de imbogatire.

        (Citează)

  6. Avand in vedere ca n-am prins concertul de la Viena in direct pe TVR, credeti ca am vreo sansa sa-l revad, de exemplu ca TVR-ul sa puna inregistrarea pe site?

      (Citează)

  7. Un documentar incomplet se numește propagandă.
    Reușită sau mai puțin reușită, astea sunt detalii, dar e propagandă.
    Banii au venit de la SUA, Aqua Carpatica și din donații, evident că nu există nicio companie care să aibă interesul sponsorizării unui “documentar” care acoperă zeci de ani de mizerie numită “tranziție”.

      (Citează)

  8. Documentarul Adevăruri despre trecut făcut de TVR este mult mai exhaustiv în privința perioadei ceaușiste, prezintă toată starea societății românești și toate aspectele ei.

      (Citează)

  9. Problema cu orice documentar sau reportaj de gen este că personajele implicate nu pot fi puse în cutiuțe sau etichetate doar cu “bun” sau “rău”. Adrian Năstase a fost unul dintre cei mai buni primi miniștri de după ’90, în ciuda faptului că a patronat un sistem corupt și ulterior a încercat să evite pușcăria printr-un show televizat cu complicitatea unor doctori. Băsescu a fost de asemenea în top, cel puțin în primii ani, chiar dacă s-a suit la volan după o noapte la cârciumă și a contribuit decisiv la cariera unor femei cu prenumele Elena. Iliescu, de bine de rău, a asigurat stabilitatea societății românești în primii ani de după ’90. Iar Petre Roman, s-o recunoaștem, arată surprinzător de bine la cei 70 și ceva de ani pe care îi are.

      (Citează)

  10. Azi am avut de 2 ori cate 3 ore pentru TV, asa ca m-am uitat la The Irishman si la Avengers: Endgame

      (Citează)

  11. Am încercat sa ma uit la el dar inca nu l-am terminat, e prea lungit si totuși incomplet. As fi preferat ceva mai scurt mai la subiect cu mai mupte explicații gen seria Explained by VOX.
    In plus nu strica o recunoaștere si o scuza de la CTP pentru politica editorială de la ziarul lui.

      (Citează)

  12. Cate ceva din ce ai spus pe finalul articolului am gasit intr-o serie buna de materiale date la Stirile PRO TV pana la finele anului 2019 si intitulata ” Dupa 30 de ani”.
    Mi-a placut cum au fost prezentate pe diverse teme (inclusiv stil de viata, cultura , sport- poate insuficient acoperite acestea din urma de alte demersuri asemanatoare) toate transformarile profunde din societatea romaneasca a ultimelor 3 decenii.
    Uite aici si linkul unde gasesti toate aceste materiale:
    https://stirileprotv.ro/stiri/dupa-30-de-ani/

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus