un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube.

Tack, Marie!

10 Dec 2019  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Când eram tânăr fecior, adică prin liceu și după aceea, am ascultat mult Roxette. Mult de tot, foarte mult Roxette. Formația suedeză a fost și va rămâne întotdeauna printre preferatele mele și o consider una dintre cele mai bune.

Știam versurile de la toate melodiile. Încă le știu, de fapt. Mi-au rămas întipărite în memorie, deși nu am intenționat asta; îmi vin pe limbă cuvintele imediat ce aud melodia pe fundal, indiferent că vorbim de Listen to Your Heart, Salvation, Queen of Rain sau It Must Have Been Love. Mă bucură asta pentru că îmi aduce aminte de niște ani frumoși din trecut. Cere-mi să fac o listă cu cele mai bune melodii Roxette și nu voi ști unde să mă opresc.

Marie Fredriksson, solista formației, a murit ieri la vârsta de 61 de ani. A fost diagnosticată în 2002 cu cancer la creier, o tumoare malignă pe care a încercat să o elimine cu diverse operații, unele ducând la paralizie parțială sau imposibilitatea de a mai citi. Tratamentul a fost cu suișuri și coborâșuri, iar finalul l-am aflat astăzi.

Marie Fredriksson merita o viață lungă și fericită pentru cât de mulți oameni a făcut la rândul ei, prin muzică, fericiți, nostalgici, melancolici, visători sau îndrăgostiți. M-am convins de mult că oamenii nu trăiesc după cât merită (sau nu), iar moartea sosește fără o noimă clară, așa că nu pot să spun decât “mulțumesc pentru toată muzica mișto, Marie!”.

  18 comentarii

 1. R.I.P. Marie! Nu am fost un fan Roxette, dar mi–au placut piesele lor. Am fost foarte trist cand am aflat vestea.

    (Citează)

 2. Formația preferata a mamei, și acum am casetele cu muzica lor.
  Și pe mine m-a întristat vestea.

    (Citează)

 3. Poate sunt eu nebun si mi s-a deranjat cronologia in cap, dar azi cand am vazut mesajul pe whatsapp de la sotie, eu deja fredonam in cap de minute bune Listen to your heart ( fara sa fi ascultat Roxette in ultimele zile)
  Daca ar fi sa aleg o favorita, cred ca e Milk and toast and honey…
  Multumesc Marie!!

    (Citează)

 4. Se zbârlește părul pe mine. De o săptămână numai Roxette am ascultat. Acum am aflat.
  Joyride… Preferata.

    (Citează)

 5. Au fost si preferatii mei si inca ii ascult destul de des. Odihneasca-se in pace!

    (Citează)

 6. Da, suedezii astia stiu sa faca muzica…

  RIP Marie,

  It must’ve been love …but it’s over now , mai bine asa decat sa se chinuie inutil, eu unul asa as prefera.

    (Citează)

 7. Una din formatiile mele favorite. Am avut norocul sa ii vad in 2011 la Zone Arena in concert. A fost mai bine decat ma asteptam. RIP

    (Citează)

 8. Primele “bluzuri” dansate pe la “bairamuri” au fost pe muzica lor.
  Noapte buna, Marie. Multumim.

    (Citează)

 9. Da suedezii chiar stiu sa faca muzica. Acu’ vreo 2 ani i-am descoperit de exemplu pe Meshuggah (tarziu, stiu) si am devenit practic obsedat :-)

  Mi-a placut si Roxette, cui nu i-a placut. Si ace of base, si abba.

    (Citează)

 10. E al 2lea artist după MJ a cărui dispariție parcă mă afectează personal. Oare cum o să mă simt când se va duce unul de la DM.

    (Citează)

 11. O veste tristă. Odihnească-se în pace!

    (Citează)

 12. Geo:
  S a chinuit vreo 17 ani. N a fost nimic usor aici

  N-am stiut.merci de info

  revin la metoda mea preferata, mai bine repede si scurt decat 17 ani de suferinta pentru tine si ceilalti…

    (Citează)

  • Păi, scrie chiar in articolul la care ai lasat comentariul. Te-ai grabit si n-ai avut timp sa citesti tot, nu-i asa?! Dar sa lasi comentariu ai avut timp…

     (Citează)

 13. Cred ca de la Pretty woman și It must have been love am aflat de ei și muzica lor care mi-a plăcut.

    (Citează)

 14. imihai:
  E al 2lea artist după MJ a cărui dispariție parcă mă afectează personal. Oare cum o să mă simt când se va duce unul de la DM.

  Dave era sa se duca de 2 ori si l-am primit inapoi. Thank the Lord for small mercies! (Blasphemous Rumours)

    (Citează)

 15. Marean:
  Da suedezii chiar stiu sa faca muzica.

  Dap. Ai ascultat Ghost? Sunt foarte tari. Ultimul album – Prequelle – e foarte usor de recomandat.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus