un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: HP Elite Dragonfly este ultrabook-ul perfect pentru mediul corporate

19 Dec 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

21 comentarii

HP Elite Dragonfly este o surpriză foarte plăcută. Un ultrabook business extrem de ușor (fix 1 kilogram!), cu hardware bun, cu design optimizat pentru mediul corporate/enterprise pentru cei ce au nevoie de un laptop ușor și manevrabil cu care să alerge între meetinguri, calluri, clienți și work from home.

Și nu doar că-i foarte ușor, dar este și convertibil 2-în-1, are ecran tactil și include în pachet un stylus, plus un încărcător de dimensiunea unui powerbank.

Specificații HP Elite Dragonfly:

  • procesor de la Intel Core i3-8145U până la Core i7-8565U cu placă grafică Intel UHD Graphics 620, cu 8 sau 16 GB memorie RAM
  • ecran de 13,3 inchi, tactil, Gorilla Glass 5, rezoluție Full HD sau 4K, opțiune și de privacy screen
  • sunet Bang & Olufsen, 4 difuzoare
  • stocare pe SSD tip SATA, PCI-Express sau PCI-Express cu Intel Optane, între 128 GB și 2 TB
  • wireless 802.11ax, opțiune și de model LTE Cat 16
  • 2 porturi Thunderbolt USB-C cu USB Power Delivery 3.0, 1 USB-A 3.1 Gen1, 1 HDMI 1.4, 1 combo microfon+căști
  • webcam 720p, cititor de amprente, tastatură iluminată, diverse software-uri de securitate și control pentru mediul enterprise
  • baterie 4 celule, 56 Wh, încărcător 65 W
  • dimensiuni 30,4 x 19,75 x 1,61 cm, greutate începând cu 990 de grame
  • Windows 10 Home, Pro sau Enterprise
  • mai multe informații găsiți pe site-ul oficial.

Preț: de la 9.000 de lei, în funcție de configurație, la eMAG.

ACCESORII INCLUSE

Pachetul meu a inclus laptopul, încărcătorul și un stylus activ cu câteva vârfuri de rezervă.

Am fost plăcut impresionat de încărcător, care-i cam de dimensiunea unui pachet de țigări și foarte ușor, plus că are cel mai lung cablu văzut de mine până acum la un laptop, cred că aproape 3 metri cu totul, ceea ce este mereu un avantaj pentru momentele când priza este la distanță, de exemplu când ții o prezentare de pe vreun podium sau ceva. Plus că-i de 65W când multe alte ultrabook-uri vin cu unele de 45W, și folosește un port USB-C pentru încărcare.

CUM ARATĂ HP ELITE DRAGONFLY

Am testat acum vreo două luni un HP Spectre x360 13 care avea finisaje foarte elegante. Elite Dragonfly nu-i chiar la acel nivel, se vede că este un laptop de muncă, nu de “laudă”, dar este totuși foarte aproape.

Construcția per total este de calitate excelentă. Carcasa este metalică, iar întreg ultrabook-ul este foarte subțire, doar 1,6 cm, și de o culoare albastră plăcută, serioasă, fără tușe de argintiu sau auriu pe carcasă, dincolo de logo-ul HP stilizat de pe capacul monitorului. Balamalele au forța de prindere exact potrivită pentru ca ecranul să fie ușor de rotit, dar să nu se miște.

 

Ecranul are o ramă destul de îngustă și este acoperit cu sticlă Gorilla Glass 5, iar opțional poate fi dotat cu un privacy screen, adică un filtru care poate fi închis și deschis dintr-o tastă, astfel încât doar persoana aflată în fața monitorului îl poate vedea.

Este un 2-în-1, așa că poate fi utiliza în modul laptop, stand, cort și tabletă, cum li se spune uneori (ok, eu le zic așa). Cred că știți deja diverse scenarii unde fiecare mod poate fi util, de exemplu pe o măsuță mică de avion folosești mult mai ușor modul stand, iar cel tabletă este util pentru momente de browsing lejer sau de citit documente în format portrait, poate cu stylusul în mână pentru adnotări.

Ultrabook-ul este incredibil de ușor cu o masă de doar un kilogram. Când l-am primit, în cutie standard de carton, m-am întrebat dacă nu cumva este goală. Elite Dragonfly zici că-i aluat de pizza, îți vine să-l învârți cu o mână pe deasupra capului. În opinia mea, un astfel de laptop este perfect pentru oamenii care călătoresc des sau pentru stilul modern de corporație în care de la middle-management în sus poți petrece ziua doar alergând între săli de ședințe, meetinguri și clienți. Este genul de ultrabook pe care uiți că-l ai în geantă sau rucsac, iar să-l duci în mână de colo-colo nu reprezintă un efort.

Conectivitatea este bună. Cele două porturi Thunderbolt sunt foarte bune în mediul business pentru posibilitatea de transfer rapid de date și pentru conectarea la unul sau mai multe monitoare externe. Ambele porturi suportă și standardul USB Power Delivery 3.0 și pot alimenta cu până la 15W un dispozitiv extern.

Există și un port USB de dimensiune standard și este tot unul rapid, USB 3.0 Gen 1, ceea ce înseamnă compatibilitate directă cu tot felul de accesorii, plus ieșire HDMI de dimensiune normală, ceea ce, din nou, face conectarea foarte ușoară la proiectoare sau televizoare, că un cablu HDMI normal găsești pe oriunde.

Butonul on/off se află pe lateral, nu pe tastatură, și tot pe lateral se află și un sertar pentru o cartelă nano-SIM, dacă laptopul este echipat și cu modem 4G. Asta înseamnă că nu are cititor de carduri SD sau microSD. Nu-i voi reproșa asta foarte mult, în mediul corporate nu prea se lucrează cu fotografii, iar un cititor de carduri USB 3.0 costă foarte puțin.

Pe lângă conectivitatea internă excelentă, și cea wireless este foarte bună. Cum ziceam, laptopul poate fi dotat cu modem 4G, unul dintre puținele cu așa ceva (deși în România depinzi de configurațiile comandate de distribuitori, de fapt), iar pe partea de wireless suportă noul Wi-Fi 6, adică 802.11ax cu o placă de rețea Intel AX200, care-i un model MU-MIMO 2×2 ce include și Bluetooth 5.0.

Tastatura este bine făcută, cu text citeț și iluminare interioară albă reglabilă în câteva niveluri. Sub ea se află un touchpad așezat simetric, iar în dreapta acestuia un cititor de amprente pentru autentificare biometrică. Tastele sunt suficient de silențioase pentru a nu deranja pe cineva, iluminarea are puțin bleeding pe lângă taste, iar întreaga tastatură scrie în specificații că este “spill resistant”, deși n-am testat asta pentru că de obicei nu arunc cu apă în laptopuri.

Elite Dragonfly are pe tastatură și câteva butoane utile doar în mediul business. Unul deschide direct aplicația de Calendar, că se lucrează des cu ea în corporații. Ai direct butoane pentru închis și deschis calluri, buton de mute microphone (ceea ce nu cred că am mai văzut pe alte laptopuri) și altele asemenea.

Sunt patru difuzoare pe acest laptop. Două de-o parte și de alta a tastaturii și două sub laptop, astfel încât să ai sunet puternic indiferent de modul în care îl utilizezi. Calitatea audio este excelentă, apropo.

Webcam-ul de deasupra ecranului are un capac mecanic, așa că poți astupa camera glisându-l deasupra acesteia. Nu m-ar mira ca așa ceva să fie deja o cerință obligatorie prin unele companii.

HARDWARE ȘI PERFORMANȚĂ

Laptopul testat de mine chiar a fost unul de test, scria mare asta și pe el, și din acest motiv nu intru în multe detalii privind hardware-ul pe care l-am testat eu. Vă zic scurt că am avut un Core i5-8265U cu 8 GB memorie RAM, ecranul Full HD și cel mai slab SSD dintre cele disponibile, adică 128 GB SATA.

După cum am scris însă în specificațiile de sus, hardware poți urca până la Core i7-8565U, procesor pe care-l am și pe propriul meu laptop și vă pot spune că-i foarte bun în majoritatea sarcinilor, și la 16 GB memorie RAM.

Laptopul testat de mine stătea însă foarte bine în testele PCMark de Home, Work și Creative tasks, unde se simulează timp de vreo oră diverse editări de fișiere, videoconferințe, învârteală de fotografii și documente șamd. Rezultatele sunt mai jos și puteți vedea cam pe unde se clasează Elite Dragonfly în comparații generale.

De fapt, singurul lucru pe care-l pot reproșa acestui model este că nu-i disponibil și cu procesoare Intel din cea mai recentă generație, dar când l-am dus înapoi după teste și am schimbat două cuvinte cu omul de la HP, mi-a spus că în curând va apărea și o astfel de versiune. Procesoarele mai noi cresc suplimentar autonomia bateriei, care oricum este bună și pe acesta.

Ecranul meu a fost cel Full HD de 400 nits luminozitate. Este un IPS eDP cu culori bune, dar fără a excela la acest capitol, iar luminozitatea mi s-a părut suficientă. Există însă opțional un ecran Full HD de 1000 nits, dar cred că o astfel de luminozitate este necesară doar dacă munciți cu el în soare puternic sau aveți nevoie de efecte HDR (în mediul corporate?).

Sistemul audio este excelent, printre cele mai bune pe care le-am văzut vreodată pe un ultrabook sau chiar laptop. Difuzoarele, făcute cu tehnologie Bang & Olufsen, dau un sunet puternic, limpede, foarte bun pentru voce și muzică. Poate cel mai bun sistem audio de pe un ultrabook în acest moment, atât de bine sună acele mici difuzoare, fără distorsiuni nici la volum puternic, indiferent că le folosești la videoapeluri sau la urmărit filme sau ascultat muzică.

Mai mult, software-ul B&O de la bord are și o opțiune de anulare activă de zgomot. Elite Dragonfly are două microfoane și îl poate folosi pe unul dintre ele pentru a analiza zgomotul ambiental pentru a-l reduce în calluri, ceea ce este un alt beneficiu plăcut.

Stocarea modelului testat de mine era un SSD de 128 GB, ceea ce nu vă recomand, că doar Windows ocupă acum vreo 50 GB. Luați minim 256 GB la un laptop nou, chiar 512 GB dacă lucrați cu fotografii sau filme. SSD-ul de pe modelul meu de test nu era ceva remarcabil, a dat un 550 MB/s citire și 322 MB/s scriere în CrystalDiskMark 7, dar în opțiunile de configurare ale unui Elite Dragonfly există și SSD-uri PCI-Express x4 de până la 2 TB, plus unele care au și 32 GB de memorie Intel Optane H10, care accelerează foarte mult anumite operațiuni de citire și scriere.

V-am spus deja ca partea de conectivitate este foarte bună, cu Thunderbolt, un port USB-A și un HDMI de mărime normală, plus WiFi 6 la bord. Semnalul wifi a fost normal în testele mele, nimic rău de raportat pe aici. Există și cititor de amprente pentru autentificare rapidă, alt hardware bun în mediul corporate și nu numai.

SOFTWARE

Laptopul meu a venit cu Windows 10 Pro, care-i mai bun pentru mediul corporate deoarece include tot felul de servicii pentru securitate, rețele, administrare remote și altele utilizate de obicei în astfel de companii.

HP include mult software tot pentru monitorizare-securizare-mentenanță. Există HP Sure Sense, care îmbunătățește protecția la atacuri, și Sure Run, care monitorizează ca programele să fie la zi. HP Sure Click adaugă securitate “hardware-enforced” pentru browser. Există protecție la BIOS și inclusiv un modul de memorie opțional din care se poate face recover rapid și sigur la sistemul de operare, funcție numită HP Sure Recover with Embedded Reimaging Gen2.

Apoi vine partea de monitorizare. Există un HP Support Assistant în care vezi starea bateriei și a stocării și poți rula diverse teste pe rețelistică, audio și altele. Mai ai Power Manager, Hardware Diagnostics și altele. Desigur că le poți dezinstala dacă nu le vrei, dar de obicei prin companii decide cineva de la IT ce astfel de utilitare se utilizează.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte ușor, cu adevărat ultra-portabil.
  • Sunet excelent.
  • Conectivitate foarte bună.
  • Taste speciale pentru mediul corporate.
  • Destul de scump.

CONCLUZIE

HP Elite Dragonfly mi s-a părut unul dintre cele mai bune ultrabook-uri pentru mediul business. Ușor de 1 kilogram, conectivitate bună, performant, design plăcut, chiar nu i-am găsit nimic de reproșat. Prețul este mare, dar portabilitatea în aceste condiții costă.

Preț: de la 9.000 de lei, în funcție de configurație, la eMAG.

    21 comentarii

  1. Nu stiu de ce dar mi se pare cam scump, chiar si pentru mediul business. Singurul avantaj real pare a fi greutatea.
    Cu autonomia cum sta?

      (Citează)

  2. Cel putin 5% din materialul din cate este produs este plastic recuperat din oceane.

      (Citează)

  3. Lol ce țeapă. De banii ăia iei un Iphone full,

      (Citează)

  4. Este nejustificat de scump, mult prea mic, procesor doar i3 si mizeaza doar pe hipstereala si nevoia de a fi cool pentru a-l vinde. Daca puneau un procesor i5 sau i7 in acei bani intelegeam, era un produs deosebit din toate punctele de vedere si putea comanda un pret premium.

    Ca idee acum scriu de pe un laptop de 13.3″ si este OK pentru folositul pe o perioada redusa de timp. Daca l-as folosi intotdeauna si constant, m-ar obosi ecranul mic si faptul ca automat toate ferestrele si aplicatiile ar fi mici.

      (Citează)

  5. Neah… tot X1 Carbon e șef pe business…

      (Citează)

  6. 9000 ron excel/instagram machine.

      (Citează)

  7. Este incredibil de scump. HP sunt niste magari, fac overprice in special in segmentul business, si livreaza niste prostii. Avem la firma latest and greatest G5 workstation laptop. E rapid, nu zic nu, dar e groaznic cand il bagi in docking station, sunt momente cand monitoarele pica, si trebuie ori forced shutdown or sa tot scoti si sa bagi mufa de la docking station pana merge.

    Plus, la toate HP-urile de pana acum, tastaturile au fost nasoale, si ca design (tastele directionale sunt foarte greu de folosit) si ca realizare fizica.

    Ca alternative mult mai bune si mai ieftine:
    Thinkpad T590 (15.6” – 1.79 kg – 6000 lei): https://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/lenovo/156-thinkpad-t590-fhd-ips-procesor-intel-core-i5-8265u-6m-cache-up-to-390-ghz-8gb-ddr4-256gb-ssd-gma-uhd-620-win-10-pro-black-1/

    Lenovo Thinkbook (13.3” – 1.32 lg – 4900 lei): https://www.pcgarage.ro/notebook-laptop/lenovo/133-thinkbook-13s-iwl-fhd-ips-procesor-intel-core-i7-8565u-8m-cache-up-to-460-ghz-16gb-ddr4-512gb-ssd-gma-uhd-620-win-10-pro-mineral-grey/

    (am pus greutatile pentru ca articolul lauda HP-ul fix la greutate; altfel si la specificatii modelele de mai sus spulbera HP-ul; si inca nu m-am dus in zona ed Legion Y740 care nu numai ca arata super serios (daca ii opresti luminile) dar specificatiile sunt geniale pentru pretul cerut).

    Nimic nu arata mai mult business-for-real ca un Thinkpad. Iar tastatura este cea mai buna de pe orice laptop.

      (Citează)

    • Salut! Ce compari tu nu are nicio legatura. Thinkbook e un produs consumer, iar Thinkpad este inferior acestui produs… Are si HP echipamente in aceste segmente insa nu despre asta e vorba in acest review… ci despre un produs absolut nou si care chiar e WOW… nu are termen de comparatie cel putin in acest moment.
      Chiar si comparand cu Lenovo ThinkPad X1 Yoga care e unul dintre produsele de top gama business Lenovo, HP Dragonfly are in plus: wifi 6, suita superioara de software si securitate, dimensiuni reduse si greutate redusa (0.99kg HP versus 1.36Kg Lenovo)… Up to 1000 nits with Privacy screen versus ThinkPad Privacy Guard panel brightness up to 380 nit, plus durata baterie de pana la 24.5 ore, pt un GM / Middle Management astea sunt elemente care chiar fac diferenta. Asta nu e genul de produs cu care dotezi toata corporatia, cu siguranta…
      Perceptia asupra gamei ThinkPad se datoreaza trecutului glorios IBM, chinezii de la Lenovo au reusit sa faca dintr-un produs de traditie business, unul consumer ieftin si de duzina. Vezi ca la tastatura HP Dragonfly ai si butoanele dedicate solutiilor colaborative de tip audio – video conferinta – importante in mediul corporate – ceea ce la Lenovo nu ai. Iar faptul ca mentionezi gama Legion care e de gaming si nu are nicio treaba cu business-ul demonstreaza ca analiza ta nu este una corecta si coerenta. Vezi ca are si HP gama OMEN care e f tare.

        (Citează)

    • @BogdanM: singurul cu care ar putea concura este acel Thinkpad de 13,3 inchi, că nu știu de ce-mi arăți laptopuri de 15,6 inchi sau unele de gaming într-o comparație pe portabilitate, autonomie și ușurință de utilizare în zona corporate.

      Thinkpad nu are Thunderbolt, care-s scumpe de licențiat, este cu 30% mai greu, ceea ce este o diferență mare, arată mult mai banal, are baterie cu 20% mai mică, sistem audio probabil mult mai slab și, dacă-i ca restul de Lenovo văzute de mine, un încărcător cât o cărămidă.

      Lenovo face produse bune, dar cel indicat de tine nu concurează cu acest HP Dragonfly. Faptul că au același procesor este ca și cum ai spune că toate mașinile sunt la fel pentru că au 4 roți.

        (Citează)

  8. pentru cine e review-ul?
    daca laptopul e pt corporate, te duci maine la birou si il loc de vechiul hp il gasesti pe asta.

    mai conteaza cat ram sau ce proc are? sau cat costa?
    conteaza sa fie usor sa il cari prin sali de sedinta sau in ghiozdan spre casa.

    9000 de lei e un pret informativ pt retail. pe contract, cand iei 2-3000 de bucati.. costurile sunt altele

      (Citează)

    • Și dacă iei 10, că de obicei ai contract cu o firmă de IT, discount-uri șamd, plus că faci calculul la preț fără TVA.

      Asta e mai puțin important. Oamenii care fac achiziții corporate știu aceste lucruri.

        (Citează)

  9. i3 la 9000 lei? Nici nu am citit mai departe.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus