un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Ce se va întâmplă cu Uber Eats sau Glovo dacă vine iarna grea?

18 Dec 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

20 comentarii

JD Salinger se întreba, în De veghe în lanul de secară, ce se întâmplă cu rățuștele din lacul din Central Park atunci când apa îngheață. Le ia cineva de acolo? Cine? Unde le duce? Eu sunt mai modern și mai orientat către propriul maț, așa că mă întreb ce se va întâmplă cu livratorii Uber Eats pe bicicletă odată ce vine vremea foarte rece, zăpada și mocirla.

Uber Eats a trimis recent un comunicat de presă despre clasamentul celor mai populare mâncăruri în… zona Europa, Orientul Mijlociu și Africa. Și cum această zonă este foarte mare, a ieșit un top care nu ne privește absolut deloc, ba chiar ei prezic că în 2020 vor deveni populare jackfruit-ul, tempeh-ul și kombucha, ceea ce din nou simt că nu are legătură cu România. Apoi aflăm că în top 20 căutări în România în 2019 nici măcar nu intră burgerii, ba chiar în top 5 avem trei căutări vegetariene (falafel, vegan și vegetarian). Da… nu cred asta.

Totuși, comand destul de des pe Uber Eats, în special câte un kebun de la Condimental pentru că aici în zona Tineretului opțiunile sunt foarte limitate dacă nu vrei shaorma, burgeri și alte chestii, iar Condimental este printre cele mai bune preparate ce pot fi comandate. Am luat odată și un burger de la Brooklyn Burger, a fost foarte bun.

Chiar și acum, unii livratori vin roșii în obraji de la frig și extenuați de efortul făcut la zero grade C, iar mâncarea este rece, că o simplă geantă termoizolată nu poate face minuni pe astfel de temperaturi. Cred că o comandă din 5 mi-a fost livrată cu mașina, nu cu bicicleta, până acum.

Care o fi planul după venirea adevărată a iernii? Mai ies cei cu biciclete pe teren? Mai merită să comanzi, dacă mâncarea vine rece? Ok, se poate încălzi rapid la microunde, dar pot toți clienții să facă asta? Mai câștigă livratorii suficient pentru a merita efortul făcut pe frig și zăpadă?

Bănuiesc că și Glovo are aceleași probleme, că acolo mi se pare că toți sunt pe biciclete.

    20 comentarii

  1. Uber rezolva simplu, introduce surge si la Eats. Esti cu adevarat flamand? Dai 50 de lei si vine un baiat pe patine.
    Glovo sunt spanioli, sunt de parere ca zapada e o chestie care se intampla numai in Andora, in vacanta.

    E greu cu livratul de mancare in Bucuresti, prin orice mijloace. Eu am renuntat la lupta. In timpul saptamanii aleg ceva care e in “walking distance” si ma duc si mananc acolo. Nu am foarte multe optiuni, dar macar e mancarea calda, termin mai repede, ma si misc un pic, scap si de aruncatul unui milion de caserole, pungi, tacamuri de plastic pe care nu le-am cerut.
    Daca e sa comand trebuie sa incep procesul cu vreo 2 ore inainte sa mi se faca foame si sa sper ca ajunge totul ok, ca nu incurca restaurantul comanda, ca nu sunt in sedinta cand suna curierul ca nu gaseste adresa.

      (Citează)

  2. Ei, ce să zic, probleme existențiale. Te alinți și tu.

      (Citează)

  3. N-ai idee cati bambleci merg iarna cu bicicleta/scuter.

      (Citează)

  4. Pe zapada este ilegal sa mergi cu bicla.
    Eu ma gandesc la altceva. Ma uit la ei cat de tare merg si ma gandesc cat aer poluat, direct de pe teava de esapament trag in plamani.

      (Citează)

  5. Holden Vitamin Caulfield

    18/12/2019 la 8:34 AM

    Salinger, cu un singur L, te rog nu te supara.

      (Citează)

  6. Scad comenzile și oamenii își cauta altceva de muncă. Ca greierele din fabula. Ieri m-a sunat un băiat care aplicare la un anunț de angajare și era în situația asta.

      (Citează)

  7. Eu am un prieten care lucreaza la Glovo. A zis ca pe perioada iernii a renuntat sa livreze tocmai din cauza frigului si mai ales ca primeste acelasi “salariu” ca pe timp de vara, chiar daca teoretic mucneste mai mult pentru ca sunt mai putini curieri si el trebuie sa preia mai multe comenzi. Si hai, cu mancarea mai e cum mai e, dar cand te trimite sa livrezi un pachet sau un plic ceva care e urgent, cum naiba te descurci pe polei.

      (Citează)

  8. Imi place ca articolul si titlul sunt scrise ca si cum e prima data cand vine iarna de cand exista uber eats/ glovo.
    :-)

      (Citează)

  9. La glovo am înțeles ca se poate livra si pe jos, deci se rezolva problema cu livrarea pe zăpadă cu bicicleta.
    Cel mai probabil daca o sa vina iarna grea cu zăpadă o sa iasa multi livratori de pe platformă o sa crească surge ul si atunci aia rămași o sa castige mai bine si o sa le convină sa livreze.
    Frigul nu e problema, ca te încălzești mergând cu bicicleta, mai ai si geanta pe stapte care la fel iti tine de cald, singura chestie e ca trebuie sa ai pantalonii buni sa iti tina de cald. Zăpada e singurul inamic al bicicletei.

      (Citează)

    • Ghita Ciobanu

      18/12/2019 la 9:46 AM

      Daca GLOVO creste taxa, iti dai seama ca or sa scada si comenzile , decat sa dai 40 lei pe transport pt 2km , mai bine te imbraci si te duci sa iei sau sa manci acolo cum zicea jon mai sus.

        (Citează)

  10. In ultimii ani iarna in romania inseamna o saptama cu zapada, in rest ploi si ceață.
    Daca nu vor functiona UberEats sau Glovo poti comanda direct din supermarket, Auchan si Carrefour livreaza si mancare gatita transportata cu masina.

      (Citează)

  11. De vreo 6 ani, singura data cand am comandat ceva a fost acum 2 luni. O pizza. In rest, miscarea face bine si, daca mi-e lene sa ies din casa, un burger se face in 10 minute.

      (Citează)

    • Oricum, iesi mai ieftin si mai rapid daca te duci sa tu mananci, decat sa comanzi.

        (Citează)

    • @ Kopa_Kopan N-as zice ca iesi neaparat mai ieftin daca mananci direct acolo, preturile sunt aceleasi iar taxa de livrare ai lasa-o oricum ca bacsis daca ai merge acolo. Plus ca acolo garantat mai comanzi si ceva de baut, in timp ce acasa poti linistit sa bei o bere luata din supermarket sau apa plata. Nici mai rapid nu as zice ca e sa mananci la restaurant, baietii care livreaza ajung in vreo jumatate de ora, restaurantul sa zicem ca e aproape, dar tot faci 10 minute dus, 10 minute intors, plus vreo 15 – 20 de minute de asteptat acolo pana iti iau comanda, pana prepara mancarea. In cel mai bun caz, dureaza cam la fel.
      Asta daca vorbim de comandat acasa, pt ca atunci cand comanzi la birou intr-adevar e mai rapid sa mananci direct acolo, ca meniul zilei trebuie doar pus in farfurie, restaurantul e probabil la parterul cladirii deci nu ai de mers pe jos, etc.

        (Citează)

  12. Livratorii Uber si Glovo sunt platiti cu vreo 15-18 lei per livrare, deci daca cineva livreaza 8 ore intr-o zi, face probabil undeva pe la 150 lei (minimum) pe zi si vreo 3000 lei pe luna, muncind luni – vineri. Iar avand in vedere ca este o munca complet necalificata, care necesita 0 cunostinte de orice fel, mi se pare ca este mai mult decat bine platita comparativ cu alte joburi similare, de exemplu o vanzatoare la Mega castiga probabil cam jumatate. Prin urmare, nu imi e mai mila de baiatul care livreaza iarna prin frig decat imi e de orice alt muncitor necalificat care lucreaza afara si care probabil e platit mult mai prost, cum ar fi paznicii.
    Problema cu mancarea rece este intr-adevar una reala si singura solutie pe care o vad pe timp de iarna este sa le captuseasca rucsacii cu extra folie izolanta si sa reduca aria de livrare, sa fie maximum 15 minute de mers pe bicicleta de la restaurant la client.

      (Citează)

  13. Sunt acum la birou…..afara este soare si frumos….desi suntem in decembrie…si nu pot sa ma intreb….

    De unde vede baiatul asta Radu iarna cu zapada si multa umezeala ?

    Ca de cativa ani incoace avem temperaturi cu 2 cifre in decembrie….s

      (Citează)

  14. azorel: Chiar și acum, unii livratori vin roșii în obraji de la frig și extenuați de efortul făcut la zero grade C, iar mâncarea este rece, că o simplă geantă termoizolată nu poate face minuni pe astfel de temperaturi. Cred că o comandă din 5 mi-a fost livrată cu mașina, nu cu bicicleta, până acum.

    Pai e simplu, pe timp de iarna, doar o comanda din 5 iti va fi livrata cu bicicleta, iar restul cu masina. Probabil ca o parte din cei care livreaza pe bicicleta, care au noroc sa aiba ceva pe 4 roti (sau masina parintilor care zace in parcare), vor continua sa livreze si iarna, la niste costuri mai mari. Sau vor folosi un scuter. Restul, probabil ca vor sta acasa cateva zile, cat e polei/ ninsoare.
    La urma urmei, avem ierni din ce in ce mai blande, cel putin in Bucuresti, asa ca nu cred ca vor sta prea mult pe bara.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus