un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Formatul emisiunilor Digi24: un invitat zice doar minciuni și ceilalți se zbat să le demonteze

19 Dec 2019  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Majoritatea emisiunilor de la Digi24 au următorul format: moderatorul (Prelipceanu, Tompea, Manolache și alții) invită reprezentanți ai diverselor partide politice pentru a discuta despre subiectele zilei. Omul de la PSD vine și toarnă acolo cu vervă de zile mari toate minciunile posibile.

Băi, toate minciunile posibile! PNL a crescut deficitul bugetar. Iohannis a manevrat din umbră. Orban va scădea pensiile. Toate probleme țării sunt din vina PNL, că au stricat totul într-o lună la putere, iar în vremea PSD umblau câinii cu covrigi în coadă. Firea este perfectă, Bădălău voia de fapt să zică altceva, Olguța n-a fost rasistă. Dragnea did nothing wrong!

Toți ceilalți invitați se ceartă acolo ca la mahala pentru a demonstra că sunt doar minciuni, că nu-i adevărat, că e vina PSD atunci când este. Iese un mare scandal, ceartă din aceea pe 2-3 voci, la pachet cu “lăsați-mă să vorbesc, că eu nu v-am întrerupt” și alte asemenea clișee. Câștigătorul este cel care vorbește cel mai tare.

La finalul emisiunii nu iese nici o concluzie. Tu, ca telespectator, n-ai câștigat nimic, n-ai auzit nici o opinie, ci doar minciuni pe care alții încearcă să le demonteze. Dacă sunt prea multe minciuni, nici nu e timp să le combată cineva pe toate și, per total, sunt sigur că mulți telespectatori rămân cu impresia că unele sunt adevărate.

Îmi aduc aminte de o emisiune memorabilă în care un deputat sau ceva de la PSD a îndrugat numai fake news din alea crunte, de mă cruceam ca o babă bisericoasă. La final este întrebat, în treacăt, câte grădinițe a făcut PSD-ul din cele 2.500 promise prin programul de guvernare al lui Dragnea. “În jur de 1.000 de grădinițe!”, zice omul cu o siguranță ieșită din comun. Trei minute mai târziu, după niște verificări, reiese că au făcut doar 184 de grădinițe din cele 2.500 promise. “Da, eh… 184”.

Moderatorii (cu excepția Teodorei Tompea, care este mai incisivă) nu fac nimic ca să le taie rapid vorba celor care spun minciuni pe față. Îi lasă să se desfășoare pentru că discuțiile în contradictoriu și scandalul ușor ce vor urma probabil atrag audiență, deși în practică sunt o lipsă de respect pentru telespectator. La un moment dat, după câteva zile cu astfel de emisiuni, mai ales în preajma alegerilor, mi s-a luat. Imediat ce începea o emisiune și vedeam primele semne despre ce urmează, schimbam canalul pe altceva.

    27 comentarii

  1. Tu poate nu vrei sa vezi asta, altii vor… Eu am zis ca nu ma mai uit. Era practic ultimul canal la care ma mai uitam la TV. Stirile de dimineata si “power off”. Oricum totul se repeta la nesfarsit.

      (Citează)

  2. Ca să nu observe lumea că DE FAPT votează împreună la fel diverse minuni, inclusiv mai multă pușcărie pentru rahaturi.

    Cine vă pune să îi priviți ?

      (Citează)

  3. La fel ca tine am început să procedez și eu, și asta în condițiile în care până să se ajungă aici eram unul dintre următorii fideli ai Jurnalului de seară. Din păcate însă, lui Prelipceanu îi lipsește acea spontaneitate/incisivitate care l-ar putea face să combată mai eficient lăturile debitate de unii în platou, de cele mai multe ori fiind doar martor tăcut la ceea ce turuie invitații. Exemplul cel mai notabil cred că e de atunci când a avut-o invitată pe Firea. A, unde mai pui că Digi24 încă mai rulează și acum la greu campaniile PMB plătite din (mulți) bani publici.

    Pe de altă parte, zilele astea am văzut că Digi24 a fost sancționat cu somație publică de către CNA, pentru că în cursul lunii noiembrie nu au prezentat “în mod imparţial şi cu bună-credinţă” ceva informații despre două spitale din București. Păi dacă Digi24 e sancționat pentru imparțialitate și rea-credință, pe același principiu cred că Antena3 sau RTV ar fi trebuit închise demult de către același CNA.

      (Citează)

    • Digi24 mereu a avut o atitudine favorabilă cu Firea.

        (Citează)

    • Voi chiar nu înțelegeți că Digi are nevoi, autorizatii, contracte cu Primăria, cu puterea? La datoriile pe care le are Digi, ar fi in stare sa pună tabloul cu Firea in fiecare birou.
      Si doar nu-i bănuiți pe multi de la Digi ca sunt si purtători de creier!

        (Citează)

  4. “Audienta creste, luna trece, salariul merge.” – C. Prelipceanu

      (Citează)

  5. “Băi, toate minciunile posibile! Orban va scădea pensiile”

    Cum vine asta? S-au pronuntat deja astrologii?

    cat despre “PNL a crescut deficitul bugetar” e cat se poate de adevarat si cu soarecele de Catu la butoane nu cred ca se va imbunatati ceva.

      (Citează)

    • Da! Asa este! Nu PSD-ul a nenorocit bugetul in 3 ani! PNL-ul a facut-o intr-o luna! Niste nenorociti dom-le, cu Catu ala in frunte!

      Ba cat va mai suporta pamantul asta?

        (Citează)

    • Varucu daca nu te vedea pe ArenaIT puteam sa jur ca esti postac la ce prostii spui mereu. Iti sugerez sa-ti schimbi sursele de informare pentru ca sigur sunt proaste si aliniate. Vezi ca se fac anual calculele, nu la 3 ani iar PSD-ul asa ciuma a iesit pe plus primii doi ani depasind estimarile. Acum doar PDL-istii, PSD-istii si BNR stiu situatia reala, de ce ii crezi pe cuvant pe PDL-isti cand spun ca e gaura mare ca au mai facut prapad odata la guvernare? Oricum, gaura sau negaura noi platim gura mare a lui Catu de pe acum cu un curs euro record si degradarea indicelui Romaniei. E o regula generala, cand sangerezi nu e bine ca sa urli in gura mare ca esti pe moarte pentru ca investitorii se sperie usor si nu te mai redresezi.

        (Citează)

    • Corporatistul

      19/12/2019 la 9:46 PM

      Hahaha, Marius M a fumat treaba buna azi! :)))

      Ba, voi chiar nu va vedeti cat de prosti sunteti? Fug investitorii??

      Haha, prostalaul asta postac e unul din motivele ptr care citesc blogul asta. E delicios de prost

        (Citează)

    • “E o regula generala, cand sangerezi nu e bine ca sa urli in gura mare ca esti pe moarte pentru ca investitorii se sperie usor si nu te mai redresezi.”

      Plm, daca asta e gandirea unui pesedist mizerabil, bine ca am scapat temporar de niste pesedisti mizerabili. Bosulica, daca faci mizerii si le ascunzi suficient de mult timp, ajungi in situatia Greciei de acum cativa ani. Stiu ca pesedistilor mizerabili le place sa fie condusi de cate un tatuc care ii protejeaza de realitatea cruda cu vorbe frumoase, cifre mari in caiet si cate o farfurie de sarmale din cand in cand, dar daca tii rahatul ascuns nu mai ai ocazia sa il cureti. Si stiu ca pe tine nu te deranjeaza sa iti bazaie mustele pe la nas, dar nu toata populatia Romaniei e formata din pesedisti mizerabili.

        (Citează)

  6. Este un format relativ standard de emisiune cam prin toată lumea globalizată în care trăim, un format care aduce audiență cu costul polarizării electoratului în spatele unor chestiuni divizive gen Brexit sau Trump. Audiența vine din scandal – nivelul dezbaterii pare înalt, dar zona vizată e cea a nevoilor primare, a lui “ba pe-a mă-tii”. Avalanșa de minciuni are rolul de a a întipări mesaje clare în mintea propriului electorat și de a-i încolona în spatele unor idei distructive, în timp ce electoratul “celorlalți” se enervează o dată sau de două ori și schimbă programul pe alt post unde, surpriză, rulează o emisiune fix la fel, dar cu roluri și mesaje schimbate. Adevărul și faptele nu contează într-un astfel de scenariu – nu au contat de fapt niciodată, ci doar emoțiile și sentimentele – vezi cazul americanilor care stau pe food stamps din tată în fiu și care votează cu 2 mâini un președinte care are în plan reducerea sumelor alocate pentru acest tip de ajutor. Da’ vorbește bine, își pune țara pe primul loc!

      (Citează)

  7. Marius M:
    “Băi, toate minciunile posibile! Orban va scădea pensiile”

    Cum vine asta? S-au pronuntat deja astrologii?

    cat despre “PNL a crescut deficitul bugetar” e cat se poate de adevarat si cu soarecele de Catu la butoane nu cred ca se va imbunatati ceva.

    Si acum sariti sa-i demontati miniciunile lui Marius M. Sa inceapa galceava!

      (Citează)

  8. Cu tot respectul dar mi se pare ca acelasi lucru se intampla si pe acest blog. La marea majoritate a postarilor cu tenta politica apare marius m cu lista de la partid si incepe sa le toarne gogosile una dupa alta. Mai apar doi-trei pe langa care i le demonteaza si rezultatul sunt zeci de comentarii (unele fara nicio legatura cu postul initial).
    O moderare ar rezolva problema dar presupun ca aici ca si la digi conteaza traficul, afisarile, samd :)

      (Citează)

  9. Marius M: Exemplul cel mai notabil cred că e de atunci

    Relax, nu te mai ia nimeni in seama de mult. Toata lumea stie ca de fapt M este P, conferentiar SNSPA pe langa altele irelevante.

      (Citează)

    • Ce stie ma toata lumea??? Sigur ti-ai luat tratamentul? Da mai multe detalii poate te ajut cu diagnosticul.

        (Citează)

  10. Marius M:
    Varucu daca nu te vedea pe ArenaIT puteam sa jur ca esti postac la ce prostii spui mereu. Iti sugerez sa-ti schimbi sursele de informare pentru ca sigur sunt proaste si aliniate. Vezi ca se fac anual calculele, nu la 3 ani iar PSD-ul asa ciuma a iesit pe plus primii doi ani depasind estimarile. Acum doar PDL-istii, PSD-istii si BNR stiu situatia reala, de ce ii crezi pe cuvant pe PDL-isti cand spun ca e gaura mare ca au mai facut prapad odata la guvernare? Oricum, gaura sau negaura noi platim gura mare a lui Catu de pe acum cu un curs euro record si degradarea indicelui Romaniei. E o regula generala, cand sangerezi nu e bine ca sa urli in gura mare ca esti pe moarte pentru ca investitorii se sperie usor si nu te mai redresezi.

    Mariusica, de etica ai auzit? Cuvantul ala pe care nu-l stie niciun PSD-ist! Hai ca poti! La fel si cu angajamentele sa indrepti o situatie scapata din mana. Stai linistit ca la cat de batuti in cap suntem ca natie, dupa ce repara astia tot, se intorc marmotrle la butoane :)

      (Citează)

  11. Domnule Radu, vorbești despre moderare și ești supărat pe cei de la DIGI24 că nu o fac însă tolerezi pe Marius M cu părerile lui de telespectator antenist tocmai pentru “rating”… E greu să ne vedem bârna din ochii noștri…
    Mi se pare normal să fie opinii pro și contra, altfel am trai într-o bulă însă și aceste opinii trebuie uneori moderate…

      (Citează)

  12. Radule, fii incisiv cu marius m. Nu poți, că el asta știe, asta face. Dacă mâine zice la “sursele nealiniate” că ioanis e cel mai bun președinte, asta vine și el să ne scrie aci pe blog. Hai să fim sănătoși și La Mulți Ani!

      (Citează)

  13. Marius M:
    Ce stie ma toata lumea??? Sigur ti-ai luat tratamentul? Da mai multe detalii poate te ajut cu diagnosticul.

    Ușurel puisor ca mai ai putin si ma bati din tastatura. M de la Mitraliera? Ahahahaha. :))

      (Citează)

    • Vreu doar ca sa te ajut. Spune-mi cat de des il identifici pe acest conferentiar in persoana unor useri. A fost dur cu tine in trecut?

        (Citează)

  14. Radu, ai grija pt ca in curând îți intra doi A-listeri (dacă nu au postat deja sub un alt nume) și te contrazic..
    :p

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus