un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Filme: Star Wars The Rise of Skywalker a fost mai bun decât mă așteptam (fără spoilere)

20 Dec 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

22 comentarii

Voi folosi din nou regula de la filmele Star Wars anterioare: acum vă zic impresii generale despre film, dar fără spoilere. Peste o săptămână, după ce are toată lumea ocazia să vadă filmul, vorbim concret pe ce s-a întâmplat în el.

Am văzut filmul ieri, la ora 22:30, în sala Ultra de la Băneasa. Aveam biletele cumpărate încă din 22 octombrie.

M-am dus cu așteptări mici pentru că în ultimele două zile am tot văzut titluri online despre cum filmul dezamăgește fanii, despre cum criticii sunt împărțiți în opinii foarte diferite șamd. Eu am plecat satisfăcut. Noul Star Wars este un film de acțiune de la cap la coadă, fără momente moarte (sau fără unele care să dureze mai multe de 20 de secunde), și —bine sau rău, după cum va considera fiecare— rezolvă toată situația acestei trilogii, de la problema cu First Order, împăratul Palpatine, părinții lui Rey șamd.

Mi-a plăcut mult că, la fel ca în episodul 6 de pe vremuri, Rey și toți cei din jurul ei știu deja ce au de făcut. Interacțiunea lor curge frumos, par că s-au obișnuit unul cu altul și sunt o echipă. Nu mai are nimeni nevoie de antrenament, nu mai stă nimeni pe gânduri dacă face sau nu ceea ce trebuie. Rey a devenit un badass (o badassă?) care nu mai stă pe gânduri, ci se duce curajoasă la atac, iar la un moment dat este o scenă mișto în care ține cu Forța o navă spațială; I did not see that coming. Finn și Poe o completează bine, iar în acest film până și Kylo Ren pare un personaj normal, bine construit.

Problema filmului este că-i un pic de mambo-jambo acolo, are un scenariu complicat de multe scene inutile, chiar dacă de acțiune, care însă nu avansează atât de mult povestea încât să fie necesare. Ar fi trebuit simplificat și tăiat mai mult, modificat pentru a nu mai fi “cu de toate”. Este un film de la care mi-aș fi dorit mai multe dialoguri bine scrise, mai ales dacă încheie total povestea legată de clanul Skywalker. În schimb, aruncă scene și concepte și apoi acestea nu mai contează 3 minute mai târziu.

Per total, însă, a fost mai bun decât anteriorul The Last Jedi, aș spune chiar cel mai bun din trilogia nouă.

Alte filme Star Wars nu sunt momentan în plan, apropo. Ceva legat de Obi-Wan a fost anulat după ce Solo n-a avut mare succes. O nouă trilogie a fost și ea amânată sau anulată acum vreo trei luni. Nu se lucrează la vreun film în prezent, deci altul nou ar putea apărea abia prin 2024, dacă va fi cazul, deși Disney pare să se orienteze spre seriale tip Mandalorian pentru propriul serviciu de streaming.

Cu alte cuvinte, la revedere Star Wars, it was a blast, dar trebuie să se și termine și nu mă supăr că s-a încheiat. Rămân la părerea că au un univers foarte complex și povești bune ar putea fi spuse în multe alte epoci de-ale Jedi, nu doar acum.

    22 comentarii

  1. Salut Radu.

    Daca iti place universul iti recomand seria Knights of the Old Republic (KOTOR)
    Este considerata cea mai buna poveste star wars si are printre cele mai complexe personaje (Kreia in particular)

    Sunt 2 jocuri si sunt geniale.

      (Citează)

  2. The Force Awakens. :D

      (Citează)

  3. Anuleaza filmul despre Obi-Wan pentru ca cel cu Solo n-a avut succes. Asta arata ca habar nu au aia care iau decizii de ce este interesat IN PREZENT publicul. Un film (sau mai multe) despre Obi-Wan, ar fi avut succes. E genul de personaj carismatic, se putea scoate ceva interesant din viata lui, ucenicia pe langa Qui-Gon Jinn, aventuri, etc.

      (Citează)

    • Eu zic că un film cu Obi-Wan ar fi avut succes tocmai în lumina finalului de la Solo. Adică Obi-Wan ar fi putut merge în sfârșit după Darth Maul, s-ar fi bătut pe acolo, o puteau rezolva frumos în acea perioadă de timp, nu în ucenicie. În ucenicia sa nu prea erau intrigi, că Republica trăia bine mersi.

        (Citează)

  4. Parerile de pe net sunt ca filmul face prea mult fan service, ca le da fanilor prea mult din ce isi doresc, fara sa isi asume nici un risc creativ sau artistic.

    Eu duc negocieri cu tata sa il duc la film, asa cum ma ducea el pe mine cand eram mic. M-a dus la episoadele 4 si 5 de cel putin atatea ori daca nu chiar adunat cifrele episoadelor.

      (Citează)

  5. L-am vazut si eu aseara, fain tare, mi-a placut. Dar as interzice parintilor sa isi aduca copii care nu stiu sa citeasca la film pentru ca se plictisesc si incep sa faca galagie si e extrem de stresant.

      (Citează)

  6. Eu am intrat miercuri de curiozitate pe imdb sa vad ce nota are, am dat scroll catre partea cu review-uri, unii au scris spoilere fara sa anunte, mi-a anulat tot entuziasmul.

      (Citează)

  7. Astept reviewul cu spoilere.. ca asa nu prea am ce zice.

    Incoerent, inconsistent, marketing, 3d inutil. Finalul .. pff jenant.

    Macar unele scene (putine) arata bine

    Cel mai mult mi a placut vocea lui KR prin masca. Aproape de vibe ul lui Vader

      (Citează)

  8. zici ca nu dai spoilere, da ai scris ca parintii lui Rey sun Palpatini :))))

      (Citează)

  9. Ela:
    Nope, n-a zis asta. Thanks for the spoilers. :)

    ups, am citit in diagonala, se poate sterge …

      (Citează)

  10. Unul din cele mai proastea filme de anul asta. (de la care aveam oarecari asteptari).

    Poe -> wanna be han solo, numai ca e … nici nu stiu cum sa zic, cringe e putin zis.

    Finn -> am impresia ca au avut ceva in cap cu el, dar e fix de umplutura.

    Rey -> definitia ca la carte a Mary Sue.

    Prea multe salturi in scurt timp de la o chestie la alta.

    dcu bvs martha moment.

    starship assemble de la marvel.

    tot de la marveI am invitable/sith/ironman/jedi.

    Nu ma scriu ca ma enervez iar, noroc ca exista mandalorian.

      (Citează)

  11. Vazut aseara. Fain. Ca fan starwars, care a crescut cu vechile episoade vazute pe vremea lu ceașcă de njpe ori, orice tine de universul asta e digerabil ptr mine.

      (Citează)

  12. L-am vazut joi la 4DX. Mi-a placut. Si eu cred ca este bun, in ciuda criticilor.

      (Citează)

  13. Apropo, puteau sa taie faza aia din final cand se saruta chizdele alea intre ele. Nu vad care e rostu ei intr-un film ca asta.

      (Citează)

    • In unele cazuri, political correctness-ul strica scene. Exemplu – o scena din Discovery (aia cum femeile il salveaza pe Pike prin episodul 2 parca) si scena cu femeile din Endgame. Clar trase de par.
      Dar in alte cazuri, cum ar fi asta, s-ar putea ca problema sa nu fie la ei.

        (Citează)

  14. Câteva scene reușite, epice. Câteva momente neașteptate. Cam multe chestii Deus ex machina. Stormtrooperii zboară și Forța teleporteaza.

    Dar aia nu au habar ce să facă, se ceartă care le este pasul următor. Tentativele de umor se prăbușesc mai rău decât Luke pe Dagobah.

    De unde naiba avea ala personal sa opereze toată imensitatea aia de flotă?

    Personajele secundare nou introduse sunt mai interesante în ultimul episod, unora pare ca le pregătesc deja filmul propriu.

      (Citează)

    • Destul de corect rezumat. As completa ca au fost cateva faze previzibile dar placut previzibile. Unele chestii au fost ok (ca forta teleporteaza – asta era stabilit din filmele anterioare).
      Per total, mi-a placut. Star Wars as it should be.

        (Citează)

  15. Total dezacord.
    Absolut tot filmul a fost o varza totala, alambicata si chinuita, fara cap si fara coada. Pe la jumatate deja am inteles tot si am asteptat sa se termine odata. JJ Abrams a distrus seria Star Trek, iar acum a terminat si Star Wars prin incapacitatea lui de a creea ceva cat de cat original. Este finalul generatiei lui de globalisti obsedati dupa bani, experti in copy paste si total incapabili sa produca ceva cu adevarat nou sau inovator.
    Recicleaza absolut totul incepand cu Palapatin, care apare de nicaieri fara sa explice ce a pascut pana acum si de ce a stat ascuns atata amar de vreme, a fost desconspirat acum din doi timpi si trei miscari. Kylo care e un fel de Luke combinat cu Vader. Este extrem de neclar cum un individ atat de frustrat si slab ca Kylo a putut sa-l omoare pe Snoke, care ar trebui sa fie clona lui Palpatin, superior din orice punct de vedere, dar comparabil cu Rey care desi e mai puternica ca Kylo aproape manaca bataie de la el. Finn putea fi ceva interesant daca explicau de ce si cum a reusit sa se rupa de restul soldatilor clone, dar nu zeita Rey avea nevoie de un sclav negru asa ca l-au pus pe prostu asta sa o pupe in fund permanent, iar cand incearca sa o ajute proasta il arunca in nu stiu ce stanci aproape sa-l omoare. Stupida proasta. Finn fiind clona ar fi trebuit sa fie soldatul perfect, dar nu se bate mai deloc ca sa nu o umbreasca pe zeita. Poe ar fi trebuit sa fie pilotul perfect, un fel de Han Solo, dar nu trebuie s-o lase sa piloteze pe zeita. Singurul lucru pozitiv a fost ca pe comunista aia feminista de Rose Tico nu a mai bagat-o nimeni in seama. Macar atata lucru a facut si JJ Abrams ca macar nu a fost la fel de comunist prost cum a fost Rian Johnson in Last Jedi.
    Kylo se chinuia ca de obicei sa-si gaseasca o identitate, actorul e OK dar e cam urat si slab pentru greutatea rolului, si pana si individului, Adam Driver se pare ca ii displace sa-si vada propriile inregistrari in care joaca. Un individ foarte trist si un personaj pe masura de slab.
    Palpatin e un personaj la fel de robotic si lipsit de viata ca si moarta Carrie Fisher.
    Tradatorul ala din armata imperiala e cel mai cretin spion posibil, iar armata imperiala la cat de mare si superdotata cu arme este, nu este in stare sa faca mai nimic in fata unei flotile de rebeli prosti total amatori in arta razboiului pe care i-a calcat in picioare in precedentele episoade. First Order ala e ceva obscur care in afara de Palpatin nu face mai nimic tot filmul, absolut inutil puteau sa puna si ei niste fanatici zelosi ceva acolo., dar nu totul a fost absolut zero. Fiecare nava are cica un cannon din ala tare de pe death star dar nu-l folosesc aproape deloc. Jenant. Palpatin a muncit mai mult in batalia aia decat toti prostii aia clonati. Absolut jenant.
    Iar Rey, englezoaica aia ingamfata nu pateste absolut nimic in tot asazisul razboi. Ea le stie pe toate, ea are super-puteri pe care nu le are nici un jedi, ea nu invata mai deloc si cand trebuie sa se antreneze e superofensata ca robotii aia de antrenament indraznesc sa nu se supuna cuminti si sa stea sa fie doborati de prealuminatia sa. Individa nu stie mai nimic, dar le stie pe toate cica.
    Absolut jenant. M-a distrat la un anumit moment ca cica tipa stia sa zboare, dar cand a venit vorba sa se catere intr-o nava, abia isi tragea sufletul desi putea cica sa zboare fara sa-si forteze muschiuletii si sa-si rupa manusitele. Ha, o parodie de film.
    Majoritatea review-urilor spun realitatea cruda despre acest film si anume ca este un film pentru copii, sau pentru persoane cu IQ de nivelul unui copil. Este ceea ce si-a dorit de la inceput Disney, un film pentru copii care sa se inghezuie in parcurile lor de distractii si sa le cumpere jucariile. Pentru cine isi doreste asa ceva, succes la fim, pentru cine vrea mai mult Joker is the way.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus