un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Google a cumpărat Fitbit pentru 2,1 miliarde de dolari

1 Nov 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

12 comentarii

Este oficial, ambele companii au confirmat semnarea contractului. Suma este de 2,1 miliarde de dolari, iar achiziția se va finaliza cândva prin 2020. Fitbit are cel mai mare centru de cercetare din afara SUA aici în București, deci oamenii de acolo lucrează acum pentru Google. Pentru mulți dintre ei, traseul a fost Vector – Fitbit – Google.

Nu pot decât să sper că Google achiziționează Fitbit pentru a dezvolta business-ul de wearables și inclusiv birourile din București, nu pentru că le-au plăcut câteva patente de acolo. Cei de la Google au declarat, de altfel:

We’re looking forward to working with the incredible talent at Fitbit, and bringing together the best hardware, software and AI, to build wearables to help even more people around the world.

Adică au planuri mari și bune.

Personal sper ca Google să folosească know-how-ul Fitbit, care este al doilea producător de wearables din lume, după Apple, pentru a dezvolta propria gamă de ceasuri inteligente, așa cum și pe telefoane au dezvoltat cu succes gama Pixel. Google a creat de mulți ani acel Wear OS, dar producătorii de ceasuri din lume s-au dus în tot felul de direcții oarecum browniene sau n-au fost foarte consecvenți în domeniu, testând mai degrabă apele atunci când smart watch-urile erau noua modă.

“Noua modă” s-a mai dus, sunt mult mai puține modele care contează în piață, iar Google poate valorifica și mai bine felia pe care o are Fitbit în acest moment. Vedem ce-o urma. Încă nu sunt detalii despre ce va face Google cu, de exemplu, gama de cântare Fitbit Aria sau dacă va păstra în viitor și brățările. Mai mult, rămâne de văzut și ce vor face cu Fitbit OS și cu soluția de plată Fitbit Pay. Între timp, aștept Google Assistant pe Versa 2.

Cum vi se pare suma? Zvonurile sunt că-i chiar peste evaluarea oficială a companiei, dar în același timp nu pot să nu observ că 2,1 miliarde de dolari pentru numărul 2 din piața de wearables nu pare foarte mult, având în vedere că Facebook a cumpărat Oculus VR cu 2 miliarde acum vreo doi ani, ceea ce este doar un pariu ciudat pentru posibile aplicații în viitor față de o companie bine poziționată pe piață, cu renume, cu mulți utilizatori, date personale șamd.  Acum câteva luni, Google a plătit 2,6 miliarde de dolari pe Looker, o companie de data analytics și business intelligence. Trăim vremurile în care dezvoltatorii de software sunt mult mai valoroși decât cei de hardware.

surse: Fitbit, Google.

  12 comentarii

 1. Din cate am citit FitBit avea ceva probleme financiare asa ca suma poate sa insemne doar ca actionarii au vrut sa vanda o companie care nu arata asa promitator. Era un pariu dar nimeni nu tine banii in ceva ce are 50% sanse de castig.
  Daca fac o analogie cu Harman care s-a vandut pe 8mld as zice ca FitBit a fost vandut la un pret bun.

    (Citează)

 2. Asta apropo de articolul lui Zoso: https://www.zoso.ro/toate-tranzactiile-astea-semnalizeaza-ceva/
  Ar fi interesant sa scrii un articol despre viitoarea criza, care se estimeaza a fi mult mai puternica fata de 2008.

    (Citează)

  • In automotive e clar ca trendul spre masini electrice autonome si interactive au cam prins pe picior gresit producatorii traditionali care au zis ca niciodata o masina care are autonomie de 500-900km si plin in 10 min nu o sa fie inlocuita de o electrica cu 300 si incarcare de minim 3 ore si Tesla i-a cam speriat.
   BMW chiar se uita la ce face Tesla si sunt speriati de cat de mare e valul de electrice atat din pct de vedere clienti cat si din partea celor care fac legi anti incalzire globala si au o mare problema ca nu detin tehnologia. Pana acum cativa ani BMW producea in-house 5% din masinile lor si acum au inceput sa acapareze din know-how.

     (Citează)

 3. Cum te știi tu cu miliardele și vânzările astea de companii la corporații.
  Unde ai stat ascuns talent inascut care ești?

  vali:
  https://twitter.com/BenBajarin/status/1190283512181485568

    (Citează)

 4. Daa, wow, yesss. Brb, ma duc sa mi iau un applewatch.
  Din analiza mea de dătător cu părerea gratis, fitbit o sa rămână cam tot la același nivel, doar ca au o vaca de muls de bani. Atâta tot.

    (Citează)

 5. Nu are nici o şansă împotriva Apple Watch-ului.

    (Citează)

 6. Altii care vor disparea in 1-2 ani 🤣

    (Citează)

 7. Lipsa de design…

    (Citează)

 8. A costat așa puțin pentru că-i interesează strict patentele și datele adunate despre useri. Echipa, în special cea din București, o să dispară rapid din calculele Google. Păcat, au strâns niște oameni buni aici.

    (Citează)

 9. Behold the new Motorola!

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus