un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Cei din noul guvern ar trebui să comunice eficient și des cu populația, dar nu cred că-și dau seama de asta

14 Nov 2019  ·

GÂNDURI  ·

27 comentarii

Am ascultat ieri o parte din interviul lui Orban de la Digi24 și m-am speriat, mai ales că vine după celelalte declarații anterioare privind situația financiară foarte proastă a României lăsată în urmă de guvernarea PSD.

Aud de orașe rămase în incapacitatea de plată a salariilor, de 5 miliarde de lei rambursări de tva blocate de PSD și alte astfel de probleme. România pare a se apropia de faliment. Nu genul acela de faliment în care ne omorâm între noi în stradă pentru un colț de pâine, ca în Venezuela, ci o reducere a investițiilor, întârzieri și mai mari în lucrări de infrastructură, amânări de proiecte, programarea bolnavilor peste și mai multe luni pentru o tomografie șamd. O scădere lentă a condițiilor de trai, un derapaj filmat în slow motion către o prăpastie care-i foarte reală.

Și, cel puțin momentan, mi se pare că cei din PNL nu știu să explice cum de s-a ajuns aici. Aceasta a fost mereu una dintre problemele partidului: comunicarea slabă sau neinspirată, că poate v-o amintiți și pe Alina Gorghiu bătând la uși prin blocuri și speriind copii.

Acum miza este foarte mare și comunicarea aceasta ar trebui făcută des și eficient. Marea majoritate a oamenilor văd că pe vremea lui Dăncilă creșteau salariile și pensiile și nu se plângea nimeni că n-ar fi bani. Cum adică, dintr-o dată, doar pentru ca s-a schimbat guvernul, nu mai sunt bani?!

Cineva trebuie să le explice că bani se pot găsi oricând, dar din împrumuturi, și nu te poți împrumuta la nesfârșit. Datoria externă a României este deja la 108 miliarde de euro, din care 34 de miliarde euro pe termen scurt. Găsiți datele la BNR.

Trebuie arătat, cu cifre și grafice, cum decizii proaste și corupția au tocat banii de la buget, de inclusiv fondul de rezervă al guvernului a fost golit și nu pe urgențe, ci pentru a da bani primăriilor. Trebuie explicat, în limbaj ușor de înțeles pentru romanul de rând, că deși economia crește în ritm constant, cei din PSD au cheltuit mult mai mult decât era cazul.

Este dificilă sarcina asta, e nevoie de experți în comunicare și alți oameni pricepuți care să traducă principiile economice în limbaj normal. Keep it short and simple.

Eu aș începe cu conferințe de presă ținute săptămânal de fiecare ministru sau de către Orban, în care să prezinte câte trei ore situația reală a României și ce se mai descoperă după plecarea PSD de la guvernare. Din nou, nu-i ușor de făcut dar trebuie.

Uitați-vă că, în paralel, cei din PSD și-au stabilit direcția de atac. Dăncilă repetă obsesiv că PSD a dat, PSD a crescut, Iohannis este dictator, PNL va tăia, va închide. Este în avantajul lor să spună inclusiv minciuni după minciuni pentru că astfel îi pun pe oponenții politici la treabă ca să le demonteze, iar asta înseamnă le controlează de fapt activitatea și discursul.

Problema este că PNL este un partid old-school, condus de oameni old-school. Nu cred că percep nevoia acestei comunicări intense cu omul de rând și nici cum să o facă în limbajul potrivit și nici prin ce canale. Sper să-și dea seama de această necesitate și să apeleze la niște experți pe bune, nu la prietenii de partid care le-au coordonat și altădată comunicările, că nu s-au remarcat prin nimic.

Și aș vrea să văd, apropo de comunicare modernă și bine pusa la punct, și un dashboard al României. Un site bine făcut unde să vezi rapid cât este datoria externă a României, cine s-a împrumutat și când; care este procentul de încasări la buget; cât tva trebuie rambursat firmelor, că fără acei bani dau faliment real. Acesta ar fi un proiect mișto de e-guvernare transparentă.

    27 comentarii

  1. Daca l-ai vazut pe Orban, l-ai vazut si pe Isarescu care spunea ca economia e ok, ca nu e nici in prapastie nici pe buza ei? Spunea ca sunt lucruri de remediat, dar nu e nimic apocaliptic acolo. Deh, probabil declaratia lui Isarescu de la BNR, care nu e prins in lupta politica care se da acum in timpul campaniei electorale n-are nicio relevanta. Au o relevanta mult mai mare declaratiile celor din PNL, care au tot interesul sa le faca celor din PSD un portret cat mai sumbru, sa prezinte orice informatie dintr-o perspectiva catastrofata, in contextul campaniei electorale in care ne aflam.

      (Citează)

    • Sloganul de campanie al PSD: “Ce-am facut boss, nu e nimic apocaliptic aici.”

        (Citează)

    • Chiar, de ce să considerăm a priori că ce spune Câţu e corect, când el spune cam aceleaşi lucruri de 3 ani, iar acum spusele lui se contrazic şi cu spusele unor oameni independenţi ca Isărescu. Plus că nu ne facem bine ţării pe pieţele internaţionale; ce semnale dăm investitorilor în titlurile de stat/în România – piaţă foarte sensibilă la percepţii – când responsabilul de finanţe spune că e apocalipsă?

        (Citează)

  2. Suntem în plină campanie electorală.
    Nu pentru prezidențiale, ci pentru următoarele.

      (Citează)

  3. 25% taiere la netul salariilor din buget si din pensiile platite de stat.
    Luat banii respectivi si bagat in sosese, autostrazi, terminat Cernavoda.

    E simplu, dar nu se vrea.

    Adus TUV din Germania sa verifice autostrada, unde nu corespunde seful de santier pe tronson direct in puscarie cu aceeasi pedeapsa ca pentru omor calificat.

    E simplu, dar nu se vrea.

    Toate firmele partenere la o tzeapa data statului, toate firmele in care sunt aceeasi actionari sau rudele lor de gradul I interzis la contracte cu statul pe aceeasi perioada ca pedeapsa pentru omor calificat.

    E simplu, dar nu se vrea.

      (Citează)

    • Bai vad niste opinii de corporatisti peste tot, gen ” taiat salarii de la stat si pensii”, dar oamenii respectivi ar vrea si autostrazi si spitale si institutiile statului sa functioneze impecabil cu anagajati prost platiti.
      Ei au fugit la multinationala ca e mai usor, stii o limba straina si iti da o procedura si gata si vii si emiti opinii de pe margine, implicati-va baieti si intelegeti ca la stat sunt oamenii destepti, performanti care tre sa munceasca pentru oamenii sistemului adusi de partide.

        (Citează)

    • Da boss, că o să mai lucreze cineva cu statul dacă la simpla sculare a unui funcționar care nu e mulțumit de șpagă poți să intri la închisoare ca pentru omor calificat.

      Arunci cu vorbe așa, fără să iei în calcul cum merg lucrurile în românia, pe ideea că statul e o fecioară nevinovată, care e violată de marii șmecheri în șmecherie.

      În 99% din cazuri, statul însuși îți cere să modifici rețeta, să schimbi lucrurile ca să iasă bine, să fie bine la toată lumea. Că apoi dacă nu dai șpagă, tot statul poate veni să zică cum că n-ai lucrat bine.

      Le convine așa pentru că așa ești veșnic șantajabil. Cum adică boss, nu mai vrei să dai șpagă? Păi ții minte asfaltarea aia de amu-s 3 ani? Vrei să facem o analiză și să o trimitem la DNA? Stai liniștit în banca ta și scoate banii că altfel e groasă. Nu mai vrei să lucrezi, te lași de șmecherie? Nu-i bai, facem niște analize la ce-ai mai lucrat pe aici și sigur găsim ceva.

      Metodoliga e ca pe vremea fostei securități, oricum te învârți, să fii șantajabil e cel mai important.

      Dacă mâine desființezi tot CNADNR-ul și dai afară pe toți, ar fi cel mai mare progres spre democrație făcut de românia în ultimii 100 de ani cred. Altfel e învârteală în jurul cozii, că oamenii ăia știu cum să evite orice lege ai face, pentru simplul fapt că ei verifică și constată respectarea legii, deci ei sunt legea de fapt.

        (Citează)

    • @Franckie18, nu te mai caca pe tine cu munca grea de la stat si procedurile simple si usoare din corporatii.
      Daca este atat de usor la privat, de ce toata lumea se bate sa lucreze in administratie publica? Sunt oamenii atat de masochisti incat isi aduc toate rudele sa sufere pe baricade impreuna cu ei?

      Spui ca la stat sunt oameni destepti, performanti care trebuie sa munceasca dublu pentru oamenii sistemului adusi de partide.
      Nu contesta nimeni asta, dar care este solutia? Sa platim “boiereste” 10 oameni pentru aia 2 care fac toata treaba?

      Desi au salariati foarte bine platiti, institutiile statului functioneaza oribil (pe ansamblu).

        (Citează)

    • Mars ma cu saracii functionari.

      Institutiile statului sunt suma oamenilor angajati in ele. Lipitorilor, nu oamenilor.

      Nici macar alea esentiale nu au fost scutite sa devina sinecuri pentru incompetenti si idioti. Zi tu o institutie cu oameni muncitori care merge struna.

      Si in conditii astea salariul mediu la stat bate salariul la privat?

        (Citează)

  4. Numai specialiști în economie pe-aici… începînd cu autorul blogului.
    Toți se pricep, vine apocalipsa, dar în același timp retailerii fac recorduri la vînzări an de an.
    V-ați făcut listă de favorite la emag? la fashiondays? monitorul ăla de 34 de la pcgarage e prea mic?
    O gașcă de papagali, aia sînteți.

      (Citează)

    • “Nu genul acela de faliment în care ne omorâm între noi în stradă pentru un colț de pâine, ca în Venezuela, ci o reducere a investițiilor, întârzieri și mai mari în lucrări de infrastructură, amânări de proiecte, programarea bolnavilor peste și mai multe luni pentru o tomografie șamd. O scădere lentă a condițiilor de trai, un derapaj filmat în slow motion către o prăpastie care-i foarte reală.”

      Asta scrie in articol. Dar banuiesc ca ati citit in diagonala, ati vazut ca scrie ceva nasoale de PSD si v-ati simtit dator sa ne lasati o mostra din intelepciunea dumneavoastra personala despre “apocalipsa”.

      P.S. “C”-ul vine de la Cristi? Pai semnati cu numele intreg, domnule Socol, sa stim cu cine vorbim.

        (Citează)

    • Domnule silicon_v, mă bucur că arătați respect și vă adresați cu pluralul de politețe crezint că sînt economist, dar nu. Sînt inginer, am mai multă minte ca un economist.
      E drept, am vreo doi-trei prieteni Cristi, nici unul cel de care spui.
      Deci prăpastia e foarte reală, da? doar că e în slow motion…

        (Citează)

    • D-l papagal Emil C, va aduceti cumva aminte de avantul economiei de consum de dinainte de criza financiara?

        (Citează)

    • silicon_v:
      “Nu genul acela de faliment în care ne omorâm între noi în stradă pentru un colț de pâine, ca în Venezuela, ci o reducere a investițiilor, întârzieri și mai mari în lucrări de infrastructură, amânări de proiecte, programarea bolnavilor peste și mai multe luni pentru o tomografie șamd. O scădere lentă a condițiilor de trai, un derapaj filmat în slow motion către o prăpastie care-i foarte reală.”

      Asta scrie in articol. Dar banuiesc ca ati citit in diagonala, ati vazut ca scrie ceva nasoale de PSD si v-ati simtit dator sa ne lasati o mostra din intelepciunea dumneavoastra personala despre “apocalipsa”.

      P.S. “C”-ul vine de la Cristi? Pai semnati cu numele intreg, domnule Socol, sa stim cu cine vorbim.

      Adevarul e ca pana acum, in ultimii 30 de ani, s-au urcat investitiile pe noi. Am facut mii de km de autostrada, doar Orban care-i acum prim ministru a inaugurat in mandatul sau vreo 500 de km, am facut spitale cu duiumul, practic tara a bubui de investii, nu alta. Iar de-acum, ce sa vezi, din pacate investitiile astea vor incetini. Crunt, groaznic, criza, apocalipsa, nasol!

        (Citează)

  5. Campanie electorala. Repetati de 1000 de ori “campanie electorala”. E perioada cand kktul e principala sursa de hrana a politicianului roman. Sa te uiti in gura unuia d-asta in perioada asta, denota o naivitate ridicata. Ca sa nu zic altfel.
    Ia sa treaca alegerile si sa vedeti cum dispar toate panicile astea.

      (Citează)

  6. Exista un dashboard al Romaniei, e pe site la Ministerul de Finante, cu majoritatea cifrelor verificate de BNR si calculate conform metodologiilor europene.
    De altfel declaratiile BNR sunt decente, nu alarmiste. Romania nu sta pe roze dar nici asa de rau cum se vaicaresc astia
    Dashboardul de tara (e plin de argou financiar dar e lizibil)
    http://discutii.mfinante.ro/static/10/Mfp/buget/sitebuget/InvestorPresentationJune2019.pdf
    Si o stire de pe Hotnews de azi tot cu indicatori financiari
    https://m.hotnews.ro/stire/23488310
    Singura observatie e ca ei compara datele pe tot anul 2018 vs 9 luni 2019.

      (Citează)

  7. Emil C:
    Domnule silicon_v, mă bucur că arătați respect și vă adresați cu pluralul de politețe crezint că sînt economist, dar nu. Sînt inginer, am mai multă minte ca un economist.
    E drept, am vreo doi-trei prieteni Cristi, nici unul cel de care spui.
    Deci prăpastia e foarte reală, da? doar că e în slow motion…

    Imi place ca nu ati studiat economie dar i-ati distrus pe toti care au emis o parere destul de pertinenta despre economie imediat.
    Si diplomat, daca pot sa adaug.
    Cineva care a studiat economie si care e de acord cu autorul.

      (Citează)

  8. Emil C: Toți se pricep, vine apocalipsa, dar în același timp retailerii fac recorduri la vînzări an de an

    Past performance is no guarantee of future results. Adica poti sa vinzi mai bine de la an la an si la un moment dat sa nu. Pana si un inginer ar trebui sa stie asta.

      (Citează)

    • Bine, asa e. Tu si guran prevedeti de vreo 8 ani asta, in fiecare an.

        (Citează)

    • Eu nu prevad nimic, tovarase. Eu nici macar nu stau in tara asa ca nu-mi pasa ce se intampla. Doar ziceam ca ideea “merge bine deci va merge mereu bine” e stupida.

        (Citează)

    • Uite unde stătea puiul de neoliberal cu prognozele lui dezastruoase… în “diaspora”. Te rog eu, nu mai încerca să ne salvezi.

        (Citează)

    • Bai nene, tu esti prost? Adica serios, nu poti sa citesti si sa interpretezi cuvintele? Arata-mi unde am facut eu vreo prognoza, papushel. Ca eu vad doar ca am incercat sa iti atrag atentia ca logica ta e gresita.

        (Citează)

  9. Claudiu Nasui si Florin Citu fac asta, si o fac bine de vreo 3 ani.

      (Citează)

  10. Cea mai tare e aia cu salariul minim pe economie care in viziunea PNL nu numai ca nu trebuie sa mai creasca ba chiar trebuie scos de tot.

    Abia astept ca PSD sa castige alegerile cu peste 50% sa se rezolve odata pentru totdeauna problema ca deja nu se mai poate.

    Daca liberalii isi propun sa duca PSD la 50% sunt pe drumul cel bun.

      (Citează)

  11. Andrei G:
    @Franckie18, nu te mai caca pe tine cu munca grea de la stat si procedurile simple si usoare din corporatii.
    Daca este atat de usor la privat, de ce toata lumea se bate sa lucreze in administratie publica? Sunt oamenii atat de masochisti incat isi aduc toate rudele sa sufere pe baricade impreuna cu ei?

    Spui ca la stat sunt oameni destepti, performanti care trebuie sa munceasca dublu pentru oamenii sistemului adusi de partide.
    Nu contesta nimeni asta, dar care este solutia? Sa platim “boiereste” 10 oameni pentru aia 2 care fac toata treaba?

    Desi au salariati foarte bine platiti, institutiile statului functioneaza oribil (pe ansamblu).

    sherif tu vezi ca te contrazici in cateva fraze pe care le scrii acolo.
    o sugi ieftin cu pareri de chibit.
    se bat aia care sunt adusi pe sinecuri.
    Vrei autostrazi, spitale, infrastructura, cine sa le faca?

      (Citează)

  12. alxzen:
    Mars ma cu saracii functionari.

    Institutiile statului sunt suma oamenilor angajati in ele. Lipitorilor, nu oamenilor.

    Nici macar alea esentiale nu au fost scutite sa devina sinecuri pentru incompetenti si idioti. Zi tu o institutie cu oameni muncitori care merge struna.

    Si in conditii astea salariul mediu la stat bate salariul la privat?

    Ii bagi elegant pe toti la gramada, aparatul de stat trebuie reformat.
    Dar nu face nimeni asta, sa evalueze si sa ramana cine merita si cine nu sa plece (mai ales sinecurile). Se schimba regimul politic si vin ceilalti cu sinecurile lor.

    Te duce dupa fenta…

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus