un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube.

Câteva articole interesante de citit astăzi – 3 noiembrie 2019

3 Nov 2019  ·

GÂNDURI  ·

26 comentarii

Istoria jocului Tetris. Nu știam că a fost inventat de un rus, credeam că a venit dinspre Japonia. Numele vine de la tetra (patru) și tenis.

Adolescenții se “cancelează” între ei. Termenul înseamnă un block în viața reală, când ignori total o persoană.

Se nasc tot mai puțini copii. Media urmează să scadă sub 2 copii/femeie, moment când probabil și populația va începe să scadă. Vestea nu este bună pentru că unele țări se depopulează masiv, în timp ce media este ridicată de altele precum Nigeria, cu 5,5 copii/femeie, și de alte țări africane.

Small talk-ul la birou contează. Ne face mai fericiți și nu musai pentru că ne place de fapt să bârfim, ci pentru că interacțiunea respectivă ne relaxează.

Armata consumă foarte multă apă îmbuteliată. Americanii chiar au o problemă cu asta, mai ales în țările calde. În Irak, într-o singură lună, au consumat 860.000 de sticle de apă.

Despre Ellen von Unwerth. Este o fotografă celebră, dar a pozat și ea de câteva ori. Puteți să o urmăriți și acum pe Instagram. Observați însă cât de bine arăta Claudia Schiffer în tinerețe. I mean… damn!

Un ciclist a pedalat pe toate străzile din centrul Londrei. I-a luat 4 ani.

Un om a câștigat la loterie în timp ce mergea la ultima ședință de chimioterapie. Vindecat și bogat.

Mai puține Uber-uri & co pe străzile din București. N-a fost promulgat legea care amâna termenul de obținere a autorizației ARR, iar mulți nu au. La final sunt și cifre despre câte cereri au fost depuse.

Pe Gatwick se testează o nouă metodă de boarding în avioane. Mă rog, nu-i vreo invenție fantastică, ci pur și simplu bagă pasagerii începând cu ultimele rânduri, dar bănuiesc că supraveghează cu adevărat respectarea acestei proceduri.

Wifi-ul este interzis într-un oraș american. N-ai nici rețea telecom mobilă, așa că nu sunt foarte populari. Au însă un telescop spațial ce trebuie ferit de astfel de interferențe.

Un submarin britanic distrus în război a fost descoperit lângă Malta.

Un jucător de hochei a primit un puc în gură. 75 de puncte de sutură, mai multe fracturi, 9 dinți distruși.

Diseară are loc cursa de Formula 1 din SUA, la ora 21:10. Încă o săptămână până la primul tur de alegeri.

  26 comentarii

 1. Au avut 5 luni să se autorizeze dar nu au fost în stare sa dea un examen de 15 întrebări simple. E chiar aiurea să tot amâni chestiile astea.

  Veneam ieri seara cu unul autorizat ce spunea că el la 60 de ani nu a avut o problemă cu asta dar o grămadă de alții au fost cuprinși de lene plus că autorizația e deconectată apoi de compania pentru care fac ride sharing.

  Din câte am înțeles nici aplicația de Uber nu i-a mai lăsat să se logheze pe cei fără autorizație ceea ce mi se pare foarte ok. Nu poți da vina mereu pe stat pentru lenea altora.

    (Citează)

 2. Scaderea saraciei la nivel global este motivul principal pentru scaderea numarului de copii. Statisticile ONU spun ca sunt sanse mari ca populatia globala sa se stabilizeze pana in 2100, iar structura nu va arata foarte rau, o mare parte fiind reprezentata de populatia activa.

  Asta daca nu ne paste vreun cataclism si daca reusim sa controlam un pic poluarea si defrisarile.

    (Citează)

 3. Pe bune nu stiai ca Tetris e facut de un rus? Pai era scris numele lui in program, sau poate nu ai jucat tu versiunile de MS-DOS.

  Ce apa ai vrea sa bea in tarile alea de c*? Serios, acolo colcaie toate hepatitele si holerele din lume,

    (Citează)

  • Bănuiesc ca tu in București bei apa direct de la chiuveta.

     (Citează)

  • Florine, in Bucuresti da, eu beau apa de la chiuveta fara probleme. Este cea mai curata din tara si o prefer apei minerale (care provoaca probleme grave daca este consumata frecvent). Cumpar apa imbuteliata doar cand nu sunt in Bucuresti… o fi curata si prin alte zone, dar nu imi asum riscul.

     (Citează)

  • Kopa_Kopan:
   …cea mai curata din tara…

   Bănuiesc că una din problemele consumului apei minerale e că te împiedică să scrii prostii în comentarii.

     (Citează)

  • @AI_core

   am dus apa la de la robinet la analize (din greseala, cineva a incurcat-o cu apa dintr-o alta sursa) si era mult sub limite. Daca nu se intampla vreun accident, nici miros dubios nu are.

     (Citează)

  • Sunt analize pe site-ul Apa Nova, făcute periodic în diverse puncte din București. Nu-i aia problema, e ok apa.

     (Citează)

  • Gaelex: Pe bune nu stiai ca Tetris e facut de un rus? Pai era scris numele lui in program, sau poate nu ai jucat tu versiunile de MS-DOS.

   Am jucat doar pe aparat din acela portabil cu butoane galbene și ecran monocrom.

   Gaelex: Ce apa ai vrea sa bea in tarile alea de c*? Serios, acolo colcaie toate hepatitele si holerele din lume,

   Nu faptul că beau apă îmbuteliată m-a uimit, ci volumul. Toată apa aia trebuie cărată probabil din SUA sau altă sursă de mare încredere.

     (Citează)

 4. Au ales una dintre cele mai lente metode de imbarcare. Probabil vor zice ca uite, noi am incercat si imbarcarea dureaza mai mult si vor reveni la imbarcarea haotica.

  A facut CGP Grey un clip legat de asta: https://www.youtube.com/watch?v=oAHbLRjF0vo

    (Citează)

  • Adevaru e ca dupa ce stai 2 ore prin aeroport (cozi imense la security check, la verificarea pasaportului)…alea 2 minute castigate la asezarea pe scaune in avion conteaza foarte mult (NOT). E o continua mirare cum oamenii se pot focusa pe cele mai prostesti “probleme” ignorand complet realitatea.

     (Citează)

  • Alea 2 minute nu sunt castigate pentru pasager ci pentru aeroport.
   Iar metoda am intalnit-o in Asia inca din 2010, in alea mari bagau pasagerii in 3-4 calupuri si chiar verificau biletul.

     (Citează)

  • cris:
   Alea 2 minute nu sunt castigate pentru pasager ci pentru aeroport.
   Iar metoda am intalnit-o in Asia inca din 2010, in alea mari bagau pasagerii in 3-4 calupuri si chiar verificau biletul.

   Corect, aeroportul are interesul de a scăpa rapid de avion, iar linia aeriană are interesul va avionul să zboare cât mai mult timp, că dacă stă la sol nu produce bani. Ryanair avea un target de turnaround de 25 de minute tocmai din acest motiv.

   La un avion de 400 de locuri, durează mult îmbarcarea. Aia cu îmbarcarea pe zone se folosește des, dar nu-i la fel de eficientă precum cea cu rezoluția crescută la nivel de rând.

     (Citează)

 5. sa nu ne amagim, la nivelul din 1920 de 2 miliarde locuitori nu mai ajungem nici in 1000 de ani, cresterea populatiei umane a fost stupida, nesanatoasa si insustenabila.

  dupa zeci de ani de capitalism nu am reusit sa vedem cu totii ca o crestere economica bazata pe consum e fatala pentru planeta asta.
  resursele sunt finite, nu poti avea crestere infinita.

  degeaba vorbim, roata acum e prea mare si complexa pentru a o devia. probabil un miracol salveaza specia umana.

    (Citează)

 6. John:
  Adevaru e ca dupa ce stai 2 ore prin aeroport (cozi imense la security check, la verificarea pasaportului)…alea 2 minute castigate la asezarea pe scaune in avion conteaza foarte mult (NOT). E o continua mirare cum oamenii se pot focusa pe cele mai prostesti “probleme” ignorand complet realitatea.

  Nu e vorba de pasageri ci de timpul petrecut de aeronave la sol. Cu cât stau mai mult la sol, se pierd bani. 2 minute de aici, 5 de acolo, iar la final când tragi linie, vezi că ieși pe plus.

    (Citează)

 7. Mi se pare cam rasist sa spui ca vestea nu este buna pentru unele tari se depopuleaza masiv, iar in Africa exista natalitate mare. Rezulta un context negativ vizavi de persoanele de culoare din Africa. Acei oameni vor veni sa lucreze in Europa, si oriunde altuneva va fi nevoie de ei.

    (Citează)

  • Da chiar nwradu, care e mai precis problema ca unele tari se depopuleaza siin Afrixa natalitatea e mare?

   Te temi ca o sa vina negrii aia murdari si animalici si o sa isi insereze penisurile lor imense in printesele albe si diafane de pe aici sau ce?
   :-)))

     (Citează)

  • Mi se pare că Europa, cu viața bună de aici, va suferi pe termen lung de îmbătrânire și depopulare. Sigur, pot veni alții ca imigranți aici, n-am musai o problemă cu asta câtă vreme sunt oameni de treabă.

   Aș numi-o mai degrabă naționalism, nu rasism. Aș vrea să văd că țara noastră crește și cu români.

   Apar și alte probleme pe termen lung. Se estimează că vor fi vreo 12 milioane de români în România în 2050 sau 2100, am uitat (am scris cândva un articol despre un raport ONU pe această temă). Să vezi cum va fi atunci să te învecinezi cu Rusia, tu cu un teritoriu mare și nepopulat, rușii cu natalitate mare și climă rece.

   Mai este un alt raport recent făcut de Pentagon care zice că în viitor imigrația va fi o problemă majoră pe măsură ce schimbările climatice vor face oameni din diverse republici precum Bangladesh sau Pakistan șamd să emigreze. Ăia au sute de milioane de locuitori. Când emigrează, vor emigra 30 de milioane deodată, iar integrarea va fi foarte greoaie.

     (Citează)

  • Poate e rasism să-ţi pară rău că cresc africanii mai mult şi mai repede ca noi, dar să-ţi doreşti o Românie cu în mare aceeaşi componenţă etnică ca acum se cheamă normalitate. Doar extremiştii de stânga luptă să facă normalitate migraţia necontrolată, lucru care a dus la apariţia extremiştilor de dreapta în UE de exemplu şi la creşterea euroscepticismului (în special în urma crizei migranţilor apărută în 2015 şi a răspunsului UE). În interiorul UE migraţia nici n-ar trebui să fie o problemă pe termen lung pentru că se asigură mecanisme pentru atingerea convergenţei astfel încât oamenii în principiu să n-aibă motive să emigreze în număr mare către alte state.

   Rusia apropo are probleme grave cu sporul natural, poate cu excepţia minorităţilor, motiv pentru care unii sugerează că se va ajunge la dezmembrarea Rusiei sau la creşterea autoritarianismului.

     (Citează)

 8. Tare faza cu Ciclistul care a pedalat toate strazile din Londra :)

    (Citează)

 9. Kopa_Kopan:
  Florine, in Bucuresti da, eu beau apa de la chiuveta fara probleme. Este cea mai curata din tara si o prefer apei minerale (care provoaca probleme grave daca este consumata frecvent). Cumpar apa imbuteliata doar cand nu sunt in Bucuresti… o fi curata si prin alte zone, dar nu imi asum riscul.

  La sursa apa din Bucuresti e buna. Problema este data de tevi, de unde apa ia tot felul de sedimente. Apa asta pe care o bem e minerala peste tot, adica are si minerale. Purificarea ei nu inseamna eliinarea mineralelor in intregime. Nu bei apa distilata. aia e singura apa neminerala.

    (Citează)

 10. Uite aici istoria completă a Tetrisului, mult mai bine spusă și mai detaliată decât în articol: https://youtu.be/_fQtxKmgJC8

    (Citează)

 11. Nu ai văzut Police Academy 7…

    (Citează)

 12. Hahahahahahaa super ca Esti un troll ieftin

  Kopa_Kopan:
  Florine, in Bucuresti da, eu beau apa de la chiuveta fara probleme. Este cea mai curata din tara si o prefer apei minerale (care provoaca probleme grave daca este consumata frecvent). Cumpar apa imbuteliata doar cand nu sunt in Bucuresti… o fi curata si prin alte zone, dar nu imi asum riscul.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus