un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Future Changers și DreamLab pentru protecția mediului înconjurător și cercetarea cancerului

4 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

13 comentarii

Vodafone a anunțat recent două programe interesante. Primul este Future Changers, care este o competiție internațională pentru tinerii cu cele mai bune idei de utilizare a tehnologiei pentru a ajuta la protejarea mediului înconjurător.

Este vorba doar de idei, înscrierile se fac pe bază de text sau material video pus pe portalul Future Changers. Dacă aveți idei, încercați asta, există și un premiu de 5.000 de lire sterline (pentru că-i organizat de la HQ, nu de România), cursuri la Imperial College of London și chiar și mentorat și alte beneficii pentru realizarea lui. Poate fi un punct de plecare inclusiv pentru un start-up.


Fundația Vodafone România a lansat zilele trecute aplicația DreamLab, pe care o anunțase prin primăvară. De fapt, eu am auzit de DreamLab în 2016, ca aplicație mișto de telefon ce are un scop nobil.

Aplicația DreamLab funcționează în modul următor: în timp ce telefonul stă la încărcat (și doar atunci), procesorul acestuia este utilizat pentru cercetări împotriva cancerului. E un sistem popularizat cândva de SETI@home, care utiliza PC-uri pentru diverse alte cercetări.

Telefoanele mobile sunt mult mai puternice (chiar și față de 2016) decât în trecut, cu o putere de procesare foarte mare. Cum o parte din cercetarea acestor boli înseamnă, de fapt, simulări, modelări și diverse calcule matematice, aceasta se poate face pe rețele de procesoare de telefoane.

La alegere sunt: tumori maligne – descifrarea corelațiilor genotip-fenotip (Garvan Institute of Medical Research – Australia), medicamente personalizate genetic pentru tratamentul anti-cancer (Imperial College London – Marea Britanie) și folosirea arhitecturii genomului în elaborarea medicamentelor personalizate pentru pacienții cu cancer (Istituto Firc di Oncologia Molecolare – Italia). (citat de la Hoinaru)

Vodafone nu taxează traficul făcut de aplicația DreamLab atunci când descarcă noi calcule de efectuat, deși cred că în general telefoanele stau conectate și la un wifi atunci când se află la încărcat. DreamLab a pornit de fapt din Australia și a fost localizată de Vodafone în mai multe țări, acum fiind și rândul României. Instalând-o, vă alăturați unor sute de mii de oameni ce o folosesc deja pentru a ajuta la vindecarea cancerului.

O găsiți în App Store sau Play Store, dacă doriți să o instalați.

  13 comentarii

 1. La DreamLab n-am inteles exact, pe langa faptul ca telefonul trebuie sa fie la incarcat mai trebuie sa si ii fie ecranul pornit pentru a functiona? Asta pe iOS. Mi se pare destul de tricky.

    (Citează)

  • Da, pe iOS ecranul trebuie sa ramana pornit. Daca se apasa pe Home sau Power aplicatia este trimisa in background si nu isi mai face treaba. Este o limitare iOS.

   Macar atunci cand incep calculele ecranul se inchide destul de mult si nu face lumina in camera in timpul noptii.

     (Citează)

 2. Telefonul meu se incarca foarte repede și nu prea apuca sa facă vreun calcul.
  Ar fi bine dacă ar putea funcționa și când telefonul nu e la încărcat.
  One plus 6

    (Citează)

 3. Mario:
  Îl lași la încărcat; sau crezi ca pățește ceva?

  Pai vreau sa îl folosesc și nu prea pot cu un cablu agățat de el

    (Citează)

  • Tu când dormi folosești telefonul? A, doar comentezi pe aici Gica contra. Asta e ideea aplicației, sa ruleze în background când nu folosești telefonul (dormi) și e la încărcat. Dream lab, yuno ingliș?

     (Citează)

 4. Măcar e pt o cauza nobila și POATE ceva mai utila.

  Și când te gândești ca erau Lolo care făceau asta sa găsească ei extratereștrii din spațiu 😂😂😂

    (Citează)

  • De unde știi ca nu minezi criptomonede pentru niste hackeri ? Plus ca ar duce la uzura telefonului mai ales a bateriei. Ar trebui sa faca o aplicatie #VDF pentru PC. Intre timp la Vodafone inRoaming pentru RepublicaMoldova plătești 8,45 (€/1MB).

     (Citează)

 5. Alta reclama nesemnalizata.

    (Citează)

  • Ma mir cum creierul tau a reusit sa respire in acelasi timp cat si tastai.

   Este incredibil cat de departe merge prostia unora.

     (Citează)

 6. Tocmai astia care au impanzit toata tara cu antene (din cel mai mic catun pana in varful muntelui) s-au gasit acum sa-i preocupe mediul inconjurator si cancerul. Minunat!

    (Citează)

 7. Pentru ca e o aplicație oficiala, nu una lansata de vreun “hacker rus”?

  george:
  De unde știi ca nu minezi criptomonede pentru niste hackeri ? Plus ca ar duce la uzura telefonului mai ales a bateriei. Ar trebui sa faca o aplicatie #VDF pentru PC. Intre timp la Vodafone inRoaming pentru RepublicaMoldova plătești 8,45 (€/1MB).

    (Citează)

 8. să le zici Mersi ca nu trebuie sa faci foc cu fum negru sa anunți ca ai nevoie de ajutor sau ceva.

  gigi:
  Tocmai astia care au impanzit toata tara cu antene (din cel mai mic catun pana in varful muntelui) s-au gasit acum sa-i preocupe mediul inconjurator si cancerul. Minunat!

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus