un blog de Radu Dumitru

Uitați-vă și pe canalul meu de YouTube.

Elefant a luat amendă pentru spam prin email

15 Oct 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

16 comentarii

În baza legii 506/2004 (nu GDPR) și cu 10.000 de lei, nu o sumă foarte mare, de fapt sunt chiar surprins că este atât de mică. Motivul? Magazinul Elefant.ro a trimis unei persoane emailuri chiar și după ce aceasta s-a dezabonat la newsletter prin toate metodele posibile.

Comunicatul oficial al ANSP… ceva spune:

Sancțiunea a fost aplicată întrucât operatorul nu a făcut dovada obținerii consimțământului prealabil expres și neechivoc pentru transmiterea de mesaje comerciale prin e-mail încălcându-se dispozițiile referitoare la comunicările nesolicitate prevăzute de art. 13 alin. (1) lit. q) din Legea nr. 506/2004 privind prelucrarea datelor cu caracter personal şi protecţia vieţii private în sectorul comunicaţiilor electronice .

În acest context, s-a recomandat societății luarea măsurilor necesare respectării prevederilor art. 12 din Legea nr. 506/2004, în vederea transmiterii de mesaje comerciale prin mijloace de comunicare electronică numai cu consimţământul expres prealabil al destinatarilor.

Autoritatea Naţională de Supraveghere a aplicat sancțiunea ca urmare a unei plângeri prin care se reclama faptul că operatorul Elefant Online S.A. a transmis petentului mesaje comerciale nesolicitate pe adresa de e-mail a acestuia fără consimțământul său. Astfel, deși petentul se dezabonase atât pe site-ul operatorului, cât și prin link-urile de dezabonare din newslettere, acesta a continuat să primească din partea Elefant Online S.A. mesaje comerciale nesolicitate pe adresa sa de e-mail.

Acum, ani de zile s-a tot râs pe net de “Simona” de la Elefant și cum este imposibil să scapi de mesajele ei. Mulți au râs și n-au făcut nimic. Cineva chiar a făcut o plângere și iată o amendă reală.

Deși nu-mi place ușurința cu care se dau astfel de amenzi, ca poate ar merge și câte un avertisment, rețineți că dacă vă tot spamează cineva, există acum posibilitatea de a-l arde.

Interesant și cum pun cei de la Profit.ro problema în titlul articolului: Elefant este “victima” unei amenzi, după ce cineva i-a “pârât”. Probabil celor de la Profit le place spam-ul, din moment ce văd expeditorul său ca pe o victimă.

sursa: ANSPDP și Profit.

  16 comentarii

 1. Bun. Imi place GDPR din ce in ce mai mult.

    (Citează)

 2. în timpul ăsta, ție nu-ți merge abonarea la comentarii :)

    (Citează)

  • Ca să nu risc o amendă :P

     (Citează)

  • Merge, dar sistemul nu iti mai trimite nici macar mesaj de confirmare daca ti-a trimis deja un numar de asemenea mesaje (cred ca 5) la care nu ai confirmat. Nu trebuie sa fie neaparat de pe blogul asta.

     (Citează)

 3. De ce ai 2 optiuni in comentarii, una in RO si una in EN? :)

  “Anunță-mă prin email când apar comentarii noi la acest articol.”
  “Notify me of new posts by email.”

    (Citează)

  • Eu nu le văd, că intru mereu logat. Așa că dacă nu dă nimeni feedback despre ele, nu observ astfel de modificări minore.

   Le-am schimbat acum ca să fie ambele în română.

     (Citează)

 4. eventim a fost sau urmeaza?

    (Citează)

 5. Dar cum dovedesc eu că m-am dezabonat? Eu dau click pe butonul de dezabonare și îmi spune că e ok dar ce dovadă am dacă după când mai primesc spam? Nu primesc un mail de confirmare că am fost dezabonat deci nu am o dovadă că am dat click pe link pt dezabonare…

    (Citează)

 6. Elefant o fi luat reclama pe profit.ro si nah, nu se face sa dai in mana in care te hraneste.

    (Citează)

 7. “rețineți că dacă vă tot spamează cineva, există acum posibilitatea de a-l arde”
  Unde anume pot reclama si eu 2-3 entitati care ma spameaza? ADica le dau mark as spam, unsubscribe, etc, si in continuare primesc mailuri de la ei.

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus