un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Am renovat balcoanele – etapa 1 din 2

2 Oct 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

48 comentarii

Prima etapă de renovare a balcoanelor este gata și am făcut ceva împotriva tendinței generale din România: am deschis un balcon, lăsându-l liber în fața naturii, iar la al doilea am înlocuit structura veche cu una pe profile VEKA și sticlă tip termopan, cu ferestre cu deschidere mai mare și plase de țânțari tip rulou, care de fapt sunt bune și pentru a lăsa pisicile în balcon fără griji.

Balconul deschis*, cel de la sufragerie, are de fapt două colțare, o idee văzută la un bloc nou de apartamente. Pentru a-l proteja de ploaie, ninsoare și praf într-o măsură mare, am închis de fapt lateralele (una sablată spre vecini) și încă 50 cm de pe față în fiecare colț, dar cu un sistem de profile de aluminiu și geam  simplu. Nu are rost să investesc în ceva cu izolare termică atâta vreme cât 3 metri rămân deschiși. Culmea este că această soluție a fost destul de scumpă, dar e ceva ce faci o dată în viață și prefer calitate.

Pentru balconul închis, cel de la dormitor, am vrut din start profile VEKA. Nu pentru că a sărit Mariciu cu bungee-ul, ci pentru că, interacționând cu oamenii de la VEKA de-a lungul anilor, m-au convins că fac profile excelente și care țin bine în timp.

Eu am pus profil Softline 70AD. Este unul de clasa A (VEKA oferă doar astfel de profile, nu și clase inferioare), adică PVC-ul are grosime de 3 mm și deci rigiditate și rezistență crescută. Mai au în interior niște rigidizări din oțel zincat de 1,5 mm, tot cu rolul de a se asigura că în timp fereastra nu flambează, nu se deformează, nu se “lasă” și alte asemenea posibile probleme.

Acestea sunt chestiuni importante în special la un balcon, unde țin fereastra deschisă câteva luni fără a o mișca, iar apoi vine iarna și o închid cu dorința de a avea etanșare perfectă, ca să nu aud vântul prin ele. Un toc și o ramă (sau cercevea, dacă vreți acest cuvânt deosebit de amuzant) din PVC foarte rigid vor permite asta. La spectrul opus, în clădirea în care lucram anterior cred că luase cineva o șpagă pentru a monta cele mai proaste ferestre cu putință, că sufla vântul prin ele de majoritatea angajaților lipiseră bandă adezivă pe ele, la îmbinări, deci se poate și mult mai rău.

Vitrajul este unul standard, 24 mm în total, două foi de sticlă (de unde și denumirea de termopan, care nu se aplică întregii ferestre, cum zice reclama**) cu argon între ele. Apropo, uitați un dicționar de termeni termopanistici, că oficial termopan se referă doar la pachetul de două geamuri, iar tripan descrie uneori un sandviș de trei geamuri, dar la o fereastră contează mult profilul și feroneria.

Feroneria (adică balamale plus tot ansamblul de închidere) este MACO Multi-Matic, o marcă austriacă. Producătorul spune că sunt de calitate foarte bună, garantându-le un număr foarte mare de cicluri de închidere-deschidere (peste 20.000), și pot susține o greutate mare, ceea ce contează dacă vreți ferestre mari.

Mânerele sunt unele normale. Inițial am vrut fără mânere clasice, ci un sistem de mânere îngropate în ramă, cum se folosesc de obicei la uși sau ferestre glisante. Ideea era să pot deschide fereastra complet la 180 de grade, fără ca mânerul să funcționeze ca un opritor. Apoi am aflat că astfel de “mânere” îngropate costă 300 de euro în plus și cresc și lățimea profilului necesar cu 15 mm, iar eu prefer profil cât mai îngust, ca să rămână cât mai multă suprafață vitrată pentru lumină, așa că am zis un sincer f*** that și am mers pe mânere normale.

Plasa de țânțari îmi place mult. Este o rolă montată într-o casetă în partea de sus a ferestrei (nu se văd), iar pânza se trage de acolo pe două șine și se ancorează în partea de jos cu două cleme. Arată și funcționează mult mai bine decât credeam, în sensul că nu rămâne loc pe lângă ele, de-a lungul șinelor, și nici nu flutură în vânt sau ceva așa. Prinderea pare suficient de bună încât acum pot lăsa și pisicile în balcon, când plasele sunt coborâte, cu încredere că pisicile nu vor sări prin plase dacă văd vreun porumbel sau alt păsăroi.

Am două astfel de rulouri 1366 x 1170, că am două ferestre la balcon. Întreg balconul a costat 1.371 euro pentru 8 metri pătrați de ferestre și incluzând demontarea structurilor vechi ale ambelor balcoane.

So far so good, urmează etapa doi, cea de renovare a interiorului balcoanelor, unde încă ne certăm dacă să punem niște BCA, panouri sandviș, rigips, poate faianță și gresie șamd, dar ce-i renovarea fără o mică ceartă?

*De ce deschis? Pentru că, dacă e să stai acolo la o cafea sau câteva momente de relaxare, măcar să simți că ești în aer liber. Un balcon închis, dar cu fereastra deschisă, nu-mi oferă aceeași senzație.

**Reclama este aceasta de mai jos, mi se pare amuzantă pentru că estimează că în 2039 Clujul va fi capitală. Și-n al doilea e o glumă când un copil din viitor întreabă ce-i aia pensie. Sunt mai multe clipuri, le găsiți pe YouTube și cred că vor publica mai multe:

    48 comentarii

  1. Poti sa stai linistit, pisicile vor gasi o solutie. La mine nu a durat mult, cred ca pot sa pun si plasa din material SF din cartile lui Asimov sau Peter F. Hamilton si pisicile tot vor gasi o solutie.

      (Citează)

  2. De curiozitate, balconul deschis e orientat către un bulevard? La părinți am 10 metri de balcon spre Mihai Bravu și din pricina traficului nu am ce să fac cu el. În schimb, cand aveam un balcon mic orientat către campusul Universității de agronomie, era o plăcere să bei o cafea dimineața sau o bere seara acolo.

    PS: acum ceva ani am văzut un exemplu bun de balcon aranjat la Criserb.

      (Citează)

  3. Super.
    O să ți-l închidă și pe ăla când o să “anvelopeze” blocul.
    Bucură-te de el până atunci.

    Apropo de deschis complet geamul, am văzut acum tot felul de sisteme cu glisare, nu te-a atras nimic?

      (Citează)

    • Nu te obligă nimeni să îți închizi balconul la anvelopare, știu exemple concrete

        (Citează)

    • Eu știu că te obligă, dar nu cred că vine anveloparea prea curând. Dacă vine, am pierdut o tonă de bani, că puteam să o aștept pe aia.

        (Citează)

    • Puteai , dar aia nu îți puneau VEKA; ce Aluplast nu e bun ?
      Cred că balconul deschis in București e o idee proastă , dar dacă îți place, succes.

        (Citează)

  4. Ma intereseaza si pe mine niste termopane si m-m uitat la Veka, dar as vrea sa stiu daca articolul e platit sau nu.

      (Citează)

    • Cand numele firmei e scris in caps, e articol platit :)

        (Citează)

    • Sau așa e ortografia mărcii respective…

        (Citează)

    • Mie îmi place ortografia corectă, da. Sunt printre ăia care scrie evoMAG când e cazul.

        (Citează)

    • Era o gluma.

      Dar data tot ajunge acolo :

      Daca ne luam dupa articolul de la cetin unde unul face o criza nervoasa ca e VEKA, nu e termopan il avem pe Radu care are mare grija sa scrie ca e sticla tip termopan.

      Tot la cetin articolul la care e filmuletul publicitar are scris “VEKA”. Articolul follow up, probabil nepublicitar are “Veka”.

      Concluzia e una singura, am prea mult timp liber dimineata la munca.

        (Citează)

    • Are VEKA o campanie de popularizare a clipurilor făcute de ei. Eu am preferat să spun despre ce-am montat în balcon, că mi se pare mai util pentru mulți oameni.

        (Citează)

    • doamne cat de greu e sa spunem pe sleau daca e platit sau nu.
      iar sa marcam articolul cu publicitate e practic imposibil, pentru ca suntem convinsi ca ar scadea vanzarile Veka.

      am si eu termopane Veka acasa, nu stiu daca sunt mai bune ca cele pe care le aveam la locuintele anterioare ca nu am cum sa fac comparatia asta, ce stiu este ca la usa de la balcon s-a stricat mecanismul de deschidere dupa 3 ani, l-am inlocuit si acum s-a stricat din nou.

      in alta ordine de idei, sa inchizi balconul cu termopan este nu numai complet inutil, ci chiar contraindicat, pentru ca atat timp cat nu il incalzesti la aceeasi temperatura ca si casa, iarna faci condens si implicit mucegai – vorbesc din experienta.

      stau cu geamul deschis l abalcon toata iarna la balcon si tot fac condens.
      si chiar daca l-as incalzi, tot nu as rezolva mare lucru pt ca ar trebui sa fie si izolat calumea.

      deci balconul e cel mai bine sa fie inchis cu altceva decat termopan, ca sa ai o protectie minima contra prafului, ploii, zapezii etc si sa poti tine acolo niste lucruri fara sa se deterioreze.

      cat despre balconul deschis, am si din ala, de fapt e terasa, nu balcon – sunt tot felul de probleme si acolo: vara e f cald si nu se poate sta, se pune pe care nu am unde sa o arunc, primavara ingheata scurgerea dar langa pereti se face apa pentru ca e mai cald etc etc

      dar da, e misto sa ai ceva liber, una peste alta merita

        (Citează)

    • *se pune ZAPADA pe care nu am unde sa o arunc
      am omis acest cuvant

        (Citează)

  5. superbe blocurile din Bucuresti

      (Citează)

  6. O investitie excelenta. Taman ai dublat pretul apartamentului.

      (Citează)

    • E bloc vechi, comunist, daca e dinainte de ‘77, poate sa-l poleiasca si cu aur, ca nu va mai valora nici cat o ceapa degerata dupa urmatorul cutremur. In rest, privelistea e superba, griul odios de peste drum iti face diminetile senine. In alta ordine de idei, sistemul nu mi se pare practic, eu mi-am inchis balcoanele cu geamuri glisante si arata mult mai bine.

        (Citează)

    • M-am gândit și eu la glisante, dar nu mi-a plăcut soluția. Trebuie mult loc ca să deschizi 3,5 metri de față.

        (Citează)

  7. .. e articol platit .. și Cetin s scris despre Veka in perioada asta ! Dar e normal, omu’ din asta trăiește .. a combinat frumos “reclama” cu o chestie personală ! .. artă baby ! 👍

      (Citează)

    • Full disclosure? VEKA mi-a plătit și apartamentul ca să am unde să pun ferestre și să scriu despre ei :P

        (Citează)

    • După ce se termină campania îți iau ferestrele și îți dau banii pe care i-ai plătit înapoi, nu?

        (Citează)

    • N-a fost dom’le nicio ironie .. chiar îți luam apărarea .. mi se pare normal sa bagi și articole “d’astea”, de casă .. 😉

        (Citează)

  8. Privelistea de la balconul ala inchis pare superba.

      (Citează)

  9. recomand obloane de lemn ( traiesc in Franta si aici sunt peste tot)

      (Citează)

  10. La balconul semi-deschis geamul fix din dreapta cum il vei sterge? Din camera de alaturi :) ?

      (Citează)

  11. nwradu:
    Full disclosure? VEKA mi-a plătit și apartamentul ca să am unde să pun ferestre și să scriu despre ei :P

    O arzi passive aggresive. Pentru credibilitatea ta, cred ca e bine sa spui clar daca ai primit beneficii sau bani in schimbul promovarii.

      (Citează)

  12. Presupun ca aia cu “articol platit” au aterizat recent pe aici si nu prea il cunosc pe Radu, dar e ok… batman batman in continuare baietii

      (Citează)

    • pai toata lumea presupune ca e platit articolul, dar pentru ca nu avem informatii sigure, normal si politicos este sa intrebi

      eu personal incerc sa-l conving/ educ pe Radu sa fie transparent, mai ales ca, repet, toti comentatorii lui presupun ca e platit articolul, deci obstinatia a lui de a nu spune ca e platit este complet de neinteles

        (Citează)

    • Care “toți”, mă?

        (Citează)

  13. de ce nu ai facut geamurile care se deschid pana sus? ai lasat ochiul ala de geam ingust.; si o rama in plus cand putea fi mai luminos

      (Citează)

    • Probabil pentru ca acolo sus va pune la loc sforile pentru uscarea rufelor, iar un geam de sus pana jos e enervant cand ai asa ceva.

        (Citează)

  14. Foarte proastă decizia cu ferestrele mari. Foarte proastă. Degeaba îți spun eu sau alții, până când în vreo 10-15 ani (poate mai devreme) veți realiza și voi. După, pun pariu că veți căuta perdele, jaluzele pe măsură, să nu vadă cineva înăuntru din cauza ferestrelor mari.

    Și nu că vreau să fac pe corectorul, da’ ăla nu e balcon deschis. Nu e. E unul închis cu termopan și glisante. Dacă chiar voiați unul deschis, nu aveați cadru de termopan, îl lăseați deschis pe bune și v-ați fi instalat cu folie/rulou transparent (ca alternativă la termopan, geamuri glisante).

      (Citează)

    • Stai asa, ferestrele mari sunt o idee proasta pentru ca pierzi bani cumparand perdele mai mari?

        (Citează)

    • Giani Mucea:
      Stai asa, ferestrele mari sunt o idee proasta pentru ca pierzi bani cumparand perdele mai mari?

      Se duce naibii ideea de izolare termică, poluarea fonică e mult mai permeabilă, practic trăiești cu o terorare în sbuconștient că nu poți să stai în curu gol în propria-ți locuință fiindcă te vede cineva; alte exemple pot continua…

        (Citează)

    • Dacă ești în curul gol, presupun ca ai hainele pe sârmă. Problemă rezolvată!

        (Citează)

    • Un geam bun rezolva lejer problema izolatiei termice si fonice. In curul gol nu stau pentru ca am copil si, cand e plecat de acasa, n-am nici o problema sa stau chiar daca geamurile din sufragerie incep de la 50cm inaltime la parter. Ce dezavantaje ar mai fi? Ca la avantaje as pune priveliste si lumina.

        (Citează)

  15. Daca nu vrei izolare – mult mai misto ( si mai simplu dpdv autorizatie de constructie) ar fi fost inchidere cu sticla securizata. Alea se deschid complet cand vrei si arata mult mai bine. E drept – nu poti pune plase.

      (Citează)

  16. Există kit pentru plase anti-insecte tip rulou? Ceva gen s-o pot tăia eu pe dimensiuni.

      (Citează)

    • Plase tip rulou fac o grămadă de firme care lucrează în domeniu “termopane”. Pe orice dimensiuni ai nevoie, vin și ți le montează indiferent ce ai tu acasă, poate fi și tâmplărie veche.

        (Citează)

  17. daca tot iti plac ramele mai inguste ca sa intre mai multa lumina de ce ai facut gamlacurile alea mici de sus? in felul asta ai bagat mai mult profil in lucrare (recte mai multi bani) si ai mai putina lumina. ca sa nu mai spun ca dupa parerea mea sunt o reminescenta urata de pe vremea cand balcoanele se inchideau cu ce geam se gasea si musai il faceai din bucatele mai mici.

      (Citează)

  18. autorizatie de construire??
    am ras :)))

    geretus:
    Daca nu vrei izolare – mult mai misto ( si mai simplu dpdv autorizatie de constructie) ar fi fost inchidere cu sticla securizata. Alea se deschid complet cand vrei si arata mult mai bine. E drept – nu poti pune plase.

      (Citează)

  19. Am și eu plasă rulou din aia, și te anunț că UNELE pisici învață să dea la o parte plasa pe lateral, unde nu e fixată ci doar stă în șantul format de ghidaj; o lăbuță insistentă poate face plasa să iasă din ghidaj și apoi pisica se strecoară între plasă și perete.

      (Citează)

  20. Intreb si eu ca un necunoscator: daca am un geam termopan (2 straturi de geam) se poate da jos si monta un tripan (3 straturi de geam) pe aceeasi rama? Tehnic, cred ca sta (desi nu intra complet) dar nu stiu ce probleme ar fi dupa.

      (Citează)

    • Nu merge, trebuie profil mai gros.

      2sticle=4+16aer+4=24mm
      3sticle=4+16aer+4+16aer+4=44mm

      De obicei sticla are 4mm, daca vrei gasesti si de 6mm

        (Citează)

  21. Salut.
    Poti sa-mi zici, te rog, ce ai folosit la imbinari intre termopane? Vad ca ai mai multe bucati de tamplarie (ca sa zic asa). Daca acele baghetede legetura au o denumire speciala? Ai si la colt? Iar intre tocarie ai folosit suruburi?
    Merci!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus