un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Veți plăti taxe chiar dacă banca vă promite zero comision la retragerile de cash din străinătate

2 Sep 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

71 comentarii

Băncile românești promit niște avantaje precum comision zero la retragerea de cash de la orice bancomat din lume. De cele mai multe ori, comisionul nu este zero, ci tot plătești ceva pentru a scoate bani în respectiva țară.

Situația este următoarea: banca ta nu-ți ia comision, respectându-și termenul contractului. Banca din țara respectivă, însă, cea care deține bancomatul de la care scoți bani, îți poate lua ce comision vrea ea, că-i bancomatul ei. De obicei îți spune asta pe ecranul bancomatului.

Ar fi frumos ca banca ta din România să suporte inclusiv aceste taxe, atunci când apar, dar în practică nu se va întâmpla niciodată pentru că ar însemna ca banca românească să aibă contract pentru asta cu zeci de mii de bănci din toată lumea și proceduri de reglare a acestor taxe și nimeni nu-și va bate capul cu așa ceva. Dacă o bancă și-ar bate capul cu așa ceva, probabil ar anunța-o cu portavocea, ca să știm toți.

Eu de obicei evit să scot cash în străinătate, dar am făcut-o de câteva ori, ocazie cu care am observat, cu ușoară surprindere, această practică. În Chile, bancomatul mi-a zis direct că mă va costa cam 5 sau 10 dolari extragerea (am uitat cât), indiferent de suma aleasă. În Thailanda am trecut prin ceva similar, dar cu o taxă “de bancomat” mai mică. În ambele situații am folosit carduri cu zero comision la bancomatele din străinătate.

Nu prea aveți multe soluții ca să evitați asta. Una ar fi să plătiți peste tot cu cardul, dar uneori nu-i posibil, că unele țări sau magazine au sumă minimă pentru așa ceva. Singurele mele sfaturi în domeniu sunt:

  • dacă taxa este fixă, indiferent de suma retrasă din bancomat, gândiți-vă bine de câți bani veți avea nevoie în țara respectivă. Ar fi bine să scoateți dintr-o dată toată suma necesară și să plătiți o singură dată acel comision, nu de mai multe ori.
  • dacă taxa este în funcție de suma retrasă, încercați să plătiți cât mai mult direct cu cardul la POS. Acolo nu apar taxe suplimentare, ci doar pierderi din conversia valutară, dar nu sunt semnificative.
  • verificați la bancomatele diverselor bănci cât este taxa respectivă. Diverse bănci au diverse comisioane în acest sens, dacă nu-i grabă încercați la diverse bancomate pe stradă până găsiți unul mai ieftin.

Chiar și cu această taxă la mijloc, de multe ori tot este mai rentabil să scoateți de la bancomat decât să schimbați la vreun exchange din euro sau dolari. În Thailanda, mai ales când ajungeți acolo în aeroport, soluția cu bancomatul este cea mai bună.

M-am uitat pe site-urile băncilor mele. ING zice așa:

zero comision retragere de la orice ATM**

și mai jos la final:

**Unele bănci din străinătate practică comisioane de acces la bancomat. ING nu are niciun control asupra acestui tip de taxe. Înainte de a retrage banii, citește cu atenție mesajele care apar pe ecranul bancomatului. Oferta nu este valabilă pentru țările cu risc crescut precum Iran, Siria, Sudan, Coreea de Nord și Cuba.

În rest am carduri de credit la Banca Transilvania și la Raiffeisen, iar cele de credit au comision de retragere la bancomat inclusiv în țară, nu doar în străinătate, așa că n-am cercetat mai mult. Banca Transilvania ia comision și de la cardurile de debit, de altfel. Și Raiffeisen are taxe pentru retragerile de la bancomatele din străinătate, inclusiv pe cardurile de debit.

Unicredit are, de asemenea, comision în străinătate inclusiv la cardurile de debit, dar și niște pachete de cont curent în care aceste comisioane sunt “0 (zero)”. După cum observa un prieten de la care a pornit ideea acestui articol, în practică nu sunt zero, cel mai probabil din motivul dat inițial de mine, și anume pentru că banca din străinătate îți ia oricum bani pentru că-i folosești bancomatul. Cred că Unicredit ar putea să facă precum ING și să precizeze cu steluță acest risc. Același lucru ar putea să-l facă și Orange Money, de fapt, care nu comisionează retragerile din străinătate. Revolut comisionează retragerile de mai mult de 800 de lei.

Și ca să vă speriați de tot, priviți clipul de mai jos în care un tip demonstrează cum bancomatele, atunci când simt un card de turist străin, îți sugerează să scoți sume mari de bani, uneori mai mari decât salariul pe o lună din acea țară, și la un curs dezavantajos.

Soluția este să plătiți cât mai mult direct cu cardul. Am fost în câteva deplasări în care nu am folosit deloc cash, că în țările dezvoltate poți lăsa inclusiv bacșiș cu cardul.

Puteți scrie în comentarii dacă banca voastră precizează sau nu pe site că, deși promite comisioane zero, e posibil ca băncile străine să vă ceară ele o taxă. N-am o problemă cu practica asta, ci doar cred că băncile românești trebuie să-și informeze până la capăt clienții. Nu de alta, dar cred că ANPC-ul le-ar putea rupe o amendă pentru asta.

    71 comentarii

  1. Chiar si daca un Atm din strainatate nu ar avea costuri de retragere, ING are un curs valutar foarte dezavantajos 1 eur = 4.89 lei acum. Iar daca retragi altceva e si mai dureros pentru ca apare dubla conversie. Deci cel putin ING nu merita in strainatate sau ebay/amazon etc, e bun in tara si cam atat. Revolut si niste cash fac echipa buna.

      (Citează)

    • Ing sunt niște nesimțiti când vine vorba de plăți în valută. Eu deja am început să caut alternative să scap de ei.
      Am plătit în vacanță cu cardul în Turcia, în lire turcești, și am observat la o tranzacție cu o sumă mai mare o chestie: suma tranzacției în așteptare este mult mai mică decât suma pe care o decontează atunci când tranzacția este finalizată.
      La sume mici nu prea se observă, însă la sume mai mari “se simte”.
      O altă măgărie pe care au facut’o: în sms’ul pe care’l trimit îți spun suma în valuta în care faci tranzacția, fără să’ti spună și echivalentul în lei.

        (Citează)

    • ING + Revolut = Love
      Cel puțin deocamdată.

        (Citează)

    • BCR imi schimba acum 2 saptamani euro cu 5 lei la bancomat ERSTE in austria.

        (Citează)

    • Alex: ING are un curs valutar foarte dezavantajos 1 eur = 4.89 lei acum. Iar daca retragi altceva e si mai dureros pentru ca apare dubla conversie.

      Scot așa puțin cash încât nu contează. Este o pierdere nesemnificativă față de costul de a ajunge în străinătate în acea situație.

        (Citează)

  2. La revolut ai 2400lei(echivalent) pentru retragere la planul metal/30 zile cu 0 lei taxe de retragere. Si alte chestii pentru care, daca le folosesti, merita pachetul de upgrade de 500lei/an. Teoretic, daca nu te duci in vreo tara dubioasa care nu stie ce-i ala card (gen Cuba unde plata cu cardul marea pretul cu 10% fata de cel afisat), n-ai nevoie de mai mult de 500E cash la tine in vacanta.

      (Citează)

    • 500 de euro, deci practic ai extrapolat cheltuiala ta la toata lumea. poate eu am nevoie de 5 mii.

      la Revolut se dau si premii. in ruble.

        (Citează)

    • La Revolut costă Premium 30 de lei/lună, iar Metal 55 lei/lună sau 600 lei/an. De banii ăia acopăr toate comisioanele și diferențele de curs ING. Iar pentru plătit la POS în străinătate, prefer BT Flying Blue.

        (Citează)

  3. Apropo de bancomatele ce îți dau un curs de cacao dacă văd card străin,la BCR au vrut pentru 1000 de lei sa ma taxeze în euro cu 232 euro,îmi propunea ei sa facă conversia. Adică să îmi cumpere cu 4.3 lei/euro. Asta acum 2 săptămâni.

    Iar cum ziceai cineva mai sus, ING îți vinde euro la suprapreț dar pretind că nu au comisioane.

      (Citează)

  4. Exista ANPC, le faci reclamatie ca te-au mintit in privinta comisionului.

    Mie ING incepe sa imi displaca pentru cursul de schimb aberant de mare. Este evident ca ei dau mai departe la echivalent BNR pentru ca iti blocheaza initial echivalentul Euro x cursul BNR.

    Nu, Revolut nu este o solutie, aia este o fatada pentru KGB si le dai toate informatiile tale. Cui faci plangere in caz de ceva cu Revolut?

    Reteaua aia de bancomate din clip e de rahat, era sa folosesc unul in Sunny Beach si imi dadea ca optiuni doar 20 leva, 50 leva sau mai mari. M-am dus la bancomat de banca si am scos de acolo 10 leva cat aveam nevoie.

      (Citează)

    • Gaelex: Exista ANPC, le faci reclamatie ca te-au mintit in privinta comisionului.

      Păi asta e șmecheria, că nu te-au mințit. Ei nu-ți iau comision, dar nu pot controla ce-ți iau băncile din străinătate. Poate ai noroc și nimerești una fără comision.

        (Citează)

  5. Si la revolut platesti taxele “bancomatului”. Cand esti prin Asia cel putin.

      (Citează)

  6. Apropo de Revolut. Nu e bine sa te bazezi doar pe el cand pleci undeva.
    Saptamana trecuta, in Ungaria, m-am bazat pe el sa platesc, am alimentat cu lei si totul a fost ok.

    Dar am gasit ceva de cumparat, si nu aveau POS. Nicio problema, le zic sa tina produsele pana ma duc la un bancomat, pana ajung acolo fac un top-up cu ce am nevoie si scot cat imi trebuie.

    Ghici cand si-a gasit Revolut timp sa imi spuna ca are probleme cu aplicatia si nu o pot folosi? Exact. Nici istoricul de carduri nu il mai avea, am introdus manual de 3 ori cardul si s-a blocat la urmatoarea pagina, cred ca urma verificarea 3dsecure.
    Ma rog, am scos HUF de pe el cat am putut, apoi la restul am scos de pe cardul normal. In total, suma in lei pusca cu cat am calculat ca voi plati, plus ca la bancomat mi-a aparut suma totala in lei care va fi decontata, si asa a fost.

    Oricum trebuie sa fii cu ochii ca pe butelie cand folosesti bancomate in strainatate.

      (Citează)

    • pai de ce te ai baza doar pe revolut?

      sau stai sa o zic altfel, vrei servicii financiare si comisioane 0 la tot tot si rata buna de schimb DE LA O FIRMA NE-financiara, si mai ai si pretentii la availability?

        (Citează)

    • Sa nu ne prostim degeaba. N u doar Revolut are probleme cu aplicatia.
      Va duceti aminte perioada in care la ING (ditamai institutia finaciara() pica sistemul in fiecare luna ?

        (Citează)

    • Andrei G: Va duceti aminte perioada in care la ING (ditamai institutia finaciara() pica sistemul in fiecare luna ?

      Eu nu mi-o aduc aminte. Au avut picările lor, cea mai gravă fiind aia de o zi când s-a declanșat alarma în data center, iar în rest cred că au avut 3 probleme de câteva ore într-un an

        (Citează)

  7. Gaelex: Nu, Revolut nu este o solutie, aia este o fatada pentru KGB si le dai toate informatiile tale. Cui faci plangere in caz de ceva cu Revolut?

    Intr-adevar, de aia nu pot eu sa dorm noaptea fiindca KGB-ul are acces la informatiile mele si la contul Revolut alimentat cu sume gen 500-1000 lei

      (Citează)

  8. Am patit-o cu EURONET culmea chiar pe cardul de REVOLUT in Bulgaria (eu) si in Cipru (un coleg).
    In schimb dupa ce am inteles manevra am facut plati doar cu cardul , din pacate nu toata lumea are POS .

      (Citează)

    • si eu am patit-o cu Euronet in Grecia in sensul ca comisionul pe care mi l-au luat a fost mult mai mare decat cel afisat

      in speta, se afisa 3.5 euro comision si pana la urma a fost 25 de euro (am scos 800).

      era un card in euro, deci nu a fost problema de curs

      mari magari astia de la Euronet

        (Citează)

    • Euronet din asta trăiește – comisioanlele de retragere practicate. Găsești ATM-urile lor doar în zonele turistice. Eu mereu scot ban ide la ATM-urile băncilor locale.

        (Citează)

    • problema nu e ca mi-au luat comision mare ci ca m-au pacalit – mi-au afisat 3.5 si mi-au luat 25

      pe insula in care am fost eu nu am vazut alte ATM-uri decat euronet, cel putin in oraselul in care am stat sigur nu erau altele ca am cautat pe gmaps

        (Citează)

  9. Cipper:
    ING + Revolut = Love
    Cel puțin deocamdată.

    I second that.

      (Citează)

  10. Un alt sfat ar fi să întrebați și la hotel care-i cel mai avantajos mod de a converti. La un hotel la care am stat chiar aveau un serviciu prin care îți puteau schimba ei banii (contra unui mic comision, evident).

      (Citează)

  11. La “FAQ” pe revolut scrie “sa nu scoți bani din bancomate euronet sau similare”.
    In orice țară mai dezvoltata (în general toate din Europa) e bine sa scoți de la bancomate ale băncilor care operează acolo și nu ai comisioane nasoale. Bine.. cu câteva excepții, gen Grecia, unde tot iau un comision de 3-5 eur.

      (Citează)

    • Alpha Bank in Grecia, nu ia comisioane.

        (Citează)

    • mi-a luat 3 euro comision alpha bank in iunie

        (Citează)

    • Interesant, anul trecut in Lefkada nu a luat de pe Revolut. Incerc si eu anul asta sa vad ce si cum.
      Presupun ca aparea ceva mesaj de avertizare la fel ca la Euronet, Piraeus etc?

        (Citează)

    • Doar mie mi se pare ok să plătești totuși 3 euro dacă mergi în altă țară și vrei să scoți bani? E un cost de a fi turist, ca și berea la 4 euro sau vigneta la intrarea în țară.

        (Citează)

    • @Pyro, da, aparea mesaj inainte de a retrage banii.

      @nwradu, de banii aia nu beneficiaza statiunea/orasul/tara in care esti turist, ci banca.

        (Citează)

  12. Banca olandeza, comision zero la retragerile din Olanda si Belgia. Pentru Olanda mi se pare ca asa e legea, nu stiu daca si pentru Belgia.

      (Citează)

    • La ABN AMRO poti retrage o data pe zi de la un bancomat al altei banci fara comision, nu stiu daca au schimbat asta. Dar eu am niste cash la mine doar pentru urgente, platesc cu cardul peste tot altfel. Nu cred ca scot cash mai mult de o data pe luna.

        (Citează)

    • Eu prefer sa plec cu bani cash la mine si sa pastrez cardul numai pentru urgente, atunci cand am cheltuieli mai mari decat cele estimate.

      Pe langa faptul ca la foarte multe tarabe cu suveniruri, terase, baruri pe plaja nu au POS, poti sa primesti si preturi mai bune pentru plata Cash.
      Asta mi s-a intamplat vara asta in Creta unde, pentru o excursie de 92 euro, am primit discount 6 euro pentru ca am platit cash.

        (Citează)

    • ING Olanda => comision 0 la orice banca din lume, cel putin asa se lauda. N-am incercat decat in Germania si a fost ok

        (Citează)

  13. Care vă pricepeți in a explica clar , scrieți care e faza cu Revolut. Eu am cont debit si credit doar la BT. In UE sau in afara ei îți e de mai mare folos Revolut ? În țară, doar pt cumpărături online ? Mulțumesc.

      (Citează)

    • In principiu este util pentru 3 categorii de persoane:
      1. Cei care vor sa trimita bani in tara fara comisioane – lucreaza in afara tarii si trimit bani rudelor
      2. Cei care calatoresc mult in afara tarii (in special in UE) si platesc cu cardul – au curs valutar bun
      3. Cei care fac multe cumparaturi online din afara Romaniei – au curs valutar bun

        (Citează)

    • cursul valutar este bun doar in cursul saptamanii pt ca atunci e deschisa piata valutara internationala, insa in weekend nu e deloc bun

        (Citează)

  14. Foarte bun articolul in schimb cam prost cu documentarea la el, ceea ce înainte era un punct forte al acestui blog.
    Dacă te-ai fi documentat mai bine, macar sa fi citit ceva subiecte de discuție de pe forumuri ai fi scris si de comisionul cel mai uzual care practic a deschis drumul celor gen Revolut. Si anume cursul de schimb preferențial al băncii. Adică fix ce practica banca pe care o dai tu exemplu, care nu numai ca îți face tranzacția la cursul lor, care e evident mult mai mare, dar mai ai si decontul peste doua zile și deci posibil alt curs. Adică plătești mult mai mult fix la POS unde te știi cu un comision zero.
    Concluzie personală pentru zona euro, daca nu vrei Revolut atunci plătește la POS cu carduri care ofera cursul Mastercard, gen Libra ( da știu alți ruși ), iar ptr cash nu există soluții decât finntech. Oricum și acolo dacă în țara respectivă e o practică comisionul de utilizare bancomat nu prea ai ce face.
    Pentru orice altceva decât Euro rămân soluțiile finntech fiindcă altfel intervine dubla conversie prin Euro.
    Pentru țări gen Iran care desi are un sistem de plată cu cardul foarte bine implementat până la nivel de vânzător ambulant, pentrucă nu e legat de cel international, sau pur si simplu locul este o troacă, soluția este cash, dolarul fiind baza.

      (Citează)

    • Doru Vlad: Dacă te-ai fi documentat mai bine, macar sa fi citit ceva subiecte de discuție de pe forumuri ai fi scris si de comisionul cel mai uzual care practic a deschis drumul celor gen Revolut. Si anume cursul de schimb preferențial al băncii.

      Ce legătură au cursul băncii sau Revolut cu articolul meu de trebuia să mă documentez despre asta?

      Eu am scris despre cum “zero taxe la retragerile cash de la bancomatele din străinătate” este, de obicei, fals pentru că-ți ia oricum banca din străinătate ceva comisioane.

      Cursul băncii tale și alte asemenea treburi te privesc atunci când alegi o bancă sau alta, că doar nu te forțează nimeni să mergi la ING dacă tu faci des plăți în străinătate și te deranjează cursul. Alege banca în funcție de nevoi, nu de hype.

        (Citează)

  15. Andrei G:
    In principiu este util pentru 3 categorii de persoane:
    1. Cei care vor sa trimita bani in tara fara comisioane – lucreaza in afara tarii si trimit bani rudelor
    2. Cei care calatoresc mult in afara tarii (in special in UE) si platesc cu cardul – au curs valutar bun
    3. Cei care fac multe cumparaturi online din afara Romaniei – au curs valutar bun

      (Citează)

    • Așadar, 1. nu are legătură cu vreun alt cont bancar ? 2. cum alimentez Revolut cand ma aflu in UE ? 3. cum procedez practic să mi fac un card (cont) Revolut ? 4. si termin : din experiența, au comisioane omenești, e mai ok ca westernunion , meridiana etc. Mulțumesc frumos pt atenție, rămân dator !!

        (Citează)

    • 1. Este un cont nou, fara legatura cu alte conturi deschise la alte banci.
      2. Faci “Top UP” (“Add money” mai nou) direct din aplicatia de mobil a Revolut. Practic se genereaza o plata online la care poti folosi orice card de debit/credit de la orice banca. Atentie, ca unele banci din RO percep comisioane pentru plati catre revolut.
      3. Descarci aplicatia pe telefon, creezi cont, incarci niste documente si iti trimit ei cardul in cateva zile (in functie de ce metoda de livrare alegi).
      4. Nu au comisioane, iar cursul valutar pare a fi mai bun decat al oricarei banci romanesti (cel putin decat al celor cu care am lucrat eu). Ideal este sa faci tranzactiile in timpul saptamanii, nu in weekend. Mai multe despre cursul de schimb aici https://www.revolut.com/help/getting-started/exchanging-currencies/what-foreign-exchange-rate-will-i-get

        (Citează)

    • Cardul Revolut îl las familiei, iar eu îl alimentez de oriunde în lume, cu ajutorul aplicației lor , debitând oricare cont în care am bani, indiferent de monedă, iar cel care deține cardul Revolut scoate cash de la oricare bancomat din România, cu un comision acceptabil….. Am înțeles bine ?
      Există în România bancomate din care poți scoate euro, eu urmând să alimentez cardul Revolut cu euro ?
      Mulțumesc frumos.

        (Citează)

    • ai inteles bine, cu o singura mentiune. doar primii 800 de lei (200 de euro, in functie de tara unde este deschis contul revolut) pot fi retrasi de la bancomate fara comisioane, dupa care ai un comision de 2% din valoarea retragerii.
      cel mai bine este ca din contul tau de euro sa transferi in revolut, din revolut sa transferi intr-un cont de eur/lei din romania, dupa care din contul respectiv din romania sa faci retragerile. in felul asta scapi de limita.

      cred ca daca scoti direct in eur la bancomate din ro este posibil sa ti se aplice cursul de schimb al bancii ce detine bancomatul, dar nu sunt sigur

        (Citează)

  16. “să plătiți peste tot cu cardul, dar uneori nu-i posibil, că unele țări sau magazine au sumă minimă pentru așa ceva.”

    Iata ceva greu de inteles, probabil intalnit doar prin Asia. Sigur e vorba de vreun comision care face platile mici neatractive pentru vanzator, dar e aiurea sa spui “se poate plati cu cardul, dar nu doar un pachet de biscuiti si o apa”.

      (Citează)

    • pai uite in Grecia unde am fost eu un pachet de tigari costa 4 euro daca platesti cash si 4.5 euro daca platesti cu cardul

      am intrebat de ce, dar nu am primit un raspuns inteligibil, au zis ceva gen ”taxe”, deci pare ca la plata cash ei fac evaziune fiscala la tigari, dar totusi cand platesc cu cardul nu se stie ca am cumparat tigari, deci poate fi o chestie strict legata de plata cu cardul… desi doar la tigari e asa, deci chiar nu inteleg

      la Viena insa mi-au zis clar platile cu cardul sub 10 euro nu merita pt ei deoarece comisioanele pt plata cu cardul sunt prea mari

        (Citează)

    • In multe tari in EU nu se accepta plata cu cardul sub o suma minima, cel putin la unele magazine mai mici.

        (Citează)

    • pentru orice tranzactie cu cardul, comerciantul plateste o suma fixa( gen 0.2-0.5 euro) plus comision (2-4%) in functie de card-ul folosit. Din acest motiv unii comercianti aleg o suma minima sau nu accepta plata cu cardul.

        (Citează)

    • Kopa_Kopan: Iata ceva greu de inteles, probabil intalnit doar prin Asia.

      Olanda, ditamai supermarketul, de la 25 de euro în sus acceptau plata cu cardul. Multe magazine au o sumă minimă tocmai pentru că și ei plătesc un comision de câte ori cineva le folosește POS-ul.

      În România aceste taxe sunt mici (erau pe la 3% pentru magazinele online, dar au fost micșorate acum câțiva ani la sub 1%), așa că nu contează și adopția POS-urile a fost mai mare. Am fost recent la La Pas pe Calea Victoriei și cam toți vânzătorii de mâncare aveau POS.

      În Asia uneori este invers. În China și cerșetorii au Weibo și acceptă bani prin bancă, cu scanare de cod QR pentru transfer.

        (Citează)

    • “Olanda, ditamai supermarketul, de la 25 de euro în sus acceptau plata cu cardul.”

      Asta era in trecut probabil. Acum nu am vazut supermarket in Olanda sa nu accepte plata cu cardul la orice suma.

        (Citează)

    • Aw shit, iar fac confuzie intre card de debit si card de credit. Supermarket-urile accepta plata cu cardul de debit la orice suma. Nu stiu de ala de credit.

        (Citează)

  17. din lac in put.
    ing sunt retardati oricum la internet.

    ce sa tii minte ca fac windows updates o data pe luna, tine minte pe aia cand le o picat datacenterul cu totul.

    Andrei G:
    Sa nu ne prostim degeaba. N u doar Revolut are probleme cu aplicatia.
    Va duceti aminte perioada in care la ING (ditamai institutia finaciara() pica sistemul in fiecare luna ?

      (Citează)

  18. A. Euronet sunt niste japcari. Printre cei mai.
    Dar.
    1) Nu te obliga nimeni sa accepti cursul lor de smenari valutisti – zice si nenea in clip, cred.
    2) Ai si optiunea de other amount.
    3) Unele banci, cum ar fi Idea din Ro ( banca poloneza) au acord cu ei si poti retrage de oriunde din Europa de la Euronet fara comision. Cu conditia sa nu uiti sa nu accepti conversia lor.

    B. Cu privire la taxele locale de bancomat.
    1) Asta se intampla fie intarile mai putin civilizate si/ sau locuri ( orase) turistice.
    2) Banci internationale joaca des figura asta pentru ca, ce crezi, turistul se simte mai comod sa scoata bani de la Barclays in Mauritius decat de la Banc of Mauritius – gresit.

    Eu am carduri ING, BRD, Revolut, Payoneer, N24, Metro Bank si am mai avut la Unicredit, Idea, Citibank, Raiffeisen( card de angajat al unei firme) si Telekom Banking – toate embosate.

    De departe, pentru cash-out, in strainate, mai ales in locuri exotice cel mai bun este ala de ING. + ca ING foloseste ( folosea, cand am facut eu ultimul card la ei) VISA , iar asta pare sa fie mai ok decat Mastercard, care mai dau fail.
    Revolut mai da fail la unele POS-uri si automate de plata.

    Failul maxim mi l-am luat in Israel, unde daca tragi cu cardul in benzinarie iti iau aia default 200 NIS ( cca 220 de lei) precharge, Daca nu ai loc sa bagi atata combustibil, aia e, nu mai vrezi vreun retur inapoi.

    Pe avion, sa mai cumperi o maslina, o grisina, adica cu POS offline, Revolut nu mere, Telekom nu a mers, nici idea, nici Payoneer.

    Banca la care ai cardul conteaza in egala masura. Daca e noua sau necunoscuta sau nu-i parte dintr-un consortiu international se poate intampla sa ti se refuze plata cardul, sau retragerea in diverse zone ale lumii. Exemple: Telekom, Idea.

    In Italia nu prea mergea sa scot bani decat de pe BRD la bancomate din consortiul lor si de pe ING + BRD la bancomate Unicredit.

      (Citează)

    • Multe din cele spuse de tine tin de principiul de operare al emitentului cardului (visa/mastercard). Eu am 2 carduri revolut, unul visa, unul mastercard. Cu primul nu pot plati in avion, cu al 2lea da. DIn cate stiu, mastercard accepta plata offline, visa nu. Sa ma corecteze cine stie mai multe despre asta :)

        (Citează)

    • Catalinx: Banca la care ai cardul conteaza in egala masura. Daca e noua sau necunoscuta sau nu-i parte dintr-un consortiu international se poate intampla sa ti se refuze plata cardul, sau retragerea in diverse zone ale lumii. Exemple: Telekom, Idea.

      Eu asta aș vrea să aflu: de ce uneori nu merge tranzacția cu cardul? Nu folosesc bănci noi. Mi s-a întâmplat ca într-un magazin să nu meargă un card bancar, iar 3 minute mai târziu să meargă în alt magazin.

      De ce? Cum? Din ce cauză? Nu știu pe cine să întreb, că dacă întreb la VISA sau Mastercard primesc doar răspunsuri de PR despre cum ei fac toate eforturile să meargă mereu. Bine, dar tehnic vorbind, de ce nu merge uneori?!?

        (Citează)

    • Daca in magazin scrie ca ei accepta Visa si nu iti merge Visa, e o problema. Altfel, poate nu au deal cu Visa?
      Eu plateam cu Amex la un hotel de fiecare data. M-am dus la alt hotel din acelasi lant si in acelasi oras si nu a mai mers. Si, ce sa vezi, pe aparat nu scria ca accepta si Amex.

        (Citează)

  19. Pe forum revolut e lista cu ATM urile din fiecare tara care nu percep comision de retragere pt suma de 200 de EURO, parca. Dupa cei 200 parca e standard 1%.

      (Citează)

  20. @Costin – cum ai obtinut card visa in varianta plastic, eu pot avea, la revolut, doar carduri master. Sau , cum platesti in avion cu cardul virtual?
    Pe avion am putut plati cu BRD Mastercard si ING Visa – asa ca nu stiu daca e treaba de emitent de card. Merge si cu Mastercard de la Metro.

      (Citează)

    • cum a zis si rdb mai jos, am visa emis de ei printre primele carduri, dupa care am facut si revolut premium si mi-au trimis un mastercard.
      in avion eu nu pot plati cu visa electron de la ing, dar am putut cu un mastercard de la BT. la fel cu astea de la revolut, visa nu, mastercard da.

        (Citează)

  21. Catalinx:
    @Costin – cum ai obtinut card visa in varianta plastic, eu pot avea, la revolut, doar carduri master.Sau , cum platesti in avion cu cardul virtual?
    Pe avion am putut plati cu BRD Mastercard si ING Visa – asa ca nu stiu daca e treaba de emitent de card. Merge si cu Mastercard de la Metro.

    Primele card-uri Revolut emise in RO erau VISA. De-ala am si eu.

      (Citează)

  22. Mi s-a șoptit din regie ( adică colegii la masă ) că pentru zona Euro poți foarte bine să ai comisioane zero prin UniCredit, pachetul Gold fiind cel pe care s-a făcut experiența. Ai nevoie de un cont Euro pe lângă cel de Lei, din Noiembrie va fi gratuit, acum cică e 1E, zi cardul atașat. Ei bine se pare ca din aplicația de Pc poți schimba moneda. Mai bine zis contul. Lei in Euro și invers. Nu ai Euro că ești plătit in Lei, ii schimbi la Happy Hour câte 1000E/Zi la cursul BNR. Ai prea mulți Euro si parca nu vrei sa fie așa de expuși, atunci faci un cont de economii in Euro și lasi in contul curent cat ai nevoie. Si așa eviți tot felul de comisioane de conversie de care se pare ca Radu nu a auzit, altfel nu zicea că a plătit cu zero comision folosind card ING

      (Citează)

    • Doru Vlad: Mi s-a șoptit din regie ( adică colegii la masă ) că pentru zona Euro poți foarte bine să ai comisioane zero prin UniCredit, pachetul Gold fiind cel pe care s-a făcut experiența. Ai nevoie de un cont Euro pe lângă cel de Lei, din Noiembrie va fi gratuit, acum cică e 1E, zi cardul atașat.

      Omul de la care a plecat ideea acestui articol avea Unicredit și i-a luat comision în Grecia. Nu avea card euro, ce-i drept, dar foarte puțini oameni au.

        (Citează)

  23. Încercați fraților curve: http://imaginecurve.com
    Sau https://curve.page.link/FTXe cu link de refferal și 5 gbp bonus.
    Se pupa tare bine și cu ing și cu credit Europe, chiar și cu revolut (la scos bani de la bancomat). Conversia se face la cursul interbancar și este asumata 100% de curve.

      (Citează)

  24. Extrem de mici sanse sa ajung vreodata in Chile sau Thailanda

    Case solved

      (Citează)

    • Omul care se plângea de aceste comisioane o pățise în Grecia. După cum vezi prin comentarii, se întâmplă peste tot în lume. Nu e ca și cum băncile din Europa nu vor să taxeze turiștii.

        (Citează)

  25. costin:

    in avion eu nu pot plati cu visa electron de la ing, dar am putut cu un mastercard de la BT. la fel cu astea de la revolut, visa nu, mastercard da.

    Nu electron, nu. Cu ăla nu faci nimic.
    Am doar carduri embossate de la ING .
    Sau mă rog, ce nu e embossat e Visa Classic ( unu de firmă )

      (Citează)

  26. Pana la urma, pentru transfer de bani (euro) din UE in Romania, varianta cea mai ok. este prin Revolut ? Intre doua conturi Revolut , sau transfer din aplicatie, pe cardul ramas acasa ? MULTUMESC frumos.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus