un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Oare când va începe reforma Poliției?

26 Sep 2019  ·

GÂNDURI  ·

21 comentarii

Dacă sunteți ca mine, probabil că v-ați întrebat oare când va fi investigată Poliția Caracal pentru modul în care au tratat cazul de acolo în primele zile. Adică, la vreo lună de la începerea cazului, ancheta se concentra doar pe ce avea criminalul în curte și ce-a aruncat în pădure.

Bine, dar poliția, cea care colabora cu tot felul de interlopi de pe acolo și era condusă de unul care luase nota 5 la examen? Pe aceia când îi va investiga cineva?

Și se pare că îi investighează cineva: văd acum că la Parchetul Caracal “au fost infirmate, ca nelegale şi netemeinice, cinci soluții de netrimitere în judecată în dosare de viol și lipsire de libertate în mod ilegal.” (link)

Adică Procuratura Generală a găsit cinci cazuri de viol în care dosarele au fost clasate nelegal; cinci violatori scăpați de posibile pedepse, cinci femei cărora ne le poți spune că România merge.

Caracal este un mic oraș din județul Olt. Oare în câte orașe din câte județe se repetă astfel de situații? Părerea mea este că în aproape toate. Treaba asta este la un alt nivel față de problemele uzuale din România. Nevoia de securitate este una de bază pentru oameni, iar poliția română eșuează catastrofal în această privință. Amintiți-vă și cum răspunsul poliției rutiere la orice problemă este să scoată toate radarele pe șosele. Sunt unii care conduc drogați și beți noaptea prin oraș cu viteză? Să scoatem radarele pe drumurile naționale!

Recent am mai auzit una tare: șeful Poliției Române a dat vina pe olandezi, că cică autoritățile olandeze nu l-au informat că vine în România un cetățean cu antecedente în infracțiuni cu caracter sexual pentru că atunci ar fi luat “măsurile necesare”.

Ce măsuri? L-ar fi urmărit prin România, pas cu pas, ca pe vremea Securității? Cu cine să-l urmărească? Cu polițiști ca în Caracal? Serios, îl filau cei din Gura Șuții, Dâmbovița sau are Poliția Română o serie de agenți pe care-i trimite la filaj de câte ori apare la graniță un cetățean cu probleme?

Oare ce-ar fi nevoie pentru o reformă masivă a Poliției? Un ministru competent, cu mandat de mai mulți ani, numit în funcție pentru competență și nu pentru că-i lingău politic? Există un astfel de anti-Carmen-Dan? De unde să vină? Ce alte măsuri s-ar putea lua? Concedierea tuturor și construirea de la zero a unei forțe de poliție, ca în Georgia acum câțiva ani? Greu de făcut cu o țară de dimensiunea României.

Și atunci care este răspunsul? Resemnarea și în acest caz, poate la fel ca în al sistemului medical, cu gândul că niciodată nu se va schimba nimic?

    21 comentarii

  1. Ce reforma?..ar trebui schimbati toti oamenii din sistem.
    Uite ce este in trafic..haos! Cine sa faca ordine?
    Cocalarii si infractorii scuipa seminte pe politia romana.
    Nu s-au trezit pana acum si nu se vor trezi nici in viitor.

      (Citează)

  2. Mda, raspunsul are putea sa fie USR+PLUS, teoretic ei au in componenta oameni noi, mai educati cu alte mentalitati.
    PLUS pe care ii vedeam ca un partid de oameni calificati si educati dupa ce marea majoritate au plecat la Brussels au cam disparut de pe scena politica, nu ii condamn intrucat acolo e o politica civilizata, lume civilizata etc

    URS sincer cred ca va imploda si cel mai probabil se va rupe in 2 partide ceea ce va fi un dezastru pentru ei

    PSD, PNL, PMP etc sunt doar politicienii care s-au tot perindat pe la putere si au aratat ca singura preocupare e sa isi umple buzunarele lor si ale prietenirlor sai si au noroc cu aparatul politic, aici ma refer la primari si consilii unde domina si in zonele sarace ii tin subjugati pe sarmanii de acolo

    Cred ca s-a vazut ca se poate cat timp a fost guvernul Ciolos 1an, doar ca nu tine doar de ministru ci si de urmatorii 2 subalterni pana la sefi de judet, de acolo e mai usor cu restul in jos.

      (Citează)

  3. Cand se schimba societatea!

    Orice institutie e formata din angajati din oameni din societate. NIvelul institutiilor e fix la nivelul societatii.

    Ia sa vezi in min educatiei cum se vad efectele societatii. Cum cei mai multi parinti distrug educatia.

    Tot prin sudul tarii, un politist a avut “tupeul” sa impuste un hot care incerca sa-i ia gatul cu o coasa, cand a fost prins la furat. Colegii au strans bani mult timp sa-i asigure familiei politistului un venit, in timpul in care a fost tarat prin anchete. Perspectiva unei reforme exista cand vor avea legi care sa-i apere.

      (Citează)

    • Corect! Si poliția și sistemul sanitar sunt doar niște piese dintr-un angrenaj care e putred în toate componentele sale.
      Am obosit de la lecții de moralitate din partea unor persoane (nu mă refer doar la Radu) care au impresia că în domeniul lor de activitate lucrează doar sfinții, că instituțiile statului sunt cele de vină pentru tot ce e prost în țara asta. Hai să vedem câteva exemple din mediul privat: la bănci am pierdut bani din cauza unor angajați proști sau rău intenționați, la vulcanizare pleci fără să-ți trângă corect prezoanele, nu mai zic de servisurile auto unde hoția e pe față indiferent de firmă. Despre IT: dacă softul este pt o instituție de stat va fi plin de erori, cu suport prost, total neergonomic și la un preț fabulos. Ok, am umflat prețul ca să dăm spaga, dar de produsul nostru de ce ne batem joc? Pt că ne-am asigurat monopolul? etc etc
      Spuneți-mi un domeniu, un sector de activitate, o firmă măcar, în care să nu găsești incopetenți, șpăgari sau indivizi care să încerce să ”te facă” intr-un sens sau altul.

        (Citează)

  4. Vezi că investigaţiile de la Parchetul Caracal n-au nici o legătură cu poliţiştii. Scrie clar în articol-ul la care faci referire “fiind descoperite o serie de nereguli vizând activitatea procurorilor și activitatea managerială a șefului Parchetului, fiind indicii privind săvârșirea unor abateri disciplinare”.

    “Caracal este un mic oraș din județul Olt. Oare în câte orașe din câte județe se repetă astfel de situații? Părerea mea este că în aproape toate.”

    Părerea mea (informată) este alta. În World Internal Security & Police Index (WISPI) avem un scor 0.689, nu rău, nu departe de SUA/Italia de ex. cu 0.72.

    Este culmea, vine un pedofil olandez la noi, şi tot România e de vină, că de fapt chiar dacă am fi fost informaţi, ştii tu că n-am fi fost în stare să-l urmărim.

      (Citează)

    • “Părerea mea (informată) este alta. În World Internal Security & Police Index (WISPI) avem un scor 0.689, nu rău, nu departe de SUA/Italia de ex. cu 0.72.” si scorul ala pe ce sa bazeaza ?

      Ca si la raportarile de infectii in spitale iesim foarte bine, ma astept ca si scorul ala sa fie unul bazat pe cifre falisificate de noi.

        (Citează)

    • Sunt bazate în principal pe “expert assessment” şi “public perceptions” şi agregări din alţi indecşi bazaţi pe aceleaşi lucruri. Dacă ceva părea “falsificat”, în mod sigur era surprins de “expert assessment”. Să nu cădem în conspiraţii.

        (Citează)

    • Sorin nu o vad ca pe o conspiratie, este doar sistemul romanesc bazat pe vechiul “cincinal” acum extins si in alte domenii.
      Daca zici ca raportarile oficiale sunt ok, mai am alta observatii, cate cazuri nedeclarate un sunt, cata lume se duce la politie daca ramane fara telefon/bani/bicicleta etc. sau este agresata in public?

        (Citează)

    • Vezi că raportul ia în calcul pentru nota finală inclusiv, repet, percepţia publicului (pe lângă expert assessment care poate aprecia critic date oficiale); apare acolo inclusiv “Ratio of Police Reported Thefts to Survey Reported Thefts” pe lângă multe altele.

        (Citează)

  5. Lucrez in sistem la MAI. Nu am treaba cu militia si nu am treaba cu partea asta de ordine publica. Ce pot sa va spun este ca toti directorii sunt numiti in urma unor examene (aranajate dar imposibil de dovedit) si nu prea pot fi dati jos usor decat daca se dovedeste ca au incalcat flagrant legea. Ei se acopera de tone de hartii, totul e miere. E o mare increngatura de PSD cu PNL si fost PDL de nimeni nu mai stie ce culoare are decat ca e sau a fost pila cuiva la un moment dat. Avem si oameni competenti dar…. degeaba ei nu pot reforma sistemul din interior. Nu pot eu sa vin sa o dau afara pe una de la alt birou stiind ca aia nu face nimic toata ziua. Are de facut 3 hartii trimestrial si le face. Asta e jobul ei. Legal ea si-a facut treaba.
    Cred ca singura solutie e ceva de genul cum am auzit ca s-a facut in Polonia parca, au fost dati afara toti angajatii si reangajati cei care chiar faceau treaba. Legal la noi e imposibil, plus ca toti care vin la putere au nepoti, cuscrii si alte rude. O lege prin care sa se interzica angajarea rudelor de pana la gradul III in sistemul bugetar ar fi ok. Cred ca asta ar putea fi un prim pas.

      (Citează)

  6. cand o sa aiba .ro 5-7 milioane de locuitori, in urmatorii 25-30 de ani, va fi reforma a la Georgia.

    pana atunci, pune mana si emigreaza, ajuta Romania.

      (Citează)

    • Fake news. Conform predicţiei specialiştilor (centrul de cercetări demografice din Academia Română, şi alţii), dacă se păstrează trendul net de emigrare (emigrări – întoarceri, întoarcerile fiind ignorate în multe ştiri prezentate ca “şoc” în presă despre emigrare), şi spor natural negativ, în 2050 vom fi 16 milioane nu 5-7 milioane.

        (Citează)

    • So văz io și p-asta, în 2050 16 milioane – posibil cu imigranti vietnameji, chineji și alți ciuciungheji, da s-o văz eu întmplându-se atunci și mai vorbim.

        (Citează)

  7. Niciodată fiindcă n-are de ce.

    Dacă există droguri, înseamnă că cineva din structură primește bani.
    Dacă există proxeneți, înseamnă că cineva din structură tolerează atâta vreme cât primește porția din profit și, eventual, câte-un futai ocazional pe gratis.
    Dacă există clanuri de interlopi (cu sau fără firme), sunt folosiți pe post de asociați (ca într-o mafie) și plătesc tribut în structură să fie tolerați.

    Iar dacă cineva îndrăznește să se lege de ei, au trimis deja două-trei mesaje.

    Primul mesaj a fost cu străinul ăla din Constanța, la mare, care l-a luat din viteză pe unul de la locală. A fost știre la vremea ei.
    Al doilea mesaj a fost cu bolnavul psihic din gara Burdujeni, Suceava, care avea ce avea cu polițiștii și l-a omorât pe unul. Ulterior, a fost găsit sinucis în arest.
    Al treilea mesaj (cel mai recent) a fost cu capul de cretă din Timiș, împușcat de unul în trafic. Două-trei zile mai târziu, l-au găsit, l-au torturat, Godină a pus poza cu el încătușat de doi mascați (pișat pe el, ca să fie umilirea până la capăt) și după prima noapte în arest, găsit sinucis. Până atunci, poliția n-avea nicio problemă cu ăla și ce belele făcea, dar când a omorât unul local de rutieră, abia atunci au avut probleme. Și ca să fie spectacol până la capăt, cei din guvern au aprobat ”înmormântare militară” pentru ăla.

    Nu va fi nicio reformă. Exact cum n-a fost epurate cadrele Securității și nomenclatura comunistă.

    Bonus: https://sorinamatei.ro/caracalul-romaniei-exclusiv-generalul-dgpi-numar-2-din-mai-demis-dupa-tragedia-din-caracal-in-afaceri-in-timp-cu-o-serie-de-italieni-si-cu-cel-care-a-fost-condamnat-ca-spala-banii-organizatei-mafi/

      (Citează)

  8. Ciprian:
    “Părerea mea (informată) este alta. În World Internal Security & Police Index (WISPI) avem un scor 0.689, nu rău, nu departe de SUA/Italia de ex. cu 0.72.” si scorul ala pe ce sa bazeaza ?

    Ca si la raportarile de infectii in spitale iesim foarte bine, ma astept ca si scorul ala sa fie unul bazat pe cifre falisificate de noi.

    Faptul că suntem aproape de italia nu este un motiv de mândrie. Țara mafiei? Partea de sud de roma e practic sub controlul diverselor facțiuni din mafie, statul e mai mult așa de formă.

    Iar în nord se presupune partea civilizată…ca la noi. A avut un prieten italian (italian 100% nu român) spart apartamentul. A venit poliția și i-a zis că trebuie să-și pună ială mai mare, ei n-au ce-i face. Era unul din ei era așa de gras, că atunci când a auzit că e la etajul 2 fără lift el așteaptă la parter, partenerul lui s-a enervat și l-a convins până la urmă să urce.

    A găsit device-urile apple ulterior pe hartă, și când le-a zis, a zis că ei nu sunt serviciu de recuperări, să meargă el să le recupereze. I-au zis însă cu tupeu că trebuie să se prezinte la sediu să semneze să poată închide dosarul că e sfârșit de lună și nu vor să-i prindă luna cu dosare deschise. Și a trebuit să semneze că totul e ok, caz închis.

    Altă dată mi-a zis de o fază când un șmecher albanian avea un AK-47 la el, și polițiștii s-au ascuns toți și l-au lăsat să plece. Când au fost întrebați de ce, au declarat sec: Păi avea armament, n-am vrut să ne riscăm viața :)

    Aceleași șmecherii ca la noi cu statisticile și hârțogăriile. Sunt acoperiți până peste cap în hârtii. Zicea italianul că în afară de amenzi nu prea bagă nimeni în seamă poliția.

      (Citează)

  9. era bun acum un Ioan Rus.
    dar oricum , reforma vine…e pe vine.

      (Citează)

  10. ca tot am trecut azi pe la academia de politie si era forfota cred ca cu inceperea anului, zic sa mergi acolo la deschidere sa-i intrebi de ce au ales politia. nu vreau sa dau eu cu presupusul dar au trecut niste generatii de la revolutie incoace si nu s-a schimbat nimic in ceea ce-i priveste chiar daca au conditii mai bune (haine, masini, salarii, beneficii)

      (Citează)

  11. Politia noastra e cam cum era aia din Columbia prin anii 80-90. Bot in bot cu infractorii.

      (Citează)

  12. 80% din bugetari au ajuns pe posturi cu pile, restul de 20% au intrat pe pielea lor și sunt profesioniști, dar nu sunt lăsăți sa își facă treaba din cauza celorlalți.
    Poliția duce lipsă de personal calificat, echipament adecvat, proceduri clare.
    La baza sunt organizați ca rețelele de interlopi, diferența e că sunt plătiți din banii contribuabilor.
    Examenele pentru permisul de conducere să fie online în camera cu supraveghere audio video. Voi credeți că îi place cuiva să stea cu radarul ? ei sunt trimisi acolo să aducă bani la buget, normal ca ar prefera sa o frece in ceva birou la plimbat de acte.

      (Citează)

  13. Oare când se va reforma tot sistemul bugetar?!

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus