un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Idee de renovare: pereții colorați schimbă în bine casa

3 Sep 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

45 comentarii

A apărut recent noul catalog IKEA. Eu l-am primit chiar înaintea lansării publice, dar l-a arestat Matilda și mi-am adus aminte de el doar când a venit și lansarea oficială, când l-am și răsfoit. Coperta este destul de ștearsă și neinteresantă, dar în interior sunt idei mișto pentru decorarea casei.

Acum vreo patru ani, când am renovat, am făcut câte un perete colorat în fiecare cameră. Am un perete verde (îl știți din diverse clipuri video, că filmez acolo), unul albastru și unul roșu, singurul care a ieșit prea roșu bordel în loc de roșu bordeaux, după cum trebuia (culorile alea printate de mașinăriile Savana nu ies exact ca vopseaua mixată, se pare). Dar e bun și așa.

Chiar vorbeam cu Matilda, analizând casa și după ce am văzut pe Netflix niște documentare despre decorațiuni și pe Travel Channel o emisiune numită House Hunters, că ar fi trebui să facem mai mulți pereți colorați, poate chiar toți. 80% din pereții noștri sunt albi, un alb pai/unt sau cum vreți să-i spuneți. Și e păcat pentru că asta înseamnă că nu contribuie cu nimic la decor.

Uitați niște pereți din catalogul IKEA. Observați ce bine arată contrastul cu mobila. Îmi place cel mai mult acel verde stins sau cum s-o numi (sorry, nu-s femeie să știu culorile), dar am văzut cu surprindere că un perete gălbui dă o căldură aparte camerei, iar în funcție de mobilă și spațiu și lumină poți vopsi pereții chiar și într-un fel de roz.

Dacă renovați acum, că tot este sezonul de renovări, nu vă temeți să faceți niște pereți colorați, măcar cel principal din fiecare cameră, mai ales dacă mergeți pe culori complementare cu mobilierul.

Ce nu înțeleg, în catalogul IKEA, este cine ar vrea în cameră un mare tablou cu un gândac sau ce insectă e aia? WTFF?!?

    45 comentarii

  1. Daca vrei sa faci ceva ok, pui tapet in loc de vopsea colorata pe un perete. Te poti juca si cu niste modele/forme/texturi ce dau cu adevarat un aer placut camerei.

      (Citează)

  2. Renovarea nu se face toamna când umiditatea este mai mare.

      (Citează)

    • radu e inginer, nu se pricepe :D

        (Citează)

    • Eu am renovat începând cu 15 decembrie, că de obicei oamenii renovează când cumpără sau când se eliberează spațiul, nu când vor ei.

      N-au fost probleme. La un moment dat au adus meșterii și o aerotermă industrială ca să usuce mai repede o cameră, că venea Crăciunul și aveam cu toții chef de porc, nu de amorse. Depinde cu cine lucrezi.

        (Citează)

    • Daca renovezi singur, renovezi cand ai timp. In casa asta m-am mutat in decembrie si am vopsit la ea toata iarna. Podul l-am gletuit si vopsit la fel, in iarna. E ok.

        (Citează)

  3. Mai bine iarna, cu caloriferele functionand din plin ;)

      (Citează)

  4. De unde se poate achizitiona catalogul ?

      (Citează)

  5. Asta cu pusul de culoare peste tot e doar o teorie. Există și altele, de exemplu eu nu pun niciodată culoare in dormitor in proiectele mele, totul e 100% alb, poate o textură ușoară pe un perete dar atât.
    De altfel daca nu alegi bine culoarea (aproape întotdeauna) pierzi spatiu, cel puțin la nivel de senzație. Nu e grav când ai ditamai casa, less fun când ai un apartament bucureștean.

      (Citează)

  6. Ba, eu cred ca Radu are dreptate, in sensul ca vanzarile de materiale sau o statistica ar arata ca dupa concedii si pana in Craciun lumea se apuca de renovat. Ca, tehnic, nu e indicat sa o faci, asta e altceva dar e ca si cand ai spune ca in Romania, pe autostrada, banda 2 e mereu libera ca se foloseste doar la devansari. Ahahahaaahaa!
    Una e teoria, alta e practica.

      (Citează)

    • *depasiri. Se fac depasiri si pe autostrada. Nu e nevoie sa iesi pe contrasens sau din banda ca sa se considere depasire.

        (Citează)

    • Depasirea-i depasire, devansarea-i devansare. Ambele pot fi si pe autostrada.
      Eu cand am scris devansare, la devansare ma refeream.

        (Citează)

    • Ah, deci dormi pe B2 si nu revii pe B1. Scuze de greseala. Mea culpa!

        (Citează)

    • Mda, nu-mi dau seama daca n-ai inteles sau esti ironic. Ironic la ironia mea.
      In fine, divagam, dar definitia-i definitie.

        (Citează)

  7. In toate pozele alea camerele alea sunt inalte si dau senzatia de spatiu,iar vopsirea mai multor pereți in culori nu afectează foarte mult. Majoritatea blocurilor comuniste sunt foarte scunde chiar sub 2.5m. Daca vopsești toti pereți in verde de ala inchis o sa para spatiul si mai mic.
    Am niste prieteni care au facut asa si la următoarea renovare au vopsit in alb la loc.

      (Citează)

    • Blocurile noi au tavanul la 2,90 (sau cel puțin alea văzute de mine au). Se mai ia și după caz, că nu zic să-și facă toți casa albastră acum.

        (Citează)

    • si la blocurile noi e cam la fel, poate sunt mai inalte, dar destul de mici ca si suprafata din pacate

        (Citează)

    • Am avut un ap cu 2 camere la parter. Pentru că parterul a fost gândit înițial ca spațiu comercial, camerele aveau regim de înălțime de 3,5m. Mi-am cumpărat de curând ap cu 3 camere cu regim de înăltime de 2,9 și chiar dacă diferența de suprafață este mare(78 față de 48 m2), camerele par mai înghesuite.

      În altă ordine de idei am păstrat toți pereții pe alb, mie așa îmi place, iar pentru o pată de culoare am adăugat panouri Nanoleaf.

        (Citează)

  8. Ca decor, da, o schimbă în bine. Adică să tragi o poza cu mobilă pe un perete colorat frumos într-o nuanță Pantone; sunt de acord că în poză arată mișto pereți colorați, sau pentru cine vine in vizită.

    Dar altfel nu te obosesc ?
    Poate-s io bolnav psihic, dar dacă stau într-un dormitor care are pereții altfel decât alb ( poate să fie colorat cel de la capătul patului unde sta și capul meu, să zicem, că nu îmi stă în ochi ) nu mă simt bine.
    Am observat asta in câteva hoteluri.

      (Citează)

    • Catalinx: Dar altfel nu te obosesc ?

      Nu, mi se pare chiar plăcut. Albul e obositor, parcă e spital.
      Trebuie corelat și cu lumina ambientală, că poți alege o nuanță de vopsea ceva mai deschisă și atunci e chiar relaxant. Ochiului îi plac culorile complementare, de exemplu pe peretele ăla verde merge bine un fotoliu galben șamd.

        (Citează)

  9. Daca vrei cu adevarat sa dai mai multa culoare si textura peretilor poti sa folosesti piatra decorativa.

      (Citează)

  10. Bravo Radu, esti pe jumatate olandez.
    Astia asa procedeaza, isi vopsesc peretii in cele mai tampite culori. Cand am cumparat casa a trebuit sa dau la spaclu 2 saptamani sa scot tapetul cu print floral pus peste pereti mov, sau vopseaua roz care acoperea 4 pereti vopsiti in galben, rosu, albastru si verde. Toata casa a fost asa.
    Bai nu zice nimeni sa vopsesti cu alb peste tot. Dar un RAL9001 face treaba buna si e bland pentru ochi. Si sunt multe culori de genul asta. Daca vrei sa arate bine, pune niste tablouri sau decoratii. Daca vrei verde, pune o planta.
    Daca vrei sa arate ca locul de joaca de la McDonald’s, te inteleg. Dar macar arunca si tu niste mingi colorate, sa faci treaba pana la capat.

      (Citează)

    • Orice culoare merge în casă, câtă vreme o asortezi bine cu lumina naturală, cu culoarea și tipul mobilei, cât de încărcat este peretele șamd.

      Dacă faci curcubeu, iese ca la McDonald’s, da. Pentru a nu ieși așa poți să vorbești cu un designer sau să studiezi singur măcar elementele de bază din domeniu.

        (Citează)

    • Daca tie designerul ti-a zis ca orice culoare merge in casa, eu as schimba designer-ul.
      Multe culori merg, dar in cantitati mici si in contexte bine definite. Si e important ce stare vrei sa obtii – daca vrei calm, relaxare, nu stiu daca as folosi culori tari.
      De acord cu asortarea cu tipul mobilei. Daca folosesti mobila de bucatarie cu front-uri de pal rosu glossy si contrast negru si manere cromate, din punctul meu de vedere poti sa iti vopsesti casa cum vrei ca nu mai conteaza.
      Da, am intrebat designeri. De fapt am intrebat un grup de fo’ 15 arhitecti (sora-mea si cumnatul, plus cercul de colegi si prieteni) si nici unul nu mi-a zis sa folosesc culori puternice.

        (Citează)

  11. Nu uitați să vopsiți și tavanele în culori diferite! Să moară dușmanii de invidie…

    Păi ce, dacă doamna Firea a reușit să-și coloreze pereții la domițiliu în culori ”tari”, cu inserții de hublouri, și cu aplicații pseudo-chinezești, alții de ce să nu poată? Ce, alții E mai proști?

    În rest, îți doresc succes și multă rezistență psihică pentru ceea ce vrei să faci!

    Mie mi se pare grotesc ceea ce ai făcut deja cu pereții aia colorați într-un apartament comunist. Mai mult ar fi deja horror! Personal, animalul din mine nu s-ar simți confortabil să traiască într-o asemenea amenajare cromatică… Iar daca aș fi obligat să trăiesc pe lângă pereții aia colorați, mai mult ca sigur mi se va face rău… Vorbesc serios! Asta e, simțul meu estetic poate să fie o vulnerabilitate într-o asemenea conjunctură.

    Imi aduc aminte de zecile de apartamente în care am intrat la vizionări când am stat cu chirie în București și ce am găsit acolo. Culmea, apartamentele cele mai deprimante nu erau acelea mai sărăcăcioase și neamenajate. Erau absolut îngrozitoare apartamentele în care chipurile fuseseră băgate sume mari de bani: zugrăveli în culori turbate, faianță neagră, chestii aurii, rigips și aplice, arcade, aplicații pe pereți și tavane din plastic sau ipsos, pereți distruși aiurea. Când ieșeam din grotele alea aveam un gust metalic în gură… Și multe din aceste apartamente erau ”renovate” relativ recent, maxim cu un an, doi în urmă, iar proprietarii insistau că le făcuse pentru ei, că atunci nu se gândeau să le vândă. Senzația mea a fost aceea că atunci când ”artiștii” și-au terminat treaba și au trăit acolo efectiv nu s-au simțit confortabil și au căutat să fugă instinctiv.

    De aceea, încă o dată, îți doresc multă rezistență psihică pentru ceea ce vrei să faci! Important este să fii tu mulțumit. Însă ca sfat, încearcă să nu-ți mai etalezi în viitor ”talentele” în amenajări interioare. În actuala situație o plăcere vinovată de genul ăsta este mai bine să rămână ascunsă.

      (Citează)

    • Eu nu vreau să fac nimic, am terminat de mult renovarea. Dar nu vorbeam de faianță neagră și elemente aurii sau ipsos pe tavan.

      Ia ca reper casele reușite, nu pe cele nereușite, atunci când te uiți după idei, că doar nu te forțează nimeni la chestii aurii.

        (Citează)

    • Pe tavan as pune niste oglinzi.

        (Citează)

    • Stat la ap in regim hotelier, airbnb romanesc.

      Tavan negru lucios, noaptea parca priveai in abis, horror.

        (Citează)

  12. Tapetul e scump nene, săracii ăștia cu ikea nu au bani de asa ceva.

    O vopsea cu chimicala colorata e eftina.

    John:
    Daca vrei sa faci ceva ok, pui tapet in loc de vopsea colorata pe un perete. Te poti juca si cu niste modele/forme/texturi ce dau cu adevarat un aer placut camerei.

      (Citează)

    • E doar relativ scump ca si achizitie, dar se murdareste si se curata greu. Se si da jos greu cand vrei sa il schimbi iar peretii necesita reparatii dupa. Daca nu ai probleme cauzate de temperatura, care sa il faca necesar, mi se pare mai dubios decat peretii colorati. Si nu vorbesc aici de fototapetul kitschos. (asa se scrie?)

        (Citează)

  13. si eu am cate un perete vopsit in fiecare camera si e foarte bine, chiar si in dormitoarele care sunt mici, in jur de 15 mp, nu deranjeaza nimic, ba din contra da o senzatie de cozyness.

    in dormitoare am pus culori pastelate, in living am pus si eu rosu din ala inchis, nu stiu cum se cheama, e un living mare si nu culoarea nu inchide spatiul

      (Citează)

    • Marean: rosu din ala inchis, nu stiu cum se cheama

      Marsala :P

        (Citează)

    • chiar si in dormitoarele care sunt mici, in jur de 15 mp

      Pai poate de aia.
      Ca daca intelegi ca 90% din cetateni nu au dormitoare din alea “mici” de 15mp, ci sufrageria e atat de mare, iar dormitoarele “mici” sunt pe la 9-10mp, alea medii pe la 11-12 si alea mari pe la 13-14, realizezi ca vopsind peretii colorat in dormitoarele alea de 10mp se duce dracului coziness-ul si se intaleaza claustrofobia.

        (Citează)

    • @Catalinx
      ai dreptate, se vede ca mi-a intrat middle class-ul in sange :-)

      apartamentele / casele pe care le-am vizionat eu cand mi-am cautat locuinta aveau dormitoare de pe la 15 metri patrati in sus, chiar si peste 20, de aia am zis ca ale mele sunt “mici”

      in favoarea mea voi spune ca am crescut si eu intr-un dormitor de 10 metri patrati iar acum consider ca orice dormitor mai mare de 15 este risipa de spatiu, realmente nu e motiv sa fie mai mare

      la copii merge un maxim 15, ca ei pe masura ce cresc vor sta tot mai mult in camerele lor, dar la babaci ajunge 12-13

        (Citează)

  14. La apartamentele astea mici albul e cel mai potrivit, da macar o senzatie de spatiu. Conteaza si sa nu incarci cu mobila camerele, ca multi oameni au tendinta asta. Dupa ce ca apartamentele sunt mici, le mai si umplu cu mobilier.

      (Citează)

  15. Mie nu-mi plac culorile pe pereti. Prefer o combinatie de alb cu gri. Culorile din camera sa fie date de flori, perne, etc. Restul, pereti + mobila doar nuante de gri sau alb

      (Citează)

  16. In teorie si eu vreau pereti colorati in casa, in practica nu as suporta sa ma uit la niste culori violente tot timpul asa ca albul galbui sau galbenul pai sunt alegeri bune si odihnitoare pentru ochi.

      (Citează)

  17. Eu am alb peste tot si am pus tablouri pe pereti ptr pete de culoare, pictate de subsemnata. Peretii colorati in culori turbate iti vor face creierii terci in timp.

      (Citează)

  18. Am pus cate un tip de tapet in fiecare camera pe cate un perete la un apartament de 4 camere. Floral delicat in sufragerie si dormitor, culori mai vii la copii, un fototapet cu un camp verde de flori cu musetel la bucatarie (sa moara dujmanii).
    Tapetul vechi nu se da cu spaclul jos, ci cu o masina cu aburi, inclusiv ala mai vechi merge dat jos asa, totul e sa gasesti un om priceput, nu un zugrav buna la toate si la nimic.
    Sigur, costa mai mult decat un perete colorat, e foarte greu de reparat (daca mai ai o fasie din tapet pusa la pastrare se taie zona murdara/afactata si se pune asta nou) dar da un alt aspect casei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus