un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Există benzinării Rompetrol în Georgia (și ce-i diferit la ele)

17 Sep 2019  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

În Georgia sunt și benzinării Rompetrol. Grupul românesc nu are doar la noi în țară stații de carburant, ci și în Bulgaria, Moldova și Georgia, dar pentru mine a fost prima oară când am văzut o astfel de benzinărie în afara României.

Am descoperit acolo că mă simt foarte mândru că ceva românesc este atât de vizibil, că aceste benzinării sunt la marginea bulevardelor sau șoselelor și bine semnalizate. M-am gândit un pic și singurul alt brand românesc la fel de vizibil este Dacia, că are tot showroom-uri la marginea drumurilor importante și cu sigla pusă mare și vizibil la înălțime.

Știu că sunt și alte branduri românești populare în lume. Să zicem Bitdefender, eMAG, Digi, diverse produse alimentare, Arctic, Farmec, Gerovital și altele, dar acestea se găsesc în PC-urile oamenilor sau pe raftul magazinelor sau ca mici sigle pe ușa unei clădiri de birouri, găsite doar ce cei ce le caută special. Rompetrol și Dacia sunt vizibile în mijlocul drumului pentru toți oamenii.

Se pare că Rompetrol n-are doar câteva benzinării în Georgia, ci nu mai puÈ›in de 81. Ca proporÈ›ie, în România au cam 150 în regim propriu È™i aproape încă 100 ca “partener Rompetrol”, aÈ™a că numărul din Georgia este semnificativ. Intrarea pe piaÈ›a georgiană s-a făcut prin 2005 È™i de atunci a continuat deschiderea sau achiziÈ›ii de noi benzinării, iar în curând începe o etapă de renovare È™i modernizare. Combustibilul este adus de la rafinăria Petromidia Năvodari, desigur (vedeÈ›i aici cum se produc benzina È™i motorina).

Culmea este că benzinăriile din Georgia nu au magazin. Nici una. Treaba asta pare ciudată pentru că magazinele aduc profit mare benzinăriilor, dar piața georgiană cică are un specific interesant: georgienii nu alimentează singuri mașinile, ci obiceiul este să spună pe geam unui angajat cât să le pună în rezervor, iar banii îi dau tot prin fereastra deschisă a mașinii. Șoferii nu pleacă niciodată de lângă automobil.

Obiceiul s-a păstrat și acum, deși în cele 3 minute petrecute de mine lângă o benzinărie am văzut că șoferii se dau totuși jos din automobil, probabil din politețe. Angajatul benzinăriei le pune combustibil în rezervor și la final i se înmânează banii cash. Dacă cineva vrea să plătească cu cardul, există un POS normal cu cablu tras până la pompă.

Ați mai văzut și alte țări cu acest format? Eu am trecut prin acest procedau doar în Mauritius, de nu știam ce să fac și dacă trebuie să las bacșiș la pompău.

Practic, acesta fiind obiceiul zonei, nu a fost niciodată nevoie ca clientul să meargă în interiorul benzinăriei pentru a plăti și deci n-a apărut niciodată ideea unui magazin care să-l îmbie cu produse. Asta pare ciudat, că poate vrei totuși o toaletă sau apă plată sau o cafea sau un Bake Rolls, dar în Georgia nu există posibilitatea. Cred că este pentru prima oară când înțeleg cum o diferența culturală aparent infimă face imposibil un business foarte mare.

Am văzut câteva benzinării de-ale concurenței Rompetrol cu magazine, dar puține. În Georgia unele benzinării încă vând benzină de 92, ceea ce în România nu mai vezi de multă vreme, dar aici Uniunea Europeană a trasat de mult niște reguli stricte privind combustibilii și se vând doar cei Euro 5.

    18 comentarii

  1. Ce e aia ‘pompău’ ?
    E din seria ‘nănău’ spre ex. ?

      (Citează)

  2. Si in Italia, predominant in sud.
    Benzinariile mele preferate, unde pit stopul dureaza 3 minute.

      (Citează)

  3. Pe reddit s-a iscat o discutie odata ca in unele state in SUA inca exista persoana angajata care iti pune combustibil si daca s-ar elimina ce mare situatie s-ar crea – in special din partea celor batrani. Nu stiu daca tot in acele state lipsesc si magazinele.

      (Citează)

  4. Fill & Go a aparut si pentru ca unii nu vor sa mearga in magazin.
    Poate s-au inspirat din Georgia :)

      (Citează)

  5. Digi e brand romanesc? Credeam ca e maghiar.

      (Citează)

  6. Rep. Dominicana – acelasi sistem, platesti la baiatul care face plinul. In general sistemul pare sa fie adoptat in zonele mai bananiere.

      (Citează)

  7. RCS & RDS (formerly Romanian Cable System & Romanian Data System)

    Radu:
    Digi e brand romanesc? Credeam ca e maghiar.

      (Citează)

  8. Măcar la georgieni nu trebuie să mai apeși tu, din majoritatea fara card EFIX, DEL.

      (Citează)

  9. pt ca patronul e ungur, de aia.
    si e in transilvania, care se stie ca e a ungurilor!

    Emil C:
    Poți să-mi zici și mie de unde aveai impresia că e maghiar? Chiar sînt curios.

      (Citează)

  10. Totusi, nu pot sa cred ca ai zis ca Rompetrol e la fel de vizibil ca Dacia….
    Comparam totusi Bulgaria, Moldova și Georgia cu Germania, Franta, Spania si Italia de ex? Plus ca oricum Dacia e prezenta in toate statele UE, sub numele de Dacia.

      (Citează)

  11. In New Jersey iti pune un angajat si nu cobori din masina nici la plata cu cardul.

      (Citează)

  12. Victor:
    Rep. Dominicana – acelasi sistem, platesti la baiatul care face plinul. In general sistemul pare sa fie adoptat in zonele mai bananiere.

    In Japonia la marea majoritate a benzinăriilor iti este interzis sa pui tu, sunt rare acelea unde poti.

      (Citează)

  13. La Câineni, pe valea oltului, iti pui tui singur din rezervorul tirului. Doar sa fii atent sa nu te vada cineva.

      (Citează)

  14. Nu se zice “pompau ” ci… pompagiu.

      (Citează)

  15. Turcia: nu bagi singur combustibilul, vine un “pompău” care introduce la o tastatură de la pompă numărul masinii. Plata o faci in interior, pe bon apare nr masinii, sunt si produse alimentare ca la noi, pe autostradă chiar restaurente.

      (Citează)

  16. Pompiliu il cheama pe nenea pompalacu’ :).
    In Israel e cam la fel si, cum s-a zis deja, am vazut in sudul Italiei.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus