un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 29 septembrie 2019

29 Sep 2019  ·

GÂNDURI  ·

43 comentarii

Care sunt cele mai hidratante lichide. Un articol interesant pentru că explică niște mituri. De exemplu, credeam că berea nu este foarte hidratantă pentru corp deoarece alcoolul are efect diuretic și per total elimini multă apă, dar se pare că este imediat după apă în clasament.

Cum a fost la Storm Area 51. Evenimentul în care milioane de oameni ar fi trebuit să meargă la baza militară Area 51 n-a avut chiar milioane de oameni, la final.

Urșii nu mai sunt animale protejate în România, ci au trecut pe lista de vânătoare. Mizerii de genul acesta mă supără foarte tare. Motivul e simplu, o mulțime dintre parlamentari sunt vânători, că se cred nobilime, și pentru ei nu contează protecția unor animale frumoase sau faptul că România ar putea să se laude cu populația de urși. Ca în multe alte situații, vor să distrugă și la naiba cu ce le rămâne urmașilor. Încă o lege modificată pe ascuns.

Fotografii celebre din industria muzicii. Mișto lista, mai ales că nu știam nici o fotografie de acolo. Mă uit la fotografia aceea cu The Who și mi se pare greu de crezut că astfel de tunsori au fost vreodată la modă.

Cel mai bun jucător din ligile mici de baschet nu și-a dorit să intre în NBA. Poate n-ar fi știut pe ce să cheltuie toate acele milioane de dolari.

Acum 36 de ani, un singur om a evitat un război nuclear între SUA și URSS. Mă întreb cum s-a simțit tot restul vieții după aceea, știind că a luat decizia corectă în ciuda instrucțiunilor.

Trei marinari de pe același portavion s-au sinucis în împrejurări diferite. Still really weird. De fapt, rata de suicid a crescut în rândul Marinei, Armatei și Infanteriei Marine a SUA.

Travel hacks. O listă bună.

Rasismul este în floare. O întreagă armată de oameni tot caută simboluri din cele mai diverse pentru a exprima idei rasiste. Uneori mă întreb de ce atât de mulți oameni nu au nimic mai bun de făcut.

Japonezii fac pizza foarte bună. Sunt chiar uimit, de obicei pizza în țările exotice este un simulacru slab al originalului. Then again, japonezii fac și whisky-uri bune, așa că de ce n-ar putea împrumuta și mai multe obiceiuri europene?

Cum a avut loc programul Red Bull de găsire a unor piloți pentru Formula 1. Înainte de intrarea oficială în F1, Red Bull a avut acest program de selecție destul de controversat, unde vreo 16 piloți s-au întrecut pentru un loc în echipă.

A apărut un robot de sex oral ce folosește învățare cu inteligență artificială. Am atins supremul ca specie.

    43 comentarii

  1.   (Citează)

  2. Mizeria este cand UE fac urat ca omoram suprapopulatia de ursi, dar nici o tara nu se apuca sa isi repopuleze padurile cu ursi de la noi, ca ei i-au omorat de mult. Asa se ajunge sa dai drumul la vanatoarea de ursi, cand sunt prea multi ca mananca din gunoaie in loc sa se autoregleze cu vanatul.

      (Citează)

  3. https://www.imdb.com/title/tt2277106/ (despre omul care a salvat lumea

      (Citează)

  4. Eu ma intreb daca articolul ala cu Petrov e pe bune. Adica, in ‘83 aveau computere care supravegheau spatiul aerian si declansau alarme de atacuri militare?

      (Citează)

  5. Mai intereseaza-te putin legat de ursi. Mai departe decat ecologistii de la tastatura care nu au vazut urs decat in desene animate.
    Suntem unica tara din lume care se uita la ursi ca la niste zei. Nici o alta tara nu ii vrea. In repetate randuri romania s-a oferit sa dea gratis ursi tarilor europene. Raspunsul a fost “nu multumim”. Oare de ce? Pentru ca e pradatorul suprem in regnul animal in tipul asta de clima. Nu are nici un daunator, in schimb un urs poate face prapad si printre animalele ce incearca sa traiasca in habitatul lui, dar si prin eventualele culturi din preajma. Si anual o ursoaica poate naste pana la 4 pui. Media de varsta la care ajunge un urs e pana la 30 de ani. Asta ca sa iti faci o minima idee de viteza de inmultire.
    Da, strainii (in principal vanatori) vin la noi ca la gradina zoologica sa vada niste animale pe care ei nu si le-ar dori sa umble libere. Daca vrem sa fim gradina zoologica, atunci sa lasam ursii sa se inmulteasca pana eventual vor fi mai multi decat noi.

      (Citează)

    • John, arata-ne pe păpușă unde te-a atins ursul.

        (Citează)

    • Radu nu se uită nici la știri probabil să vadă cum în fiecare lună mai este câte un om omorât de urs, sau cum umblă urșii nestingheriți efectiv prin mijlocul câmpiei în unele zone, sau prin centrul unor orașe (!!!). Și probabil Radu nu este nici turist prin România ca mine (drumul cu mașina până la nu știu ce vilă și înapoi nu se pune) să umble cu fluierul și cu sprayul și cu frica în sân pe munte/prin pădure din cauza urșilor care sunt mult prea mulți pentru arealul respectiv și devin agresivi și curioși. Dacă se uita la știri vedea că sunt plângeri din partea comunităților locale pentru reducerea populațiilor de urs care au devenit mult prea numeroase pentru ce pot susține zonele respective în mod natural.

        (Citează)

    • Dacă ai citi blogul ai ști că mă uit la știri, așa că lasă tonul zeflemitor pentru altcineva.

      Ursul e animal sălbatic, ce te miri că atacă? Crezi că e pisică? Dacă oamenii nu i-ar hrăni pentru poze de instagram și dacă n-ar lăsa mâncare nesupravegheată, nu ar veni. Cât despre cei omorâți, țin minte că toate știrile spuneau că au întărâtat cumva ursul. Dacă apoi cineva se miră că atacă, înseamnă că nu înțelege conceptul de animal sălbatic.

      Urșii care atacă sunt oricum vânați și omorâți. Asta nu înseamnă că trebuie vânat în mod activ orice urs.

      Vânătoarea în sine nu are nici o scuză. Natura are suficiente probleme, nu e nevoie să o eliminăm noi de plăcere.

        (Citează)

    • Sunt vreo 6000 de urși în România. Nu mai avem loc de ei.

      Prăpăd în rândul animalelor și culturilor? Îl confunzi cu omul. Neglijența, seceta, necultivarea pământului și altele fac prăpăd mai mare.

        (Citează)

    • > Dacă ai citi blogul ai ști că mă uit la știri, așa că lasă tonul zeflemitor pentru altcineva.

      Nu era ton zeflemitor, ci doar probabil că urmăreşti altfel de ştiri, pentru că altfel nu ai spune lucrurile pe care le spui chiar în acest comentariu.

      > Ursul e animal sălbatic, ce te miri că atacă? Crezi că e pisică? Dacă oamenii nu i-ar hrăni pentru poze de instagram și dacă n-ar lăsa mâncare nesupravegheată, nu ar veni.

      Sunt zeci de ştiri cu urşi care coboară din munţi sau chiar din pădurile în care şi-au făcut sălaş în apropierea oraşelor/satelor şi atacă gospodăriile şi omoară viţei, porci, oi – astea sunt mâncare nesupravegheată? Sau atacă săteni care pur şi simplu îşi fac drumul până la terenul propriu cu coasa în spinare.

      > Cât despre cei omorâți, țin minte că toate știrile spuneau că au întărâtat cumva ursul. Dacă apoi cineva se miră că atacă, înseamnă că nu înțelege conceptul de animal sălbatic.

      Nu, nu au întărâtat ursul decât foarte puţini. Şi am spus în comentariul meu că devin agresivi şi lipsiţi de inhibiţie datorită lipsei de mâncare/spaţiu deoarece au depăşit cu mult ce poate susţine natura în zonele respective.

      > Urșii care atacă sunt oricum vânați și omorâți. Asta nu înseamnă că trebuie vânat în mod activ orice urs. Vânătoarea în sine nu are nici o scuză. Natura are suficiente probleme, nu e nevoie să o eliminăm noi de plăcere.

      Ba trebuie să existe vânătoare. Caută să vezi că este practicată la scară largă şi în alte ţări cu populaţii de urşi gen SUA, Rusia, etc. (sunt chiar emisiuni la tv despre asta), şi se estimează de specialiştii de acolo că populaţia ar scăpa de sub control fără vânătoare. Este practicată chiar din timpuri preistorice. Aştept să văd acelaşi lucru şi pentru mistreţi care pe unde mai stau eu au început să colinde pe străzile oraşului în grupuri mari.

        (Citează)

    • Câți oameni au fost omorâți de urși în ultimii 5 ani?

      Câți urși a încercat România să dea altor state și când? Sunt curios cum ar face asta… Ar tranchiliza 300 de urși prin pădure, i-ar ridica cu camionul din pădure și i-ar duce în Franța tranchilizati?

      Oamenii trăiesc în orașe. Urșii în păduri. De ce să ne ducem să-i omorâm?

        (Citează)

    • Şi vezi că nu se ştie numărul real al urşilor din România, este contestat din mai multe părţi. Nu putem decât să observăm efectele şi pe baza lor putem deduce că sunt mai mulţi ca acum 5, 10, 15 sau 20 de ani (nu este doar concluzia mea).

        (Citează)

    • Daca nu era trecut dincolo, ne putea spune Chereștoi Atila cit din habitatul natural al ursilor l-a carat la gater si cit le-a mai lasat…

        (Citează)

    • @Sorin, exagerezi foarte tare.
      Nu sunt probleme cu ursii mai mari dect acum 15-20 de ani, singura diferenta este ca sunt mai mediatizate.

      Exact cum spune Radu, ursii traiesc in paduri, noi in orase.
      Daca vrei sa te plimbi prin mijlocul padurii, trebuie sa natura asa cum este, inclusiv cu animale periculoase.

        (Citează)

  6. Nu ma mai satur uitadu-ma la fotografiile din articolul de pe Buzzfed …

      (Citează)

  7. pentru ei nu contează protecția unor animale frumoase sau faptul că România ar putea să se laude cu populația de urși – nu e chiar asa.

    Vb cu un primar dintr-o zona cu multi ursi, au de 10 ori mai multe exemplare fata de cat ar trebui sa fie populatia zonei si nici o parghie legala sa ii reduca.

      (Citează)

    • Da, primarii din diverse localități, aceste exemple de moralitate, independență și cinste. Au făcut probabil totul pentru orașele lor, arată ca în Star Trek, doar problema urșilor rămânea nerezolvată.

        (Citează)

    • Cu tot respectul Radu, daca ti-as spune ca cei mai deznadejde vanatori sunt sefii de corporatii & banci? Avem nevoie de ei sa ne dezvoltam economic…

        (Citează)

    • Ai inceput sa ai “figuri” de doi bani, Radu… Ar fi bine să revii pe pămînt, oamenii îți spun cu argumente că nu ai dreptate.
      Plus, am rîs cînd tocmai tu te miri de frezele ălora de la Who… nu poți să-i ții nici acum lumînarea lui Roger Daltrey…

        (Citează)

  8. Eu asociez ursul cu rusul. E si simbolul lor national.

    Hai sa nu mai protejam toate fiarele naturii, ne trebuie spatiu pentru pamant de cultivat si locuit. De ce sa fie viata ursului mai importanta decat a omului? Doar daca suntem (cripto)mizantropi.

      (Citează)

    • Trebuie sa protejam si natura dacă nu pentru alt argument pentru că indirect ne protejam pe noi. Distrugerea padurilor si goana pentru pământ pentru cultivat si locuit deja a dus in multe zone la desertificare, la alunecări de teren și multe alte probleme.

        (Citează)

    • @Phaff, de ce ne trebuie mai mult spatiu pentru pamant de cultivat si locuit?
      Populatia Romaniei a scazut de la peste 23 de milioane de locuitori in 1990 la 19,5 milioane in 2018.
      In plus avansurile tehnologice permit productii agricole mai mari la fiecare hectar cultivat. Asta inseamna ca ar trebui sa “redam” naturii o suprafata mai mare de teren, nu sa omoram animalele si sa taiem mai multe paduri.

        (Citează)

    • Andrei, eu nu cred ca stii de desertificare…

        (Citează)

  9. OK, ursii sunt o problema. Cati oameni mor zilnic pe soselele patriei vs. cati oameni mor omorati de ursi in 10 ani?

      (Citează)

  10. nwradu:
    Câți oameni au fost omorâți de urși în ultimii 5 ani?

    Câți urși a încercat România să dea altor state și când? Sunt curios cum ar face asta… Ar tranchiliza 300 de urși prin pădure, i-ar ridica cu camionul din pădure și i-ar duce în Franța tranchilizati?

    Oamenii trăiesc în orașe. Urșii în păduri. De ce să ne ducem să-i omorâm?

    Domnule, oamenii nu traiesc numai in orase, in Romania. Esti complet rupt de realitate, nu te supara… Exista sate, oameni care traiesc la sate de langa paduri. C Sunt oameni atacati nu doar in padure, ci chiar in gradina proprie. Te rog nu mai continu, te faci masiv de ras…

      (Citează)

    • Asa-i cand stai la Bucuresti si nu prea te plimbi prin tara, ai senzatia ca restul tarii este ca in Bucuresti. Sunt multe sate in zone de munte. Eu am ramas surprins cand am fost la Baile Tusnad si am vazut panouri prin oras care te atentionau ca e posibil sa te intalnesti cu ursul seara. Intrebarea mea pentru @Radu: de ce in alte tari europene nu sunt atatia ursi? Au taiat si ei padurile? Ministerele lor de mediu nu sunt asa performante ca la noi ?

        (Citează)

  11. Fake news : mi ae face instant sete după lapte, numai zic cola

      (Citează)

  12. nwradu: Dacă oamenii nu i-ar hrăni pentru poze de instagram și dacă n-ar lăsa mâncare nesupravegheată, nu ar veni.

    pai si ce ar manca?
    multi ursi si putina padure inseamna putina mancare.
    crezi ca ursul de apuca sa isi cultive in padure porumb pentru o mamaliga?
    uneori realitatea e mai adanca decat niste clisee de la tv sau de pe net.

      (Citează)

    • E si vina acelor oameni care merg in padure la cules de fructe fara sa-si puna problema ca ar fi bine sa mai lase ceva si pentru animalele salbatice. Daca gasesti o tufa de mure in padure, nu culegi tot de pe ia. Mai lasa cateva fructe si lui mos Martin.

        (Citează)

    • de pe *ea

        (Citează)

  13. acum toata lumea e experta in ursi?

      (Citează)

  14. toti care zic ca ursii ar trebui impuscati/omorati = no brainers. The end.

      (Citează)

    • La fel si cei care zic ca ursii ar trebui protejati. De ce crezi tu ca ai mai mult creier decat cei ce sustin vanatoarea ursilor?

        (Citează)

  15. Daca-s prea multi ursi, îi ia Robert acasa

      (Citează)

  16. astia care vorbesc de ursi sunt toti de la camp unde nu au vazut urs, nu l-au simtit prin preajma

    in brasov daca esti pasionat de mers pe munte stii dinainte ca e posibil sa dai de mos martin, mai ales daca mergi in padure in zona cu zmeura, etc

    coborarea de pe postavarul in iulie/august, dupa ora 17 iti creste sansele sa dai de ursuleti, patit personal sa aud ursul extrem de aproape, doar ca eram si noi zgomotosi si stie sa evite oamenii, nu sare in fata lor.

    la fel in zona balea, la fel in zona lacului sf ana, la fel peste tot prin zona.

    t(u)ristii care tin cu ursul sunt genul masina-hotel-masina-telecabina-gratar, nu sunt genul care sa-ti arate 20k pasi pe zi, asa ca hai sa o terminam odata cu jumate de buletin (ca mai toti onegistii pro ursi sunt niste slabanogi ciutani) de tristi de-astia care nu stiu cum e cu ursul in spate

    ia uitati ce fain a fost la nemti, toti il voiau, inclusiv autoritatile, dar JJ1 nu prea a avut sanse
    https://www.dw.com/en/germanys-problem-bear-bruno-is-dead/a-2068219

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus