un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Review: Samsung Galaxy Watch Active este printre cele mai bune smart watch-uri din acest moment

2 Aug 2019  ·

TEHNOLOGIE  ·

17 comentarii

Să încep direct cu concluzia: ceasul Samsung Galaxy Watch Active mi-a plăcut cel mai mult din tot ce-am testat până acum. Are o mulțime de funcții, o interfață bună, mi-a depășit așteptările în privință posibilităților de configurare și utilizare, are chiar și un preț unde concurează cu Fitbit Versa. Singura problemă? Arată ca o jucărie, probabil și o consecință a prețului.

Specificații Samsung Galaxy Watch Active:

  • ecran 28 mm diagonală, rezoluție 360 x 360 px, Super AMOLED, tactil
  • procesor dual-core 1,15 GHz, 768 MB RAM, stocare internă 1,5 GB disponibili utilizatorului
  • Bluetooth 4.2, wifi 802.11b/g/n
  • accelerometru, senzor de puls, senzor de lumină, GPS, NFC
  • autonomie aproximativ 2,5 zile, mai mult în mod low-power, încărcare wireless
  • dimensiuni 39,5 mm diametru total, 10,5 mm grosime, greutate 50 grame, carcasă IP68 rezistentă la 5 atmosfere.
  • alte detalii găsiți pe site-ul Samsung.

Preț: în jur de 975 lei la eMAG și PC Garage.

AMBALARE ȘI ACCESORII INCLUSE

Pachetul include ceasul, o curea suplimentară mai lungă și încărcătorul, care-i wireless.

CUM ARATĂ

Ceasul este rotund, cu ecran tactil și două butoane pe lateral, în dreapta. Varianta testată de mine a fost în întregime neagră, cu un aspect ușor glossy care, zic eu, face ca ceasul să pară unul cam de jucărie, după cum spuneam mai sus, în lipsa unui termen mai bun. Cineva mi-a spus că pare un ceas de femei, deși în general nu sunt de acord cu astfel de vorbe. Să zicem că este micuț și nu iese în evidență prin masivitate, ceea ce ar putea conveni unor clienți, dar nu altora.

Personal, cred că un ceas cu aspect de S3 Frontier/Galaxy Watch (nu Active) de la Samsung și cu interfață și funcțiile de pe acest Galaxy Watch Active ar fi ideal.

Cureaua este siliconică, cu o construcție simplă și prindere solidă și plată. Eu m-am putut încheia oarecum la limită și cu cureaua mai mică, deci n-am montat-o pe cea mare din pachet.

Pe spate are senzorul de ritm cardiac. Butoanele au o cursă scurtă, dar cu un feedback clar la apăsare și sunt bine integrate în carcasă. Faptul că întreaga carcasă este IP68 cu posibilitate de rezistență la 5 atm este un mare bonus, înseamnă că poți înota fără probleme cu acest ceas.

Ecran de 28 mm în carcasă de 39,5 mm înseamnă că există o ramă inelară de aproape 6 mm, după cum puteți vedea mai jos.

CUM FUNCȚIONEAZĂ

Funcționează excelent, Watch Active m-a încântat la toate capitolele.

În primul rând, ecranul Super AMOLED are culori vii, plăcute, iar rezoluția este suficientă pentru un ceas. Se vede bine și în soare puternic.

Ce mi-a plăcut mult este că poți particulariza în multe detalii aproape orice față de ceas oferită de Samsung. Multe fețe, apropo, sunt bine lucrate, am găsit vreo 10 care-mi plac și mai poți și schimba rapid între ele, în funcție de cantitatea de informații pe care o dorești pe ecran în funcție de moment.

Când zic de particularizare, mă refer că poți configura diversele “complicații” de pe o față cu ce vrei tu, din multe alegeri (număr pași, puls, dată, meteo, calendar) și în diverse culori. M-am jucat o grămadă configurând diverse fețe după dorință și mi-a plăcut asta, că-i ceva la care nu te aștepți de la un dispozitiv așa mic.

Apoi, notificările vin foarte bine. La cele din Facebook îți arată pe fundal fotografia de profil a respectivului om, la un apel pierdut vezi poza din Contacts a celui care te-a sunat șamd. Poți citi o bucată lungă din notificare pe ecran, dacă scrollezi în jos, și la final ai și mici butoane pentru răspunsuri rapide, deși acestea sunt în engleză și deci nu foarte utile nouă.

Și partea de tracker de activitate este bine făcută, oferind multe informații. La un moment dat, ceasul s-a prins că am mers mult pe jos și, la final când am ajuns la destinație, o vibrație discretă la încheietură mi-a arătat că ceasul îmi prezenta rezultatele, cu tot cu ritm, distanță, puls și continuând cu grafice privind tot felul de parametri. Multe ceasuri oferă astfel de informații, dar acesta Samsung parcă îți pune mai multe și în diverse moduri în fața ochilor.

Include GPS, un avantaj pentru alergători sau alte activități outdoor, și carcasă rezistentă IP68, deci este bun și la înot (sau măcar la făcut baie cu el). Totul se sincronizează cu aplicația Samsung Health din telefon, apropo, dacă vrei să le vezi și acolo.

Mai sunt multe alte surprize plăcute în interfață. De exemplu, toate opțiunile sunt disponibile și în ceas, nu cred că a rămas vreuna pe care să o schimbi musai din aplicația de telefon Galaxy Wearables. Ceasul include, printre altele, și posibilitatea de a face screenshot-uri pe el, plus că poți transfera acele imagini în telefon, desigur. Poți activa un mod de “apă” în care se blochează ecranul tactil pentru a nu-l declanșa picăturile de apă, plus Do Not Disturb sau Good Night Mode.

În caz că vă întrebați ce-i cu bluetooth și wireless la bord, în principiu tu te poți conecta doar prin bluetooth la ceas. Wifi-ul este pentru un transfer direct de muzică din telefon în ceas, în limita celor 1,5 GB de spațiu de stocare pe care-i are la dispoziție telefonul (și înțeleg că poți face caching direct din Spotify în telefon, deși n-am testat asta). Ideea aici este că poți transfera câteva melodii preferate în ceas, apoi poți conecta căști bluetooth direct la ceas, nu la telefon, și poți să mergi la alergare sau la sală fără a avea telefonul cu tine.

Telefonul are și diverse aplicații pe care le poți activa tu, precum music player, trackere specifice pentru fiecare sport, calendar, meteo, bixby șamd. Există și widgeturi pe care le poți pune pe “ecranele” ceasului, swipe în diverse direcții pentru a accesa anumite meniuri șamd. Nu insist mai mult, că nu-i primul smart watch din piață.

Deși integrează NFC, funcția permite plăți doar prin Samsung Pay, care nu-i activ în România și deci nu contează.

Per total, deci, o interfață ușor de utilizat, rapidă în navigare, cu multe posibilități de customizare, afișare bună a notificărilor și a monitorizării activităților sportive.

Dacă trebuie să critic ceva, este faptul că ecranul este destul de mic pentru degetul meu și uneori nu vezi cât de mult “rotești” la interfață pentru a alege opțiunea căutată. În această privință, cadranul rotativ de pe generația Gear S3 s-a dovedit o idee foarte bună, că-ți permitea să vezi întreg ecranul în timp ce învârteai interfața.

AUTONOMIA

Importantă la un ceas, așa că primește un capitol separat.

Oficial, Samsung Galaxy Watch Active are o autonomie uzuală de 45 de ore. Pe mine însă m-a ținut chiar și 3 zile (cu 2 nopți) între încărcări și mă declar mulțumit de această cifră. De remarcat că Fitbit Versa, care-i cel mai apropiat concurent în această gamă de preț, ține cam 5 zile, dar este și ceva mai simplu în interfață.

Watch Active are un mod “low-power” în care ecranul se transformă într-un alb negru cu caractere mari și practic devine un ceas și atât, fără conectivitate. În acest mod, oficial ține 90 de ore (aproape 4 zile), poate și mai mult. Ceasul trece în acest mod și automat, când se apropie de descărcare, ca să tragă cât mai mult de autonomie. Modul este util, că poate pleci 5 zile pe munte și vrei să nu ți se descarce ceasul.

Partea bună este că se încarcă wireless. Poți utiliza încărcătorul din cutie, dar merge cu orice încărcător Qi. Eu l-am încărcat și pe spatele telefonului Samsung S10, că se poate și așa, o funcție foarte bună. Practic, poți pleca oricâte zile de acasă și nu ai nevoie de încărcător dedicat pentru ceas, că-l încarci de la telefon și telefonul de la priză sau baterie externă.

Mai mult, înseamnă și că, dacă pierzi sau rupi încărcătorul original al ceasului, nu ai nevoie imediat de altul. Te descurci pe termen nelimitat și fără așa ceva.

INTERFAȚĂ

Aici vorbesc mai degrabă despre cea din mobil. Ceasul se împerechează cu aplicația Galaxy Wearables, aceeași utilizată și pentru Galaxy Buds. De acolo poți configura ceasul, instalezi fețe, alegi widgeturi, alegi ce aplicații ai în ceas și ce aplicații de mobil pot trimite notificări, ore pentru do not disturb șamd.

Aplicația funcționează bine și este ușor de utilizat.  Mai ciudat este că e greu să scapi de ceas. L-am returnat după test și aplicația îmi spune din când în când că n-am mai conectat de mult ceasul la ea. Teoretic trebuie doar să ștergi ceasul din meniul Bluetooth de dispozitive împerecheate, dar practic Wearable tot îmi mai trimitea din când în când acest mesaj.

A doua aplicație utilă ceasului este Samsung Health, unde vezi date despre pași, alergare, somn și ritm cardiac, plus că poți adăuga manual informații despre câtă apă și cafea ai băut șamd. Știu de mult Samsung Health, o folosesc de mulți ani de zile, este utilă în telefon chiar și dacă nu aveți vreun accesoriu separat, că poate monitoriza direct din telefon multe activități.

CE E BINE

CE E RĂU

  • Foarte multe opțiuni și posibilități de configurare.
  • Notificările sunt bine afișate.
  • Rezistență la apă, GPS integrat.
  • Tracking complex de activități, peste 40 la număr, plus programe mature în telefon.
  • Încărcare wireless.
  • Diametru mic, lipsește aspectul de ceas “serios”.
  • NFC-ul este doar pentru Samsung Pay.

CONCLUZIE

Samsung Galaxy Watch Active este printre cele mai bune ceasuri produse de Samsung până în prezent. Le-a ieșit totul bine și vine pe piață cu un preț foarte bun, fiind un concurent serios pentru Fitbit Versa. Este ușor de utilizat, îți dă multe opțiuni de configurare în interfață și funcționalități, rezistă la apă, elimină dependența de un anumit încărcător prin introducerea încărcării wireless.

Singurul lucru care-l trage în jos este aspectul, fiind micuț și cu un aspect banal, foarte simplu, dar probabil că sunt și clienți ce preferă un ceas discret la încheietură.

Preț: în jur de 975 lei la eMAG și PC Garage.

    17 comentarii

  1. Cel mai bun smartwatch în acest moment este Apple Watch, nu ceea ce primeşti gratis. 😜

      (Citează)

  2. Stie sa masoare si tensiunea arteriala dar bineinteles ca la noi in RO e dezactivata functia

      (Citează)

  3. Ecran de 28 mm în carcasă de 39,5 mm

    Ce mizerie e asta??!!

      (Citează)

  4. La “ce e rau” n-ar trebui trecut si pretul? 1000 de lei “jucarioara” asta?!

      (Citează)

    • (Xiaomi rullz!) Una peste alta imi place ca nu-i un ceas foarte butucanos, in schimb m-asteptam de la Samsung sa aibe o rezolutie mai buna a ecranului.

        (Citează)

  5. Ceasul arata oribil, a chinezarie de 40$ de pe aliexpress. Trecand peste aspectul subiectiv, ma asteptam la un review inclinat spre partea de Active (pentru ca se adreseaza oamenilor care fac sport).
    Astfel, mi-ar fi placut sa aflu:
    – cat de bine masoara pulsul in repaus si in timpul exercitiilor (cand esti transpirat, cand te misti mai mult, etc)
    – cat de bine masoara numarul de repetari pentru un anumit exercitiu
    – cat de bine masoara inotul
    – cat de bine masoara pasii
    etc.
    Pentru ca, daca e la fel ca galaxy watch pe partea de masurare activitati sportive (laundandu-se cu peste 40 de activitati masurabile), ar merita un 6 din 10 ca si nota.

      (Citează)

  6. Claudiu: Cel mai bun smartwatch în acest moment este Apple Watch, nu ceea ce primeşti gratis. 😜

    daca imi spui cum faci whatup -ul sa mearga decent pe AW3 as putea sa ti dau dreptate , dar pana atunci ..

      (Citează)

  7. Daca posesorul este cu adevarat o persoana activa (ca asa ii zice ceasului), ar trebui luat in considerare si Garmin. Si te tine cel putin de 3 ori mai mult bateria intre 2 incarcari.

    Altfel, strict smartwatch si ecran colorat cu aspect jucarie, e ok.

      (Citează)

    • Am un fenix 5 de cateva saptamani si e bestial. Nu stiu daca o sa folosesc vreodata toate functiile. In plus, bateria tine suficient si arata fain de tot.

        (Citează)

  8. Acum inteleg de ce apple watch e lider detasat pe partea de smartwatch-uri…

      (Citează)

  9. Radu, uite un review la ceasul asta: https://www.dcrainmaker.com/2019/04/samsung-galaxy-active-gps-fitness-sport-review.html

    Poate te inspiri si tu sa-l faci mai detaliat :-D

      (Citează)

    • Nu există atâta interes la noi pentru astfel de accesorii încât să investești atât de mult timp într-un review. Pe engleză ai interesul să o faci, că ai audiență mare, ai afiliere bună, plus că ăla este site specializat pe astfel de produse.

        (Citează)

  10. 16 minute deep sleep? Eu ma plangeam ca am 30-40 average.

      (Citează)

    Alătură-te discuției, lasă un mesaj

    E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

    Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


    Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.



    Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

    Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

    Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus