un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

Câteva gânduri de la deschiderea IKEA Pallady încoace

8 Jul 2019  ·

FOOD & LIFESTYLE  ·

23 comentarii

IKEA Băneasa este acum un magazin gol, aglomerația mutându-se în IKEA nou din Pallady. Mi-a zis Hoinaru treaba asta, dar nu l-am crezut. Am fost însă sâmbătă în mijlocul zilei și bătea vântul pe acolo de zici că era ora 11 într-o zi de marți. Lejer la orice raion, trei sferturi din restaurant gol, casele libere.

Dacă vreți rapiditate, mergeți acolo.


A doua zi am mers în IKEA Pallady. Acum este un alt avantaj: depozit mai mare, cu toate produsele în stoc. Am luat un front de sertar pe care în Băneasa ar fi trebuit să-l ridic din Mogoșoaia (aint nobody got time for that), dar magazinul din Pallady nu depinde deloc de depozitul din Mogoșoaia, ci-și ține tot stocul acolo.

Plin, evident, foarte aglomerat acolo.

S-a confirmat că, venind dinspre oraș este mai simplu să mergi până la rondul de la intrarea A2 și să întorci acolo și să intri în IKEA pe două benzi fără semafor. Altfel, stai la un semafor pe o bandă și durează mult timp.


Am fost acolo și în altă zi de sâmbătă, prima după deschidere. Mai jos am subliniat cu verde coada de la restaurant.

550 de locuri? Insuficient, se pare. Eu n-aș fi stat la coada aia nici pentru mâncare gratis.


La deschiderea oficială a magazinului, m-am prins de încă o problemă în România: nu mai există presă pentru domeniul home-deco. Nimeni. Nimic.

Marea majoritate a celor ce veniseră ca presă erau niște domni și doamne în vârstă, poate chiar la pensie, îmbrăcați de parcă ieșiseră la piață. Lipsea doar sacoșa cu roți trasă după ei, dar unul măcar avea borsetă la brâu.

Am mai răsfoit câteva reviste de casă și decorațiuni în ultima vreme și am avut senzația că se comentează imagini luate din shutterstock cu camere frumos decorate sau se scrie despre ce casă mișto are vedeta X, care a vrut să se laude cu asta. Mi s-au părut plictisitoare.

Am și întrebat la lansare pe cineva și mi-a spus că da, nu prea mai există astfel de presă, ceea ce-i miră mai mult pe străini, unde există poate zeci de astfel de reviste, toate grosuțe. Problema nu-i foarte logică. În fond, economia noastră crește, oamenii își iau apartamente, au bani de renovat, ai zice deci că există o piață și pentru astfel de reviste. Nope.

Eu știu vreo doi-trei bloggeri ce scriu des despre asta (Adela, Diana, Liana). Nu erau acolo, dar nu cred că pentru că n-au fost invitați. Ei și încă vreo două reviste ce probabil sunt cumpărate pentru a sta pe mese în frizerii sunt cam tot ce-a rămas în acest domeniu.


În parcare dispozitivele acelea de semnalizare a locurilor libere funcționează cum vor ele. O mulțime de lumini verzi, deși un autoturism este parcat în acel loc.

Încă n-am văzut o parcare în care acelea să meargă în totalitate bine. Vreo 10% dau mereu eroare, de parcă un simplu senzor cu ultrasunete ar fi vreo tehnologie avansată. Nu știu cine-i firma care le montează și instalează prin România, dar mi-ar fi rușine să le văd așa.

80% din locurile de parcare pentru persoane cu handicap erau ocupate de mașini fără nici o legătură cu asta. Am zis și altădată, e ușor să pui semn cu “respect #pebune” și să consideri că ți-ai făcut treaba, mai greu este să și aplici propriile reguli.


Sistemul self-pay de la casele de marcat do-it-yourself este foarte complicat. Software-ul este același ca-n Carrefour Băneasa și altele, dar cu pași adiționali ce-l complică mult.

Apeși începe cumpărăturile, apoi apeși că ești ai luat la cunoștință că ești înregistrat video. Apoi primul pas este să scanezi cardul IKEA Family, iar 90% dintre clienți încearcă să scaneze un produs cumpărat, le dă eroare, se cere introducerea manuală a cardului IKEA Family.

După ce scanezi totul, bifezi încă o dată că da, ai scanat totul, apoi se tipăresc două bonuri, dintre care unul rămâne la ei și nu folosește la nimic, e doar hârtie irosită. Ah, și patru astfel de case au nevoie de doi supraveghetori. Duminică, pe aglomerație, era un singur supraveghetor, așa că două case erau închise.

Prin comparație, în Carrefour Băneasa, unde utilizez des același sistem, scanezi rapid produsele, plătești și pleci. Nu te controlează nimeni dacă ai scanat totul, există un singur supraveghetor pentru toate casele, care-i acolo mai mult ca să te ajute în caz de eroare sau ca să deblocheze câte un antifurt.


Un comunicat primit anterior pe adresa redacției spune că, în prima săptămână de la deschidere, magazinul a vândut de 7.861.142 lei și a avut 101.000 de clienți.

Abonează-te: http://bit.ly/2RBcHBg

  23 comentarii

 1. Trotuarul pe care se merge de la metrou la IKEA este foarte ingust, nu a dus pe nimeni capul sa il largeasca. Nici nu ar trebui sa faca asta pe o distanta mare, este ingust doar la iesirea de la metrou pe cateva zeci de metri.

  In schimb traversarile pe care trebuie sa le faci ca pieton ca sa ajungi la intrare sunt cam aventuroase. Nu sunt 100% sigur, dar parca era o trecere de pietoni semnalizat cam deloc si nici un semafor desi traficul de masini care intra si ies este evident mare.

  Este perfect normal ca IKEA Baneasa sa fie gol, numai un idiot patentat a putut veni cu ideea sa puna magazin la mama dracu’, greu accesibil. Fara nici un metrou langa, fara nici o statie de autobuz, doar pentru ca deja era mall Baneasa acolo.

  Coada la restaurant era mult prea lunga, romanul este specia aia de retard care se duce la magazin de mobila ca sa manance. Era ora pranzului, eram rupt de foame dupa atata mers dar m-am dus acasa si am ajuns la mancare mai repede decat daca as fi stat la coada aia de prosti.

  Acum ca am IKEA langa metrou va fi mai usor sa imi iau diverse nimicuri.

    (Citează)

  • pt ca esti un bou care merge pe jos sau cu metroul la un MAGAZIN DE MOBILA.
   nu mergi la ikea sa-ti iei hartie igienica gen.

     (Citează)

  • Confirm că Gaelex este un bou comunist.

     (Citează)

  • Mihai:
   pt ca esti un bou care merge pe jos sau cu metroul la un MAGAZIN DE MOBILA.
   nu mergi la ikea sa-ti iei hartie igienica gen.

   Eu de ani de zile merg la IKEA cu transportul public, iau ce am de luat, iar apoi platesc pentru ca produsele sa-mi fie livrate acasa, la usa. Nu detin masina personala si nici nu e nevoie sa ai cazan pe 4 roti pentru ca sa-ti mobilezi casa cu IKEA. Smartass!

     (Citează)

  • Si da, accesul pentru clientii care vin cu metroul la IKEA Pallady e de tot rahatul.

     (Citează)

  • Ma duc la IKEA sa imi iau lumanari parfumate, tacamuri si alte nimicuri, pe care le pot transportal personal.

   P.S. m-as da taur, dar adevarul e ca sunt undeva intre.

     (Citează)

  • Ikea Romania a aparut in 2007. Baneasa Mall in 2008.

     (Citează)

  • Si nu stiau in 2007 ce cu santierul acela de langa ei, i-a luat prin surprindere mall-ul, nu?

     (Citează)

  • Nene, fii si dumneata mai relaxat cand discuti despre ce fac altii

   Ia zi repede, fara sa gandesti, ce parere ai de romanii care se duc in Ikea sa ia doar lumanari parfumate si tacamuri?

     (Citează)

 2. Mă bucur că am avut dreptate momentan cu IKEA Băneasa. Speram să fie gol în weekend, dar nu mă gândeam că va fi atât de liber.

  Probabil că după concedii o să se mai echilibreze situația, cei care vor să scape de aglomerație și au mașină vor veni la Băneasa.

    (Citează)

 3. Unu’ dintre noi doi e daltonist!

    (Citează)

 4. iMars.ro:
  Unu’ dintre noi doi e daltonist!

  Cred că Radu :))))

    (Citează)

 5. Am avut și eu dreptate când am zis ca e vad ideea sa facă al 2lea magazin tot acolo.

  Acum mai rămâne doar sa îl dea afara pe idiotul care a avut ideea asta brilianta.

    (Citează)

 6. “Eu știu vreo doi-trei bloggeri ce scriu des despre asta. Nu erau acolo, dar nu cred că pentru că n-au fost invitați. ” – poate de aia nu exista mai multi, ca bloggerii mari se promoveaza intre ei si atat. Nu era frumos acum sa le pui link?

    (Citează)

 7. Mi se pare de porc sa te inregistreze video la casa! Punem case ca sa-si scaneze clientii singuri produsele, dar n-avem incredere in ei!

    (Citează)

 8. esti inregistrat in tot magazinul, cu atat mai mult/normal la caserie unde se poate fura/manari mai usor produsele.

  de amazon go stores ai auzit? vezi acolo, dar aia poate ti se pare mana diavolului daca 2 camere de supraveghere ti se pare “de porc.”

  Kopa_Kopan:
  Mi se pare de porc sa te inregistreze video la casa! Punem case ca sa-si scaneze clientii singuri produsele, dar n-avem incredere in ei!

    (Citează)

  • Nu te preface a fi mai prost decat e cazul, n-am zis nimic de “mana diavolului”, ci doar de lipsa de incredere fata de client, in cazul unui sistem care presupune tocmai acest principiu, al increderii.

     (Citează)

 9. Gaelex:

  Este perfect normal ca IKEA Baneasa sa fie gol, numai un idiot patentat a putut veni cu ideea sa puna magazin la mama dracu’, greu accesibil. Fara nici un metrou langa, fara nici o statie de autobuz, doar pentru ca deja era mall Baneasa acolo.

  sunt suficiente linii de autobuz https://i.imgur.com/AJX2gas.png

    (Citează)

 10. Mark: sunt suficiente linii de autobuz https://i.imgur.com/AJX2gas.png

  Wow…..sunt 5 linii de autobuz acolo…..ce multe sunt……

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus