un blog de Radu Dumitru

►► canalele mele de YouTube: youtube.com/RaduDumitru (personal) și youtube.com/NwraduBlog (tech) ◄◄

Câteva articole interesante de citit astăzi – 21 iulie 2019

20 Jul 2019  ·

GÂNDURI  ·

18 comentarii

Grumman X29, avionul cu aripi inversate. Un avion de antrenament care nu a avut mult succes ulterior cu această formă a aripilor, dar îl țin minte dintr-un joc vechi (cum se numea?) și mereu m-am întrebat ce era și dacă a fost real.

Piața de ceramică tradițională românească este invadată de produse chinezești cu vopsea cu plumb. Știți de ce? Pentru că statul nu protejează acest tip de produse prin reguli stricte și verificări, așa cum fac multe alte state în aceste situații.

Despre satul Dobroșa din Moldova. Grișa Muntean este singurul locuitor. Erau trei locuitori, dar un cuplu a fost omorât de un muncitor beat, așa că Muntean trăiește singur în acel sat. Poate că vă așteptați să fie un articol în română, dar este din New York Times.

Oamenii cu 7 animale celebre pe Instagram. Inclusiv Nala the cat.

Milionarii care au promis donații pentru Notre-dame de 600 de milioane de dolari încă nu au dat nici un ban. Dar și-au făcut niște publicitate atunci anunțând donații masive.

Noua cursă spațială: companii private, chinezii și indienii. Ce face fiecare pentru a ajunge pe Lună și pe Marte.

Oameni care fac mișto de designul unor obiecte. Sunt mai multe astfel de articole pe acel site.

De ce americanilor le place gazonul. Numai îngrijirea gazonului de pe lângă case este o industrie de 40 de miliarde de dolari per an.

Marvel dă detalii despre Faza 4. Shang Chi, un nou Thor, The Eternals, un nou Dr Strange, WandaVision și alte filme, plus un nou Blade sunt în lucru. Nu mai scăpăm niciodată de supereroi. Nici serialele DC Comics nu se lasă mai prejos.

Misterele Vaticanului. Căutarea unei fete de 15 ani dispărută în 1983 a deschis câteva morminte vechi ce s-au dovedit goale, plus că au descoperit mii de oase îngropate în altă parte.

Un nou tip de măr se lansează pe piață. Zici că se lansează noul iPhone, așa de așteptat este.

Hârtia igienică trece printr-o schimbare.

Weekend Superstars la eMAG.

  18 comentarii

 1. “The leading theory holds that people the world over love lawns because of a genetic predisposition.”

  Yuval Harari zice ca de fapt iarba este un fel de “status symbol” care a originat acum vreo 200 de ani cu niste castele din prin Franta&Germania. Ideea era sa te uiti la iarba din fata casei/castelului si in functie de cat de bine era intretinuta iti dadeai seama cat de bine o duce contesa/baronul respectiv (daca avea datorii nu mai avea bani sa dea la gradinar sa-i intretina gazonul).

    (Citează)

 2. Avionul o fi aparut in Microsoft Flight Simulator, a fost o serie de succes multi ani.

  Statul roman nu face verificarile corecte la intrarea in Romania a marfurilor aduse din China. Iia ar trebui sa fie protejata, sa nu se poata numi iie decat daca e facuta in Romania, ca sampania sau coniacul.

  Milionarii aia nu au ajuns milionari fiind creduli si arucand cu bani in prima organizatie care pretinde ca va repara catedrala. Deocamdata aia nici nu s-au hotart cum vor sa o repare, daca identic sau sa modifice cu design modern. Asa ca nu au cum sa doneze, cui sa doneze, sa faca ce cu banii respectivi?

    (Citează)

  • Milionarii aceia au anuntat imediat dupa incendiu donatii babane, dupa care pe sestache s-au dus la Teodoroviciul francez sa ceara scutiri de impozite pentru faptele de caritate…

     (Citează)

 3. Probabil F29 Retaliator – Din era Ms-Dos .
  La vremea aceea mi se parea smecheria maxima jocul.

    (Citează)

 4. Mai exista si Su-47 cu aceeasi configuratie a aripilor. A aparut in jocul Tom Clancy’s Hawx.

    (Citează)

 5. stai linistit ca nu are ce proteja, va fi o nisa minuscula.

  Italia, Spania faceau ceramica belea, cand a venit chinezul si Ikea cu 5€ setul de pahare si farfurii, i-a ingropat. o alta consumabila.

  mai sunt nostalgici care le tin pe perete sau asemanator, dar na, pana unde sa ii duca ata daca piata dicteaza.

    (Citează)

 6. Nu-ţi face griji, plumbul e o problemă pentru toate ţările găsindu-se în multe produse de la ceramică la jucării la rujuri la suplimente alimentare; tot ce pot face toate ţările este să testeze periodic produsele şi să avertizeze consumatorii (sau să le interzică dacă există un risc mare de contaminare pentru o populaţie neinformată):

  https://www.ecowatch.com/11-ways-you-could-be-exposed-to-lead-in-your-everyday-life-1882176379.html

  “Glazed terra cotta pottery often contains lead. It’s beautiful, but shouldn’t be used for food.”

    (Citează)

 7. Catalin Istratoiu:
  “The leading theory holds that people the world over love lawns because of a genetic predisposition.”

  Yuval Harari zice ca de fapt iarba este un fel de “status symbol” care a originat acum vreo 200 de ani cu niste castele din prin Franta&Germania. Ideea era sa te uiti la iarba din fata casei/castelului si in functie de cat de bine era intretinuta iti dadeai seama cat de bine o duce contesa/baronul respectiv (daca avea datorii nu mai avea bani sa dea la gradinar sa-i intretina gazonul).

  Nota 10 pentru efort. Yuval zicea că acum 200 de ani când cea mai mare bogăție erau pământurile, faptul că un om își permitea un teren imens acoperit cu iarbă spunea “am atât de mult pământ încât îmi permit ca pe ăsta din jurul casei să îl țin acoperit cu iarbă și să nu producă nimic”.

  Ulterior, simbolul bunăstării a devenit peluza din fața caselor din suburbii, dar pentru că oamenii nu mai dețineau terenuri, bunăstarea era exprimată prin starea fizică a peluzei.

    (Citează)

 8. Unde duce lacomia unora: “Adobe Tells Users They Can Get Sued for Using Old Versions of Photoshop” https://www.vice.com/en_us/article/a3xk3p/adobe-tells-users-they-can-get-sued-for-using-old-versions-of-photoshop

    (Citează)

  • Fără să dau click… Nu are cum să fie adevărat, e doar un clickbait. Încercați să sortați gunoiul din media, nu mai luați pe nemestecate.

     (Citează)

 9. “DOBRUSA” unde vezi tu ” Dobroșa” sau ai avut traducere?

    (Citează)

 10. Gazon sau nu, tot trebuie sa plantezi iarba, cel puțin. Altfel cresc bălăriile si dau in curtea vecinilor, ori nu mai poți trece de ele – și e și urat. Ca și cum nu ai da cu un aspirator prin casa… deloc.

    (Citează)

 11. mircea 2:
  Fără să dau click… Nu are cum să fie adevărat, e doar un clickbait. Încercați să sortați gunoiul din media, nu mai luați pe nemestecate.

  Din păcate e cât se poate de adevărat, sunt puse și emailurile direct de la Adobe.

    (Citează)

  • Da, am greșit, mi-am dezvoltat un simț al ”clickbate-ului și fakenews-ului” care mai dă greș uneori, iar aici am greșit. Încurcată situație, cu avocați, drepturi, bani… Doar o notă aș avea, nu e chiar cum spune titlul, dacă ai cumpărat programul ești ok, se referă la cei cu subscripții care încă nu au făcut update, iar acolo e un pic mai complicat cu cine are drepturi și cine nu.

     (Citează)

 12. @Constantin: you and me both

  F-29 Retaliator de la Digital Image Design.
  Mi-aduc aminte ca Jocul iti oferea posibilitatea alegerii intre doua “superavioane” de la acea vreme (F-22 si X-29), de unde rezulta si anagrama inexistentului F-29 :-).

    (Citează)

 13. se cunoaste scriitura NYT, iar pozele sunt super, ultima e chiar magistrala.

    (Citează)

 14. Au mai facut NYTimes si alte articole super, asta e un exemplu bun. Cred ca s-a mai scris de el.
  https://www.libertatea.ro/stiri/baby-constantin-poveste-new-york-times-2674559

    (Citează)

  Alătură-te discuției, lasă un mesaj

  E-mail-ul nu va fi publicat. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici. Gândiți-vă de două ori înainte de a publica. Nu o luați pe arătură doar pentru că aveți un monitor în față și nu o persoană reală.

  Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt ok.


  Prin trimiterea comentariului acceptați politica de confidențialitate a site-ului.  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu.

sus