un blog de Radu Dumitru

Robotesc și la canalul meu de YouTube, dați un Subscribe dacă vă place.

A murit Rutger Hauer

25 Jul 2019  ·

GÂNDURI  ·

19 comentarii

Actorul Rutger Hauer a murit la 75 de ani, după ceea ce familia numește o scurtă suferință, fără alte detalii.

Omul a fost unul dintre actorii mei preferați în copilărie, în vremea închirierii casetelor video. A avut rolul principal în Ladyhawke, numit la noi Domnița Șoim, poate cel mai bun film al său și unul clasic al anilor ’80, unde a jucat alături de Matthew Broderick și Michelle Pfeiffer. A fost Roy Batty, personajul negativ din Blade Runner (cel din 1982 cu Harrison Ford, nu prostia recentă), a fost Nick Parker, soldatul ce orbește în Vietnam, dar devine un maestru în arte marțiale și sabie ce se luptă cu mafioți în Blind Fury.

A fost jumătate din perechea din Wedlock, alături de Mimi Rogers, un film SF într-un viitor distopic, în care doi prizonieri evadează din închisoare, dar cu un twist: au la gât coliere electronice ce vor exploda dacă se îndepărtează prea mult unul de altul. În Split Second, în alt viitor distopic și alături de Kim Catrall (Sex and the City), urmărește un criminal violent ce se dovedește a nu fi uman (spoiler alert).

Filmul pe care mi-l aduc aminte cu cea mai mare plăcere este Beyond Justice, unde joacă rolul unui șmecher angajat să readucă în SUA copilul unei femei (Carol Alt) răpit de tatăl său, un arab care-l duce într-o fortăreață din deșertul marocan. Joacă alături de Kabir Bedi și de Omar Shariff, iar miniseria (3 episoade) merită văzută.

Sunt zeci de filme în listă și cred că le-am văzut pe toate, că perioada casetelor video a fost lungă, iar Rutger Hauer era imediat după Stallone sau Van Damme în popularitate. Chestia asta m-a făcut să-mi dau seama că eroii noștri (sau ai mei, ce puțin) încep în curând să moară, că au trecut 30-40 de la unele filme pe care le ținem astfel minte.

  19 comentarii

 1. De ce e blade runner 2049 o “prostie”?

    (Citează)

  • Blade Runner 2049 a fost exceptional… chiar asa, de ce a fost o prostie?

     (Citează)

  • Radu e fan atât de hardcore al originalului (director’a cut, director’s revisit, Redux ) încât a luat un citat de a lui Hutger unde a zis ca e un film extraordinar doar ca nu are suflet și l-a tradus după cum i s-a năzărit lui.

   Poate dacă ar acorda atenție la detalii ar fi văzut ca si actorii din generația asta s-au implicat in film. Base line test careva?

   1 Auraș probabil nu?

     (Citează)

 2. Ultimul film in care l-am vazut si mi-a placut mult e “Hobo with a Shotgun”.

  Si da, in curand gagicile de 16 -18 de ani vor incepe sa te salute cu “saru’ mana”

    (Citează)

 3. Eu multa vreme am crezut ca-l cheama Rut Gerhauer.

    (Citează)

 4. Unul din actorii preferati. Roy Batty este rolul preferat de departe, modul in care adat forma personajului a depasit orice asteptari, Blind Fury e al doilea (desi pentru substanta filmului prefer varianta japoneza). Am admirat intotdeauna pasiunea cu care dadea viata personajelor.

    (Citează)

 5. Stephen:
  De ce e blade runner 2049 o “prostie”?

  A fost un film foarte bun, dar acum face Radu pe elitistul. Dupa ce acum cateva zile le spunea “STFU” celor care nu au apreciat maneaua de la Electric Castle.

    (Citează)

 6. Știe cineva unde se ține pomana?

    (Citează)

 7. Nu mai stiam cum se numeste filmul cu el in care actiunea se petrece intr-o Londra semi-scufundata. Nu stiam nici ca a avut o cariera bogata inainte de filmele din state, ca a fost actor de seriale in Olanda.

  A avut multe filme reusite, cel putin pentru noi, la asta ne uitam cand le prindeam la TV pe canalele italiene ale lui Berlusconi inainte de legile cu drepturile de autor.

    (Citează)

 8. butcher:
  Blade Runner 2049 a fost exceptional… chiar asa, de ce a fost o prostie?

  +1

    (Citează)

 9. Pentru amatorii de coincidențe: în Blade Runner anul morții lui Roy Batty e… 2019.

    (Citează)

 10. hai ca a fost simpatic si cum il pupa pe cap pe decapitatul frodo

    (Citează)

 11. Prin 1992 am primit din State o sapca cu Split Second (scris pe o placa metalica)… mi s-a parut foarte cool la vremea respectiva, fara sa am habar ce inseamna. Am vazut filmul ani mai tarziu (nu e vreo capodopera), cand mi-am dat seama de unde vine denumirea.
  A mai jucat in filmul lui Clooney, Confessions of a Dangerous Mind, un rol mic, dar nu i-a iesit rau deloc.

  https://ibb.co/bNLqq5v

    (Citează)

 12. Nici in Batman Begins nu i-a iesit rau deloc… Avea o carisma si prezenta aparte…
  Primul film in care l-am vazut a fost The Hitcher, pelicula care m-a marcat profund la varsta aceea. R.I.P. 😓

    (Citează)

 13. Eu il stiu din Flesh+Blood un film idin 1985 in regia lui Verhoeven in care joaca alaturi de Jennifer Jason Leigh. Fac un cuplu frumos, el sef de mercenari neplatiti , ratacitori, dintr-un Ev Mediu fantast, ea tanara aristocrata pe care o rapeste….L-am mai vazut si in alte filme, desigur. RIP Rutger Hauer.

    (Citează)

 14. mvai.. BR 2049 e o prostie :)) “facepalm”

    (Citează)

 15. Fatherland

    (Citează)

  Alătură-te discuției, spune-ți părerea:

  Your email address will not be published. Required fields are marked *

  Vreți un avatar în comentarii? Mergeți pe gravatar.com (un serviciu Wordpress) și asociați o imagine cu adresa de email cu care comentați.

  Dacă ați bifat să fiți anunțați prin email de noi comentarii sau posturi, veți primi inițial un email de confirmare. Dacă nu validați acolo alegerea, nu se va activa sistemul și după un timp nu veți mai primi nici alte emailuri

  Comentariile nu se pot edita ulterior, așa că verificați ce ați scris. Dacă vreți să mai adăugați ceva, lăsați un nou comentariu. Fără înjurături și cuvinte grele, că vorbim prietenește aici, și fără mesaje doar de dragul URL-spam-ului. Link-urile către alte site-uri, dar care au legătură cu subiectul discuției, sunt binevenite. Apăsați pe Citează pentru a cita întreg comentariul cuiva sau selectați întâi anumite cuvinte și apăsați apoi pe Citează pentru a le prelua doar pe acelea.

sus